Tillbaka på second hand

Det var ett bra tag sen jag hade möjlighet att kolla läget på second hand-butiken, men idag blev det tillfälle.
Bäst som jag stod och beundrade eventuella fynd, ringde mobilen i väskan. Det var sonen som undrade om jag skulle till "secondhanden". Jag är redan här svarade jag då. Han hade tänkt att titta in där också, så han kom efter en liten stund, letande efter en bra ugnsfast form. Ingen av oss hittade någon lämplig, men i samma stund kom jag på: "att vi har ju skåpet fullt därhemma." Du kan få en av dom, vilket i sista änden blev ändå billigare!
Hittade inte så mycket idag, men en skylt från JIE keramik med texten "Borta bra men hemma bäst" fick följa med hem. En dag som idag med nära nog vindstilla, sol, lagom varmt och panoramautsikten över sjön, är det i stort sett huve't på spiken. Vi åt upp de kvarvarande grillade kycklingfiléerna till middag, med ris och currysås i vårt glashus och började prata om makens lediga dagar som fanns inlagda i maj framöver. Jag kunde upplysa om att han var ledig på vår bröllopsdag och skulle vi hitta på något kanske? Vi har googlat runt lite och både hittat och bokat två nätter på Missionsförsamlingens hotell Örestrand, i Höganäs. Så den 20:e maj åker vi en sväng till Skåne och på hemvägen tar vi ett stopp i Ullared har jag aviserat. Inte riktigt vad maken hade tänkt, men så blir det. Dock ingen långshopping, bara nå'n timma sådär. Hade googlat fram ett recept på spanska churros på nätet, gjorde deg och skulle spritsa den i kokande olja, för att sedan avnjuta delikatessen till kaffet. Kan säga att det går inte alltid som man planerar. Nybörjarmisstag och avsaknad av bra redskap satte stopp för det tänkta frosseriet! Det lilla som ändå blev friterat, smakade bra men det var ingen idé att brygga kaffe......


Gul buske och blå buss


"Sista chansen" att fota dessa gamla Tibro-hus, snart är de ersatta med "höghus" för seniorer.


Valborgsmässoafton, fint väder och gamla bilar, nu är det vår på riktigt.


Körsbärsträd eller äppelträd? blommar gör det i alla fall.


Örlenbadets camping ligger fint och såg nästan fullbelagt ut.


Grannens flagga vajar för vinden.


På sjön dök det upp en underlig farkost, så fåglarna tog till flykten.
Är dom ute och åker brygga??


Det misslyckade försöket att göra churros.......

Rostfri kolaböna?

I Tibro håller man på med en installation av, ja just det, av vad då? i en av rondellerna. Det är definitivt inte en rondellhund i alla fall. Det liknar mest en gigantisk kolaböna i rostfritt stål. Vet inte riktigt vad jag ska tycka om konstverket. Inte är den direkt ful, men inte heller jättesnygg. Unik kanske man kan säga, precis som en gammal arbetskamrat ansåg mig vara för länge sedan, när vi hade olika mening om hur ett diskställ skulle användas. Det var väl ett artigt sätt att tala om att hon ansåg min åsikt i frågan ganska "kocko", utan att för den skull tycka att det var något att bråka om egentligen. Samma slutsats får det bli angående ovan nämnda utsmyckning, alltså inget att lägga något krut på, bara konstatera att nu ligger den där.
Var en runda på torget ock hittade, (som vanligt) lite blommor till trädgården att köpa. Hittade även två f.d. arbetskamrater att byta några snabba ord med, innan jag och Anette gick till "snälla tanten" och handlade fikabröd att avnjuta på balkongen, efter att jag fått en grundlig massage. Tackar!
Väl hemma grillade maken på order kyckling, men ville även ha stark korv till middag. Jag var dock tvungen att före det, snabbt uppdatera mig vid TV:n angående det brittiska bröllopet. Lite nyfiken är man allt, utan att vara rojalist. Blommorna har också blivit placerade, där de passade.
Men varför fattas det alltid några plantor i sista änden? Nu måste jag ju köpa mer en annan dag....


Här kan Ni bilda er en egen uppfattning om "kolabönan"


Det här är i alla fall vackert och.......


skiftar färg på bara några minuter.

Hjotiborg-runda

Åkte i förmiddags till Karlsborg för att titta på det schema som kommer att gälla för sommarens arbete och fick en pratstund med nygamla kollegor. Det såg bra ut, inga överraskningar och eventuellt kan vi justera och byta lite lediga dagar innan det spikas. Annars funkar det ändå. Därifrån åkte jag utmed Vättern till Hjo för visit hos, först föräldrar och sen även hos syster en kortis. Avlutade gjorde jag på "favo"-affären. Behövde proviantera en del, så tog en tur genom centrala Tibro, innan Inga fick servera min middag, som idag bestod av biff stroganoff med ris. Intog denna i ett soligt glashus. Har även börjat titta efter resmål för en höstsemester, det gäller att vara ute i god tid och surfa runt efter en bra "deal". Kan jag ägna många timmar åt framöver, vilket är ett sant nöje.
Imorgon ska jag besöka torghandeln och har stämt träff med kompisen för en gemensam "rundvandring". Sen har hon lovat att ge mig lite massage i det stela ryggpartiet, vilket ska bli riktigt skönt. Maken har ledig dag och har fått order om att starta grillen lagom till middagstid, för fint väder blir det naturligtvis....


Många turistbroschyrer att välja på....


Utsikt över Vättern vid Grevbäck


Har pizzerians uteservering en sponsor måntro?


"The lunchbox has landed"


Flaggor i topp för en speciell affär....


Bredvid Fågelviksledens motionsspår var det "dinnertime for deers"

...
.....och solen den gick ned.

Bankbesök och sommarjobb

Har idag varit och skrivit på papper angående ny bindningstid för det ena av huslånen. Har ändrat lite på villkoren och tecknat garanterad maxränta, så man vet säkert vilka utgifter man högst kan få, då räntorna är på väg upp.
Inte den roligaste sysselsättningen att hålla koll på dessa saker men nödvändigt. Samtidigt kunde jag konstatera att man t.o.m. numera kan få lite ränta på pengar sittande på rätt sorts sparkonto. Vilket vi också justerade, när jag ändå var där. Skönt att kliva in på banken, full av folk med kölappar (17 i kö) och ha en bokad tid, för inte går det fort inte med betjäningen. Annat var det på Posten, där hände det lite innanför disken om många stod i kö.
Åkte sedan och handlade sallad till lunch, vilken jag åt ihop med maken och andra postkollegor på gamla arbetsplatsen. Nya arbetsplatsen, blir precis som förra sommaren på turistbyrån i Karlsborg, där jag i år får jobba heltid i tre månader. Synd att inte turistsäsongen är längre här i Sverige, men alltid något.
Ska åka dit en sväng imorron och sedan vidare till Hjo för besök hos mor, far, syster och....... den trevliga hobbyaffären. Shoppa kan man göra hur ofta som helst, eller hur?


Den kommer till användning igen, ligger nånstans.....


....och nu är all snö borta.
Ullared

Handla på Gekås i Ullared är inte att leka med, det är "serious shopping" och inte gjort på en kafferast. Heldagssysselsättning med väckarklockan på, (nåja) hyfsat tidigt. I mitt fall 6.40, vilket en del betraktar som närmast sovmorgon. Jag hör dock inte till den kategorin. Hämtad 7.30 och fler deltagare steg på i Tibro, allt som allt var vi fyra köpglada tjejer, i olika åldrar. Nästan ända nere i Ullared, efter ca 20 mil tog vi kaffepaus med macka på en rastplats, där det fanns toa, enligt vägskylt. Men döm om vår förvåning när dessa var låsta med förklaringen att rastplatsen var under utredning angående vem som hade ansvaret! Kontakta kommunen stod som slutkläm. Vad hjälper väl detta om man är kissnödig? Bara att åka vidare och kniiipa. Snart kom dock en fungerande rastplats och vi kunde bli kvitt problemet. Framme var vi vid elvatiden och timmarna bara försvinner när man väl äntrat varuhuset, vilket nästan alla som varit där kan vittna om. Middag i den (sen vi var här senast) nyöppnade restaurangen på tredje våning, var vi mogna för vid två. Sen följde ytterligare nå't varv eller två i lokalen innan vi drog oss mot utgången runt fem. Lagom mycket folk, förutom oss var det som shoppade idag, så inga köer vid kassorna. Ingen större chock över notan heller. Det blev ganska mycket för pengarna, som vanligt.
Lite andra butiker finns det även utanför på torget och en mjukglass senare, åkte vi hemöver. Efter en kort snacks- och kiss-paus, var vi/jag åter i hemmet framåt halv tio. "Trötter tös" som Sara brukar skriva ibland på Facebook, stämmer ganska bra på undertecknad i skrivande stund, med en liten korrigering kanske, till: "Trötter tant", så gonatt för nu hoppas jag på att sova gott....


Ett av Sveriges mest besökta turistmål


Ingången, där en skylt talar om att högst 5000 personer får vara i lokalen samtidigt.
Ingen Boris på taket idag!


Vad "bygger Boris" nu då?, full fart vid sidan av parkeringen.


Ibland måste man prioritera, hit hann vi inte gå idag.
Vad ska man där att göra, över huvud taget egentligen??


En kasse specialuppdrag att leverera till bonusbarnbarnet imorgon.
Vi får se om han fortfarande litar på min smak efter det.


Ytterligare ett specialuppdrag utfört, då sonen hört att dessa var billiga.
Han har dock inte sett programmet på TV utan litat till hörsägen.

Gamla bron

Jag var till Tibro för ett besök hos gymets sjukgymnast. Jodå han hade tänkt på att det var helgdag, (sa han) när jag ringde extra och frågade, men gymet var stängt och det var bara han där, väntande på mig.
Efter samtal och undersökning fick jag en ny tid nästa måndag, då han ska ha gjort ett specialprogram till mig, som vi ska gå igenom. Vi får se hur det går, men han verkade ambitiös, så långt i alla fall.
På väg till affären efter detta, stannade jag vid den gamla stenbron över Tidan, där det låg en kvarn, förr i tiden. Lite rester av kvarnen finns kvar och bron är fortfarande väldigt fin. Numera är det bara cykelväg över den, men förr var det "stora" infartsvägen till samhället. Vägen som bussen gick, när jag åkte med den från Skövde för att hälsa på mormor och morfar, ibland på loven.
I mataffären blev det mest grönsaker inhandlat och hemma igen hade maken, på order, brassat på grillen. Det luktade rök lång väg, så jag undrade om det hänt nå't. Men det var i sin ordning visade det sig och efter lite grillat kött, sydde jag en löpare och dynöverdrag i sommargardinstyg, som fanns över.
Premiär för rabarberkräm blev det också, lite senare.
Första fotbollsmatchen för året på Fagervi, lockade maken framåt kvällningen, har faktiskt inte frågat hur det gick än...
Imorgon blir det tur till Ullared med kompisar och äggmackorna till fikat står klara i kylen. Avfärd är beräknad till ca 7.30.


Stenbron över ån Tidan


lite mer i närbild och till vänster skymtar rester av kvarnen.


En typisk svensk, röd liten stuga alldeles intill bron


Lite gamla dynor kom till användning, främst som dekoration.


Påskhararna har möte i glashuset och framför dom en gammal "spik"? maken hittade
i jorden när han grävde inför projektet.

Varnhem

Tillbaka till grötfrukost idag, serverad på sängen. Tog sen hand om tvätten som torkade så bra i det fina vädret igår. Nu ligger den i skåp och lådor. Bytte också vintergardinerna i glashuset, mot uppsättningen med sommargardiner. Nu finns det dubbelt så många att blockera den besvärliga solen med. Maken tyckte nämligen igår att det fattades gardiner, till det ändamålet. Middag serverades idag mitt på dagen, bestående av köttfärsbiff med potatis och brunsås.
Sen var det dags att möta upp transporten till dagens utflyktsmål med "systrarna" i Mölndals kyrkliga. Som bestämt åkte vi i perfekt väder till Varnhem, där vi tittade på kyrkan i en och en halv timma. Det vill säga, vi satt i caféets trädgård och pratade, samt besåg byggnaden på håll och endast utvändigt.Mötet kunde enas om att vi redan den  4 juni, skall träffas igen, för ytterligare en fika. Preliminär plats blir då Hällekis, vid Falkängens hantverksby och vi har till dess beställt lika fint väder som idag. Väl tillbaka i Fagersanna kunde jag avnjuta den tidiga kvällen i glashuset, med alla glasväggar undanskjutna. Sjön ligger spegelblank och småfåglarna kvittrar. De skränande flockarna hörs lite också, men de verkar lugna ner sig något, framåt kvällningen, som skönt är.


Vi har hittat stolar och provianterat


Utsikten är ganska kyrklig, eller hur?


På väg tillbaka mot Skövde över Billingen


Ytterligare en kyrka fastnade på bild när vi passerade Våmb.


...och så gick solen ner över en spegelblank sjö.


Påskafton

Reströror på mackan till frukost, inte så nyttigt som gröt kanske, men variation i kosten. Därefter en snabb dusch och sen på uppdrag till Hörnebo. En kompis på annan ort, hade hittat en cykelbarnstol på Blocket och det visade sig vara hos grannen till "mitt avlämningssställe för lördagsgodis", som sålde. Därför lovade jag att ta hem varan, så den finns till avhämtning och en anledning att ta en fikatur till Fagersanna, för köparen.
Fick kaffe, wienerbröd och en shoppinglista av yngste sonen i familjen, när han hörde att jag skulle åka till Ullared. Han behövde mycket: "Köp bara, jag betalar, det är ju billigt där." Sedan han själv numera har hand om studiebidraget och ansvarar för de egna klädinköpen, är det extra viktigt att få så mycket som möjligt över till annat, roligare!
Han har förresten precis blivit av med sitt gips runt armbågen och vad händer då? Storebror kommer hem från crossbanan, har crashat och skadat sig i foten bl.a. Så det kanske blir gips på nästa istället....
Resterna av Jansson gick åt till middag, plus en liten snaps att skölja ner med. Sen gick det fint att hänga tvätt.
När man ändå var på G, var det lika bra att ta premiärturen för året med gräsklipparen också.
Imorgon väntar utflykt med "Mölndals kyrkliga", ett studiebesök i Varnhem med klosterkyrkan. I alla fall ska vi ta en fika på kaféet som ligger bredvid. Nu är Ingas varma smörgåsar klara, lagom till körslaget.


Torget i Tibro: Vilket konstverk är snyggast? "Ös på" eller naturens eget bidrag.


Min röst faller på trädet, trots att det är rosa blommor!


Lunch och en "lille en" på påskafton....


gav energi till premiärturen för säsongen med "fordonet".


Det var också alldeles utmärkt torkväder för tvätten.


Slutligen en närbild på blågul fägring.

Matberedare

Idag har jag agerat manuell matberedare större delen av dagen. Började faktiskt redan igår om jag ska vara helt ärlig. Det är egentligen ganska skoj att laga mat och baka, bara ingen säger till dig att du måste. Hade bestämt mig för att bjuda på en ganska traditionell påskbuffé framåt kvällningen, då alla två gästerna skulle komma. En hel del att pyssla med blir det i alla fall, men som sagt: "Jag hade ju hela da'n på mig", låååångfredag måste dessutom betyda, extra mycket tid att ta i anspråk. När gästerna klev in genom dörren möttes de av doften från en färdig Jansson. Det var dukat i glashuset och vi fick precis plats med alla byttor på bordet. Mätt blir man numera ganska fort, vilket är på både gott och ont. Dels hinner man inte "häva i sig" kopiösa mängder förrän magen trycker på larmknappen: att nu räcker det allt! Har faktiskt börjat lyssna på detta, i ren självbevarelsedrift. Sen blir det så mycket rester att man kan ge Inga ledigt, minst en dag efteråt. Faran med det är bara att hon är lite lat och vänjer sig fort vid att det är serverat, bara att köra i micron.
Vi satt och beundrade solnedgången och gästerna frågade om inte nå'n av grannarna var på g att sälja. Inte vad vi hade hört, men sa att vi vid tillfälle kunde nämna, (i förbigående) att det fanns spekulanter om de fick sådana tankar. Vilket måste betyda i sista änden, att vi bor alldeles utmärkt här. Men det vet vi ju redan.....


Dagens lunch


Då verkar alla byttor och röror var på plats


De som ska äta ser klara ut, även fotografen....ska bara trycka först.


Solen börjar bli lite trött....


men lite påsktårta måste vi hinna med....


innan den ger upp för dagen och vi fick koppla på infravärme, en stund.

Naturupplevelser på skärtorsdagen

Här kommer lite bilder från en fin vårdag, nästan sommarvärme faktiskt. Det ligger en del i borta bra men hemma bäst, eller är man kanske inte helt neutral i sin bedömning. Bilderna är tagna i samband med inköpsrundan till Tibro och hemmave'.


Vitsippor ner mot ån Tidan, (strax bakom kullen ligger reningsverket)


Stilla flyter Tidan....


vidare runt nästa krök


Alldeles bakom Tidebergs värdshus, ett stenkast från riksväg 49:s rastplats


Rogivande vy över en stilla sjö vid solnedgång

Stormöte

Då var det åter dags att slita på kvasten. Årsmöte i Blåkulla för alla hågade systrar, åtminstone i vårt avlånga land. Undrar var övriga länder ute i världen har för mötesplatser, eller är det öppet för internationella gäster också kanske. Vet i alla fall ett ställe, nere i Tyskland vid Harz, nästan vid den gamla östtyska gränsen, där det finns ytterligare en mötesplats av samma kaliber. Häxentanzplatz heter det och ligger uppe i bergen. Där sitter djävulen och väntar på sina gäster, "vid rotundan". Jag har själv varit där och sett både djävul och mötesplats, visserligen utanför säsong, men ändå!
I eftermiddag får vi se hur många kärringar som väljer att rasta vid vår dörr under färden. Jag är förberedd med förfriskningar, i min specialskål. (en häxa!) Fint resväder är det hur som helst, vindstilla och varmt.
Sonen har varit här på förmiddagen och skiftat mina vinterdäck till en för årstiden tillåten variant. Han fick köttbullar med hem i matlåda som tack och lite choklad.
Har bakat en rulltårta inför morgondagens besök, Anette och Johnny kommer på lite traditionell påskbuffé, framemot kvällningen. Nu ska jag snart skala ett kilo räkor också, så fort de har tinat upp. Även det är ämnat för imorgon.
Mycket att göra innan "take off" alltså........


Fridfull idyll....


....eller hur?


Om det inte vore för dessa skränande, sanitära olägenheter som fyller luftrummet.


Det kommer lite fjolårspersilja och mer grönt är att vänta efter sådd igår.
Notera även rabarberna, sen förra fotot för en vecka sedan, snart krämfärdiga.


Trappan är möblerad och klar för sommarsäsongen.


Hemma igen till svensk vår

Maken hade ytterligare en dag semester kvar för denna gång. Vilken han hade tänkt att ägna en del av, åt trädgårdsarbete. Innan skulle det dock inköpas ett stubbrytarredskap, (hos Clas Ohlson fanns det såna) så en tur till Skövde stod på dagordningen. Dessutom hade sonen "glömt" att hämta min bil från verkstaden, så det var tvunget att fixas också. Sen ringde ägaren till Spanien-lägenheten och undrade om vi hade vägarna förbi Skövde med nyckeln. Det blev en snabbträff på Jysk, där jag också hade en hel trädgårdsstol att hämta, istället för den trasiga jag inte ville ha. Kan meddela att jag vid närmare granskning av lackeringsarbetet på bilen, inte är helt nöjd med resultatet. Fortsättning följer på den historien imorgon. Betalar man två självrisker på försäkringen för olika skador, vill man ju ändå få det snyggt utfört, allrahelst då det framgick av samtalet vi hade vid besiktningen inför uppdraget, att lackade man stora ytor, tog man även med mindre detaljer (på köpet så att säga) för att slutresultatet skulle bli snyggt. Då kan man undra varför, när de lackade dörrarna, skruvade bort handtagsdelarna (som var repiga) och inte lackade dessa smådelar, utan satte tillbaka dom utan åtgärd? Inte direkt nöjd med verkstaden, kan jag säga och detta är inte första gången heller.


Vitsippor vid vägkanten


.....och blåsippan ute i backarna står!


Hemresan

En vecka går fort, så också denna. Tisdagen i Spanien bjöd på mulet väder. Det hade till och med duggregnat lite på måndagskvällen. Det var dags att städa, tvätta och återställa lägenheten i samma skick som vi fann den. Jag tror att vi lyckades bra med detta och de sista apelsinerna, en purjolök samt lite mjölk, gick vi över till en norsk tant med. Hon brukade hjälpa till med tvätten till lägenheten ibland, så vi hade pratat lite med henne tidigare.
Sen var det bara att återlämna sulkyn till stället vi hyrt den på. Det uppdraget fick morfar och storebror, då kunde han även säga hej då till alla myror han spanat in under veckan på vägen till affären. Mormor och lillebror hade en annan delikat uppgift, att slänga soporna, vilket vi gjort många gånger förut. Lillebror tyckte att detta var semesterns höjdpunkt, för han missade aldrig ett erbjudande om att gå med runt knuten och låsa upp grinden, ut till gatan och tunnorna. Storebrors favorit var att bada i poolen, hade han sagt till morfar.
Den vita bussen kom på beställd tid med norrman vid ratten och körde oss till flygplatsen. Sen fick vi vänta åtminstone en halvtimma på att få checka in väskorna, innan vi kunde köpa några hamburgare till middag. Klockan tickade på och det tar tid att gå igenom säkerhetskontrollen. Därefter visade det sig att vi hade en ganska lång vandring till gaten, i den alldeles nybyggda avgångshallen. Vi var bland de sista att gå ombord på planet och sen bar det iväg. Vi landade på utsatt tid i Nyköping och väskorna kom ordentligt fram, sen var det bara bilfärd åt var sitt håll som återstod.


Längsta incheckningskön på Alicante flygplats,...var till Skavsta, såklart.


Två coola grabbar, tyckte dom nog själva i alla fall.


Ytterligare en cooling (behärskande den senaste tekniken) lägger pussel.


Resten av ressällskapet poserar framför planet vi anlände med.


Bagagekärra är behändigt, till mycket!
Host och snörvel

Idag har morföräldrarna legat på sina sängar, största delen av dagen och sovit ganska mycket. Vi är förkylda båda två. Jag har lite hosta och en aning snuva samt rasp i halsen. Maken har mycket snuva en aning hosta och rasp i halsen. Båda har haft feber också. Vi har pillat i oss alvedon och hoppas på att det ska funka även imorgon, när vi blir hämtade mitt på dan, av en norrman för transport till flygplatsen. Mamma och barn har badat en liten stund på förmiddagen. Jag och storebror åkte till affären och köpte bl.a. fiskpinnar till middag. Nu är mor och barn på en kvällspromenad för lite sista akut shopping. Jag har vallat dammsugaren, som en början inför morgondagen och bakom mig står en torkställning med ren (dock ej ännu torr) tvätt. Imorgon blir det mer slitage på tvättmaskinen, en sista frukost och slutstädning.


Det är tur att det finns toapapper tillgängligt


tvätten


Kvällsfika med sandwich-glass och petit choux mmmm....

Marknad & churros

Dottern och jag åkte vid tiotiden, en bit utanför Torrevieja till söndagsmarknaden på Campo Guardamar, som den officiellt heter. Mina kompisar kallade den för "Citruslunden", vilket inte är så konstigt, då den ligger mitt ute på landet omgiven av citron- och apelsinodlingar. Det är en härlig röra av parkeringsvakter blåsande i sina pipor, mat, frukter & grönt, samt kläder, skor ja allt i stort sett. Det finns serveringar lite varstans, bland annat alldeles bredvid ett stånd med damunderkläder. Förra gången jag var på marknaden, med min kompis, blev vi stående där och "rotade" samt diskuterade formgivningen och provade deras bh:s med försäljaren. Detta till herrarnas förtjusning på första parkett i nämnda servering. Min kompis fick till och med flera uppmuntrande tummen upp från "gänget". Säkert var de stammisar på detta hak, mycket på grund av underhållningen varje söndag.
Idag bidrog vi dock inte till denna, men vi köpte en strut med alldeles nyfriterade churros, fulla av nyttigt socker! Lite senare testade vi även lite patatas bravas och till sist köpte jag faktiskt muggar hos engelsmannen, som jag tittat på varje gång vid tidigare besök.
Efter denna visit ute på landet, tog vi en tur till Habaneras köpcenter, som idag inte hade alls lika mycket kunder. Det var nästan folktomt faktiskt och några fynd blev det allt. Hemma väntade lite pastarester sen gårdagen på oss innan det blev siesta eller bad. Kvällsmat åt vi sen på en restaurang en bit från huset. Vi morföräldrar har börjat bli lite rossliga i halsen och morfar har gott om snuva dessutom..... 


Morfar och barnens promenad istället för tråkig marknad


Glass är gott


eller hur?


Snart är dom klara....


mina churros, bara klippas i lagom bitar och dränkas i socker.


Några tapas, i väntan på kvällsmaten...


kyckling och pommes frites till nästan alla.


Fullmåne över hustaken med havet i fjärran...


och gårdsbelysningen ser nästan ut som själva månen

Pooldag och wok

Förmiddagen var mulen och lite kyligare än vi nu har vant oss vid, men vi var nere vid poolen en stund allihop. Jag badade fötterna, faktiskt ända upp till knäna, i barnpoolen. Sen ägnade jag mig åt att föreviga övriga familjmedlemmars förehavande i vattnet. Yngste dottersonen och jag tog en promenad därefter till Mercadona för lite kompletteringar i matväg. Vi drack var sin dricka (typ Mer) på hemvägen och jag bröt av toppen på en av de tre alldeles nybakade och varma baguetterna vi köpt (för tolv spänn!). Lunch följde och nu hade solen valt att titta fram, så efter att lillebror blivit lagd till sovande siesta, gick de andra ner för att bada igen. Jag stannade kvar och avnjöt vaken siesta i horisontalläge. Ok, jag slumrade väl till nå'n minut sådär, emellanåt. Ikväll har jag kört bilen för första gången, till och från wok-restaurangen, som träning inför min och dotterns utflykt till Citruslundens marknad imorgon. Det gick bra förutom ett litet motorstopp mitt i en rondell. Maken har fått många fler sådana, men inte på så olämpligt ställe. Wok-buffén var väldigt god och massor att välja på. Man blev tyvärr mätt ganska fort, som vanligt, även barnen åt med god aptit. Storebror sa när efterrätten var uppäten, att det var "noll plats kvar i magen". Vi stannade till vid ett köpcentrum för lite "motion" på hemvägen, men lillebror ville ta en tur i sulkyn när vi kom hem och morfar var enkel att övertala. Detta berodde nog uteslutande på vem som kom med förslaget, men storebror hakade också på för en tur runt kvarteret.


Grannens granna kaktusar


Spela boll med morfar kan vi göra hur länge som helst....


oj vad det skvätter kul!


Det är mycket man inte får göra vid poolen, säger el presidente


mer fina blommor hos grannarna


Lite simlektioner i stora basängen med morfar var väldigt roligt.

Havet och apelsinchampagne

Idag var det dags att bekanta sig med havet ordentligt, så vi åkte ner till strandpromenaden vid hamnen. Där finns det flera fina (både större och mindre) sandstränder. Vi hittade en med nybyggda cement-terrasser, där det blev ett dopp, i alla fall för delar av sällskapet. Nå'n var ju tvungen att ta korten. Sjön suger som alla vet och vi pallrade oss iväg något hundratal meter till en av barerna där vi beställde in lite grubb, samt något att dricka.
Morfar tog öl, jag ville ha kaffe och de andra beställde apelsinjuice. Medan vi väntade kom två polisbilar och två på motorcykel körande förbi borden. Snart kom servitören med drickat, nypressad apelsinjuice upphälld i champagneglas. (Hur man bara kan komma på tanken att ge en tvååring ett sådant glas, men det gick faktiskt alldeles utmärkt). En liten spansk farbror dök plötsligt upp och ville ha öppningsöglan på morfars ölburk. Varför fattade vi aldrig, men han verkade hyfsat nöjd när han fick den.
En kort omväg till Mercadona för inköp av korv och grillkol innan vi återvände hem. Morfar och storebror badade i poolen medan mormor, mamma och lillebror tog siesta. Lillebror fick bada en kortis före middagen när han vaknat, för att också prova sin badring, som jag köpte på min långa promenad från affären, när de andra åkte bil. Det kan nog vara uppåt en femhundra meter att gå....minst.
Trots siesta och semester blir man ganska trött framåt kvällen, allrahelst när lillebror och jag tog en extra promenad i mörkret till soptunnan på baksidan utanför områdets staket. Sen sa vi godnatt till alla åtta bilarna som stod parkerade på gården, en katt och sist men inte minst, till månen.


På plats för ett dopp i havet


Den lilla pölen en bit upp på stranden tyckte lillebror var bäst


Stora spännande stenar fanns det att sitta på och springa är alltid kul.


Skål på Er.....


.....morfar och storebror.


På väg uppför trappan från poolen till väntande middag: Korv & mos.


Inte helt oväntat slut på dagen, en hann till sovrummet ändå...


medan "nummer två" slocknade mellan soffan och bordet i vardagsrummet.

Den stora svarta hunden och Saltsjön

Idag serverades rostat bröd med blåbärssylt och yoghurt till frukost, innan vi ringde och frågade om det passade att vi kom och hälsade på hos Ellie med matte. Det gick bra, så vi tog bilen och satte den "manuella GPS:en" på Calle Luna. Denna variant på att hitta rätt, är en aning mer otillförlitlig än senare tekniska uppfinningar (men bara lite). Av någon anledning är det väldigt svårt att memorera vägen till just denna adress, trots att vi varit här flera gånger tidigare. Idag åkte vi inte fel, men lite osäkert kändes det i en del korsningar. Vi fick god fika på uteplatsen under en skön parasoll som blockerade solen. Hunden Ellie fick en födelsedagspresent, i form av ett orange plastben som hon (som vanligt) genast tuggade i småbitar. Yngsta barnbarnet tyckte att småbitarna såg ut som gelégodis och ville smaka. Medan jag satt kvar och pratade gick de andra för att kolla Saltsjön. Sen blev det lunch hemma följt av siesta, lite varstans i huset och på takterrassen. Det var inget svårt alls att somna i solsängen däruppe.
En liten kvällspromenad ovanpå detta och lite inköp på Mercadona av plockmat som vi fixade till kvällsmat och nu är vi färdiga för sängen.......Allihop!


Kan undra vad grannen har för sig?


Om morfar vågar så.....


Mycket fina blommor fanns det, som för dagen också matchade den lånade solhatten.


Vid strandkanten av Saltsjön, gott om salt var det.


Nu kommer dom nog tillbaka


Apelsinträd i kvarteret


...och citronträd.


Fler fina blommor, barn och den hyrda bilen i bakgrunden.
España

Packade klart i lugn och ro, lite lunch ovanpå det och sen iväg mot Skavsta flygplats, där dotter och barnbarn mötte upp för färd till soliga Spanien en vecka. Det var lite pyssel att hålla ordning på den minste som var full av entusiasm och överskottsenergi, som ville ut. Han drog runt väskor och pratade med främmande människor och var inte ett dugg nervös för att komma bort. Sen hjälpte det ju inte att vi fick stå i boarding-kö mer än en halvtimma extra och flyget var sent iväg. Det var spännande att lyfta, men lite tråkigt att sitta still så länge. Till slut sov både mor och barn till och med när vi landade i Alicante. Väskorna kom snabbt och beställd hämtning fanns på plats med vit minibuss för transport till Torrevieja och hämtning av den bil vi hyrt. Yngste medlemmen i ressällskapet, nyvaken och fortfarande riktigt trött, ville inte åka vit buss, utan en blå stor, som körde förbi. Nåväl vi kom smidigt "hem" till den hyrda lägenheten med färdigbäddade sängar att krypa ner i och då var klockan en bra bit över två på natten.
Vid niotiden morgonen därpå, kom två killar och hoppade på morfar, för det var dags att gå och handla frukostbröd och hyra en sulky till lillebror.
Alldeles nybakad pain riche och kaffe på balkongen blev det innan vi fortsatte dagen med La Mata-marknaden, där vi handlade apelsiner 5 kg för tjugo kronor, jordgubbar ett kilo för ca tjugotre riksdaler och potatis för en tia. Sockerfria kakor fanns det också billigt.
Fika vid havet med isglass till förrätt och pommes frites till "efterrätt".
Sen blev det på "allmän begäran" storhandling på Carrefour. Väl hemma gick alla utom en till poolen, (gissa vem) som stannade vid spisen och kokade spagetti med kalkonfärssås. Kokerskan tog sedan siesta på sängen medan övriga tog kaffe på takterrassen. Jodå, jag hann med en kopp däruppe också....lite senare.
Nu är vi lite trötta och barnfilmerna avlöser varandra i den medhavda mediaspelaren. Bara sex dagar kvar i perfekt sommarväder.....


På plats i planet för take off.


Frukost på balkongen


Mormors pommes frites såg godare ut än isglassen


Strandpromenaden i La Mata med turister


Lite av utbudet på marknaden


Provdopp i poolen av nordborna.


Jordgubbar i eftermiddagssolen.Två gånger Skövde

Dagen började med en tur till Skövde för att lämna in bilen på service, reparation och omlackering medan "matte" är på semester. Sonen var avtalad att komma efter och hämta upp mor för återtransport till hemmet, vilket gick via ICA Maxi, där han skulle storhandla "sitt kaffe". Han är också beroende av koffein, men i form av Pepsi Max.
Hemma i Fagersanna tog vi en kopp kaffe respektive te, i glashuset innan sonen återvände hem med en påse vit Toblerone och  banankakor från förrådet i frysen. Maken tittade sedan in på lunch, eftersom han levererade posten på hemmaplan, så matlådan behövde inte ut och åka idag. Måndagsreklamen blev genomgången och det visade sig att de trädgårdsstolar jag tittat på i förra veckan, var nu nedsatta med 249:- styck. Vi skulle ha fyra hade vi bestämt.
Det var bara ett litet problem: Ingen bil fanns nu hemma att åka med till affären i Skövde.
Tänk! Lösningen blev buss till Tibro, låna makens bil medan han jobbade klart och vidare till Skövde igen! Som tur var uppmärksammade jag den röda bensinlampan och följdaktligen, fick jag det stora nöjet att tanka. En av mina absoluta favoritsysslor, not! Nöden har dock ingen lag och inget ont som inte har något gott med sig. Att tjäna en tusenlapp på fyra stolar, var ganska bra motivation. När köpet var avklarat och jag på väg tillbaka mot Tibro, för att plocka upp maken, ringde han och frågade om jag sett att tanken var tom? Så dags då.......
Nu var det ju naturligtvis så, när vi kom hem och packat upp stolarna, att en var defekt, men det får vi ta efter semestern, har ringt Jysk och reserverat en utbytesstol till dess.


De högljudda ockupanterna i Strandstaden


Sista skälvande minuten på jobbet innan semestern!


Våra "nya invånare" i glashuset, i väntan på den fjärde...

Spanien-nyckel

I eftermiddag har jag förenat nytta med nöje. Nyttan var kort och gott, ett besök på gymet (ett härtill är jag nödd och tvungen-uppdrag). Får väl fortsätta att tro på nyttan härav ett tag till, trots att det gör ont lite varstans, mer eller mindre, i bland annat "muskler som man inte visste att man hade". Nöjet däremot var att hämta nyckeln till lägenheten i Spanien som vi har hyrt från tisdag. Tjejen jag hämtade den hos talade om att de hade bäddat sängarna åt oss, inte bara lagt fram lakan. Vilken lyx och vad skönt, när vi anländer mitt i natten! Så vi hinner sova lite innan vi måste upp, för att handla på den mysiga marknaden i La Mata, vid havet. Nu ser vi fram emot semestern, peppar,peppar........


Fru bofink x 3 spelar inte boll, men hittade lite solrosfrön på rymmen från fågelmataren


Kan det möjligen vara en ejder, som tar en simtur?


Detta är i alla fall en av påskliljorna som pryder vår trädgård.

Morfarsgrejor på second hand

Hittade idag vid mitt besök i affären, två ljusstakar som jag kände igen. Mycket riktigt, när jag vände upp och ner på dom, var de signerade med JA. Denna gången inte till samma fyndpris som tidigare hittade alster, men eftersom jag har tipsat dom om kvalitén på hantverket och att intäkterna går till välgörenhet, må det vara hänt. Det var billigt i alla fall. Fikasväng till Hörnebo efter detta och sen hem til isterbandsmiddag. Tog en liten omväg på grusvägar idag också, för att ta lite foton i det vackra vädret.
Nu ska jag testpacka och väga, för bästa möjliga bagage-effektivitet inför tisdagens semesterresa och plocka bort grejor. För att detta ska fungera är det bäst att börja i tid, för beslutsångesten infinner sig alltid över: "Det kan vara bra att ha med sig-prylar". Så denna gången ska jag lägga ner extra tid på besluten och vara hård i min bedömning (så gott jag nu klarar det!) Sen håller vi tummarna för att det inte blir några vulkanutbrott och annat, den här gången.


Idyll i Kateryd


Snödroppar vid vägkanten i en trädgård


Dammen vid Östra Torsryd


Make i glashus med ljudbok efter spadmotion och ris-släpande.


JA-alster från dagens shopping.

Mera påskliljor

Nu har det blåst i två dagar, ingen snö finns kvar och isen är också helt borta. Sen är det fredag igen! Idag var det soligt. Tur för torghandlarna, som samtliga hade skippat att sätta upp sina tältdukar. Vet inte om de ens hade försökt, men kan mycket väl tänka mig att det var omöjligt i blåsten.
Det fanns mycket blommor att välja på och jag intalade mig att vår trädgård behövde lite fler påskliljor och som variation, köpte jag några mer penséer också. Hittade även lite prisvärda sockar att fylla på barnbarnens klädförråd i gäststugan med.
....och en svart tröja till mig, som såg stor ut, men storlek small stod det på lappen. Den passade perfekt.
Igår ringde jag förresten till Malung och frågade efter min skinnjacka som ärmarna skulle kortas på efter inköpet för snart två veckor sedan i Tibro Folkets Park. Det var tur att jag gjorde det, eftersom de hade slarvat bort min adress, men nu är jag lovad att den ska komma på måndag.
Ärtsoppa, (en dag försent!) stod på menyn till middag. Sen orkade jag plocka lite fjolårslöv samt plantera blommorna, innan det blev TV. Nu ska jag hämta in tröjorna som hänger på tork i glashuset och imorgon får vi se om det blir gymet, eller om jag sparar det till söndag kanske!


kan Ni se tranan som flög förbi på hemväg från Tibro?


Tog en avstickare till en hantverksbutik på landet, vilket var onödigt...


Åkte då en sväng in i storskogen istället


en "spontan vårsjö" i snösmältningen utmed skogsvägen


och nu äntligen har de rivit uthusen vid infarten till Fagersanna som taket rasat in på.


efter ärtsoppan, men till kvällsmat, blev det pannkaka, grädde och färska spanska jordgubbar.

"Tårtbit till kaffet och inte gå på gymet"......

Ni har väl sett reklamen med fru Montazami? Har lite svårt att betrakta henne som "idol" och förebild men...
Idag var jag på blodtryckskontroll (de hade slarvat bort min tidsbokning men löste det ändå) som ansågs vara normalt, dock i övre kanten. Efter det hade jag lovat att vara chaufför åt maken som skulle lämna bilen för däckbyte och hinna med sin rast. Väl tillbaka på Posten bjöd han mig på en kopp kaffe, en kollega som nyss gått i pension och trivdes ypperligt med detta, hälsade på och hade med tårta. Alltså tårta till kaffet för mig, smörgås till maken.
Sen fanns det ingen återvändo, utan det var bara att ta sig till gymet och lösa ett rehabiliteringskort för två månader och köra igång med gåband och easyline-maskiner. De har en magnetläsare vid entrén som säger "Välkommen", när man drar plastkortet, så nu är det bara att vara flitig framöver och hoppas på bättring. Strängt taget finns det värre saker här i världen än att träna lite grann. Ibland gäller bara: En dag i taget och göra bästa möjliga av den, så gott det går. Hemma igen kunde jag så konstatera att stormen fixat större delen av isen på sjön och det har tjutit runt knutarna resten av da'n. Plommonspäckad fläskstek till middag och kycklingsallad på bakpotatis till kvällsmat smakade i alla fall bra.


officiell ägare av ett gymkort för första gången i mitt liv


Mycket skräp låg och guppade i de kraftiga vågorna tillsammans med isrester


I vår fågelsjö har vi till och med vita gäss!


När solen gick ner, lugnade den värsta blåsten ner sig.


Hjo- men visst!

Idag var maken ledig, så jag hade lite nytta av honom i form av grötfrukost serverad till sängen. Vädret var inte så väldigt inbjudande på morgonen, men tog sig frampå dagen. Maken var till och med ute och motionerade spaden, en stund före lunch. Han grävde fram delar av en gammal stenmur, som start på vårt nya byggprojekt.
Jag har framgångsrikt checkat in on-line på flyget och printat ut boardingkorten, så nu är det klart i alla fall.
Till måltid idag fick vi hemlagad kebab med sallad och pommes frites, innan jag for till Hjo för visiter hos släkten.
Fikade först hos mor och far, samt beundrade den nyinstallerade tvättmaskinen, som verkade fungera till belåtenhet.
Därefter tänkte jag titta in en snabbis hos syster, men hon var på bra humör idag och ville göra nå't!
Vi bestämde oss för att åka till Hem&Hobby för en minishopping och sen ta en fika på korvkiosken bredvid.
Det var soligt och fint även om det blåste lite, men vi hade trevligt. Väl hemma i Fagersanna planterade jag mina penséer i det nyinköpta fyndet för en tia. Nu ska jag titta på Champions League Chelsea-Manchester United med förhoppning om att få se bra fotboll. Imorgon väntar gymet på mig.......


Det ligger en ordentlig driva med snö kvar, strax utanför Hjo.


Penséplanteringen.....


...och rabarberna har börjat titta fram.


Mariestad-igen!

Det är ett förfärligt "flängande" till Mariestad numera. Denna gång för en lungröntgen för att se om lungsäcksretningen är borta, då jag fortfarande har ont, mindre än förut, men ändå. En sväng till Karlssons varuhus där det blev inköp av kalsonger till maken och en kasse penséplantor, innan lunch. Vilken idag bestod av MacDonald's utsökta hamburgare med lite pommes frites, innan jag tog omvägen via Skövde, för att få bilen bedömd och inbokad för reparation av skada. Som bl.a. en grindstolpe i sten orsakat och så får vi se vad försäkringsbolaget säger om de andra oförklarliga lackreporna, överallt. Tillbaka i hemkommunen slank jag in på banken för ett ärende och träffade där utanför, makens dotter som tyckte jag skulle titta upp till Hörnebo på fika. Efter att ha handlat lite och införskaffat en smarrig kaka till kaffet åkte jag dit. Sen var det lagom med secondhandbesök innan hemfärd.
Inga fynd idag. Ikväll har vi visat och förklarat hur vi vill ha vår solveranda, nu återstår att se vad vi får för kostnadsförslag på bygget. Imorgon ska jag checka in och ta ut boardingcarden till nästa veckas flygäventyr.
Håll tummarna..... för mycket siffror är det och fel får det inte bli. Ska sova på saken nu och maken som har ledig dag imorgon får väl bistå......hmmmm.


På väg mellan Mariestad och Skövde


Några träd med karaktär i ett naturreservat utmed färdvägen.


Vårtecken växte i diket vid bilverkstadenGymet

Har idag varit "uppe i ottan" och gjort studiebesök på Tibros gym, tillsammans med min kompis som går där ganska regelbundet. För första gången har jag nu provat ett gåband, trots att vi har haft ett "magasinerat" i datarummet (säkert ett år vid det här laget).
Det var helt ok, ända till man skulle sluta och gå tillbaka ner på vanliga golvet igen, med inte så lite sjögångskänsla under någon minut som följd, men det gick ganska snabbt över. Det får nog bli lite regelbunden träning framöver, med maskiner som kallades easyline, vilka var hyfsat snälla att använda, i alla fall för en nybörjare. Ska också få en genomgång av gymets sjukgymnast om två veckor för råd att göra rätt saker mera precis.
Dessutom fick jag en pratstund med, och en hälsning till far, från en lokalt känd radioröst. Efter att ha tillbringat en och en halv timma där, (vart nu den tiden tog vägen?) fortsatte vi till Arbetsförmedlingen, där kompisen skulle anmäla sig. Medan jag väntade på henne hade jag en bra och givande diskussion med en coach som "raggade" kunder i väntrummet. Eftersom jag redan har en bra sådan, stannade det vid ett samtal om arbetsmarknadssituationen och dess regler.
Därpå följde för mig en skön massage, kaffe, ostfralla och lite allmänt "skitprat" vänner emellan. Hemma var det skönt i glashuset och efter telefonsamtal till en "handyman" kom vi överens om en visit imorgon eftermiddag för att se hur och om projektet på ägorna är genomförbart.


Mer och fler sorters fåglar dyker nu dagligen upp nere vid sjön, här kanadagäss.

Inspektion av ägorna

När det regnar är det skönt att ha sitt glashus. Då kan man sitta torrskodd och smutta på sitt kaffe, samt lyssna på regnet som trummar på taket. Sen kan man också titta ut över tomten och planera och fundera på hur vi ska göra med soldäcksprojektet vid förrådet. Vi var nere där, bakom häcken och konstaterade att muren från det en gång existerande trädgårdsmästarskjulet, fortfarande finns kvar. Kanske går den att använda i kommande bygge.
Maken krafsade lite i den lilla kvarvarande snöhögen och krattade bort grus från gräsmattan, sen flyttade han krukan med jordgubbsplantor ut från sin skyddad vinterplats i glashuset till trätunnan på framsidan. Där det nu är snöfritt och förhoppningsvis så får vara fortsättningsvis. Nu gäller det bara att få tag i någon som kan utföra arbetet enligt våra önskemål till bra pris, inklusive mitt växthus vid väggen, för plantering av vindruvor och annat kul kanske.


Stormöte på sjön. Nu har de anlänt, de skränande måsfåglarna som varje år
högljutt ockuperar piren i Strandstaden.


Uppsikt över infarten till häckningsplatsen, en på varje sida om "vallgraven"!


Till sist en fråga: Hur svårt kan det va, att lägga tröjan hyllan??


En vanlig lördag

Grötfrukost på sängen och sen en tur till secondhand-butiken, alltid lika redo att göra fynd. Hittade inte så mycket idag, förutom en före detta arbetskamrat från Skövde som jag bytte några ord med och sen även kusinen från Mölltorp, vilken jag också pratade med en stund. Annars var det bara en plåtburk och några små gåsfat som kostade mig den ofantliga summan av 20 kronor. Men jag hade ju råd, eftersom det igår växte hundralappar i trädgården!
Då det var första april igår kanske många trodde att det var ett aprilskämt med hundralappen, men det är faktiskt sanning. Idag är den dock slut, då jag köpte lite mat på hemvägen efter gratisfikat i Hörnebo.
Har dessutom gjort färdigt en liten tröja till och suttit en stund i glashuset med en kopp kaffe. Nu börjar snart dragningen av Lotto, samt Körslaget. Vem vet, det kanske regnar kosing ikväll.....


det senaste alstret, lagom till en tvååring ungefär.

Det lönar sig att plantera påskliljor!

Har idag varit en runda till centralorten för en del skiftande ärenden. Först på listan stod sjukgymnastiken för en reklamation. Nu är det ju ingen större idé att reklamera gamla "tanter" med rörelsebegränsningar, men ordinerade hjälpmedel för sådana. Man kan köpa gummiband av dom för träning hemma, av sina armar och ben och dessa bör hålla mer än två veckor, kan man tycka. Vilket jag för andra gången på kort tid nu kunde upplysa dom om att så inte var fallet. Flitigt använda, flera gånger per dag visserligen, men inte tillräckligt frekvent för att de ska trasa sig och spricka sönder. Sjukgymnasten höll med och jag fick mitt tredje ex. tillklippt, med uppmaning att höra av mig om tre veckor för koll av kvalitén, så de i så fall kan reklamera hela rullen.
Sen blev det banken för köp av euro. Den börjar närma sig, semestern i Spanien.
Efter detta en tur till Hörnebo med en jacka och två stora tröjor, för lån till yngste sonen i huset, som har gipsad armbåge efter en bmxcykel-vurpa och han har nu svårt att få plats i sina vanliga ytterkläder.
Torghandeln idag bestod av sju stycken påskliljor á 10:- för plantering i fler krukor utomhus. Väl hemma insåg jag att det funnits plats för fler ändå men.... Satte bl. a. två i de vita krukorna på framsidan, under sovrumsfönstret.
Där mitt ibland alla bruna höstlöv låg, hör och häpna, en hundralapp! Tackar.
För övrigt smakar kaffet bra i min nya mugg och mini-massagen från igår, har varit till glädje idag. Peppar, peppar inte alls så stelt, fram till nu i alla fall. Hoppas, hoppas.......


Några av krukorna med vackra blommor i....


en från förra veckans planterande på väg att slå ut.


Det högst ovanliga höstlövet i egen hög person!

RSS 2.0