Morfar Josefs dag

Idag skulle morfar ha fyllt 111 år, men han gick bort redan 1983 exakt en vecka efter att vår son föddes. Jag hann dock hälsa på honom på sjukhuset, samma dag som jag fick åka hem från BB. Då sa han att jag skulle ärva "ljuskrona", vilket var en extra fin sådan, som han svarvat. Den låg nedpackad i en av honom specialtillverkad trälåda, nästan lika noga tillverkad, som föremålet däri. Han var perfektionist morfar och allt han tillverkade var så välgjort att det inte fanns en endaste skråma att upptäcka. Det räckte inte med det finaste sandpappret som gick att uppbringa, utan sista poleringen var med hushållspapper. Han hade skaffat sig ett rum i hyreshusets källare där han efter pensioneringen tillbringade sina dagar med att svarva träföremål på den egenhändigt byggda svarven.
När det var dags att äta knackade mormor i elementet och man kunde höra ett kraftigt: Haaa! där nerifrån och så kom han upp till dukat bord. Sen var han snart nere i sin verkstad igen och skapade. Han var klurig och satt där nere på sin kammare, tänkte och ritade, sen byggde han: Träklossar (tredimentionella pussel), ångmaskin att driva med luftmadrasspumpen och en kulspruta (inspirerad av den tecknade filmen Flinta) med spillkråkor som "skyttar".
Askar, mortlar, klubbor, urnor, ljusstakar m.m. tillverkades, men se beställningar ville han inte ta.
Han kunde, med ett leende berätta när han satt och stoppade sin pipa, om folk som kommit dit och velat göra sådana. Berättelsen avslutades alltid med orden: "...men dä skiter 'a allt i"!
Han var mycket speciell och inte den lättaste att komma överens med, men tyckte nog att det var lite roligt när jag ville vara med i källaren ibland. Han tyckte till och med att det var kul när jag i brist på målarfärg var kreativ nog att måla min snickrade "bil" med klister. Han skrattade gott åt det, men söla ner fick man annars inte göra.....


Tibroklubban vid Tideberg som morfar gjorde förlagan till.


ångmaskinen och kulsprutan designade och byggda av morfar


ett smakprov på hans mindre verk


"skulpturer" av sjutumsspik: "operasångerska" och "man med portfölj" (lite brandskadade)


den stora träknuten (tyvärr skadad, men räddad, vid branden i vårt hus)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0