Valborgsmenu "chez Berg"

Sitter nu och lyssnar på varmluftsugnen som sedan en dryg timme håller på att baka potatis till Valborgsaftonens "Vårmenu".
Jag har under tiden hunnit med att "pilla ner" lite frö i mitt stora land, modell väl tilltagen sandlåda.
Det kanske är tidigt att så, men kommer det upp så gör det. Hittade lite fröpåsar från förra året innehållande några "slattar", att exprimentera med.
Ställde också ut skylten, så vi kan betrakta "affären" som helgöppen. Nu är det bara att ordna kön, efter måttot:
"Först till kvarn får mala". Tror inte jag behöver bekymra mig om tillströmningen, vi kan säkert äta vår Valborgsmenu ostört.
För den som är nyfiken, serveras: Bakad potatis med hemlagad tonfiskröra & grönsallad.
Till efterrätt blir det färska jordgubbar med glass eller grädde (fritt val) vi avslutar sedan med kaffe & kaka.
Ps. Är det någon som vill ha smultronplantor kan jag stå till tjänst. Ds.

Blir det några plommon?

Det blåser en del idag, men det är ljumma vindar, kunde jag konstatera när jag öppnade altandörren för att se över ägorna lite. Det går att vistas ute, utan att frysa ihjäl. Eftersom förkylningen fortfarande är vid full vigör, är det en angenäm upptäckt.
Jag fann vid min inspektion, att gräsklippningens start för säsongen behöver tas beslut om, snarast. Det går att blunda någon dag till, men först regn och sedan värme gör sitt till.
Som amatörträdgårdsmästare, (av den sämre sorten dessutom) undrar jag om det blir någon fart på växtligheten efter vinterns härjningar.
Men gräslöken har kommit upp och smakade lika bra på den rökta skinkan i år som vanligt. Det har vi provat.
Rabarberna är också en bra bit på väg. 
Dessa grödor får dock fritt spelrum från år till år och sköter sig själva, utan min inblandning. Vilket kan vara förklaringen till att de troget vågar titta upp varje år.
Vi får se hur det går med plommonen. I höstas fanns ett akut behov av att beskära trädet, eftersom det höll på att brytas sönder, av all frukt.
När jag ger mig på en sådan uppgift, brukar det bli ett minimalistiskt utförande, så även denna gång.
Maken, som inte heller har några gröna fingrar, tyckte sig ändå kunna ge ett expertutlåtande om, att det skulle ta många år innan det blev några plommon igen, om ens någonsin.
Men vem bryr sig, skator och kajor har fått väldigt trivsamma sittpinnar och jag gillar inte plommon något vidare.


SOLNEDGÅNG ÖVER ÖRLEN!


Va bra att det regnar!!!!

Tittade precis ut genom mitt fönster vid datorn. Normalt sett är det alltid fin utsikt, men vädret kan variera väldigt.
I vintras satt jag och såg på hur snön sakta lade sig i högar på gräsmattan nedanför. Första snöfallet var mysigt, sen var det kul att snön låg kvar som omväxling. Därefter blev det så pass mycket att det var pittoreskt och ovanligt i våra trakter. Riktigt roligt var det, att de som hade sportlov faktiskt kunde idka vintersporter på hemmaplan, men...
Bilen blev översnöad mer än en gång, till att skotta var man nödd och tvungen och inget slut på nederbörden i sikte, var det.
Minns en fredag, då jag diskuterade situationen med grannen mellan skyffeltagen. Det fanns ingenstans att göra av snön, konstaterade vi.....
Sen kom lördagen, då var det bara att ge upp, sitta inne och bli mer eller mindre hysterisk på eländet, som oavbrutet fortsatte att vräka ner. Vid mitt "datorfönster" fanns ingen utsikt längre, det var snövall upp på halva rutan.
Som tur var vände det den helgen, vi fick vänja oss vid att ha massorna kvar ungefär en månad, men sen började det sakta men säkert försvinna och det som "göms i snö kom upp i tö!"
Vi har redan hunnit njuta av en hel del sol och varma dagar på uteplatsen. Igår var en av dem. Men idag kan jag nog, helt egoistiskt, tycka att det är skönt med regn. Av den enkla anledningen att jag inte behöver gå miste om något, utan i lugn och ro kan fortsätta, vara seg och snyta mig stup i kvarten.
Så idag är jag ändå rätt nöjd med vädret.....

Vart tog äppelmoset vägen???

Lagade som vanligt min havregrynsgröt i micron i morse och skulle sedan spetsa den med en klick äppelmos, som jag brukar. Tog det sista igår, men hade köpt "en plastkorv" med mera att fylla på i den tomma burken.
Hade lagt den i mitt lagerskåp och gick dit för att hämta den.
Döm om min förvåning, den var inte där, jag rev ut allt i skåpet, men den gick inte att hitta.
Aha!, småbarn har ju varit på besök och just detta skåp ligger lite "illa till", så det var spärrat större delen av helgen med ett långt skohorn. Men grabben är inte dum, så skohornet var egentligen inget hinder, bara en markering för honom att det var aj,aj!
I ett obevakat ögonblick skulle han mycket väl ha hunnit organisera om innehållet, eller också kunde det ju vara så att någon vuxen hade räddat "korven". Jag letade i alla andra köksskåp, men hittade inget äppelmos.
Däremot när jag med hjälp av trappstegen, kom upp mig lite här i världen, fick jag se kryddhyllan. Snacka om sanitär olägenhet som skrek efter städning! När det var gjort kollade jag i kylskåpet efter någon annan sylt till gröten.
"Men vad "hitta' vi väl där?" Äppelmoskorven bland frukt & grönsaker. Det kan vara så att jag räddade den alldeles själv från junior, på ett tidigt stadium. Jag säger inte att det var så, men det kan vara så, för minnet är inte som det var förr i tiden.
Lärdom av detta: Ju högre upp man kommer, ju mer skit, finns det och tack vare junior blev det åtgärdat.
Nu återstår bara att hitta flugsmällan, den har jag i alla fall inte gömt för mig själv.

Hur tråkigt är det?

Vilket av alla nödvändiga göromål är egentligen tråkigast?  Det finns många kandidater till titeln, men det är ganska svårt att rangordna dom. Tråkigt, tråkigare, tråkigast. Egentligen ingenting som måste bestämmas, men ibland när man håller på med något som skjutits på framtiden ett antal gånger, kan det vara en fundering som får arbetet att fortskrida lite mer smärtfritt. Som t.ex. att sortera och slänga gamla papper, garantibevis och bruksanvisningar. Det är inte vad jag kastar mig över med liv och lust precis, men jämfört med att storstäda eller stryka, kanske det ändå bara hamnar på bronsplats, men det är hårfint.
En fördel med gamla papper är i alla fall, att jag inte känner något behov av att spara dom för att de kan: vara bra att ha, till nå't, - kanske. Prylar, emballage, snören och dekorationer av alla de slag däremot, har jag en fantastisk förmåga att se potential i, det  blir därför ett mindre helvete varje gång jag får för mig att röja lite.
Otaliga är de gånger jag har känt en oemotståndlig lust att minska lite på lagren, men så fort jag börjar, sitter den där "lille" inne i huv'et och skriker, bra-ha sak spara den ifall.....
Det blir snabbt beslutsångest och jag intalar mig själv att det finns nog något roligare att göra. -"Spara du det där tråkiga till en annan dag och tänk på saken en gång till, så du inte ångrar dig.
"Här fattas visa beslut", står det på en av riksdagens byggnader i huvudstaden. Vilket kan tolkas på två sätt.....
Relevant jämförelse?, kanske inte, men ibland undrar man......

...men vad ska du lära dig i skolan?


Barn lär sig massor på dagis, färger, bokstäver, siffror, räkna. Vi satt vid köksbordet och pratade om hur gammal morfar skulle bli nästa födelsedag. Mamma sa att hon var trettio och han blir dubbelt så gammal.
Snabbt kom svaret från Leo, sextio år.
Vad ska du lära dig i skolan frågade jag, som kan så mycket redan? Du kan  hjälpa fröken att lära de andra föreslog mamma, vilket han tyckte var bra. Sen började han fundera över sin egen fyraårsdag nästa vecka och att lillebror senare skulle bli två. Jag sa att: Han kommer aldrig ikapp dig, du kommer alltid att var störst. Då spred sig ett leende över ansiktet och man kunde se hur nöjd han var med detta.
Därefter hämtades de numrerade badankorna (naturligtvis inköpta på Hem&Hobby) för att visa vad han kunde mer.
De ställdes upp i nummerordning och blev sedan räknade, på engelska. Det hade han lärt sig på Disneychannel.
Precis så lärde sig morbror språket för tjugo år sedan, vilket vi upptäckte först då han guidade våra holländska gäster runt fotbollsplanen, på engelska.
Nu kan du hjälpa mig övertala morfar att vi ska åka på semester till England igen, sa jag.
Maken har varit svårflörtad i många år, men Leo har god hand med honom, så här öppnar sig en möjlighet.
Hans föräldrar får vi väl locka med pubarna, nu när de har åldern inne.
Vår dotter och son pratar ibland om hur de på nittiotalet blev tvingade att åka på Englandssemester, när de istället ville resa på charter till sol&bad.
England är väl inte känt för sol&värme, men att det regnar jämt är inget annat än elakt förtal.... fråga Louise!

Dagen efter.......

Dagen efter kvällen före, vart tog den vägen? Jag som inte ens var med på After Work, varför blev jag så fuktansvärt trött och orkeslös, samtidigt som deltagarna i gårdagskvällens uteliv.
Smittar det av sig, ja till viss del om man får göra en brandkårsutryckning till grannbyn bortanför vår, klockan kvart över tre på natten. Därför att de som tog bussen hem, för att jag inte skulle behöva ut och köra så sent, hade haft så roligt att de somnade av ren utmattning och missade hållplatsen i Fagersanna. Ja, om sanningen ska fram, fanns det nog lite andra bidragande orsaker också.
Hur som helst, var inte just den här "brandkåren" så snabb, fattade lite långsamt när telefonen ringde vid tre, men tog mig ut till bilen i alla fall.
Mitt i natten kom två personer gående i snabb takt för att inte frysa ihjäl medan de väntade på "hjälp".
(Vid en riktig brandkårsutryckning finns det ju åtminstone en brasa att värma sig vid.)
Gott och väl så långt, men.....
Lyckligt ovetande om att det fanns trötta vuxna som behövde sömn, vaknade sen två glada och pigga grabbar vid halv sju.
Mardröm, i halvvaket tillstånd, jag var ur sängen en liten stund men krälade snabbt tillbaka och lämnade morfar åt sitt öde. När klockan hade passerat nio, kallades "nästa brandkår till platsen" för assistans till sina hårt prövade föräldrar. Jag slocknade som en sten i flera timmar, svårare än så är inte svaret, på: vart dagen tog vägen?
Men en gåta kvarstår: Var får barn sin energi ifrån????..... vill ha!, snälla lite bara!!!

After work

När är man kvalificerad att gå på "After work"? De här nya påhittet man lockar med på fredagar. Vad är det egentligen, annat än ett ytterligare namn på en vanlig krogrunda när veckan är slut, med den skillnaden att man ska starta festandet tidigare? Smart att redan på eftermiddagen "lura ut folk", så de har längre tid på sig att både äta och dricka mer.
Vilka är då målgruppen för det "nya" nöjet?, en tolkningsfråga, vill jag påstå. Översatt: "Efter arbete", skulle kunna syfta på pensionärerna, men de är ju "after work" hela tiden och skulle lika gärna kunna gå en tisdag.
De som nyss blivit arbetslösa?, skulle inte tro det, vi är inte så intressanta, eftersom syftet torde vara att tjäna pengar.
Nej, som vanligt vänder man sig till den yngre publiken, men kanske även till de "lite halvgamla", som ännu inte  somnar så fort de sätter sig i en soffa på fredag kväll. (Finns det såna fortfarande???)
Företeelsen verkar i alla fall vara populär och här för att stanna, så det måste ju vara en lönsam satning.
Sitter här "mellan jobb" på fredag kväll, och funderar lite innan jag somnar i soffan.
Kan man inte satsa på "Before work" också, då syftar jag inte på morgonpigga, utan arbetssökande som målgrupp, vi har inte så mycket pengar att bli plockade på, men tid att delta har vi gott om, inte bara fredagar. Många bäckar små....... en affärsidé med mer ideologiska förtecken än vinstintresse visserligen och fullständigt omodern.
Det är nog lika bra att jag sätter mig i soffan, innan jag får fler briljanta idéer, då kan man ju i alla fall drömma, helt legitimt!

Återfall...

Sent igår kväll kom dom och redan idag på förmiddagen drog dom med mig till Hem&Hobby i Hjo.
Tjatade på mig, du kan väl följa med, det är så tråkigt att behöva åka själva, utan barn.
Nej, så gick det inte till, om det nu var någon som trodde på det.
Barnen var dock snälla och stannade hemma för att leka med sin morfar, som (så många andra herrar) har svårt för affärer i allmänhet och den i synnerhet. Det är vanligt förekommande, att man på parkeringen utanför ser "chaufförer" snällt vänta i bilen, om de inte läser tidning, tar de en "power-nap". En rejäl stunds avkoppling brukar det kunna bli.
Idag hade vi gott om tid, dottern med make, (ja det finns såna som gillar shopping, hon har hittat en) kan strosa runt nästan hur länge som helst, så  jag behövde inte känna någon stress. Systematiskt, i lugn takt och med mycket eftertänksamhet jobbade jag mig igenom butikens utbud. Många saker blev det.....som vanligt.
När vi var klara, skulle vi bara åka till mataffären en snabbis och sedan hem för att "rädda" morfar.
Centrum i Hjo var närmast och bara två minuter senare parkerade vi utanför Konsum.
Mitt emot parkeringen har Hem&Hobby en "filial". Tanken slog oss samtidigt: Tänk om dom har något där som vi missade i "stora affären". Så vi var naturligtvis tvungna att göra en "ska bara".......

Undrens tid är inte förbi.......

Idag har det varit regnigt, följt av sol, sen snöade det lite, innan solen sken igen. Därefter haglade det en kort stund innan solen kom tillbaka och nu mulnar det på ytterligare en gång. Aprilväder kallas det med rätta.
Nu är det nog ingen risk att det ska bli riktigt dåligt, som det var för exakt 30 år sedan, idag. Då var det full snöstorm och kaos. Att jag kommer ihåg detta, beror på en kompis, som just den dagen fick sitt första barn, en flicka, som idag alltså firar jämt. Hoppas nu att vägarna håller sig torra och fina,  återstoden av dagen, för alldeles nyss fick jag via "facebook i mobilen", meddelande om att stockholmarna är på väg till Fagersanna, ja inte allihop, bara fyra stycken. Två stora och två små dyker väl upp vid halvtio-tiden ikväll och vill ha nybakat bröd.
Vilken tur att jag har bakat i eftermiddag, så de inte blir besvikna!

Precis när jag tog sista plåten ur ugnen, hördes ett slamrade ljud utanför. Nyfiket gick jag dit för att undersöka saken.
Tro det eller ej, men vad fick jag se: Maken rullade upp soptunnan till vägen för morgondagens tömning,
UTAN ATT JAG HADE SAGT NÅGOT!
Det är inte så dumt med en blogg i allafall, kanske.......

"Rena rånet!"

Igår var vi och kollade hur man skulle kunna glasa in altanen, på ett bra sätt. Det verkade finnas lösningar som kan passa oss. Därför bokade vi in "en date" med glasmästar'n till idag för att få en offert på material och arbete.
Han gjorde mätningar, tog foton och lovade återkomma mot slutet av veckan, med ett förslag på hur mycket av våra besparingar han tycker vi ska investera, hos honom.
Oavsett om vi får ett fint uterum och kan utnyttja ROT-avdrag, kommer det att kosta en slant, så mycket vet vi. Exakt hur dyrt, blir antagligen deprimerande att få reda på och sedan återstår det smärtsamma beslutet om att skiljas från sparkapital. Man vill ju helst "både äta kakan och ha den kvar".
Det kan man däremot nästan få uppleva vid ett besök i Erikshjälpens secondhand-butik, öppet tisdagar och lördagar. Alltid hittar man något fynd att handla, näst intill gratis känns det som.
Idag gjorde jag av med hela fyra riksdaler, så billigt har jag nog aldrig förr kommit undan. För denna summa fick jag två stycken handsvarvade mini-träskålar som min morfar hade gjort, samt två söta små plåtburkar.
Rena rånet.......

Vad gör vi nu då?

En hel veckas semester för maken till "ingen nytta". Jag skulle ju också vara ledig, från arbetslösheten, men det är lättare att gå tillbaka och "jobba" för mig. Skillnaden är inte så stor, bara miljön för sysslolösheten.
Fick idag ytterligare ett mail: "Tack för visat intresse, men..........", på arbete jag sökt.
Skulle egentligen suttit på planet nu, om det hade gått nå't, men utsikten i skrivande stund är inte heller fy skam.
Vädret är på sitt bästa humör, fortsätter det så här resten av veckan, ska det nog gå att undvika "depression över spilld mjölk".
På onsdag kommer sen extra aktiviteter, i form av barnbarnen som har mycket spring i benen och inte heller lider brist på nyfikenhet av att utforska omgivningen, både ute och inne. Mycket prylar finns det!
Håller tummarna för fortsatt soligt väder så vi kan ta en tur till grustaget i skogen och grilla korv.
Vem vet, kanske det till och med finns stenar där som längtar efter att få följa med hem och pryda trädgården.
Ljugarbänken är framställd!   

varför spelar ingen musik........

Mailet från flygbolaget har kommit, med definitivt besked. Fram till detta ögonblick har det dock funnits en mikroskopisk chans, ungefär lika stor som att få drömvinsten på Lotto men ändå, den gick ju ut i lördags så varför inte?
Vad sa fyraåringen då? Han visste allt vad en vulkan var, för det hade han sett på barnprogrammet "Little Einsteins".
Han förstod dock inte riktigt vad problemet var. Om en vulkan sprutade eld/lava så behövde man ju bara spela  musik för den, "så den blev snäll igen" och man kunde flyga förbi.
Varför gjorde ingen det! För övrigt bekymrade han sig inte så mycket. Det är vi vuxna som känner oss lurade på konfekten, därför att vi vet vad vi missar.
Det får bli mini-semester i Fagersanna för stockholmarna till helgen, med bad i bubbelpoolen i badrummet.
Sen är det bara att: "Börja om från början".........med planeringen. Skam den som ger sig!

Inget är som väntans tider.....

Ivrigt, förväntansfulla inför stundande semester! Ja, det hade varit trevligt. Till och med resfeber hade varit en välkommen känsla, men nu är det bara en långdragen och plågsam väntan på besked, att det inte blir något flygväder på måndag eftermiddag, heller.
Vi vet definitivt, att allting fram till klockan 13.00 den dagen är inställt och att det inte syns någon ljusning i prognoserna för nästa vecka som helhet. Undrar när vi får beskedet, så jag kan ta tag i resten av bokningarna som måste åtgärdas, både bil & boende.
Tänker också på alla stackars resenärer som inte vet hur och när de kan komma hem. Då får man ändå försöka se det positiva i att inte komma iväg istället. Utav två onda ting......
En sak till, hur förklarar man detta för en fyraåring, som har väntat på att snön ska försvinna, för ska vi åka till Spanien?? Det är ju knappt att man fattar själv.......

vara eller inte vara........

Som Shakespeare uttryckte det: "Vara eller inte vara, det är frågan?" Nu är vi några stycken som undrar just det, angående askmolnets vara eller inte vara.... över Sverige.
Blir det någon Spanienresa på måndag eftemiddag, tro. Det ser ganska mörkt ut, (precis som askan), men det finns väl en gnutta hopp kvar än så länge.
Skulle vi nu ha turen på vår sida och komma iväg, inställer sig genast nästa fråga. Kommer vi hem veckan därpå, som bokat? Vulkanen på Island skiter väl i det och fortsätter sina utbrott närhelst det inte passar, även framöver. Senast det begav sig, höll den ju på i mer än ett år.
Jag är beredd att instämma med konduktören, som halvspringande genom vagnen, hem från Göteborg för många år sedan, muttrade: "Skit och piss och gröna ärter"! Tåget hade stannat mitt ute på banan.
Det visade sig att man kört på en älg, som behövde tas omhand innan det gick att köra vidare.
Jämfört med en vulkan var det i alla fall hanterbart, även om det tog trekvart.....


Doggybag

Hade några kompisar här igår, på "mat & prat". Vad jag förstår så är det en vanlig utveckling, av det som förr i tiden hette symöte. Numera har vi rationaliserat bort sy, både i namnet och som sysselsättning på träffarna, så kort och gott möte, har vi lite då och då.
Till denna sammankomst hade jag "kokat ihop" en pastarätt, som vi åt med god aptit, samtidigt som vi pratade.
Ja, det var bara kvinnor, så vi klarade det. Trots att vi stoppade i oss en hel del, blev det mycket kvar, kunde ju frågat om de ville haft doggybags med sig hem, men gjorde inte detta, så pastarätt står på menyn för min del, både idag och imorgon.
Dessutom fick maken matlåda med ovanstående innehåll. Jag kan äta pasta nära nog sju dagar i veckan, men det är nog bäst att jag serverar något annat i hans "doggybag" till jobbet imorgon.
Få se nu vad vi kan ha för andra rester....

Lågpris.....

Jättebra med lågprisflyg. Sen dessa kom är det möjligt "för vem som helst", (till och med lågavlönade), att åka på flygsemester till ett hyfsat pris men......
Det finns, som alltid, invändningar: Arbetsvillkoren för personalen på dessa bolag, är de ok?
Flygsäkerheten är den bra? osv.
Vi har i alla fall kunnat resa betydligt mer under de senaste åren än vad vi annars skulle haft råd med, men....
Undan för undan har det ändrats, både det ena och det andra. Billiga priset, har numera tillägg för väska, tillägg för betalning, incheckning on-line på eget ansvar. Blir det fel får man betala extra vid avfärd eller ännu värre kanske inte ens åka med, om man knappat in något fel från passet.
Dessutom är det stenhårt bara ett handbagage ingenting utanför. Så "tjusningen" med lågprisflyg börjar falna.
Idag med internets hjälp, kan man, med lite letande hitta alldeles vanligt flyg till samma pris, utan alla gör det själv-uppgifter. Det känns mycket behagligare, att inte behöva bli ett nervöst vrak, varje gång boardingkorten ska printas ut hemma, utan felslag. Därför väljer jag mer än gärna något annat bolag att flyga med, så snart tillfälle ges, beroende på vart man ska åka.
Vi får se hur det avlöper på måndag. Vem vet, de kanske har infört, egen-navigation också,
som Magnus & Brasse sa i sin sketch:
Var är vi? Den som vinner tävlingen:"Får själv komma fram och landa".
Ja, ner kommer man ju alltid......

Valuta för pengarna...

Det är precis vad jag  "fick" på banken, när jag var där igår. Gratis var det ju förstås inte, men nu har vi reskassa att börja med på semestern som startar på måndag. Nedräkningen har börjat. Bara nu inte barnbarnen som också ska följa med, hittar på något mer. Igår morse hade den minste ett sammanträffande med en stor blomkruka, som slutade på akuten, med tre stygn på näsan. Verkade dock inte vara nå't större fel på honom enligt modern, för när de kom hem därifrån fick han syn på: "Boll!" och skulle kasta runt som vanligt.
Men mamma tyckte det fick vara bra för den dagen och avstyrde leken.
Apropå ramla, får vi hoppas på en lugn resa, första gången barnen flyger och att "flygplanet ramlar ner" som det ska.
Det var i alla fall så Leo sa, när han var med mormor och morfar första gången vid Arlanda, (nyss fyllda två år) och tittade på flygplan som landade. "Plyplan 'amla ner".
Vi litar också på att vi kommer  "upp i taket" ordentligt, så vi kan utforska spännande Spanien, som han har väntat på. När det inte är nå'n snö längre ska vi åka.......

Skön shopping i Skövde.......

Ni har väl hört reklamen. Idag har jag ägnat mig åt just detta. Man kan säga att "härtill var jag nödd och tvungen". Alternativet hade varit att titta på när min bil genomgick 3000-milaservice, vilket skulle ta ungefär en och en halv timma.
Firman som utförde arbetet, ligger intill ÖB, -där det låg förut, vill säga! Vart skulle jag då shoppa, Cheapy, Mekonomen eller Rydéns Outlet? Valet var inte alltför svårt,
lite kläder kan man ju alltid intala sig att man behöver,
men 90 minuter i en affär, blir väl långsamt?
Med facit i hand kan jag berätta att tiden gick fort och jag hittade lite fynd. Väl tillbaka på bilverkstaden kan vi prata om ordentlig shopping, här var det ingen rea, minsann. Hej & hå, fladdrade tusenlapparna iväg på 2 minuter.
Då var det mycket roligare att bara handla för drygt fyrahundra, fastän det tog en och en halv timma.
Valuta för pengarna kan man säga......

har man inget bättre för sig....

Har man inget bättre för sig, kan man ju som jag sitta och titta på hur isen smälter på sjön. Det har hänt en del under dagen, som för övrigt har varit solig och fin.
Så solig och fin att det vid närmare granskning av bilen, framgick hur mycket skador det var i lacken. Jag ska lämna den på service imorgon och garantin har inte gått ut, så det blir att anmärka på detta. Vi får se hur det går, men helt klart dålig lack från början, tyckte sonen som var här och byte däcken åt mig.
Det var snällt av honom, betalade med frukost och fyra stora Pepsi Max, samt fryst banankaka. Han hävdade att det var bra migränmedicin. Då det fanns ett överflöd i min frys av varan kunde han  få med sig en hel del "medicin" hem, att knapra på när så behövs. Själv har jag inte provat, men det finns lite kvar, så jag kan testa tipset.
Hoppas dock att det dröjer, länge........

Aftonbladet eller Expressen......

Ibland är det svårt att välja, inte mellan Aftonbladet eller Expressen för där är valet självklart, men som illustration av beslutsångest, är det ju en klassiker.
Aftonbladets TV-tidning från i onsdags ger information om en hel del program att välja på i kväll.
Körslaget med Lottodragningen, där det alltid finns en spänning om: "Tonight is the night?" som fixar ekonomin fram till pensionen. Hoppet om den stora vinsten som fixar allt, dör dock vanligtvis redan när första bollen rullat ner i rännan. Men reklamen för ett visst annat spel: "Plötsligt så händer det..." finns där, i bakhuvudet.
Jakten på Julia verkar också sevärt, samt naturligtvis "El classico" i fotboll, Barcelona-Real Madrid som brukar bjuda på riktigt bra och underhållande matcher. 
Alla tre startar klockan 20.00, sen finns det repriser framöver och numera görs det också reklam för att programmen börjar ".......precis när du vill" om du har tillgång till tekniken.
Annat var det förr, då började Bollibompa klockan 18.00 punkt slut. På 80-talet fick man påminna och tjata på sonen så han inte missade det hela, men hans inställning till att hålla tider har alltid varit ganska avspänd.
Som svar på "Skynda dig det har redan börjat.." blev mer än en gång: "Ja men jag har ju inte satt på TV:n än".
Då förklarade man tålmodigt?, att så fungerar det inte, men vem hade egentligen rätt, sett över tid.

När katten är borta.....

När katten är borta , dansar råttorna på bordet. Maken åkte till Stockholm på fest, då reste jag till Skövde, också på fest. Fackliga kamrater sen många år tillbaka träffades och pratade minnen.
Vi åt en hel del också. Sen blev det tårta med kaffe.
Undrar hur "katten" hade det på sin träff, vi hade i alla fall så pass roligt att vi har bestämt att göra om det så småningom.
Vi får se, jag kanske till och med kalasar på lever till middag imorgon. Som sagt man får ta tillfället i akt.
Dansa på bordet, nja det innebär avancerad klättring och håller det......., är frågan?

Två veckor sen sist....

Då har det gått två veckor sen sopbilen var på besök senast, vilket innebär torsdag jämn vecka.
Det är inte alltid lätt att hålla reda på, men det vill till att man gör. Tunnan måste stå, rättvänd, uppe vid vägen, annars....
Det finns två sätt att komma ihåg: 1. Alla grannar har rullat upp sina tunnor på onsdag kväll och jag ser det.
2. Det känns som om tunnan är så pass full att det måste vara rätt torsdag på gång.
Om inget av ovanstående fungerar, finns en akutvariant. Jag vaknar av att det bullrar, SOPBILEN -oh shit!!!! tunnan...
På med kläder och blixtutryckning för att rädda situationen.
Vän av ordning kanske undrar, om inte maken kan vara behjälplig. ?????? vadå sopbil, torsdag? Jodå, om jag ger order om att flytta tunnan, så gör han naturligtvis det. Men det var ju det där med att komma ihåg!
Minnet är påfallande ofta som tunnan, torsdag eftermiddag jämn vecka. Tomt..........

onsdag

Mitt i veckan redan, då är det dags för promenad till affären för att köpa TV-tidningen.
Jag har skapat mig ett beroende av den, för att ha koll på vad som finns att se, på "burken".
Vet att det finns text-TV och fjärrkontroll att zappa med, men har en stark motvilja mot att använda dessa till, som jag tycker, akuta  programval. Föredrar att läsa tidningen, ger en bättre överblick och jag vet i förväg, vad jag vill se..
Ganska varmt ute, ca 15 grader, men ingen sol. Skönt med frisk luft och att fundera lite under promenaden.
Vill meddela mina kamrater i "Mölndals kyrkliga syförening" att jag nu vet, varför vår vän V. går på gatan.
Hon hämtar posten i sin låda. Av detta kan man dra slutsatsen att det mesta har en alldeles naturlig förklaring.
Alltså behöver vi inte oroa pastor Jansson med problemet och inte heller förfasa oss längre. (om det nu var någon som gjorde det)
Kan också meddela att det var helt ok att inta middagen på uteplatsen, med utsikt över isen. Väntar nu bara på att den ska försvinna och lämna plats för lite vågor igen.

Nu är det gjort...

Jag har varit och klippt mig,-igen. Det känns som om det bara var någon vecka sen sist, men det har faktiskt gått två månader, helt otroligt. Nu är jag alltså "kort i huvet" och det syns, som jag brukar säga. Samma frisyr, samma frisör och samma salong: "The same procedure as every year"- som grevinnan säger vid nyår, när betjänten frågar hur hon vill ha det, lite tätare frekvens på hårklippning bara. Det fungerar så här: Jag sätter mig i stolen, hon frågar hur mycket hon ska klippa, varpå jag svarar : "Ta lagom". Då gör hon det och ungefär en halvtimma senare är det färdigt, enkelt, okomplicerat och snabbt. Eftersom jag återvänder, flera gånger per år och gjort så i minst 25 år, måste jag ju vara nöjd med resultatet.
Apropå nöjd....
är nu alla fönster putsade. Här gäller samma frekvens som grevinnans party, en gång om året, (men bara om det behövs!) Lika bra att få det gjort och som ett tecken, började solen skina när jag höll på med sista rutan.
Nå'n där uppe måste gilla mig- idag, just då iallafall.

Entusiasmen som kom av sig......

Mulet, kallt och lite blåsigt, det hade vi inte beställt! Vart tog solen vägen och med den inspirationen till fönsterputsning? Plockade ändå fram "grejerna" och gav mig på framsidans fönster, först ut datarummet med två seriöst smutsiga rutor. Ganska nice att kunna se ut igen, utan att ha en dimridå framför ögonen.
Visst duggregnade det lite, men det kändes rätt bra i alla fall. Då började det snöa!
Ok då, men "gäststugan" behövde befrias från julgardinen och då var det lika bra att svabba av de fönsterna också, när jag ändå var där ute.
Men sen fick det vara nog, kom att tänka på ett bra ordspråk: "Gör inte idag vad du kan skjuta upp till imorgon".
Ett mycket bra råd som passade utmärkt som undanflykt för att krypa tillbaka in i värmen och min hörna med handarbeten.
Jodå, jag har påbörjat några projekt, som på sikt kanske blir något av. Adventskalendern då? undrar kanske någon, den har blivit ett offer för ordspråket ovan.

Återkomsten

Bofinken som var här igår, har även idag siktats vid fågelrestaurangen, som hänger på uthuset. Oavsett om han lystrar till namnet Knut eller inte, kommer jag att kalla honom det, eftersom han bevisligen är av den nyfikna sorten, då han så snart återvänder, för att kolla läget.
Det kan också finnas en annan, enklare förklaring, ett uttryck som en kollega till mig har myntat: "Gratis är gott".
Vi kan även drista oss till att fira trädgårdens återkomst, från att ha varit tagen som gisslan av snön så länge.
Det är ju inte alltid ett gisslandrama slutar lyckligt, men i detta fallet verkar inte "offret" ha tagit någon skada eller fått några bestående men.
Nu väntar dock en orolig tid med trädgårdsskötsel, eller brist därpå, som kanske gör mer skada än vintern någonsin kan åstadkomma.
Vad ska man då skylla på......

Knut ????

Varmt och skönt, kaffet smakade lika bra idag på altanen, i solen. Fåglarna kvittrar och flyger gärna till min frömatare för att ta sig ett smakprov. Undrar vad det blir för betyg på solrosfrö och jordnötter?
Inget som hamnar i Guide Michelin direkt, men gästerna verkar återkomma.
I eftermiddag såg jag en bofink ta en tur dit, om han hette Knut hann jag aldrig fråga, men han kanske återkommer.
Snön är till min stora glädje, snart ett minne blott. Jag hoppas innerligt att det också så förblir, vill inte ha några bakslag på väderleksfronten. Det räcker nu!
Maken lade upp några små "isflak" på trädäcket från gräsmattan, så vi kunde njuta av "förintelsen" på första parkett,  medan vi intog vårt kaffe. Hur makaber får man vara?
Aprilväder är ju allmänt känt för att vara opålitligt och växlande, men idag sköter det sig ypperligt.
Högsta betyget idag, går till- vädret!

Varför städar man inte jämt??

Visst känns det bra när man "får ett ryck" och tar tag i städningen. Ut med alla mattor, fram med dammsugare, skurhink  och mopp. Inte för att det är speciellt roligt, men har man väl bestämt sig, så tar det ju inte så lång tid av ens liv, att svabba av och fräscha upp.
Nu pratar jag inte om storstädning, att vända upp och ner på hus med innehåll och slita i flera dagar, utan bara egentligen ta det värsta. Det räcker att dammsuga upp alla smulor och dammråttor, svabba över med moppen, givetvis doppad i "Cillit Bang", (ja, jag har gått på reklamen, det blir ju mycket renare) sedan avslutar man det hela med att lägga på nyskakade mattor. Åh, vad kaffet smakar bra på uteplatsen efter en sådan bedrift.
Man känner sig så redig i flera timmar efteråt, ja hela den dagen, faktiskt.
Då undrar jag, varför jag inte gör det oftare? men....
det finns ju så mycket annat här i världen som är roligare och också ger tillfredställelse, så svaret måste vara att man behöver omväxling för att känna sig nöjd.
Ibland kan denna omväxling ta sig så konstiga uttryck som att det t.o.m. känns roligt att städa, dock inte så ofta att jag behöver oroa mig.

....och doktorn sa:

Nu har jag pratat med doktorn på Vårdcentralen, efter att ha varit på magnetröntgen, av bl.a. höger knä och fått svar. Det var både irriterat (precis som jag) och trasigt lite av varje därinne.
Nu ska hon se till att jag får komma till en ortoped, samt att de ska titta även på det vänstra.
Hon höll med mig i min teori om att jag förmodligen, i flera år, snedbelastat både höft och knän på grund av att jag fått ont i "mitt friska knä" också. Har nämligen rensat det vänstra för många år sedan och det är i nuläget, om inte perfekt så mycket bra, i jämförelse med det högra i alla fall.

Hade jag varit besvärlig och påstridig för sju år sedan när ortopedkliniken inte ens ville titta på mig, utan avfärdade det hela med lite artros och gå på sjukgymnastik, kanske det inte hade behövt bli så illa.
Vi får se hur det går, men fortsättningsvis ska jag vara besvärligare......
Det bär mig emot, för jag är ingen anhängare av metoden: "den som skriker mest och högst har rätt och är i störst behov av hjälp" men........

Det ligger tyvärr nå't i att man måste vara frisk för att orka vara sjuk.

RSS 2.0