Stenhårt och svensk grammatik.....

Dagarna går fort och nu är även denna vecka snart slut, bara en dag kvar. Idag var det den "vanliga" gruppen och sen framåt eftermiddagen, en annan ovanligare grupp. Inte så många elever här och de har kommit mycket längre i sin inlärning av det svenska språket. Detta föranledde således en föreläsning med skrivna illustrationer på tavlan om satser, adverb, subjekt och mycket mer......
Där jag satt som åhörare började jag så smått tvivla på, om jag verkligen ens kan mitt eget modersmål. Det där med att korrekt formulera meningar och sedan "montera ner dom" till sina minsta beståndsdelar och dessutom sätta rätt namn på dem alla. Fick allt en liten flashback, tillbaka till min egen skolgång, när det begav sig i forntiden och kunde tämligen lätt dra mig till minnes, just detta tråkiga tragglande och dissikering av språket.
Men ett nödvändigt ont att kunna enligt min handledare, då det är nyckeln till alla språkstudier. Han har förvisso rätt, men roligare blir det inte för det.
Sonen kontaktade sin mor mitt på dagen och undrade om han kunde låna bilen för akutfärd till Skövde. Han höll på att meka i en ny förarstol i sin bil och saknade plötsligt nödvändigt verktyg. Det gick bra och hans far passade på att rekvirera ett nytt bilbatteri till sin SAAB samtidigt. Så han har väl tänkt att ställa på sitt fordon snart igen, över sommaren.
Fick med posten redovisningsbeslut på god man-uppdraget för 2013 och det var ok, men födde en del frågor inför nästa år. Ringde till överförmyndaren på telefontiden, men den jag behövde tala med satt redan i telefonsamtal. OK hon kan ringa upp mig när hon är klar då, sa jag och lämnade uppgifterna. Detta är nu två timmar sedan och ingen har ringt. Är det dåligt, eller är det dåligt....?
Nu ska jag nog roa mig tillsammans med tvättmaskinen tror jag bestämt, käääännnner riktigt för det. 
Nej där ljög jag allt på riktigt. Det är mycket mera sanning att säga: Härtill är jag nödd och tvungen", som biskop Brask där för längesedan ......(i hans fall, en helt annan anledning dock).
 
Det finns gott om intressanta stenar i skolan, här ametist och rosenkvarts.....
 
...och i samma monter dessa häftiga varianter.
 
Vacker utsikt från klassrummet......
 
....och riktigt stora flygfän passerar över taken här hemma.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0