Ny kaffemugg

Idag sken solen på förmiddagen, men när jag sen skulle ut för att ta promenaden till frisören hade det hunnit bli mulet och börjat blåsa. Nu är jag i alla fall nyklippt och på hemvägen hittade jag bl. a. ett kort från faster i postlådan tillsammans med reklamen. Maken har haft ledig dag idag och vi har inte gjort nånting egentligen.
Ikväll ringde det på dörren och kompisen som kom hem från arbete i Spanien under gårdagen, tittade in med en födelsedagspresent till mig, på vägen hem från att ha besökt barnbarnen i Forsvik. Tack för både den och det akuta försöket att massera igång det ständigt pågående problemet i rygg-högersida, som inte vill ge med sig. Bättre, sämre, bättre, sämre, sämre....bättre?? När? undrar jag verkligen, är faktiskt flitig med övningarna, försöker ha tålamod, men berg & dalbanan börjar allt bli lite för långdragen nu.....


Man blir glad av både muggen och emballageasken!

Åsikter

Idag har jag pratat med en samordnare av hyresförhandlingarna i Hjo Kommun och undrat om dom inte kan se till att tidigarelägga samtalen så att ett beslut om ändringar blir klart tidigare på året. Som det fungerar nu, så får jag (som god man) skicka in ansökan om bostadsbidrag för min huvudman i februari och i förra veckan kom beslut om bostadsbidragets storlek. Denna vecka har hon så fått meddelande om höjd hyra och ny ansökan måste skickas.
Det blir mycket administrativt arbete, framförallt för Försäkringskassans tjänstemän. Jag orkar väl skicka in två gånger, även om det är tredje året i rad nu. Men om man tänker på alla övriga som också måste göra detta och vilka mängder av beslut som måste göras om, finns det potencial för smarta rationaliseringar i samhället, som inte drabbar någon!
Sen har jag också mailat till Postens tidning Nyhetsposten och frågat om de aldrig uppdaterar sina register över anställda. Samtidigt bad jag att få slippa nämnda personaltidning, då jag slutade i oktober 2009. Maken får ju ändå tidningen, så jag kan smygläsa om eländet i alla fall, om jag vill. Nu är det ju inte några kritiska reportage i blaskan direkt, men det är lite intressant att se den tillrättalagda korrekta "propagandan" och jämföra med verkligheten på golvet, som jag fortfarande har en hel del koll på från olika källor. Kan gång på gång konstatera att det har inte hänt  mycket till det bättre, vad det gäller syn på personal och respekt för avtal, sen jag var "mitt i smeten". Tråkigt nog är det så, att mycket har hänt, men till det sämre och ständigt byter man chefer, fortfarande. Dvs. nya chefer, men ett ständigt flyttande runt, runt mellan kontoren ägnar man sig åt. Till vad nytta?
Sen kan jag berätta att sopbilen väckte mig idag igen och snabbt på med morronrock för att rusa ut, då tunnan stod  på sin vanliga plats, för långt från vägen. Men jag hann bara visa mig i dörren, så sa killen som precis kom från grannen: "Det är lugnt, jag tar den!"  Tack, för vänlighet och god service.


Dekorationerna på gardinhyllan i glashuset, fina burkar, morfarsljusstake och mini-fågelholk


"Top of the world" och koll på läget!


Dagens sol ger upp......

Information på Arbetsförmedlingen

Under två timmar idag på förmiddagen, fick jag en ganska klar bild över hur det fungerar framöver. (tror jag i alla fall)  Det verkar vara så att man kan jobba deltid under obegränsad tid, (om man nu skulle få tag i ett sådant arbete) samtidigt som man kan göra praktik och fortsätta söka fast heltid. Man får  rapportera "sina dagar" till Försäkringskassan som betalar ut aktivitetsersättningen, istället för till som nu, A-kassan. Dessutom kan man ta ledigt från jobbsökandet med ersättning under 20 dagar på ett år. Visst kan man ta semester nu också, men då är det obetald sådan som gäller.
Sen verkar det som att den ersättningsnivå man har på dagpenningen nu, är säkrad (med dagens regler är väl bäst att tillägga) i och med att man går över i jobb & utvecklingsgarantin. Man behöver inte vara rädd för att ta/få ett lägre betalt jobb, heltid eller deltid längre utan kan erbjuda sina tjänster både högt och lågt för att försöka få ihop till en ny stämplingsperiod.
Ja det är många finesser på ett järnspett. Dessutom visade det sig att jag får tillbaka den arbetsförmedlare jag hade förut, som övergått till andra arbetsuppgifter. Hon har precis börjat på den här avdelningen. Ganska skönt kan jag tycka eftersom den jag träffade i fredags nog var ett s.k. stolpskott. De frågor jag ställde till honom, fick jag helt andra svar på idag och han var inte direkt intresserad att få en bild av mig som individ. Man kan ju i det sammanhanget undra, hur han skulle kunna matcha mig mot jobb som kommer in från arbetsgivarhåll?
Läsa fanns det vissa möjligheter att få göra, men inom givna ramar i arbetsmarknadsutbildningar i så fall.
Har kontaktat min nygamla förmedlare, för att få bollen i rullning, inför sommaren.
Apropå boll, tio minuters bra spel i första halvlek av fotbollslandslaget, var allt en besvikelse. Tur att man satt hemma i fåtöljen och tittade, tycker synd om de stackarna som betalat för att både frysa och se på eländet.


Mina påskliljor är fortfarande fina


SEKO på hembesök

Efter en tur till sjukgymnasten för att få ett träningsprogram och för att testa gym-maskinerna, återvände jag hemåt.
Först var jag dock "tvungen att checka Karlsson. Där fanns inte så mycket att handla idag beslutade jag ganska snabbt. Stannade istället till i vår Tempo-butik och förutom att inhandla fikabröd till det väntade besöket under eftermiddagen, erbjöd jag mina tjänster till affärsägaren. Hon sa att de för närvarande inte behövde någon, men fick mitt visitkort om det skulle uppstå något akut framöver.
Köpte mig också en fryst gourmet-middag (kyckling med currysås) som jag "lagade" snabbt i micron.
När jag gick ut i glashuset för att rekognosera om där var tillräckligt varmt för att fika, fick jag se "en föraning" om min förväntade gäst, sitta och sola på väggen. Det var min fackordförande (och tidigare kollega) som skulle titta in för medlemsvård på sin tillbakaresa från ett möte i Karlsborg. Hon skrev nämligen en gång, att hon skulle vilja vara en liten fluga i taket, för att kunna hålla sig uppdaterad/informerad, men vara osynlig. Detta var på en kurs vi gick samtidigt, (i forntiden) då vi fick tala om vilket djur vi helst skulle vilja vara och varför.
Vi satt en bra stund och pratade, så ytterligare en medlem dök upp, maken. Vi upplyste honom om vad vi kommit fram till: Att det nog var bäst han fortsatte att försörja sin fru ett tag till och lägga pensionsplanerna på is, ett tag i alla fall. Vi får väl se, men nu vet vi lite mer i detalj de ekonomiska följderna/förutsättningarna.


De små ponnyhästarna i Kråkhult går ute nästan jämt då man passerar.


min fackliga kollegas djuriska förebild.....


Vad gör hon?...ställer in GPS:en så hon hittar hem tro?Ruskväder

Vi hann ta en promenad innan det började blåsa för mycket. Det var bitvis ganska kraftig motvind men gick ändå bra och vi kom hem helskinnade. Till middag åt vi entrecote med pommes frites, bernaisesås och grönsaker.
Sen har det väl inte blivit så mycket mer gjort idag förutom att vi faktiskt kom ihåg att ställa om klockorna innan vi gick och lade oss igår. Så det är fortfarande ljust nu, halv åtta, men med tanke på väderleken kunde det gärna ha varit mörkt redan, då det både blåser kraftigt och snöar. Ska ju ut och åka med bilen imorgon förmiddag så jag får väl hålla tummarna att det inte blir två decimeter inatt som för en och en halv vecka sedan.
Snart är det Midsomer-mord på åttan, vilket jag ska kolla på.


nysnö....ingen höjdare så här års.

Skinnjacka

Åkte en sväng till Tibro på förmiddagen och besökte second hand-butiken. Tro det eller ej, men idag köpte jag ingenting! Fortsatte sedan till Hörnebo, så de "små barnen" där uppe fick sitt lördagsgodis och jag lite gratis kaffe.
På hemväg därifrån bestämde jag mig för att åka till Folkets Park och kolla skinnförsäljningen, som det stod skyltar om lite varstans utmed vägen i centrala Tibro. Hade väl inga förväntningar direkt, då det ofta bara brukar vara korta, tajta jackor i utbudet och tämligen dyrt dessutom. Men titta är ju gratis så det blev en omväg i alla fall.
Det fanns förvånansvärt många olika modeller, ordentliga storlekar och inte alls dyrt.
Därför blev det inköp av en svart, lite längre modell med luva för 999:-. Den hade lite långa ärmar, men det skulle fabriken i Malung fixa i veckan och så kommer den fraktfritt hem till mig. Ser fram emot detta, då min gamla skinnjacka är väldigt trasig och har nästan tjugo år på nacken vid det här laget. Den har tjänat mig väl under många år, så vi får väl se om jag klarar att slänga den när nyförvärvet kommer. (Om det kommer......)


Fyrhjuling på isen i morse, ingen bra bild men den fastna...


Maken hade tagit en bättre bild när jag var och shoppade.


dagens

Jobblinjen

Då har jag återigen varit på ett tämligen onödigt besök hos Arbetsförmedlingen. Detta på mitt eget initiativ och det var dags att uppdatera min "handlingsplan" visade det sig. Vilken tur att jag såg till att få komma dit då!
Arbetsförmedlaren frågade vad jag gjort för jobbsökeri de senaste två månaderna och jag tog fram mina anteckningar och började på listan över alla de jobb jag sökt. När jag läst första veckans aktiviteter och ca 5-6 jobb tyckte han att det räckte och summerade det hela med att jag varit aktiv. I och för sig rätt slutsats, men inget större intresse för mig som individ. Blev sedan kallad (fick ett papper att läsa och tid på tisdag nästa vecka) till information om vad som händer efter att A-kassans dagar tar slut, den s.k. jobb och utvecklingsgarantin. En ljusning med denna verkar vara att man kan jobba lite här och där utan att vara rädd för att ekonomin ska gå åt skogen. Här finns tydligen inga restriktioner på hur mycket deltid man får göra, utan det ser ut att vara fritt fram för erbjudande av sina tjänster och ta allt man kan få. Märkligt att så snart man blir utförsäkrad, öppnar sig möjligheter att verkligen vara flexibel. Om jobblinjen har varit svår att förstå logiken med förut, så blir den inte lättare att begripa nu. Vi får se på tisdag om jag kan få klarhet i "mina planer" för sommaren. Ska nog se till att bombardera dom med frågor, vem vet jag kanske till och med får kloka och bra svar....
Hann även med en liten shoppingrunda på hemväg, nya sandaler inför semestern till fyndpris, mat och kebabtallrik på erbjudandekupong att ta med hem till middag. Kaffe i glashuset när maken kom från jobbet och våffelbak accompanjerat av brandvarnaren lite senare på kvällen.


Änderna har hittat öppet vatten, gäss och en svan har flugit förbi över sjön idag.


Inte så färgsprakande solnedgång idag men....


inne lyser mina fina påskliljor upp tillvaron.

Riktigt arg.....

I förmiddags fick jag samtal angående mitt uppdrag som god man. Min uppdragsgivare hade på banken blivit nekad att utföra transaktioner på sitt eget konto! Detta var inte första gången, inte andra heller, utan det har varit en massa "palaver" angående de restriktioner som reglerar åtkomsten av medlen på kontot, SOM GÄLLER MIG I MITT GODMAN-UPPDRAG. Med andra ord var det dags för mig, att riktigt irriterad, ringa banken och tala om hur de skulle tolka sina egna förbehåll. Det är inte bara skrämmande vilken okunskap som figurerar, (hos tyvärr flera tjänstemän) utan också kränkande för en kund som blir nekad att ta ut sina egna pengar.
Så jag krävde att det aldrig mer skulle upprepas, en ursäkt till kontohavaren och om detta inte efterlevdes, hotade jag med att ringa igen. Hur svårt kan det va.......?
När jag lugnat ner mig en smula fick symaskinen göra lite nytta, sy en ny gardinkappa och ett kuddfodral.
Sen har jag gjort en ritning över hur nästa trädgårdsprojekt ska se ut. Imorgon ska jag till Arbetsförmedlingen på egenhändigt begärt möte med min handläggare. Vi får se om jag är i form att börja rita på ytterligare ett "bygge" när jag kommer hem därifrån, har i alla fall en idé till i lager.


Dagens högtflygande plan


Kuddfodralet som pryder kudden på mina nya puffar


Den nya gardinkappan till sovrumsfönstret på plats


Avslutning på dagenOrange och ålderdom?

Det gick att plantera påskliljorna i några av krukorna på tomten, men det var nästan så man blåste bort.
Två av plantorna blev dock satta i den gul & orange-randiga krukan jag köpte igår, för vidare transport till en gammal chef, som i dagarna uppnår den aktningsvärda åldern av 50 år. Det blev en del orange dekorationer i "skapelsen", då det är hennes favofärg. (var i alla fall det för tio år sen) Kom på att det just idag passade bra att leverera blomman, då jag ändå skulle passera hennes hem, på väg till "det gamla symötet". Detta symöte består av barndomskamrater och är numera garanterat fritt från handarbete. Bara "mat och prat", som en f.d. arbetskollega kallar sammankomsterna i sin krets, vilket är en korrekt och bra beskrivning.
Hur som helst, den "gamla chefen" öppnade dörren i lite okonventionell klädsel, då hon var mitt uppe i att prova och fixa festblåsan till den stora festen och jag var nog den sista hon hade förväntat sig utanför.
Vi bytte några ord och jag for sen vidare, några hundra meter till kvällens slutdestination. Det blev mat, prat och inte alls sent som förr i tiden då vi ofta stannade till midnatt. Hemska tanke, har vi också blivit gamla? på riktigt? Vi är ju t.o.m. 50++ om sanningen ska fram. Nåväl, vi enades om en ny träff i juni. Då ska vi gå på lokal i Skövde.
Får hoppas att jag kan hålla reda på detta den här gången. så de slipper stå vid "Livets brunn" och vänta förgäves, för att sedan ringa och undra var jag är. Lite pinsamt, men den gången satt jag i Stockholm hos barnbarnen, total blackout alltså. Ska skriva in det på almanackan, men det är heller ingen garanti numera........


De har redan börjat slå ut.....


Soffan full av symötestanter....förutom fotografen som hade giltigt förfall!

Påskliljor och "migränmedicin"

Är lite trött efter dagens två utflykter, med en del shopping, ovanpå möte och visit i Hjo. Fint väder och varmt hela dagen, men blåsigt naturligtvis. Så infallet att ta en promenad mellan utflykterna, blev jag snabbt "botad" ifrån, då jag bar in kassarna från bilen. Fick gå ett par gånger i blåsten. Satte mig en stund framför TV:n istället och tog en liten "powernap" till kaffet. Sen ringde faster från Sumpan och tackade för ko-duken jag skickade i förra veckan, mest på skoj. Men jag tycker också det är kul att få oväntade brev, så varför inte?
På Netto hade de små påskliljor i "six-pack" till billigt pris, därför köpte jag en. Väl hemma kom jag på andra tankar och på nästa resa, (den till Second Hand-butiken) återvände jag och handlade tre till.
Imorgon ska jag plantera dom i krukorna på gårdsplanen. Det blir alltid så fint och det är min favoritblomma.
I fruktfatet på bordet, låg det två övermogna bananer, igen! Det fick bli varianten banankaka denna gången, istället för soppåsen. Kan vara bra att ha i frysen, då sonen hävdar att halvfrusen sån kaka är gott att knapra på vid migränanfall. Får väl höra om han har slut i sin frys, då kan han få påfyllning.


Utsikt från köket hos mor och far. Jodå, de köper pizza ibland!


Det tar på snön, men just vid sommarstugorna i Bråbacka, ligger den fortfarande i drivor.


Fint sken på himlen, solen tillfälligt i moln.


Solnedgången vid Gäre i Tibro


och den hemmave'!


De "små liven" i underjorden har börjat dekorera om vår gräsmatta! hmmm....


Snart slår dom ut....påskliljorna.
Inte många knop

Kan inte skryta med att det har hänt eller blivit gjort speciellt mycket idag. Det visade sig dessutom att maken var ledig, vilket jag började misstänka när han inte lade sig förrän halv två inatt.
Eftersom det fanns matlådor klara, var även Inga ledig från spisen, i alla fall till frampå kvällningen, då nya sådana krävde tillverkning för att ha något till middag nästa dag. Alltid är det nå't.
Det har varit väldigt blåsigt idag, men hyfsat varmt ändå, vilket jag märkte vid min långpromenad till postlådan.
Den innehöll dock mestadels reklam, men det är ju väntat på måndagar.
Solen hann fram en stund, så det blev en ordentlig solnedgång ikväll och det var vindstilla i glashuset, när vi drack eftermiddagskaffe där.
Imorgon bär det iväg till Hjo för ett möte angående mitt godman-uppdrag och en avstickare till Skövdevägen.
Ska nog hinna slinka in på Hem & Hobby också tror jag. Sen är det secondhand-dag dessutom, så det blir "änna körigt"....


Imorse hittade koltrastarna frukost i häcken....


Solnedgången på g....


några minuter senare såg det ut så här.2 x Vandring

Grötfrukosten på sängen, lyste med sin frånvaro idag. Det var bara att masa sig upp och då blev det kokt ägg med macka och kaffe som variation istället. Mycket svårt att undvika det fina vädret ute som pockade på uppmärksamhet, om man inte hade alla persienner neddragna och satt fastnaglad vid datorn för boknedladdningar och annat förstås.
Nu hjälpte inte detta när det fanns en tjatig fru som störde och gav order om promenad i solskenet.
Bara att lyda alltså och det var skönt ute. Som belöning serverades det kaffe i glashuset, innan nästa straff, någon timma senare. Till middag serverades nämligen kycklinglår med ris och currysås. Både ris och ben i kycklingen föranledde en retorisk fråga till kocken: "Tycker du det är gott?" istället för att säga det i den vanliga varianten. ("Det är inte så gott tycker jag".) Ja vad svarar man...... Jättegott!!!! naturligtvis.
Imorgon får han korvresterna från igår medan jag "festar" på kycklingresterna från idag. Total win-win-situation alltså.
Till skidskyttet på TV:n hann jag montera färdigt färg-vandringen, dvs. den senaste i raden av egendesignade tröjor.
Ganska nöjd med alstret.....


Belöningen efter första vandringen....


och här är den andra, färg-vandringen (för fullvuxen)

Godistransporten

När jag tittade på min Facebook-sida i morse, hade makens dotter i Hörnebo gjort en förfrågan om jag kunde agera väckarklocka och chaufför till henne , när och om jag skulle till Second Hand. Hon var alltså lite sugen på att åka dit.
Detta var inget svårt att ställa upp på, så jag ringde vid halv tolv och pratade med yngste sonen.
"Kommer du med godis idag, närdå?" Ok, jag väcker mamma! Tjugo minuter senare anlände lördagsgodiset med bil till Hörnebo, samt hämtade en trött mamma, som jobbat natt och inte kunnat sova mer än nå'n timme, men vi åkte och hittade en del fynd. När jag sen avlämnat två cd-hyllor och Marie i Hörnebo igen, var det dags att fixa potatismos och ugnsbakad falukorv till middag.
"Efterrätten" blev sen en kopp kaffe i glashuset, där det faktiskt var hela 18 grader, när solen låg på. Kunde till och med ha öppet dörren och lapa lite sol. För övrigt kan rapporteras att det inte blev några storvinster på Lotto idag heller, inte ens "en liten spott".


Takdropp och solbelyst snö till kaffet i glashuset


Attackhelikoptrar? dom har flugit hela dagen, ska dom månne söderut?


Det var fullmåne sa dom på TV och här är den, över Fagersanna!Kakor till kaffet

Vilken glad överraskning, (not) med två decimeter snö på bilen och hela gårdsplanen. Bad timing kan man lugnt påstå eftersom jag avtalat att åka till Karlsborg med fikabröd till elvakaffet och prata bort en stund, hos mina arbetskamrater från i somras. Det var kul att träffa dom igen, även om inte alla var på plats.
Nu får vi se om det går att lösa alla praktiska detaljer, så kanske det möjligen, eventuellt, skulle kunna gå att få lite sysselsättning framöver. Förutsättningar finns, men än är det en bit till målsnöret. Fortsättning följer nästa fredag....
Var dock tvungen att bråka med det vita eländet, som någon otrevlig varelse spillt ut under natten, innan jag kom iväg. Minsta möjliga skottning blev det och på stora vägen var det inte helt bekvämt att åka, spårigt, halt och knaggligt, men det gick bra både dit och hem.
Sen försvann den här dagen också, väldigt fort och det blev lite krustader med räkstuvning som fredagsmys. Jag tittade på "Så ska det låta", maken hittade hockey på en annan kanal och ikväll var det hans tur att sova vid TV:n.
Men det är ju "ingen sport" att somna till hockey, som jag numera finner väldigt tråkigt och ytterst sällan slösar tid på.


Kanalbåtar....nja inte i trafik i alla fall


utländsk turist som passar på att roa sig med snöskottning (enl. uppgift)


Infarten till fästningen i vinterskrud


Stenbryggan och vy över Vättern


Ibland kommer det saker man inte beställt, visserligen gratis men ändå.....

Åka en sväng

Började dagen med att mata tvättmaskinen med lakan från sängen. Körde sen en ordentlig vädring med fönstret på vid gavel. När man kommer in i rummet efter en bra stund är det så uppfriskande kallt att det i alla fall känns fräscht.
Satte sen en bröddeg som fick jäsa medan jag bakade en plåt korintkakor. Hann ut en tur till "gäststugan" med ren tvätt att lägga in i skåpet, gjorde samtidigt en snabbinventering och lite sortering av barnkläderna för att se vad som behövde fyllas på.
När bakningen var avklarad bestämde jag mig för att ta en sväng med nybakt till Hjo och kolla läget.
Min bedömning efter besöket hos först föräldrar och sen syster, var väl ändå att det, efter omständigheterna, var hyfsat. Efter en minitur inne på Hem & Hobby blev det lite fyndande av kalsonger och sockar även på Sparhuset före hemfärd. Väl hemkommen och förpassad till sovrummet för att se annat än hockey på TV:n, är alltid en fara för att det inte blir sett så mycket alls istället. Jodå, jag sov ganska skönt nå'n timme, innan jag lyckades pallra mig upp igen och fixa till sockerkakan som ska med till Karlsborg på utflykt imorgon.
Ser på väderprognosen att det ska bli snö inatt, håhåjaja men det var väl inte helt oväntat med bakslag i mars.


Förmiddagsaktiviteter på sjön: isjakt in action


Resultat av förmiddagens inomhusaktiviter


Den fina "sparbankseken" invid Fågelviksleden i Tibro.


Solnedgång halvvägs hem, vid Kråkhult


Månen är uppe innan solen gått ner ordentligt.


Kvällens kaka klar!

Puffar och prinskorv

Igår var jag på Netto och handlade mat och ihopfällbara puffar, köpte två för att ha som kombinerad garnförvaring och sittplats. De var billiga, enkla att fälla upp och verkade stabila, så idag har jag införskaffat ytterligare två stycken. De två första blev nämligen fulla med innehåll direkt. Av de senaste är en full av spel och pussel, den andra väntar på att komma till användning vilket nog inte dröjer så länge.
Köpte också knappar till min "färgvandrande" tröja som ska bli dekoration, "kronan på verket" är det tänkt. Nåja, vi får se hur det blir, har fortfarande en ärm kvar att sticka innan det blir montering och utsmyckning.
Lite städning i formen svabbning av golv är också utfört och därmed en och annan vilsen jordnöt som missat makens mun, förpassad till papperskorgen. Många jordnötter blir det.....
Stekte några köttbullar till mackor med rödbetssallad ikväll och prinskorven vilar på en bädd av blomkålsstuvning i matlådan färdig för morgondagen.


vår egen "durdle door" av snö....


ser ni likheten? (fotot lånat från nätet) finns i Dorset England


effekter på himlen av kvällens solnedgång


prinskorven blir säkert uppskattad av maken, tillbehören mera tveksamt!

Sociala medier

Det är bra med sociala medier. Man kan snabbt hålla koll och ta kontakt med nära och kära samt andra nödvändiga personer i etablisemanget, via mail och Facebook. Detta förutsätter dock att mottagaren för meddelandet skriver tillbaka. På det viset är det ingen större skillnad mot förr, om man t.ex. väljer att inte svara i telefon eller återgälda skrivna brev.
Sen kan man visserligen ha olika tolkning av vad snarast betyder, för att ta ett närliggande exempel. Jag fick ett brev från Arbetsförmedlingen som sa att jag blivit tilldelad en ny arbetsförmedlare, vilken jag omgående, via mail, bad skulle höra av sig just snarast för ett personligt möte. Detta var 13 dagar sedan och efter påminnelse 7 dagar senare utan något livstecken, ringde jag vederbörande idag. Visst kunde jag få komma till Skövde på möte, om jag ville! Undrar bara, ska man inte intressera sig och försöka vara aktiv?
Som Linda Bengtzing sjöng i schlagerfestivalen:"Är det fel på mig"?
Fick idag gå och reklamera mitt gummiband för sjukgymnastiska övningar också, då det efter bara en veckas användning började spricka. (...och nej, flitig är jag inte) Återigen till ovanstående fråga: "Är det fel på mig"?
Kanske det, men inte mer än på någon annan. Men visst ja, "någon annan är död......." var det ju.


"någon annan" är väldigt flitig (skönt man inte eldar med ved)


Solen sänker sig över Fagersanna och...


så är även denna dagen till ända!

I norra delen av länet

Så var det då dags för en tur till Mariestad igen. Två veckor går fort "när man har roligt". Gymnastiska övningar både morgon och kväll, utförda ordentligt som beordrat. Nåja, det är väl mera åt hållet nödvändigt ont och kanske "ont ska med ont fördrivas". Sjukgymnasten hade lite förhör och bearetade sen min stela (som han sa) skulderbladsrygg. Därefter fick jag order om "same precidure as...." och en ny tid om fjorton dagar då han ska gå igenom lite rörelser som jag kan=ska träna framöver på lämpligt gym, minst två gånger i veckan.
Som belöning i vanlig ordning blev det sen Karlssons och där finns det alltid nå't att köpa, så också idag.
På hemväg i Tibro, handlade jag lite mat och dessutom spanska jordgubbar till extrapris. Visst smakar de mera i Spanien, men i brist på det bästa får man ta näst bäst. Mycket goda att doppa i socker!
Bäst som jag satt och moffade bär ringde telefonen, från Spanien! Kompisen ville ha lite svensk uppdatering (läs skvaller) men det fanns inte så värst mycket sensationellt att berätta om, lite maginfluensa och väder mest.
Därefter ringde det igen, denna gång en kompis från det andra symötet, för att boka just ett möte.
Har lagat lite mat till morgondagen och det blir "Lökadopp & fläsk" i matlådorna.


De spanska jordgubbarna.... som "are no more".


Solen börjar gå ner.......


och har så gjort efter avslutat telefonsamtal med Spanien.

Been to California today

This afternoon we visited our son for coffee, danish and film. He had been editing photos and camera-film from his holiday in California last summer, now it was ready for a"premier"-showing. As "victims" or carefully selected guests, we arrived bang on time and he got rid of all the daylight (no sun today though) and the show begun.
A lot of shots on their yellow and black rental sportscar, from all angles possible and there was "film-music" added, some rap about black and yellow (car), cleaverly done I thought. But dad didn't get it, he complained about bad taste in music....
Well we have been in L.A, Las Vegas and San Fransisco today, all sunny and perfect weather. But any given day I do prefere my own "hometown". But hey, don't remind me of this statement when there is a blizzard and -20C, because then I might just try to deny I ever said such a thing!


the moviestar!


Ingen dussinvara

Hemkommen från kulturevenemanget i Skövde, väntade de inspelade kulturprogrammen på TV.
Först i kön var Melodifestivalen, vilken jag hade lyckats undvika att höra resultatet av och satte mig tillrätta för att njuta? av. Kan nog tycka att det är "a little bit of both" vad det gäller kvalitet och skräp, men underhållande nog att titta på i alla fall. Blir dock från gång till gång lite besviken på svenska folkets "dåliga smak". (vilket även i andra seriösare sammanhang också föreligger, men det är en annan historia)
Det var ganska hyfsad kvalitet på bidragen, men med facit i hand kan jag bara konstatera att jag är lite av "motvalls käring" när det gäller musiksmak, så även denna gång. Min klara favorit Brolle, kom naturligtvis ohjälpligt sist.
Nu var det ingen katastrof som vann och den passar säkert bättre i Europasammanhang, men som musikalisk upplevelse i min värld var Brolle bäst.
Bara att lägga till handlingarna och dra slutsatsen: Att min smak är unik och ingen dussinvara! (vilket jag strängt taget inte lider av) Det blir ju så mycket lättare att göra fynd om inte alla går igång på samma!
Sen som perfekt avslutning en bit in på natten, ett avsnitt av det engelska kostymdramat "Downton Abbey".


ett exempel på fynd som ingen annan köpte.....

Flashback

Det var en annorlunda upplevelse att vara "tillbaka" på Stadsteatern i Skövde för att se amatöruppsättningen av Rent. Aktörerna var mycket bra i sina utförande av rollerna, men det var inte någon musikstil som tilltalade mig och det var i viss mån, en aning svårt att uppfatta dialogen som tog handlingen framåt. Vi beställde fika till pausen i förväg och det var serverat utan köande, väldigt smidigt.
Visserligen har jag varit på Stadsteatern många gånger förut, både förr och på senare år, men eftersom detta var en amatörföreställning, dök det upp lite flashbacks i det numera inte helt unga huvudet. Jag minns när jag själv uppträdde på samma scen i slutet av sextiotalet, med musikskolans blockflöjts-ensemble och spelande klarinett i orkestern. Men det jag allra mest minns från evenemangen var att vid det ena tillfället gick resårbandet på mina trosor sönder, så jag fick "sno ihop" en stor knut i midjan för att inte tappa dom.
Detta var dock inte orsaken till att jag slutade med musicerandet, utan helt enkelt för att jag ledsnade. Trots försök till mutor från musikläraren om att fortsätta, parallellt med handbollsspelandet. "men om du får en handboll då....??"
Visst kan "mutor" ibland fungera, men icke denna gång och jag har aldrig ångrat beslutet.
Efter kvällens föreställning gick vi till en pizzeria och åt, eller för min del kanske vi ska säga smakade på pizzan innan jag fick en doggybag med hem. Jag blev mätt nästan på en gång. Maken däremot mumsade i sig hela sin och en stor stark därtill.


Toaletterna med lås, i orginal från sextiotalet, på stadsteatern i Skövde


Förvånansvärt nog finns de kvar och jag visste var de fanns!


Maken i väntan på pizzan...


och här är den.Morfar Josefs dag

Idag skulle morfar ha fyllt 111 år, men han gick bort redan 1983 exakt en vecka efter att vår son föddes. Jag hann dock hälsa på honom på sjukhuset, samma dag som jag fick åka hem från BB. Då sa han att jag skulle ärva "ljuskrona", vilket var en extra fin sådan, som han svarvat. Den låg nedpackad i en av honom specialtillverkad trälåda, nästan lika noga tillverkad, som föremålet däri. Han var perfektionist morfar och allt han tillverkade var så välgjort att det inte fanns en endaste skråma att upptäcka. Det räckte inte med det finaste sandpappret som gick att uppbringa, utan sista poleringen var med hushållspapper. Han hade skaffat sig ett rum i hyreshusets källare där han efter pensioneringen tillbringade sina dagar med att svarva träföremål på den egenhändigt byggda svarven.
När det var dags att äta knackade mormor i elementet och man kunde höra ett kraftigt: Haaa! där nerifrån och så kom han upp till dukat bord. Sen var han snart nere i sin verkstad igen och skapade. Han var klurig och satt där nere på sin kammare, tänkte och ritade, sen byggde han: Träklossar (tredimentionella pussel), ångmaskin att driva med luftmadrasspumpen och en kulspruta (inspirerad av den tecknade filmen Flinta) med spillkråkor som "skyttar".
Askar, mortlar, klubbor, urnor, ljusstakar m.m. tillverkades, men se beställningar ville han inte ta.
Han kunde, med ett leende berätta när han satt och stoppade sin pipa, om folk som kommit dit och velat göra sådana. Berättelsen avslutades alltid med orden: "...men dä skiter 'a allt i"!
Han var mycket speciell och inte den lättaste att komma överens med, men tyckte nog att det var lite roligt när jag ville vara med i källaren ibland. Han tyckte till och med att det var kul när jag i brist på målarfärg var kreativ nog att måla min snickrade "bil" med klister. Han skrattade gott åt det, men söla ner fick man annars inte göra.....


Tibroklubban vid Tideberg som morfar gjorde förlagan till.


ångmaskinen och kulsprutan designade och byggda av morfar


ett smakprov på hans mindre verk


"skulpturer" av sjutumsspik: "operasångerska" och "man med portfölj" (lite brandskadade)


den stora träknuten (tyvärr skadad, men räddad, vid branden i vårt hus)

Kontorsstol på utflykt

Har idag med hjälp av sonen varit och lånat hem en provstol från Kinnarps till morfar/far som föll i smaken, sånär som på färgen. Den var nämligen väldigt röd, vilket han hade sagt att den färgen ville han inte ha.
Men vi hade flera tygprover med så nu har han valt en blå nyans, medan sonen, som också "tittat snett" på en sån stol, fick tummen ur och ska beställa en svart samtidigt. Detta blir mitt hedersuppdrag imorgon, att återbörda stolen till sitt utställningshem, samt lämna in deras order.
Vi hann även med att inhandla en microvågsugn som nu pryder sin plats i päronens kök. De fick förutom medföljande manual, lite goda råd över hur man brukar en sådan tingest. Mor är fortfarande mycket skeptisk medan far verkar lite nyfiken på vad den kan bidra med för nytta i hushållet.
Väl hemma med ångan uppe skickade jag iväg en jobbansökan, så nu är det bara att vänta på kallelse.......
....och om någon undrar: ja, vi hann en sväng till Hem & Hobby också!


en skymt genom regnig bilruta av den rööööda stolen


nästa stickprojekt: "färgvandring till fullvuxen" (mig själv) bakstycket klart
Ett litet avbrott...

Igår var en väldigt seg dag, efter en natt med konstanta, regelbundna störningar av sömnen. Med andra ord springa på toa på grund av maginfluensa. Var den kom ifrån kan jag inte lista ut, har inte träffat speciellt många den senaste tiden. Hoppas bara att mor och far sluppit bacillen, vi var ju där en kort stund i lördags. Men det verkar som om de har klarat sig undan detta i alla fall. Vilket tydligen inte dottern som var här i helgen gjorde, så maginfluensa även i Stockholm alltså.
Skulle ha åkt till sta'n för en del inköp åt far igår, men det blev som sagt inget med det. Fick skicka sonen till Hjo för att uträtta det mest akuta. Gårdagen spenderade den lediga maken (som också var dålig på natten) och jag i sängen, sovande mesta delen av dagen. Konstigt nog var vi fortfarande trötta på kvällen när det var läggdags.
Idag har det varit mycket bättre, bara lite migrän och träningsvärk i magen. Maken åkte till jobbet för en maratondag (7.00-21.00)
Imorgon gör vi ett nytt försök med shoppingturen, sonen och jag, så får vi se vad vi hittar som passar och maken får förhoppningsvis njuta av en ledig dag kanske.


ett litet mellanspel som håller på att flytta


och en ensam lite frusen rhododenronbuske i Björkhult får avsluta dagen.


Tvättdag

Min tvättmaskin är trött. Får passa mig så den inte kopplar in skyddsombudet, för lagstadgade raster har det varit lite dåligt med sen tidig förmiddag. Orsakerna har varit flera, men jag kanske kommer undan med oförutsedda händelser för den här gången. Nu ska den få vila i alla fall medan jag också ser till att få min skönhetssömn, vilket även det, har varit lite si och så med. Nu gör det varken till eller ifrån vad det gäller själva utseendet, men trött blir man, om man slarvar med sovandet, så nu får det bli en ordentlig sovmorgon. (snart....ska bara)
De morgonpigga, aktiva och  nyfikna barnbarnen har återvänt till hemorten. Det blir väldigt tyst, ingen som skriker "moffa" vid datorn för att få hjälp när man "tryckt på fel knapp" och "Bäjjan" (Bärgar'n i Disney's Cars) försvinner från skärmen. Lugnt och skönt men lite tråkigare ändå. Bara att förvånat? erkänna: Man orkar inte lika mycket som förr!
.....och som sagt tvättmaskinen får bekänna färg och vad mycket leksaker , spel, pussel och mjukisdjur man hittar överallt, där de inte ska vara.
Blev tyvärr ingen promenad idag, trots fint väder, men å andra sidan fick knät vila, vilket nog var bra.


En bild från promenad tidigare i veckan, man kan undra.....


vad hundägarna tror att den förra bildens motiv ska brukas till?


"Välkomstkommittée"

Frukost och förberedelser samt planering av dagen. Turordningen blev som följer, dottern och jag åkte i förväg till Second Hand och som vanligt behövde man inte gå tomhänt därifrån. Dessutom såg vi att "vår" sulky som vi lämnade in förra lördagen, var såld och occuperad av nästa barn, redan i affären.
Därifrån var det Fabrik 19 som stod på önskelistan, men tji fick vi för den affären hade de lagt ner och stängt.
"Hade jag ingen aaaning om", har inte sett nå't nämnt om detta. Bara att fortsätta till Hjo alltså. Morfar och barnbarnen ringde och informerade om att de nu startade sin resa till samma destination. Eftersom vi var lite före schemat så att säga passade vi på att besöka Hem & Hobby före gammelmorföräldrarna, i väntan på att de andra skulle hinna ikapp.
Vi anlände ganska lagom för att agera välkomstkommittée till gammelmorfar som strax efter oss återvände efter nästan en veckas sjukhusvistelse. Får väl säga att jag tyckte han såg efter omständigheterna pigg ut i alla fall, vilket var positivt.
Nu är det bara en del praktiska detaljer vi måste hjälpa till att ordna med i början på nästa vecka, för att underlätta vardagslivet en aning. Det ska nog fixa sig till det bästa, inga stora revolutioner är planerade.
Hemma i Fagersanna igen var det lite syskonträff under kvällen, tre av fyra var här. Sonen hade dock en aning svårt att övertala sin bil, att det var dags att åka hem. Den stretade emot länge och fick till slut med hjälp av maken "motas av" blankisen som bildats på vår uppfart. Det tog nog mest en kvart.....


Jag ska rita nå't fint till gammelmorfar medan vi väntar


Jag hade kunnat gjort fler köttbullar, de tog slut......men alla fick!


Arbete i vinterträdgården......


innebar bl.a. rensa stuprännor från is, det blev en lykta,


som efter solnedgången tändes och...


lyste så här fint i snön.Väntat besök

Tänk vad snabbt man kan intala sig att man inte hinner sån't som känns lite tråkigt och besvärligt.
Idag var inte vädret alls inbjudande och sen skulle jag åka in till fredagens torghandel. Då var det lite ont om tid för en promenad också, eller hur? Jag hade inget svårt alls att övertyga mig själv om detta, så in i duschen och sen iväg med bilen. Hittade lite billiga bra-ha kläder till barnbarnen att ha tillhands ifall....
Byta trisslottsvinsten mot en ny och shoppa lite mat, sen hem och fixa köttfärssås, så det var klart till det väntade besöket anlände. Tittade på lite skidstafett däremellan och gjorde färdigt en tröja till. Dottern hade sagt att de hon skulle ringa när de åkte, men ingen ringde. Vid femtiden tutade det ute på gården och....oj då glömde, men vi är här nu! Med facit i hand var det nog bra att hoppa över promenixen idag, eftersom knät börjat kännas lite svullet i eftermiddag. Alltid är det nå't....tillfälligt får vi tro.
Snart anländer även morbror Oskar, när han slutar jobbet.
Imorgon blir det också fullt upp med besök i Hjo, Hörnebo, Second Hand och Hem&Hobby.


Skogsmaskin arbetar vid vägkanten i utkanten av Fagersanna


Tibro torghandel


mycket fynd att göra......


Fruktstund och huvudbry med spel där reglerna fattades (vi får hitta på egna)

Torsdag

Mulet men fortfarande mildväder och takdropp. Idag har jag varit "riktigt redig", tagit en förmiddagspromenad och vikt tvätt, alltsammans klart före elva! Sen ringde faster från Sumpan och undrade hur det var. Hyfsat blev väl svaret, bättre men långtifrån bra och det svaret gällde både hennes lillebror och mig.
Har även bakat en banankaka och hunnit med att äta kalops till middag. Sen var det en massa skidor på TV igen och nya medaljer till tjejerna i längdskidåkning.
I postlådan låg de orangea kuverten som talade om hur mycket (snarare lite) jag och maken kan förvänta oss när vi går i pension, vid 65. Går vi tidigare får vi, ja ni förstår...... mindre.
Sen beror det på hur man ser på saken, men det är alldeles för långt tills dess, för min del i alla fall. Det ska ju finnas försörjning fram till den dagen också. Har i veckan sökt fem jobb, men förväntar mig att få något av dom på samma sätt som jag varje onsdag och lördag tror det ska bli sju rätt på Lottot.
Men har man bara en lott så......är ingenting omöjligt. Eller??


oändlighet


Takdropp "i fast form"


en blandning av äppelträd och TV-antenner


Hmm... förrätt: bröd, huvudrätt: ost och efterrätt: sharonfrukt (hoppar vi över)


Tog ett tag innan jag förstod vad det var som dunsade med jämna mellanrum


"kontrollanter" på makens brevbärartur under gårdagenVår??

Takdropp, solsken och inte ens kallt när man väl kom ut på den ordinerade promenaden. Morgonen började med att färdigställa smörgåstårtan, inför först ett möte här hemma med en handläggare på Försäkringskassan angående mitt uppdrag som god man och senare också till lillasysterbesöket. Promenaden var hyfsat angenäm tyckte jag, men vet inte vad mina stavar har för uppfattning. Kanske tycker dom att de blir för hårt utnyttjade men är än så länge tysta och snälla. Efter mötet med handläggaren hann jag precis se när svenska skidtjejerna gick imål på sprintstafetten som världsmästare och det fanns då förhoppningar om något liknande angående herrlaget. Detta "sket sig" dock, för de blev bara sjua.
Klockan är snart halv fem och det är fortfarande ljust och soligt ute, vilket är väldigt trevligt. Ytterligare minst en timme kommer det så att förbli också. Nu är det dags att ta en minitrip till postlådan innan jag dukar för kalaset.
"Kalaset" är slut, men det finns en del av tårtan kvar, - ahhh "kvällsmacka"!


Färdig för fika!


Renoveringsobjekt??


Det är inte helt fel vid solväggen, trots snön.


Vårstädning i växtligheten.


Flygplan i björken.....


Hunddressyr på isen i det fina vädret.


Glutenfri frukost

Idag kom en av mina kompisar förbi för en fika på förmiddagen. Jag tänkte att då kan vi äta frukost tillsammans och bestämde mig för att göra en omelett med lite räkor till, eftersom hon inte kan äta bröd och kakor.
Den gick utmärkt att äta till kaffet, vi satt en stund och pratade innan hon skulle vidare för att vara barnvakt åt barnbarn.
Till imorgon har jag avtalat med min syster att hon ska komma på kvällsfika, därför måste jag ju hitta på något till kaffet även då. Eftersom jag i frysen hade en smörgåstårtsbotten, åkte jag och inhandlade det som fattades för att göra min vanliga variant. Givetvis blev det en tur till metropolen Tibro och som av en händelse var det ju tisdag och öppet på Second Hand. Vilken enastående timing! Idag fanns det bara "Fem myror är fler än fyra elefanter-spel" som ville flytta till Fagersanna. Vi får se till helgen om det är kul. Givna försökskaniner för att ta reda på det är barnbarnen som kommer på visit.
Smörgåstårtan är påbörjad och ska vila i kylen till imorgon innan slutlig garnering ska appliceras. Det kändes som att det behövdes nå'n liten småkaka också, därför gjorde jag ett experiment som jag ska smaka på nu till en kopp kaffe, innan jag tar beslut om eventuell servering till gästerna imorgon.


Omelett i stekpannan, snart klar och räkorna skalade


Helgens nöje??


Lite suddiga, men fullt ätbara innehåller: kakao, hasselnötter & tranbär


I kylen vilar smörgåstårtan i väntan på garneringen....forts. följer


RSS 2.0