Nej jag brås inte på.......

.......mor, (får jag innerligen hoppas) iallafall bevisligen inte vad det gäller att städa bakom spisen.
Varje gång, hon och far skulle åka på semester, var det absolut nödvändigt att städa rent bakom spisen före (om det skulle hända dem något.......).
Ja så resonerade hon........  
Fick lite "blodad tand" och började under den tidiga kvällen, att röja och organisera upp vad som finns i det stora badrummet. Finns mycket mer att ta hand om, men jag har börjat .........och en soppåse står i badkaret, om andan plötsligt faller på att fortsätta. 
Maken tog en promenad, men jag har härjat runt såpass mycket i huset med städ (före och efter "patrull"-besöket), så jag behöver vila bort stelheten som alltid infinner sig såsnart jag rör på mig en stund. Dags att leta reda på sängen då kanske........... 
Hittade dock först tisdagens SLA på nätet och passade på att läsa den innan sänggåendet. Bra att ligga lite före, om man tar sovmorgon.......
Vilket även idag var fallet, men sen blev det en matinköpsresa till Tibro. 
Till middag efter den resan bjöd Inga på chili con carne, som hon kokade igår kväll.
......och nu är en tvättmaskin klar att hängas, får bli i nästa reklampaus.
Då ville även tvättkorgen med vitt, "bada" och så fick det bli. Maken kom nyss med ostkex och kaffe. Nu ska jag steka lever och göra flera portioner till frysen, samt spara en "omgång" till min middag imorron. Maken som vägrar äta denna rätt........ får väl ta repris på chili con carne. 
 
Nyblandad egen müsli, diabetesvänlig? ja det får maken undersöka.
 
Min middag idag............
 
......men blir ännu godare imorron!
 
 

Att städa........

.......är inte ett dugg jobbigt, om man har anlitat proffetionell hjälp.
Medan de två städ"damerna" fejade och slet, satt jag i min fåtölj och stickade i godan ro. Detta medan rengöringsmedlets doft spred sig i huset och nu börjar de bli klara.
Eller egentligen är det den beställda tiden som runnit ut, men köket och lilla badrummet ska vara i tiptop (typ) skick nu iallafall.
Även om de inte fick komplett ordning på allting, så är det mycket renare nu iallafall. Framförallt bakom spisen.........
Vilken tur att Inga tänkte till och fixade en paj igår, som vi bara kunde värma. Maken tog en bit redan strax efter halv tre, medan jag inte kunde låta bli utan plockade iordning på allt undanplockat först.
Men nu sitter jag mätt och belåten i fåtöljen.......igen och klockan är nästan fyra.
Solen har kommit på besök, till skillnad från den störtskur som anlände samtidigt med städlaget.
Då är det bara att börja sortera allt i badrummet.......men där ska inte renoveringsarbetet starta, förrän näst sista dagen i februari. Gott om tid att göra ett bra genomtänkt jobb alltså. 
Maken fick också ett "städ"ryck. Han har startat arbetet med att sortera singelskivor, förhoppningsvis fortsätter det med alla LP också framöver.
Ja vi behöver ju inte stressa. Tar man lite i taget och inte har någon "deadline", eller arbetstider att passa så är det mesta genomförbart......... på sikt.
Även nyligen startat tröjprojekt ........hahahahaaaaa, ska väl bli klart i sinom tid..
 
Min instinkt var korrekt......det behövdes, å det grövsta. Men nu är det rent där bakom....också.
 
Middagen smakade bra, när jag väl satte mig och åt den.
 
Några av de singlar han går igenom.........
 
 

Hur ska det gå.......

......i handbollen?
I halvtid ledde Sverige med fyra bollar, men nu några minuter senare i andra halvlek,........ leder Spanien.
Gick inte heller nå't bra för Liverpool, efter stryk idag på bortaplan i Brighton och så var de utslagna ur FA-cupen. Ingen lysande säsong i år för dem, men de har också en hel del skador att dras med.
Annars har jag och Inga ägnat söndagen åt att "förstäda".
Imorron kommer städhjälp och för att få ut så mycket som möjligt av denna har jag plockat undan och förberett så att de hinner med så mycket som möjligt i köket och lilla badrummet.
Har beställt grundlig rengöring, av sånt som jag inte fixar själv.
Typ krypa runt och skura golv, samt dra fram spisen, gnugga rent köks-kaklet och alla socklar osv.
......och tydligen är det en sån dag idag, att det skiter sig för de lag, jag (och många fler....) håller på.
Inget handbolls-brons fick vi heller, alltså.
Under eftermiddagen passade Inga på att göra en ost, broccoli och skinkpaj att ha imorron.
Så vi inte behöver laga middag mitt i städet, utan bara nyttja micron.
Får väl nu fortsätta sticka på mitt nystartade projekt och "trösta mig" med ett avsnitt av Doc Martin.
Sen är det också positivt att vi inte behöver vara till reds (sedvanlig sovmorgon alltså) förrän 
halv ett imorron, för då kommer dom.
Ser fram emot den stundande rengöringen och att då få vara "åskådare".
 
Detta bjöd Inga på till söndagsmiddag........
 
Den här får vi ta del av imorron.......
 
Mini-bullar och sockerkaksskivor till kaffet nyss......
 
Då fortsätter jag på den här........mönster efter "infall" och det kommer att "designas" vidare under arbetets gång.
 
 

Nä, det gick inte alls.......

....... att rå på Frankrike i handboll. Sverige hade egentligen inte nån riktig chans.
Så tråkigt också att världens bästa handbollsspelare (svenske Jim Gottfridsson) gick och skadade sig i kvartsfinalen. Han hade definitivt behövts, men det hade kanske inte räckt det heller.......
Nu får vi sikta in oss på att ta bronsmatchen mot Spanien på söndag och sen får vi också se om Danmark kan rå på Frankrike, i finalen.
Hursomhelst är det alltid kul med handboll......... tycker jag. Sen spelar också Liverpool "förmatch" i FA-cupen, innan bronskampen. 
Vaknade ganska utvilad imorse och gjorde mig två mackor, men orkade bara den ena så maken fick ärva en färdig (med "grönsaker" på).
Tog vägen om en varm och skön dusch, till att besluta mig för en tur till Garn&Ved i Mölltorp, som hade slutrea på garn. Skulle bara titta ifall.........(förra rean gick den taktiken bra)...... men idag var det annorlunda. Mitt ibland alla plastbackar med nystan, vaknade kreativiteten och jag kunde se framför mig flera alster. Både till mig själv och framtida presenter..........så det blev en välfylld kasse.
Dock kostade de flesta nystan bara en femma styck. Så om man inte räknar mitt framtida arbete, blir det väääääldigt billiga tröjor.
Till middag serverade Inga idag stekt och mjölkkokt flundra, med kokt potatis. Det var vad mor serverade mig och syster, när hon och far åt strömmingsflundra.
Till kväll handlade jag en ceasarsallad till maken, medan jag ska göra en fylld smördegsrulle till mig.
Har bett Inga att kolla recept på nätet.............
Fika avklarat och smördegssnurror är klara, till mig ikväll. En promenad till brevlådan avverkad och maken gick en bit längre..........
 
Fredagsmys.........
 
Fyndkasse.........
 
"Barndomsmeny"..........
 
Kvällsljus......
 
Smördegssnurror........

Blev inte riktigt så........

......... som planerat. Maken stannade hemma för att kurera sina medicinska bekymmer. 
Inga fick alltså inte ledigt från matlagningen och jag kunde inte bara ta mig en färdigportion från frysen till middag.
Kallt som bara den var det imorse och massor med is på bilrutorna. Maken var ute och skrapade rent, så jag kunde åka in till rörläggarna och räta ut frågetecknen på offerten, samt hämta restnoterad medicin på Apoteket.
Slank in till bagar'n och köpte både nyttiga och onyttiga alster, där.
Blev därefter ett besök även hos delikatessdisken på ICA, inköpen där vi får äta under kvällen i väntan på semifinalen i handboll.
Till middag serverade Inga fläskköttsskivor i löksås, med pommes och sallad.
Posten fick jag "hämta två gånger idag". Då den inte fanns att hitta i lådan vid ett, fick jag nu i kvälls-mörkret runt sex, göra om promenaden och hittade då ett brev med redovisningskontroll-arbete.
Maken har varit ute på en kortare promenad............. lite längre dock, än till postlådan tur och retur.
 
Vad Inga bjöd på idag.........
 
Fika-tilltugget i eftermiddag. Minibiskvier: en med blåbärssmak och en melon.

Skäms.......

......Postnord och heja brevbäraren som polisanmäler dem. Men vem är förvånad.......egentligen, så passé argumentation från arbetsgivaren: "Om du inte trivs byt arbete".  Hoppas hon får ett stort skadestånd och att Postnord löser problemet istället för att försöka skrämma enskilda arbetstagare, till tystnad.
Annars vann jag en hel tjuga på lotto igår och efter att ha varit inne hos rörläggaren personligen idag, kom så äntligen en offert efter fyra i eftermiddag. Dock aningen svår att tyda i vissa delar, får åka in dit imorron igen och gå igenom det hela.........och vissa priser hade gått upp 30%, ganska magstarkt.
Maken var under tiden hos vårdcentralen och fick en "diabetes"-knapp inmonterad, att ha en månad för koll.
Jag hann även att köpa mig ett nytt mobilfodral, då någon "tuggat sönder" det förra. (Så lätt att stoppa telefonen i munnen för att frigöra händerna......både i tid och otid). Nytt fodral, får det bli slut med den ovanan....... en extra laddsladd blev det också, när jag ändå var i den affären.
Maken tog sin semla till kaffet, men jag ska ta min med varm mjölk om en stund.
Pratade nyss med dottern, som igår var på plats med näst äldste sonen och såg handbollen. De ska även gå imorron........ medan den äldre brodern hade en kompis med VIP-båsbiljett, som han skulle gå dit med. Ja det hade varit kul....... men får försöka insupa stämningen från fåtöljen härhemma.
Maken ska om allt går som planerat åka upp dit imorron. Inte gå på handboll, men hälsa på, bo hos familjen och bevista bluesevenemang är det tänkt.
 
Portion två (idag) av gårdagens middag.......nu är det slut.
 
Vältuggat gammalt fodral, får nu gå i pension....... 
 
Visst ja, hann även in på rea och handlade till 70% reduktion, en slipover för sextionio spänn bara.
 
 
 
 

Det ringde........

......... under bilfärden igår, från golvläggarfirman. De undrade om de skulle komma och starta renoveringen. Då sa jag att vi fortfarande INTE fått någon offert från rörläggarna.
Idag ringde de därifrån och hävdade att den var skickad på mail för flera månader sen........NOT, svarade jag. Då skulle det göras omgående, nu klockan fyra har fortfarande ingen kommit.
Men de vill starta arbetet den 27 februari..........och det funkar väl, men vi behöver ju först veta vad kalaset kostar.
Får i så fall ägna födelsedagen åt att plocka undan i badrummet.......nice !
Annars testade Inga ett nytt recept (och följde det till punkt och pricka) till middag: Fläskfilé i bakform.
Medan den tog god tid på sig i ugnen, satt jag och pratade en stund med en kompis som kom på visit.  Hon hade lite tid innan sin klipptid, att slå ihjäl......... 
Den nya rätten fick godkänt av maken, men han hade gärna avstått grönsakerna jag "lassade på" som extra njutning. Själv ansåg jag att de förhöjde smaken.
I postlådan hade Early Bird lagt nya batterier till larmet, vilka maken nu ska ta sig an.
.....och det gick bra.
Lottodragning att se fram emot (fingers crossed) och sen en kvartsfinal mot Egypten i handboll.
Nu gäller det........vinna eller försvinna.
 
Mera grönsaker till mig..............mums. Ja det smakade bra och räcker även imorron.
 
Några av mina snögubbar (den stora är en tekanna från "The Christmas Shop" i London) och där ovanför en handboll. Den är från slutet av nittiotalet, med GUIFs elitserie-herrlags samtliga autografer. Inropad från en auktion på handbollsgymnasiet i Eskilstuna där dottern gick tre år.
 
....och här min senaste, kom med posten idag. Vunnen på Tradera........
 
 

Fika-träff och skål.......

.......var det bestämt att genomföra, respektive hämta (i sonens bil) under eftermiddagen.
Blev att maken och jag delade på en Dafgårds räkpaj och banan till "lättlunch", innan jag tog bilen på utflykt till Tibro. 
Först blev det en "distansdate" med sonen, då han fjärröppnade sin bils bagageutrymme inifrån sin arbetsplats och messade instruktioner till mig hur jag skulle hitta den skål, som han varit snäll att hämta åt mig i Falköping, hos säljaren. Det gick hyfsat med genomförandet.....till slut.
Därefter skulle jag bara hämta medicin åt maken, innan jag mötte upp en fd. jobbarkompis (som också nästan gått i pension nu). Är bara inne lite extra just nu........ ja så hattade jag också ett tag, innan det blev definitivt "Tack och hej...." 
Tog lite längre tid än beräknat på Apoteket, men slutligen (tio minuter sen) träffades vi och jag blev bjuden på fikat, hos Bagar'n. Ska bjuda igen senare i vår härhemma, med utsikten som extra krydda.....
Lite kul att hålla kontakten, även som pensionärer.
Fick därefter ta mig an specerikomplettering på COOP, innan jag gjorde ett kort stopp på Candela second hand, i väntan på att thai-maten jag beställt via telefon skulle bli klar.
Men nu är jag åter sittande i fåtöljen framför teven, mätt och belåten i väntan på Mandelmanns om nån timma.
 
Apelsinerna är extra goda (och stora) just nu..... väger nästan 400 gram styck!  men ack så goda de ääääär.
Frukost.........
 
Det är serverat för en sen middag.........
 
Varsågod......en kasse medicin.
 
En stor fin skål inhandlad/hämtad.............att bli present (så småningom) framöver.
 
 
 
 
 

Då var det avklarat........

.......den tidiga resan till Skövde och makens röntgen. Medan han genomgick detta "nöje", var jag och fyllde på mitt medicinförråd hos Apoteket, samt handlade en del mat.
Kunde konstatera att det på vissa ställen var rejält halt på vägen, framförallt i vissa kurvor.
Men vi kunde återvända hem helskinnade. Maken är lite trött efter allt "härjande" och tar nu en tupplur.
Inga har bestämt att det blir spenat med tillbehör till middag och har förberett lite.
Är nog aningen trött jag också, om jag känner efter........
Kanske blir piggare efter middagen, eller så blir det precis tvärtom och total "palt-koma" slår till på allvar.
Oavsett hur resultatet blir, så kan jag tala om att middagsmenyn smakade alldeles utmärkt.
Till eftermiddagskaffet blir det pekan-wienerbröd, det var extrapris på såna hos Maxi........
Men då måste Inga se till att brygga kaffe först.......... maken hann före och det gjorde ju ingenting.
Så har vi då äntligen lyckats boka in lite städhjälp, ska bli skönt att få en ordentlig grundskrubbning på väl utvalda platser i huset. 
För det är ganska frustrerande att se vad som behöver åtgärdas, men inte ha full förmåga att göra det ordentligt.
 
Mums........
 
......inte riktigt lika gott som middagen, men inte så dumt ändå till kaffet. 
 
 
 

Ingenting.......

......blev det på lottoraderna, inte ens i närheten av "vinststegen" denna gång.
Jaja, så är det bara.....
Även idag fanns det lite rester till mig, att kalasa på till middag (köttfärssås och potatismos). Maken har fått lite annat att dricka istället för mat, inför en röntgen imorron.
Så det får bli tidig uppgång och resa (bara) till Skövde (som tur är) den här gången.
Inte särskilt mycket action i huset idag alltså, men till kvällen väntar mera handboll och en ny omgång av Doc Martin startar dessutom. Givetvis krockar de..........
Lite frisk luft kanske jag ska kosta på mig, med en minipromenad.
Det blev en knagglig historia på isgata delvis, men kom åter med alla lemmar i behåll. Dock en aning spänd i höft/benmusklerna.
Nu får det bli fåtöljhäng resten av kvällen..........
 
Två fulla papperskassar som flyttade igår.......
 
 

En utmärkt insats......

........igen av handbollsherrarna och väldigt imponerande tempo, samt osannolika satsningar. 
Hur orkar dom, frågar jag mig.........inte ens i närheten av detta tempo, var det på min handbollstid.
Men det är ju i runda slängar femtio år sen..........hahahahaaa.
Gjorde i samband med sängbytet genomgång av den stora sänglådan därunder, fylld med DVD-filmer.
Visade sig att jag/vi kunde avvara två tredjedelar av filmerna och då gick kvarvarande exemplar ner i en mycket mindre låda, som i sin tur fick plats under den lägre sängen.
Två kassar DVDs lämnade jag in hos loppisen (till Eventverkstaden, att sälja och ta eventuell förtjänst av till sin verksamhet). Den tomma lådan kanske är användbar i gäststugan framöver, vi får se......
Naturligtvis lämnade jag inte bara av saker på loppisen, utan hittade flera bra-ha-grejer att ta med hem istället (hmmm....).
Till middag fanns diverse rester att "njuta" till middag. jag valde ris med kyckling, maken ugnsfalu med mos.
Nu fortsätter strax andra halvlek på Liverpools match mot Chelsea (0-0) de hade tidig avspark idag.
Ja, man får väl se positivt på det hela. De förlorade inte iallafall........men inga mål alls gjordes och det slutade oavgjort.
Nu har vi fikat också, loppisbullar blev det som tilltugg.
Då får vi invänta och se om Lotto-insatsen också väljer att leverera.................
 
Inga gjorde sig till och bakade pannbröd igår..........men de rönte ingen större uppskattning. Dock funkade de som kvällsmacka, medan de fortfarande var varma........
 
Bredvid fika-bullarna ett av dagens fynd. En ny glasburk från loppisen, precis en sån slog jag sönder för något år sedan.......
 
Till sist en bild från dagens bullbak nere på loppisen. Bagaren själv (inte jag) har tagit bilden.......
 
 

Snöblask.........

.......har under natten trillat ner. Inte särskilt mycket, men några centimeter är det allt och återigen ett vitt täcke när man tittar ut.
Var ute och "skottade" mig en gång till soptunnan för att slänga en påse och sopade av altanen en bit, så jag kunde ge småfåglarna lite mer mat.
Verkar som om det nya sängtillskottet funkar bra........maken invigde den och snusade gott redan vid tio igår (hahahaa).
Sovmorron kostade han också på sig, så helt obekväm kan den väl ändå inte vara.
Nu får han ta sig an en massa utskrifter, som jag har skickat för åtgärd (som ska medfölja min god man-redovisning framöver).
Inga tog sig an middagen och serverade ugnsbakad falukorv med hemlagat potatismos.
Nu finns det ren tvätt att ta sig an och ledsaga till garderob och byrå. 
Ikväll väntar sen mer handboll..........
 
Gjorde mig lite korvsås med pasta till kvällsmat igår.......
 
Morgonen bjöd på en blå-grå ton........
 
Middagen är klar.........
 
 

Ny säng........

........ eller rättare sagt en "nygammal" har vi varit och tittat på idag.
Säljaren ska köra hem den under dagen, har vi kommit överens om. Den "gamla" bädden har fått en tillfällig plats i vår gäststuga, det är en fjäder som har gett sig men går måhända  att nyttja för den yngre generationen vid besök. Vi får se om det hittas en möblering som funkar i så fall därute.
Kan dessutom vittna om både det ena och det andra fyndet under sängen........
En spindel hade byggt sig ett gigantiskt nät bland annat, men både den och "huset" förpassades snabbt in i dammsugaren. Nu är det iallafall klart för ett trevligt mottagande, när transporten kommer.
Jag fick mig även ett mindre motionspass på köpet och återhämtar mig nu i fåtöljen.
.......och klockan har inte ens hunnit bli tolv på dagen, så en "tidig rivstart" blev det med detta hushålls mått mätt.
I handbollen igår städade Sverige av Ungern ganska behändigt, ny match imorron.......
Lite kallare väder idag, gjorde att bilens rutor behövde skrapas.......igen, men solen är på besök (en stund iallafall).
En tur till Tibro (efter lunchen) blev det för min del,  tre paket skulle hämtas......... framtida födelsedags-presenter, en ny dörrmatta och lite till.
Vaniljmunkar till kaffet, slank också med.
 
Städat och klart för "nya" sängen......
 
Den gamla ut på "undantaget", ifall den är användbar där.......... annars......
 
Så kom han med den "nya"......
 
Lunch.......
 
Vår nya dörrmatta är på plats..........
 
 

Seger........

........blev det för Liverpool och avancemang till nästa omgång i FA-cupen.
Då får de möta Brighton.....igen (senaste förlustmatchen i ligan). En chans att göra om och göra rätt, kanske man kan säga.
Kom plötsligt att tänka på: Precis två veckor sen dygnet med snöstormen idag och nu har vi som skönt är, barmark igen. Att jag kommer ihåg detta så klart, beror på sopbilens återkomst.
Men idag behövde jag inte gå ut och skotta en enda gång. För fjorton dagar sen var det nödvändigt att göra det tre gånger, innan de kom och befriade oss från den överfulla "jultunnan".
Inga passade på att experimentera lite med kycklingfiléer i ugn.
Hon förgrillade filéerna först i ugnen, gjorde sen en sås på curry, citron, senap och parmesanost i matlagningsgrädde och hällde på, för ytterligare en god stund i värmen därinne.
Det blev ätbart och faktiskt helt ok. Hälften finns kvar till ännu en måltid, men imorron får det bli resterande biffarna från igår. Då gör hon nog lite hemlagat potatismos till dessa......... om vi ber snällt.
Ikväll blir det åter handboll för min del, medan maken ska på bluesmöte i Labbås.
 
Nu blommar nästa stängel på amaryllisen.
 
......och här kommer dom.
 
"Smaklig måltid"........och det var det.
 
 

Då var vi klara........

......... kunde de två bläckfiskarna plötsligt konstatera, mitt i Sveriges handbollsmatch igår kväll.
Eller vad man nu ska kalla en "utskåpning" på 47-12.........
Men det blir förmodligen helt andra (jämnare) resultat nu i nästa omgång av VM-spelet. När alla "blåbärsnationer" är utslagna.
Det fanns en del även idag att ta tag i här hemma. 
Alla torra, nytvättade sängkläder ville visst inte ligga kvar i tvättkorgen, utan komma till ro i linneskåpet, så bara att tillgodose önskemålet.
Fanns inget överflödsinnehåll att finna i brödburken, men ett halvt paket jäst i behov av åtgärd (använda eller kasta). Det fick bli en plåt källarfranska, efter att middagsbiffarna var klarai ugnen. 
Runt tre-tiden började det snöa, då var det lika bra att snabbt åka och inhandla mer mat, så jag hade det gjort.
Två kassar senare och hemma igen, blev det nybakt bröd med leverpastej till eftermiddagskaffet.
Nu väntar jag på Liverpool-matchen, men får tåla mig ett par timmar till.......
Och kolla in Mandelmanns lite först.
 
Tjenare.......nu vill vi flytta in till kollektivet i resväskan.
 
Först ugnsstekta biffar........
 
......sen nygräddade källarfranska.
 
Dinner is served..........sa Inga.
 
 
 
 

Aktiv hemmadag........

.......startade med frukost, bestående av rostat bröd till kaffe.
Sen rev Inga ur alla sängkläder i huset, vädrade halva dagen och har nu bäddat med annat än julmotiv.
Krukväxterna behövde en slurk vatten och dammsugaren längtade efter en motionsrunda.
Till middag fanns några fläskskivor kvar, så det blev ugns-fläskpannkaka att konsumera.
När detta var avklarat, hade tvättmaskinen precis gjort tillräckligt många varv, så innehållet behövde lite assistans att flytta över till torktumlaren. Där snurrar sängkläderna fortfarande...........
Kaffe har vi druckit och igår kväll startade jag en ny bläckfisk, som är färdigvirkad. Så är också ytterligare en nu under eftermiddagen. Dessa ligger och väntar på montering.
Hittade nämligen två små melerade nystan på loppisen igår, som behövde provas........
Kan också konstateras, att det inte gick särskilt mycket bättre för barnbarnens Tottenham igår.
Ikväll blir det delvis Idrottsgala, men först och främst Sveriges handbollsmatch mot Uruguay.
Ganska mycket fåtöljhäng alltså, de närmaste timmarna.
Imorron får så Liverpool en ny chans att gå vidare i FA-cupen, returmöte -bortamatch mot Wolverhampton.
 
Gjorde några tonfisk"snittar" till kvällsmat igår.
 
Ingas fläskpannkaka......till middag.
 
Öppnade en förpackning med choklad-tryffel...........till kaffet.
 
Klara, typ..........väntar nu på montering.

Fläsk........

.......och löksås är en alldeles utmärkt söndagsmiddag (enligt vårt tycke), därför lät vi Inga servera oss detta idag. Smakade naturligtvis jättegott, minst lika bra som restaurangmaten igår.....om inte snäppet bättre.
Men innan vi kom så långt på dagen, var det rostat bröd och nypressad juice till frukost. Efter detta packade jag två stora kassar med återvinningsmaterial, tog bilen ner till centralen och tittade in hos loppisen (med en kasse tidningar).
Har inte varit där sen långt före jul, så oddsen på att det skulle finnas grejer att köpa var ganska bra.
Så var också fallet, samt en kusin att heja på fanns det också.
En kasse full står i köket att packa upp, tar nog en paus i ljuget och gör det nu som efterrätt till middagen.
Ute blåser det kraftigt, men det där gula på himlen har blinkat till idag också........
Fick ändå bli lite plock utomhus och en kortare promenad till brevlådan, då två brev behövde komma iväg.
"Loppis-bullar" och en kopp kaffe har vi konsumerat och nu ska jag se hur det går för Tottenham......
 
Fläsk med löksås......
 
Mina fynd idag.........
 
I väntan på nybryggt kaffe........

En fyrtioåring........

.......är firad. 
Då maken inte är fullt kurant, fick jag åka själv till mötet på restaurang Mangos i Skövde, för att äta middag ihop med födelsedags"barnet" och fru.
En av servitriserna var väldigt trevlig, handlingskraftig och tillmötesgående. Men maten var väl inget vi jublade över, fullt ok men inte mer.
Sonen fick dock efterrätt med pyroteknik i glass-kulan. 
Svängde in hos COOP på hemväg och kom därifrån med två (bly)-tunga kassar, fulla med mycket i drickväg: Mjölk, blåbärssoppa, nyponsoppa, dricka, saft......ja sånt är tråkigt tungt att bära hem.
Men på pluskontot, kvittot stämde idag också.......
Under tiden här hemma fick maken hålla tillgodo med tacofärs och potatis. Smakmässigt var nog inte detta någon större förlust.
Missade med detta Liverpools bortamatch, men har i efterhand kollat lite och det verkade som de också "missade" matchen......... storstryk (3-0) av Brighton, vid besöket nere på sydkusken.
Nu får jag hoppas på först Lotto-utdelning (21 kronor till mig), sen ska väl handbollsherrarna kunna "städa av" Kap Verde i VM-handbollen. 
 
Inte mycket till 40-års-present, men........swish så ordnade vi det!
 
Fick göra en längre promenad i centrum, då jag å det bestämdaste bojkottar alla parkerings-appar.
 
Födelsedagsmenyn var iallafall han nöjd med..........
 
Min tallrik, fick säga till om att broccolin skulle vara smörstekt....inte rå.
 
Lillebror har nu fyllt fyrtio........
 
Commerce har missat Tjugonda' Knut.......
 
Likaså är torgdekorationerna fortfarande kvar......
 
Bilen hade "sällskap" av ett ljus-träd...........
 
 
 
 
 
 
 

Tjugonda' Knut.........

.......och nu är definitivt julen utstädad, i detta hus iallafall.
Tog mig an julgranen i glashuset under förmiddagen, så nu ligger den "vräkt och strippad" nedanför altanen på gräsmattan. 
De tillfälligt inburna trädgårds-borden är förpassade ut igen och de ordinarie borden står åter på sina vanliga ställen.
Julgarderoberna är välbefolkade och alla tillfälligt evakuerade prydnadssaker är återbördade, så nu syns det inte ens att det har varit jul i huset.
Det enda som får vara kvar ett tag till, är det lysande trädet ute på gården.
Till middag stekte Inga idag panerad plattfisk och serverade den med potatismos, citron och tomat.
Efter detta var det skönt med en dusch och sen hämtade jag posten.
Där fanns bland annat mina inropade minitavlor........föreställande snögubbe-tillverkning.
Första matchen i Handbolls-VM är vunnen och imorron kväll, kommer nästa.
Men först ska vi fira vår lille son, som inatt klockan 03.09 fyller fyrtio år.............
 
Köpte några jordgubbar att "festa på" igår kväll........
 
Fredags-frukost......
 
Fredags-fisk.......
 
Mina nya mini-tavlor.......
 
 

Shopping och skymning........

.....blev det under eftermiddagen, då jag fick för mig att åka in till Skövde.
Det som utlöste resan till affärerna var rea på dörrmattor, vilket gick att läsa i Rusta-bladet.
Nu fanns det fler saker att köpa givetvis, men då juldörrmattorna ska in på förvaring fattades en sådan efter den rokad av skohyllorna jag gjorde före jul.
Tre stora kassar visade det sig att jag fick släpa in från bilen.....vid hemkomsten.
Till middag sereverade Inga biffar (som fanns kvar) till maken, medan jag erbjöds en Dafgårds kåldolmeportion.
Pratade som hastigast med sonen, som på lördag "fyller gubbe" och hade även ett samtal med hans fru igår. Vi ska gå ut och äta ihop, hon fixar vart.......
Fortfarande är en del tomtar ute på vift.....i väntan på årsvilan, då jag prioriterade lite annat som syns ovan.
Sen är julgranen fortfarande kvar att hantera därute i glashuset.
Det får bli i dagsljus under morgondagen. Faktiskt rätt dag "Tjugodag Knut"..........
Ikväll väntar VM-handboll Sverige-Brasilien.
 
Då tar jag tag i andra lagret, på min mörka Aladdinask...... inköpt vid Lucia...........
 
Makens middag........han muttrade lite över ärtorna bara.
 
En av affärerna som fick besök idag .....av mig.
 
 

Idag var inte den dagen......

.....då jag fortsatte med julens arkivering.
I stort sett har dagen gått åt till att vara chaufför till maken, som skulle på en undersökning och hade fått tid i Lidköping på eftermiddagen.
Om han behövde smärtstillande, fick han inte köra bil själv, så tur och retur till den staden fick det alltså bli, även för mig. Lämnade av honom och åkte till "Donken" för att äta en delikat middag (not) och sen ha lite relaxtid i bilen.
Det blev runt två timmar, men kändes inte så länge. Hade ingen lust att leta reda på nån "nöjes-shopping", utan slappade bara. Messade lite med en kompis och när han var klar, behövde han mat.
Gissa vart det blev........."Donken" låg närmast, så jag fick äta ytterligare en torr hamburgare, men nu till kaffe.
Tittade in till Bagar'n på hemvägen, där det för övrigt var ett pärlband av bländande ljus från mötande trafik, mest hela vägen. Hamnade i "rusningstrafik"......på landsbygden.
Varsin semla, färskt bröd och två kakor till kaffet imorron, följde med från kondiset.
Imorron, ja då fortsätter säkert återtåget för julmyset....... till sist kan rapporteras om nitton kronors bidrag på Lotto ikväll.......till bara mig.
 
Bil-middag..........
 
De sista som var kvar....jag fick en liten, maken den stora.
 
Kvällsmat: Grov tekaka med sylta och rödbetor till päroncider.

En hel del........

....... av julens prydnader och dukar är fortfarande kvar, utanför kistan och garderoben.
Men de har samlats i några grupper för att göra gemensam sak.......när assistansanda faller på, nästa gång.
Ägnade gårdagskvällen, samt förmiddagen åt att lokalisera och samla ihop alla tomtar och andra "väsen" till grupper, att sen lägga in för vila till nästa jul.
De små har redan "marscherat" in till sina hyllor, men de större får avvakta lite.
För nu idag har jag inte nån mer lust att fortsätta "bråka" med dem.
Blev en tur till Tibro under eftermiddagen, för att fira reskompisen som alltså fyllde åttio i söndags.
En snabbis därefter till mataffären, för komplement och där fanns en annan kompis med samma "uppdrag".
Blev en liten pratstund.......
Ikväll får det bli Mandelmanns och julsakerna står snällt kvar i kö och väntar på nästa drag.
Fortsättningen tar jag alltså en annan dag.
 
Inga bjöd på lite korv stroganoff till kvällsmål igår.......
 
En hög bonader........
 
..... en hög gardiner och kuddfodral, samt en hög dukar klara för förvaring.
 
 
 

Det var nog meningen.......

.......att jag skulle springa på kusinen idag. 
Det var(är) säkert därför Posten ibland skickar mina försändelser till Mölltorp för att hämtas his ICA där.
Så var det alltså denna dag och då det behövde inhandlas litegrann blev det två flugor i en smäll, eller tre.....kanske man kan säga, då det även blev en pratstund med kusinen.
Annars startade jag i väldigt blygsam skala med att avlägsna ett antal juldukar, under gårdagen men det finns myyyyyycket kvar.........
Dock ingen brådska, inte ens att tjugonda Knut-dagen närmar sig...... stressar mig.
Till middag fanns ett val: Rester eller nygjorda mormorsbiffar? 
Maken fick ta biffar och jag tog kyckling med ris.
Satte mig därefter i fåtöljen.....och blev lite trött, då ringde det på dörren.
Det var systers assistent där utanför, med en kasse pärmar till min "fördjupade redovisningskontroll" av överförmyndaren. Syster var också med, men valde att vänta i bilen.
Nu blir det strax handboll på min teve, sen var det visst landslagsfotboll också.........  
 
Denna present ska överlämnas imorgon........
 
Min middag, förstärkt med lite grönsaker och gélé........

Ännu mer slask.........

.......det är väldigt blött ute, men det tar på snön.
Den delen har jag absolut inga invändningar emot, men finns mycket kvar iallafall.
Till middag serverade Inga köttfärsröra med potatis till maken, medan jag gjorde mig ris med korv stroganoff.
Stekte nämligen röran igår kväll och tog en portion till pasta som kvällsmål. Resterande färs i paketet har idag blivit biffar med Ingas hjälp......till tisdag är det tänkt.
Inte lika slipprigt på vägen idag, men som sagt vääääldigt blött, då jag hämtade reklamen från postlådan.
Eftermiddagsfikat fick sällskap av varsin fralla med ost.
Födelsedagsfiraren ringde och tackade för hälsningen. Hon hade precis kommit hem från Göteborg med övernattning och igår "Cabaret" på Göteborgsoperan. Nyblivna åttioåringen var mycket nöjd med överraskningen och på tisdag ska jag ta en fika hos henne och uppvakta med ett paket.
Gick sådär för Liverpool igår, men oavgjort och omspel i cupen, så en chans till......
Nu "Downton Abbey"......filmen på teve.
 
Så glad blir jag också, då gräsmattan syns igen........
 
 

Tö och slask........

........är väl rätt jobbigt det också, men absolut att föredra i jämförelse med snöandet (enligt min åsikt).
Framförallt är halkrisken betydande, men det tar på snön och DET känns bara positivt.
Börjar ta på högarna runtom, men hade gärna sett att det gått än fortare......
Gick dock bra att backa ut bilen, för en proviantrunda till Tibro frampå förmiddagen.
 Medan jag fyllde bilen med diesel och släpade kassar, var maken ute en stund och "hjälpte" snön att komma undan från de mest strategiska områdena på uppfarten.
Han skottade också en gång i snödrevet på altanen, så vi kan komma in i glashuset om andan skulle falla på.
Till middag bjöd sen Inga på kycklingfiléer i citrongräddsås, med potatisklyftor.
Såg till att fåglarna fick påfyllning av jordnötter, det verkar vara favoritmaten........
Handbollen slutade med en knapp seger igår och ikväll är det FA-cupmatch för Liverpool, att hoppas på seger i.
Tills dess får jag väl chilla i fåtöljen och vänta på eftermiddagskaffet, samt börja fundera på julens återtåg till garderoben så smått.
Det stora extrabordet i vardagsrummet får vänta ett tag innan det kan återbördas ut på altanen......av ytrymmesskäl.
Det vita eländet, har "ockuperat" hörnan i nuläget.
 
Sovrumsutsikt över grannens välskottade uppfart, som nu istället ligger på vår gräsmatta och bäddar in äppelträdet.
 
Blev en enklare räkmacka till kvällskaffet igår.
 
En sista frest innan sänggående........
 
Mycket kvar, men det töar ändå på bra........
 
Dagens middag.........
 

Snö, snö, snö.........

.........det börjar bli riktigt otrevligt, på den fronten.
Har hållit på och snöat, hela dagen idag också. Maken var ute en stund och kämpade med det vita eländet och jag skottade mig fram till fågelburen.
Fyllde på mat i den och det har varit uppskattat. Både koltrasten och hackspetten har varit på besök, bland alla talgoxar och blåmesar.
Inga gjorde ugnsbakad falukorv med hemlagat mos till middag.
Nu ska jag kolla handboll. 
Ser sen fram emot det utlovade regnet, som ska starta framåt natten......... enligt prognosen. 
 
Nu vet jag hur man tar sig in.........och ut.
 
Min middagsportion.........
 
 

Eländes, elände.........

......... imorse var det lika mycket snö igen, att skotta. Men idag var det blötsnö som fastnade på skyffeln. Men maken med ond rygg, lyckades skotta fram bilen iallafall.
Vi var tvungna att åka till Skövde för att hämta utrustning inför en undersökning, han ska på i nästa vecka.
På Biltema tog vi varsin korv och inhandlade en snöskyffel i plast. För att ha som alternativ till den i  metall, där blötsnön alltså fastnar.
Var ändå hyfsade vägar och vi hamnade bakom plogen på väg in.
Inga stekte varsin hamburgare nyss och sen bakade hon några källarfranska.
Men nu är Inga och jag trötta......... både till sinne och kropp.
Fåtöljhäng får det bli, i väntan på ordentligt töväder............
 
Blev en varm macka igår kväll.
 
Nu har "Smygehuksgrisen" fått en fin plats på väggen.........
 
Nybakade källarfranska......att sätta tänderna i framöver........
 
 

"Bonus".........

..........med ett stort inslag av ironi, kan karaktärisera denna dag.
Orange varning utfärdad av SMHI och under förmiddagen startade det eländiga snöandet.
Då det var soptömningsdag och tunnan var till brädden "julfull" var det bara att se till att där var skottat.
Tre gånger har jag varit ute, fram till tretiden (då de anlände....) och skottat hjälpligt.
Gick till postlådan en av gångerna och där låg nästa "bonus", ytterligare ett brev ifrån överförmyndaren. "Vinstlott" i år (vid slumpvist urval), var att allting (fakturor, girosammandrag m.m.) ska lämnas in för en detalj-granskning av gångna årets ekonomi. Jättekul....not.
Sen ringde syster och assistent, angående personalsituationen som hon oroar sig för. Fick då kontakta enhetschefen för att försöka reda ut om där finns problem. Hen lovade ta ett samtal (till) med syster och idag tjänstgörande assistent. Fortsättning följer säkert.........
Inga serverade kyckling/champinjonsås med ris och efter att vi fikat (bullar från gårdagens bagarbesök....) gick maken ut en sväng och försökte sig på att skotta lite, han också (trots ryggont).
Det eländiga vädersituationen är dock utlovad att hålla i till imorron förmiddag och nu har nederbörden  blivit av en tyngre karaktär.....blöt kramsnö.
Nu är det iallafall mörkt, så man slipper se eländet förrän imorron igen.
Seriöst, klarar mig utan snö hela året runt.. 
Till sist kan rapporteras att trasten/staren hade tagit sig in i matburen idag och fick lite pyssel att ta sig ur, men där fanns ju mat att få......
 
Ingas onsdagsmeny......
 
Här har jag sopat tre gånger redan.....nu får det vänta.
 
Maken gör en frest med den stora snösläden, en stund.

Smygehuksgrisen.........

........har nu landat i Fagersanna, eftersom reskompisen och jag äntligen idag fick ihop det med en julfika. (Före jul var jag ju sjuk och sen hade vi gäster ett par dagar efter jul.)
Men idag blev det av och jag fick smaka på hennes grova bröd med solrosfrön och aprikoser,,,,,till slut.
I somras då vi var på resa ihop i Skåne, såg jag nämnda gris,.men tyckte den var i dyraste laget.
Dock ville reskompisen ge mig denna som tack, men då tyckte jag att den blir isåfall en bra julklapp.
På den vägen blev det och nu ska den få en fin plats på min vägg.......
Om en vecka ska vi ta en fika igen, för då har hon fyllt 80 år, men har fått order av sina barn att packa en väska för övernattningsutflykt på den rätta dagen.
Tillbaka till gårdagskvällen, den var inte så kul eftersom Liverpool fick stryk. Men blir fler matcher.......
Därefter startade jag med att beställa/samla in, alla sammandrag som ska med god man-redovisningen. Kommer inte automatiskt inte........
Räntebesked, kontoutdrag och sammanfattning av utbetalningar från Försäkringskassan.
Kollade så alla bilreparations-betalningar som syster fått punga ut med 2022. Ingen rolig sammanställning, nästan trettio lax på fem tillfällen. 
Från det ena till det andra........fick ju en "Snowman" adventsljusstake i julklapp, som vid koll i förrgår inte fungerade. Testade med nya lampor (från annan fungerande stake),  men fortfarande inget ljus.
Tog med den till el-affären idag för att fråga om de kunde se felet. Hon kollade alla fem lamporna och det visade sig att två var dåliga. Ersatte dessa och simsalabim......nu lyser den fint.
Stannade hos Bagar'n på tillbakavägen, handlade två bakelser med hem av en "gammal". postkollega, som jobbar extra där. Fick dessutom med en hälsning till maken på köpet.
Vi har precis fikat, men jag har halva min bakelse kvar.......for later. 
Ska göra mig en liten sallad först till kvällsmål............
 
Vill också ha sa trasten/staren....men kommer ej in i buren. Slängde då ut en skopa bredvid till hen.
 
Makens middag.....ceasarsallad.
 
Då byter vi årets julklappar.
 
Min fina Smygehuksgris........
 
Tänt var det här..........
 
Nyttig spis till kaffet..........hmmmmm

Dimma........

......rullade in under förmiddagen och andra dagen på nya året, presenterade riktigt tråkigt väder.
Inga överdrivna mängder sömn har det heller bjudits på under natten.
Behövde komplettera matförrådet, så åkte iväg mitt på dagen.
Kan med glad förvåning meddela att COOPs kvitto idag var utan anmärkning, alla utlovade extrapriser och rabatter var avdragna.
Maken valde fläskkötts-resterna istället för lever (förvånande..... men väntat) då han fick första "tjing".
Och jag var inte ledsen över levermeny till middag.
Tvättmaskinen får jobba lite idag också, annars inga stora arbetsprojekt planerade.
Sliter en del på fåtöljen och teven nu i eftermiddag, kan bli en oplanerad powernap också.......
Fortfarande vaken, "nyfikad" och nu i väntan på matchstart.
Liverpool har bortamatch idag.
 
Min "polkagris-amaryllis" blommar vidare........
 
"Hälta-hälta" blev det till fikat idag.........med maken.

Som sagt.......

........ inte blev det något på bingolotto, den här aftonen heller.
Men vi åt iallafall hemmagjorda kamben och avocados med skagenröra, samt en fruktsallad i fina glas med vispgrädde på.
Maken förbarmade sig över några julöl (ingen ville ha vid jullunchen). Som avslutning på 2022 öppnade vi en flaska Prosecco, med en smäll som träffade två prydnadstomtar.
Dock klarade de livhanken båda två, så de får vara med nästa år igen.
Har inte börjat plocka bort jul ännu och kommer låta den vara kvar ännu en vecka.....minst.
Sen startar återtåget till garderoben, speciellt avsedd för dessa dekorationer. Kommer att ta några dagar, men ingen bråska lite i taget så är det snart gjort.
Ingen vidare hockey, så jag kollade på annat där mitt i natten tills jag somnade.
Lagom att äta frukost på årets första dag (ansåg jag), var det vid elva. Maken tyckte aningen senare.......
Inga hade samlat på sig lite energi, så hon beslutade att göra av med den på att göra baconlindade köttfärslimpor. Varav den ena fick utgöra dagens middag, med tillbehör.
Tvättmaskinen hade vilat klart, tyckte hon dessutom så den fick ta sig an en full tvättkorg.
Kaffe och pepparkakor är avklarat och det finns fortfarande dåliga filmer på burken att glo på från fåtöljen.  
 
Därute skjuts raketer i mängd för snögubben och tomten att kolla på.......
 
Fruktsallad på hallon, banan och päron.....
 
Spanande katt besökte altanen under kvällen........
 
Herr och fru Berg skickade en nyårshälsning till Herr och fru Berg........
 
.....och i Stockholm, denna "partypingla".
 
Årets första frukost konsumerad.......
 
First dinner of the New year..........
 
 
 

RSS 2.0