Nyårsafton i Fagersanna.......

 
 
Jag och änderna har ätit frukost, men maken dröjer, kanske han laddar för tolvslaget. Pappas soffa, som jag lagt ut på Blocket, har fått ett antal intressenter. Vi får se vem som bjuder bäst till slut, har sagt att jag avslutar på måndag den sjätte. Ligger väl ganska "bra i tiden" det där med sextiotal, även om den stilen inte tilltalar mig i någon större utsträckning. 
Det vackra vädret lyser med sin frånvaro såhär sista da'n på året. Kanske är så enkelt som att 2013 surar över slutet. Dock ingen "gråt" bara mörkt och molnigt.
Kanske skulle ägna mig lite åt recensioner till resesiten happydays.nu, har fått ett litet frågeformulär att besvara i egenskap av testperson. Får väl också hjälpa Inga sista da'n på året med matförslag, för hon verkar ha helt slut med idéer på den fronten. Efter en liten spark i ändan, så blev det den fantasifulla rätten spagetti och köttfärssås på middagsbordet. Nu finns det lite köttfärs kvar, orkar hon göra lite köttbullar också såhär i elfte timmen. 
Ja vi får väl se om motivationen fortfarande är vid liv om en stund.
Köttbullar påbörjade, maken ute på vandring och jag har skickat årets sista åsikter till happydays.nu. Dags att äntra stickfåtöljen och hålla dumburken sällskap in i det nya året.
Till tolvslaget blir det fusk-champagne (Somersby päroncider från Tempo Fagersanna), men det är inget problem i min värld. Sen är just denna cider väldigt god dessutom.
Ute har det börjat dunka och smattra, så nyårssmällarna (de tvåbenta) övar väl fram till tolvslaget nu kan jag tänka.
Inte gör det mig något, men det finns ju en hel del djur som inte mår så bra......
GOTT NYTT ÅR.......mina vänner och alla jag för övrigt känner!
 
Hyacinterna som doftade så gott, fick igår flytta ut i glashuset. Fina är dom också som synes, men tål nog inte riktigt dessa blomster har jag kommit på.
 
Några matgäster såhär på själva nyårsafton, men inget vidare väder....
 
....fick jag i julklapp av en kompis och just det önskar jag både mig och mina vänner framöver.
 
Ring, klocka ring.....allt är klart i väntan på det nya året och cidern ligger på kylning. Ha dä!
 
 
 
 

Sälja soffa, gratta födelsedagsbarn och lite annat.....

Ingen manuell väckarklocka längre, då blir det sovmorron. Jag dock ur sängen först (som vanligt) och bryggde en hel kanna kaffe, fastän det fortfarande fanns en termos full. Sån koll man har.....
Nåväl dagen är lång och det går nog åt. Dags att fixa en del praktiska saker, däribland lägga in en annons på Blocket med pappas egenhändigt gjorda soffa "Bumerang" från S:M: Wincrantz Stoppmöbler. Sen packa träningsväska med duschgrejor, som omväxling.
Hade nämligen en del ärenden efter gymet idag och då kan det väl räcka med att man fortfarande är "röd i nyllet". Man behöver ju inte lukta svett också....
En sväng in till banken för att lämna av ett utbetalningskort, som dom i sin tur skickar in centralt för insättning på kontot. Enda sättet att få hela summan och då får man dessutom vänta en vecka extra. I vissa fall stämmer det ganska bra med: "att det var bättre förr".
Till Hörnebo härnäst med födelsedagspresent åt bonusbarnbarnet som blev tjugotvå igår. Sen efter lite proviantering till höjdpunkten, gymet. Därefter, (nyduschad) förtjänade jag allt den kopp kaffe kompisen bjöd på, med en väldigt god, hembakad lussekatt till. Vi pratade en stund och sen fortsatte mitt letande efter duschhylla till hemmet. Inte öppet på byggvaruaffären, så då blev det en tur till Hemkompaniet, på Sparhuset. Tyvärr inget som passade till vår dusch, men rea på en hel del andra kul grejer, så tomhänt gick jag inte därifrån.
I postlådan låg ytterligare en julklapp från USA och imorse skickade jag en grattishälsning till dottern, som 21.04 ikväll blir 34 år.
....och ett visst intresse för soffa "Bumerang" är det, glädjande nog. Tre personer hittills har hört av sig.
Men nu väntar T V:n ivrigt på att jag ska hålla den sällskap, så........
 
Här är soffan, som tillverkades av far.
 
Bara den vackra julstjärnan lyste i fönstret hos byggvaruaffären.
 
Kort med julklappsinnehåll från Chicagotrakten.
 
...och på Hemkompaniet hittade jag denna "favoritgris" till en chockartat billig penning, samt lite annat.....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lugnet lägrar sig åter.......

Kollade inte ens vad klockan hunnit bli, då nyckeln sattes i låset på ytterdörren och bröderna Bus "stormade in" imorse. Hade redan precis kravlat mig ur sängen och påbörjat en dust med motsträvig mage, återigen.
Inga dramatiska intermezzon, men tillräckligt för att konstatera fortsatt "not in order". Därefter följde diverse olika lekar, en del stillsamma, andra lite vildare och Lillebror ska ju alltid spela pajas i sju akter. Kanske att han brås en aning på sin morbror, som inte heller hade den där perfekta tajmingen för när det var dags att sluta med lustigheterna.
Mor och "Blåbär" ägnade en stor portion tid åt att möblera om och omorganisera gästrummet, till en lite mer funktionsduglig inredning och tog sedan en kortare promenad, innan de lagom återkom till makens lunchbjudning:
Pannkakor! Tror att Lillebror åt lika mycket vid denna måltid, som han gjort sammanlagt dittills under hela vistelsen. Blundade och njöt den perfekta kombinationen han åstadkommit av, smör, citron, socker och tre olika sylter i pannkaksrulle. "Precis rätt smak" sa han och lät mor rulla ihop och skära munsbitar.
Storebror och jag satt en stund vid köksbordet med hans korsordsbok och klurade. Han är väldigt klipsk på egen hand och behöver inte så mycket "assistans", men har gärna sällskap i knåpandet. Därpå ljöd "gong-gongen" : Nu ska vi åka hem. Inte var de överlyckliga direkt någon av bröderna, men masade sig till slut in i bilen och så var det vinkfest med pajas-miner som vanligt vid avfärden.
Nu är det bara att återgå till vardagen för en dag, sen laddar vi för nytt år......
Först på agendan ikväll är mötet Chelsea-Liverpool, 1-1 står det för närvarande. Sen finns det åtskilligt mer på dumburken att välja ur, så stickfåtöljen blir bemannad största delen av denna söndagskväll. 
 
Testar julklappspusslet på 50 bitar.....
 
Man kan bli trött av ishockeyspel på datorn.
 
Pannkakor yipppiiie......
 
....och så "flyttar" de nya mössorna från Rebdesign, till Stockholm.

Man ska inte äta för mycket.....

....eller blanda allsköns mat besinningslöst. Är det nån mer än jag som kommit på detta? Igår blev det en salig blandning av julbordsrester och fika, samt godis och choklad, toppat med ostbollar. Då talade magen om för mig att nu räcker det. Halvt illamående sedan i går kväll, med störd sömn hela natten, har jag bestämt mig för "nära nog" en fastedag. Sovmorron hjälpte en del, men är forfarande väldigt trött och håller mig till nyponsoppa som sen frukost.
Resten av gänget åt väl förståndigare, (eller så har deras magar mer tålamod än min) så de är uppe i motionsspåret och grillar korv. Förra året var det en halvmeter snö, då vi drog dit på juldagen. Men iår är inte det något som helst hinder. Hoppas att det smakar bra, har nyss sett en instagrambild på Facebook från "eventet".
Kanske ska fresta med en hård macka för egen del till lunch.....
Det blev även en halv (liten) burk fiskbullar, till pulvermos. En banan som mellanmål och nu ikväll har vi ätit kalkonfiléstek med tillbehör. För min del i mycket måttliga mängder.
Lördagsgodiset och annat chips-"kör" är framdukat i vardagsrummet, men det lockar inte mig ikväll av någon underlig anledning. Tar lite kaffe och en bit kexchoklad istället, med förhoppning om att jag ska lyckas återställa balansen till någorlunda normala nivåer..
  
"Grillfest" i motionsspåret...via instagrambild.
 
Lunch på hemmaplan...... via min nyinköpta kamera.
 

En "vanlig" fredag, eller....

Med manuell väckarklocka strax efter åtta, startar dagen något tidigare än vad vi är vana vid. Åtminstone maken som lever sitt pensionärsliv med väl tilltagna sovmorgnar för det mesta. Att jag skulle vara den morronpigga av oss två, har det senaste året förvånat.....mig åtminstone.
Idag var vi iallafall uppe båda, en bra bit före nio och sen har det testats diverse nya leksaker och annat. För närvarande sorteras makens hockeykort över hela köksbordet, med hjälp av en intresserad Storebror.
Han kommer antagligen att sluta som ägare av en ansenlig mängd, när de är klara.
Igår provade han sin "kortlek" med flaggor (som han nyss fått) på oss andra och det visade sig att han redan kunde dubbelt så många, som alla vi andra tillsammans. 
Nu ska vi nog dra iväg in till centralorten för en del ärenden. Ikväll gäller firande av framtida födelsedagar, medan de ännu befinner sig "här hemma". Dottern fyller på måndag och hennes yngre bror om ca två veckor.
Kan ju vara trevligt med en gemensam "halvfest" såhär dan efter fuskdan......
Rester till lunch och sedan iväg på uppdrag. Vi tittade in till Rebdesign och grabbarna håller fast vid sina redan valda tyger till one piece-overallerna. Sen fick de välja var sin mössa och jag fick reda på att ytterligare två tröjor hade "flyttat" från butiken, strax före jul.
Nästa anhalt Bagare Brage för inköp av födelsedagstårta. Vi köpte bara en liten prinsesstårta, samt några småkakor(chokladbröd). Nu puttrar kalkonfilésteken på spisen till morrondagens middag och ishockeyspelet motioneras på köksbordet av morfar och bröderna Bus.
Modern deras kanske har "fastnat" i mellandagsrean, men hon ringde nu och sa att de var påväg hem. 
Då de anlänt ska vi "grunda" med varma mackor.......innan vi förfaller till sötsaksberoendet igen.
 
Vi fick den senaste designen av Absolut vodka, i julklapp.
 
Matchen startar.....
 
......med fika i periodpausen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Fusk-julafton" har börjat......

Då var det dags att starta dagen. Tårta, Jansson och gratäng är "ihoparörda". Stockholmarna lät meddela vid halv elva att de hunnit till Örebro och det var ingen trafik, så de anlände runt tolv. Hemligt julklappspyssel var avklarat till strax före ett och maten är på G. Den bryner sig så vackert (än så länge) i ugnen och jag tror att läget är under kontroll (än så länge det också).
Snart anländer resterande gäster och kokplattorna ska strax startas på spisen, för det sista i matlagningsväg.
Dukat och klart med snapsglas till alla. De som inte dricker alkohol-varianten, får julmust även i dessa, för alla ska vara med och skåla.
Fortsättning följer......
Alla på plats och mat stående på varenda ledig plats i köket. En gång om året (typ julafton) skulle vi behöva ha ett dubbelt så stort kök, så att inte gästerna behöver använda skohorn för att komma ner på stolen vid "långbordet".
Ordentligt med mat åt vi, men mycket blev det ändå över. Sen blev det en slummer vid inspelad Kalle Anka och döttrarna fick ordna fikat i köket. Kakor och kaffe, med tårta som avslutning, hann vi nästan med innan det ringde på dörren och tomtemor kom med en liten säck.
Därefter fick bröderna Bus ta sig an julklappsberget, för att dela ut till alla närvarande och nu har vi nyss "landat" efter en raid i kylskåpet bland resterna till kvällsmat. 
 
Färdigt för hemligt julpyssel.....
 
Det kom en julblomma igår........tackar!
 
Vi hann inte riktigt äta färdigt tårtan innan tomten kom......
 
Har du några paket då, tomten...?
 
Hur ska vi lägga upp jobbet nu då, brorsan?
 
En redig hög med julklappar blev det även till undertecknad.
 
Sista paketet var till mormor och stort var det visst också....
 
 
 
 
 
 
 
.
 

Härligt julväder......

Not! Vaknade till ett ihållande skvalande, som verkar bli dagsregn. Ett gäng änder fick frukost, men när nästa hord (på ca tjugotalet fåglar) kom, då fick det räcka tyckte jag och skrämde iväg dom. Varpå jag fick "mocka" altanen med hjälp av regnet.
Nu dags att ta fram potatissäcken och börja......
Sonen som skulle åka på rea hos MediaMarkt åt mig, lät meddela att han låg hemma vrålförkyld och tog sig ingenstans. Eventuellt trodde han att morrondagens medverkan på "Fagersanna-julafton" till och med kunde vara i fara.
Skickade då istället maken, med matlåda till sonen innehållande överbliven ugnsfalu och sen vidare in till "lejonkulan" för att jaga fynd. Han var inte borta mer än två timmar totalt och kom hem med planerat byte. Min kamera var den sista som gick och själv shoppade han en Tom-Tom GPS. Schwisch..... så var våra julklappspengar från mor slut.
Men förhoppningsvis kommer vi att bli nöjda med prylarna och använda dom flitigt. För egen del har jag ju närapå slitit ut en kamera vid det här laget, med att dagligen ta foton till bloggen.(snart inne på fjärde året nu..)
Medan han var på utflykt ringde faster från Sumpan och tackade för julklappen. Där gick minst en kvart,
men under tiden kokade kålrötterna så lydigt klart på spisen och det är ju alltid kul att prata lite. När jag sen öppnade potatissäcken och beredde mig på långvarigt skalande, visade det sig (till min förvåning och belåtenhet) att det var mastodont-stora exemplar, allihop.
Så det tog inte alls den tid jag trott, men inte grät jag över det inte. Rulltårtan (som är stommen till jultårtan) står och svalnar, brysselkålen rensad och halv ett kom jag ihåg att äta frukost. Nu är det bara resten kvar.....
Tomten vidtalad och har lovat titta förbi imorron kväll, maken ute på promenad och nu ska jag kolla om Lotto drog rätt "nuffror", innan jag "finjusterar" inför skarpt läge imorron.
....och så tar vi en "Sällskapsresa" på det.
 
Tomten hade också julpyntat.....
 
.......men nissarna verkade lite trötta.
 
År det tomtens hus tro...... ja vem vet!
 
 
 
 

Julafton tar vi en annan dag....också!

Har man tid att sitta här och ljuga mitt på själva julafton? Ja som synes är det en del som kan klämma in det också. Nu är det väl inte riktigt så om vi ska vara ärliga, utan att vi har "gjort klart vår julaftonsrunda" (den riktiga dagen) under förmiddagen och är nu lediga resten av denna äkta afton. Riktigt skönt faktiskt och sen har vi ju vårt roliga kvar, till en Annan dag.
Helt enligt uppgjord plan, har vi ätit skinkmacka hos syster, bytt julklappar med henne och därefter var vi hos mor en stund, innan de skulle äta julllunchen på Villa Rosell.
Under tiden hade Hem&Hobby hunnit stänga, så där fick vi bara passera idag, till makens stora sorg (not).
Dock fick han tillbringa dryga trekvart i bilen, väntande på mig medan jag "gymmade". Som förutspått hade de allra flesta hunnit motionera klart vid ett-tiden och det var bara några få själar och jag, som stretade på i maskinerna.
Hemma snodde jag ihop jul-lunchen och medan den befann sig i ugnen, blev det dusch nummer två för dagen.
Varje gång jag numera äter ugnsbakad falukorv, tänker jag på den gamla damen från Nya Zeeland som för första gången var på besök hos släktingar i Sverige och som jag kom i samspråk med på turistbyrån i Karlsborg, när jag var turistvärdinna där. Hon beskrev denna rätt såhär: "Different, but nice...." och precis så kan man väl säga om vårt val av lunchmeny idag.
Kalle Anka är också avverkad (och inspelad), med en obligatorisk slummerpaus mitt i.
Maken lydde order och har kokat kaffe, men några kakor bjöd han inte på, så jag fick nosa upp nå't annat.
Blev lite sugen på ostbollar och då jag handlade såna igår, visste jag ju vart de fanns......
Resten av kvällen blir det gamla filmer, som jag redan sett hundra gånger, men gärna ser om igen. TV 3 bjuder på Sleepless in Seattle snart och TV 1 visar Love Actually klockan 22.00.
Imorron drar det igång igen.......förberedelserna till fusk-julafton.
 
Julaftonsvädret, sett från passagerarsidan idag. 
 
Syster öppnar paket.
 
Jul-lunchen är serverad......
 
....och kakorna till kaffet framdukade (och slut!)

På banan.....

än så länge. Brödkakorna utbakade, jäser just nu och ska snart in i ugnen en stund. Därefter ut i blåsten en sväng till Tibro för "my favourite bit in life", Sportlife (haha). Där fick jag allt till det, återstår att se om  det blir mycket prat och lite verkstad, eller tvärtom.
Nu var jag väl lite snabb i ambitionen kanske, för det gamla ordspråket: "Gör inte idag, vad du kan skjuta upp till morrondagen", är ibland ganska klokt. Har nu (efter en vända i köket med matförberedelser) beslutat att det tar jag imorron som julklapp till mig själv. Efter Hjo-besöket får maken sitta i bilen och lyssna på ljudbok en stund halvvägs hem, medan jag roar mig. Är garanterat inte många (om någon) på gymet vid ettiden på julafton. Det känns lockande.
En resa till Tibro blir det oavsett, eftersom bilen ska ha bensin, V75 lämnas in, lite mat bör införskaffas till och Apoteket behöver återbesökas.
För övrigt chattade jag med en släkting i Portland, Oregon, USA alldeles nyss. Hon följer Gävlebockens öden och "äventyr" via nätet och hade förutspått dess "död" till 14 december, men fick medge sin felgissning.
Vi kom att prata om en trälåda, hennes släkt skickade med exklusiv choklad till far, sista julen han levde. Hon är mycket för återvinning i alla former och undrade om den kommit till vidare användning,
vilket jag omgående kunde bevisa. Ganska imponerad blev hon och glad, att den funnit en ny uppgift.
 
"Chokladlådan" med inskription till far, fungerar numera som hem till mina gummiband.
 
Ganska välbesökt, av både små och stora flygfän på Berg's foodcourt....... 
 
.....medan jag "roade mig" i köket.
 
Tack för maten, nu ska vi "åka" och bada.
 

Jul-logistik

Dan före dan: Gym, komplettera matinköpen, fixa sillen, baka brödkakor, griljera skinkan och duka fram för uppesittarkväll med sonen till Bingolotto, där vi vinner maaaaasssssor av pengar.....
Julafton: Släktbesök i Hjo, byta några julklappar och käka skinksmörgås med kaffe (beställt hos syster).
............. spela in Kalle Anka!
Juldagen: Stora förberedelsedagen, plocka fram, duka, skala ett berg med potatisar, baka tårtan........
Ommöblering och "ut-tänjning" av köksbordet, inför.....
Annandagen: Färdigställa all mat som går, så tidigt som möjligt (men inte före nio) och sedan invänta "smånissarna" från huvudstaden, för jul-pyssel med dom innan dårskaperna drar igång på allvar, med hela huset fullt av folk och mat överallt där vi kan hitta nå'n ledig plats.
Sen blir det äta, äta och åter äta, inspelad Kalle, fika, tomtebesök och julklappsutdelning. Där når vi kulmen för firandet och sen går luften garanterat ur, mig iallafall. Om den inte redan gjort det under Kalle Anka-sittningen, som är det vanligaste scenariot.
Så idag söndag ska jag nästan bara slappa.......och försöka planera "schemat" för ovanstående.......
Sen är det slutspurten på Handbolls-VM för damer i eftermiddag. Det tål att tittas på trots att inte Sverige kvalificerade sig den här gången. 
 
Kors i taket!...det finns fortfarande några tomteskum kvar sen förra söndagens symöte.
 
Husets julklappar på plats, ivrigt väntande på sina kompisar, från alla kommande gäster.
 
 
 
 
 

Det är kört......

....visste jag väl redan egentligen, men nu är det "offentligen" bekräftat genom en artikel i Aftonbladet idag, skriven av Lena Mellin (13-12-22).
En undersökning gjord angående eventuell (haha) diskriminering på arbetsmarknaden.
 
Här är en del av innehållet:
 
Den kom förra året från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, Ifau. 

 

"Med förödande vetenskaplig precision har de undersökt diskriminering på arbetsmarknaden och kommit fram till att chanserna att få jobb minskar rejält om man inte är i det närmaste perfekt i arbetsgivarens ögon.

Eller också måste man pruta på sina löneanspråk för att anställaren ska tycka att det kan löna sig att ta in dig i alla fall.

Testet, som gjordes på tusen arbetsställen i Stockholms län, bland offentliga och privata arbetsgivare, visar att det är kört när man passerat 55.

Så gammal blir den arbetssökande inte ens kallad till anställningsintervju. Sannolikheten minskar med 64 procent jämfört med dem som är under 30. Bäst är att vara mellan 30 och 55.

Sannolikheten för att bli erbjuden ett jobb om man passerat det första nåls­ögat, anställnings­intervjun, ser ut så här:

 Minst två barn jämfört med barnlös: -25 procent.

 Jude jämfört med kristen: -26 procent.

 Född i Afrika, Mellanöstern eller Sydamerika jämfört med svenskfödd:-28 procent.

 Muslim jämfört med kristen: -30 procent.

 Sjuk 3-5 gånger per år jämfört med 1-2 gånger per år: -41 procent.

 Kraftigt överviktig jämfört med normalviktig: -83 procent.

Håll med om att det är otäckt. Diskrimineringen på arbetsmarknaden har fått procenttal…….."

 

"Ung och vacker"......
 
....."passerat bäst före-datum"
 
"Varsågod och skölj".... och ta en kaka till som tröst......
 
för.... greser s'a ju ente ha roli't.
 

 

 

 


Glashusgran och julstäd......

Åkte på förmiddagen en sista gång för i år, till second hand, nu har de helg-stängt till den 7 januari. Mötte där min f.d. kollega och efter att vi gått var sitt varv i butiken och handlat litegrann, åkte vi hem till henne för en fika och lite "tjat". Framåt tvåtiden återvände jag dock till hemmet, via ICA där de hade marsipantomtar till jultårtan.
Nu ska inte den bakas förrän på juldagen, men lika bra att köpa då man kommer ihåg det.
Under tiden jag var borta hade maken kravlat sig ur sängen och genomfört den julstädning han tidigare i veckan "fått order om". Nu hade han dessutom tagit ett eget initiativ och låg på alla fyra i duschhörnan och storskurade.
Som "belöning" fick han ärtsoppa till middag och efter rond två med skurande försåg han sig med en öl ur kylskåpet och kom ut i glashuset för att inspektera när jag klädde julgranen. Givetvis var väl julgransbelysningen trasig, så det fick bli några ljusslingor istället och sen kastade jag i lite av varje. "Har du kul?" frågade maken, men på det fick han ett nekande svar. Snarare nödvändigt ont numera, då det brukar vara delegerat till barn och barnbarn. Men vartannat år kommer dom ju inte förrän efter jul, så ska det var gran på doppare-dan, får jag masa mig ut i glashuset och fixa detta själv, de år som "julafton" infaller på annandagen, här hos Bergs i Fagersanna.
Det fanns dock en tid i det förgångna, som jag fann nöje i pyntande av gran och hade svårt för delegering av den uppgiften, men inte nu längre.
Är ganska mör, får väl erkännas efter uppgiften, så jag ska nog ta med en kopp kaffe och slå mig till ro i fåtöljen, med den inspelade Liverpoolmatchen från tidigare idag. Den startade redan halv två. 
Där blir jag nog kvar ett tag.........
 
Ingrid hade fina tomtar på sin trappa också.......
 
....samt fler roliga varianter på bordet i hallen.
 
Maken i skurar-tagen.....(bör förevigas, haha)
 
 
 

Efter väl förrättat värv......

 
 
Nästan hela agendan för dagen är avbockad. Det var bara en f.d. arbetskamrat som inte var hemma då jag var där, men hon har ringt nu och vi ska göra second hand osäkert imorron innan vi far för fika hos henne.
Det blev några blommor till istället. På torget idag var det halva priset på allt, stod det. Förra veckan köpte jag hyacinter av den handlaren och då kostade de tio kronor styck. Idag kostade dom tjugo och så var det halva priset....hmmm.
Brydde mig inte så mycket för jag hade räknat med att de skulle kosta tio, så inhandlade tre som tänkt.
Men det kom med en amaryllis för 25:-, som extra spontanköp.
Mötte min handledare i bankomatkön och vi önskade varandra God Jul osv. och där på bankomatkvittot kunde jag se att lön från Inredia-tjänstgöringen en och en halv dag i november, hade kommit in.
Inte så mycket, men alltid något. Aktivitetsersättningen från Försäkringskassan kommer säkert inte före jul, tur att makens pension gör det......
Hade avtalat med sonen att vi ska dela på ett"uppesittarpaket" till måndagens Bingolotto med V75, så det införskaffade jag hos Pressbyrån. All medicin på Apoteket, fanns väl som vanligt inte hemma, så en tur till dit på måndag blir följden. Gymet avklarat och en snabbvisit till Rebdesign för att kolla läget och önska God Jul.
Det fanns kålpuddingsås (eller kålsoppa som maken kallar det) kvar till mig, för han valde "gourmetportionen" jag köpt som komplement. Båda mätta och ingen av oss direkt missnöjd över middagsmenyn, så nu tar vi helg.
....om jag inte ger mig på "innejulgranen" i glashuset förstås, man vet aldrig.
 
Ho, ho, ho jag håller ett vakande öga även på torghandeln....
 
Såhär fina dekorationer fanns på trappan hos f.d. jobbarkomisen.
 

Då var det gjort igen........

....ansökan till jobbet som arbetsförmedlare, denna gång efterfrågades det 4 stycken "stackare" till Skövde. Med samma rekryteringskriterier som "vanligt", minst 180 högskolepoäng och jag skickade in som vanligt, med åsikt om att de borde bredda sin rekryteringspolitik.
Är det något jag har på meritlistan så är det väl praktisk erfarenhet, inte minst på detta område. Läste dessutom (nu på morronen) en artikel i tidningen Veteranen om att det förväntas bli 116.000 nya jobb inom en snar framtid, men att 55+are inte kommer att få nån del av detta, då det råder en åldersdiskriminering på arbetsmarknaden.
Säger bara: What's new? och det är ju precis vad jag har tjatat om och upplevt sen dag ett.
Det är inte kompetensen (nämndes också i artikeln) som är det stora problemet i vår åldersgrupp, utan just rätt och slätt åldern.
Ja något jobb som arbetsförmedlare lär jag inte få, men ska banne mig söka varenda gång de rekryterar i närområdet. Kanske inte ska gråta så mycket över detta heller, då deras arbetssituation inte är den roligaste i nuläget. Men inget är för evigt, så bättre tider kan säkert komma här också.... med tiden. Det lockar att få vara med och förändra.
För övrigt har jag umgåtts med mormor och därutöver varit en tur till "stor"skogen med maken, för att införskaffa gran(ar).
Medan han monterade "bytet" från skogen på därför avsedda platser, övervakade jag att Inga lagade middag till oss. Idag svängde hon ihop "kålpuddingsås" och det var ätbart.
Hade funderingar på en tur till Tibro för en del ärenden och gymet, men det stannade därvid idag. Får bli imorron istället och då kan det även utökas med en  rundvandring på torghandeln.
En kopp kaffe tar vi istället och ser fram emot Ernst eskapader, samt direkt därefter upplösningen på den engelska deckaren.
 
Adventsgranen uppe, inköpt hos Second hand-affären i tisdags.
 
Det fanns svamp i skogen också....men det va' ingen kantarell.
 
Första "bytet" nedlagt....
 
Hemma med hela fångsten och reflexerna fungerar fortfarande på gamla postajackan, som synes.
 
Mer sittplatser fixade på småfåglarnas food-court....
 
 
 
 
 

Långfrukost och tomteverksta'n i Stenum

Hade idag avtalat med den kompis som inte kunde närvara vid knytkalaset i söndags, att komma på sen frukost.
Både hon och Swea (lånad whippethund), klev in genom dörren lagom till elvakaffe med tilltugg. Nej jag hade inte ätit någon frukost så dags idag. Är väl lite "udda" (på mer än ett sätt kanske) och kan faktiskt helt glömma bort att äta just frukost.
Det hade ju varit betydligt mycket bättre om jag kvällstid hade glömt att stoppa i mig, (både det ena och det andra) men vid den tiden på dygnet är hungerkänslorna väldigt vakna.
Bara att konstatera och acceptera, att sån är jag!
Maken flydde fältet och begav sig på fika hos f.d. lantbrevbärarkunder istället, med en julblomma.
Vi andra satt både länge och väl, pratande, där vid köksbordet. Så länge att ytterligare en kompis hann komma förbi efter ett roligt (not) möte på Arbetsförmedlingen. Hon skulle sen åka till "tomteverksta'n" i Stenum och hämta en massa grejer och föreslog oss att haka på. Varför inte tänkte jag då. Tomtar är ju alltid kul att "träffa" och man kan ju alltid önska sig något, ett jobb eller så. Har väl kommit till det stadiet att även långsökta lösningar är värda ett försök.
Då kan jag ju rapportera att även den varianten är testad.
Men på grund av hög ålder och bristande snällhet under året, samt slarvandet med gröten till frukost, låg väl redan oddsen från start på en lägre än låg nivå.
Dock fick vi go'fika och några nya vänner med hem till Fagersanna att förgylla juldekoren med.
Nu återstår bara en del internetjobb och räkningar att betala innan jag har tid för John Blund, om han nu behagar göra visit.
 
Tagen på bar gärning så att säga, men ivrigt "påhejad av kollegorna".
 
Frukosten framdukad, att avnjuta....
 
Va, tomten?! nä var visst bara maken som justerar food-courten en aning, på förekommen anledning.
 
Det är här det "skiter sig", för min del....... 
 
...men den här nissen följde gärna med till Fagersanna, tillsammans med en snögubbe.
 
Rondellkonst från Hallenbergsrondellen i Skövde, som passerades i mörkret på hemvägen.
 
 
 
 
 
 
 

Änglarna har landat......

....på min säng. Passade på att byta lakan i förmiddags, för att kunna bjuda tvättmaskinen på ett "träningspass" inför eftermiddagens fortsatta arbete. Tyckte då att det var dags för jullakan och så fick det bli.
Under tiden stod en saffransdeg och jäste i köket, som strax därefter blev till två plåtar bullar. Medan dessa solade i ugnen satt undertecknad vid datorn och kollade läget, tills "äggaklockan" skrällde "Fääärdig!" på fläkthyllan och det var dags att byta plåt. Det måste vara rättvist, har den ena plåten fått sola, så måste ju även den andra få göra det.
Förberedde sen en tripp till Tibro, där jag tänkte höra om de glömt av ångmaskinen. Den har varit "på sjukhus" en månad nu. Nej, ingen operation var ännu genomförd, men de försäkrade mig att den hade det bra i väntan på åtgärd. Får väl lugna mig med detta besked sålänge då, men vill allt ha hem den snart iallafall.
Några butiker fick sedan besök av mig, så även second hand. Där blev det dock bara en gran inköpt idag, som maken får sätta upp i cementröret under morrondagen, då det hade hunnit bli mörkt på hemvägen och en jättemåne lyste på himlen. Den var inte helt lätt att föreviga på kort på grund av mörkret, men jag gjorde ändå ett försök för den var riktigt läcker.
Maken hade under min bortovaro hunnit sno en bulle, "nej provsmakat" sa han och den blev godkänd fortsatte han i samma mening, för att "rädda" situationen.
Har nu också för egen del testat bakverken och jodå, de är ätbara. Så nu ligger merparten i plastpåsar i frysen, för framtida bruk.
 
Nu har vi "änglavakt" i sängen......
 
.....och saffransbullar i frysen till helgerna.
 
Här är månen, men den var mycket tjusigare i verkligheten.
 
Tjusiga är också dessa ljusglimtar som står vid infarten till Bråbackas nya villaområde.
 
 
 
 

Klyschor.....

Läste en artikel angående de vanligaste klyschorna man skulle passa sig för att ha med i sitt CV (personliga brev). Det måste man ju kolla tänkte jag, så man inte förutom ålders"problemet" späder på med andra försvårande omständigheter.
Av de tio vanligaste klysch-orden, hade jag inte ett enda, nämnt i mina ansökningshandlingar. Visst är det väl skönt att kunna utesluta tänkbara problem, men lika frustrerande att samtidigt konstatera: Att det var inte det heller, som var boven i dramat. "The never ending story" av Jobbsökardramat fortsätter...... på kapitel femhundraelva ungefär.
Här följer de ord man får rådet att undvika:

Här är tio vanligaste klyschorna i cv:et:

1. Ansvarsfull

2. Strategisk

3. Kreativ

4. Effektiv

5. Tålmodig

6. Expert

7. Organiserad

8. Driven

9. Innovativ

10. Analytisk

Källor: DN och Linkedin

 


Vilken tur.....

...att jag bestämde mig för att spela in matchen Tottenham-Liverpool. Storseger för Liverpool på bortaplan, utan Gerard som är skadad. Dock var Suarez med, inblandad i samtliga mål och för dagen lagkapten. Ja, som jag sagt förut, spelar han fotboll och struntar i att göra dumheter på planen, finns det inte många som kan konkurrera i sevärdhet och skicklighet.
Sevärt är det också alltid med Pia Sundhage som intervjuobjekt. Hon har en väldigt hälsosam distans till all uppmärksamhet och betonar i alla lägen samarbete med andra som framgångsfaktor.
Det blev alltså en aning sent i säng (som om det var nå'n överraskning egentligen), då jag fått kallelse till KSS för mammografi och behövde sätta väckarklockan på en ganska tidig tid.
Svårt att somna, i vanlig ordning så det blev inte mer än max sex timmars sömn. Men upp kom jag och iväg i tid.
Nu går den här typen av besök ganska fort, (över på tio minuter) vilket gav tid för en mini-shopping på Elins Esplanad. Behövde nämligen en ny spotlight här vid datorn, då den gamla "åt" glödlampor och slutligen utlöste proppen. Bäst att kasta tyckte jag då och har nu köpt en ny, inte helt optimal men jag kanske vänjer mig.
Kilade även in på Cassels och hittade en tröja som föll i smaken, så den fick också följa med till Fagersanna.
Men först ett stopp på gymet för att svettas lite, halvvägs hem.
Shoppade även mjölk, (på Tempo i Fagersanna) eftersom det var helt slut på den varan i kylen. Då passerade jag några isterband som ville bli middag hos Bergs och det hade jag inte hjärta att neka dom.
Inspelningsknappen på TV:n är bra skit....... nu ska jag titta på "Så ska det låta" innan kvällens program börjar.
Inga nya foton tagna idag, så det får bli "lite skåpmat":
 
"Julstämning" i mors hem sent fyrtiotal, med min framtida far på besök hos blivande svärföräldrarna i Ljunghem, Tibro.
 
Bläckfiskar på parad.......
 
...med fler kompisar i släptåg.
 
 
 

Julbord i knytkalasform.....

Idag ska vi ha en sammankomst med "Fagersanna-symötet". Numera bor inte alla kvar i Fagersanna och det där med att sy tar vi inte så allvarligt på, men möte har vi fortfarande, lite då och då. 
Alla utom en (på grund av jobb) kunde närvara och den ena läckerheten efter den andra passerade in genom ytterdörren, följd av dess bärare. Undertecknad tog hand om glöggflaskan per omgående och värmde, för en välkomstdrink. Jo det var "snällglögg" då flera av gästerna var nödsagade att köra bil om de skulle kunna närvara, men vad spelar det för roll egentligen. I vårt sällskap går det lika bra med alkoholfritt, huvudsaken är själva träffen.
Sen göööör det ju ingenting om vi har en massa god mat och godis att förtära också.
Det blev en lång sittning vid köksbordet, innan vi avrundade med kaffe,te och godis i flera former till julklappsutdelning. 
Nu har alla återvänt till sina hem på skilda platser i länet och jag tog en påtår av Janssonrester till kvällsmat.
Ska avrunda med lite inspelad TV är tanken, däribland matchen Tottenham-Liverpool.
Kände bara att det var dags att ljuga lite först.......
 
Ja vad tycker vi om det här nya påfundet......
 
Blåmesen hugger iallafall ivrigt in på nöten
 
Det ser gott ut, det där däruppe, kanske ska göra ett skutt får vi se vad jag får tag i.....
 
....och nötväckan tar för sig av utbudet.
 
Lite snickarjobb i sista minuten, limning av stol, lagd i spänn med hjälp av en annan stol.
 
Snart dags att starta ätningen, av knytkalaset.....
 
.....med go-kex och läckra ostar.....
 
...avrundat med kaffe och godis.
 
Slutligen, min julklapp.
 
 
 

December-rusk....

Idag tog det emot att kravla ur sängen, till en början bara för att jag var trött, men sedan även för det tråkiga vädret.
Har dessutom börjat få svårt att somna, trots att det tar ett bra tag varje natt innan jag hittar sängen. Tycker att jag vid det laget borde somna som en sten, men icke så.
Vaknade idag strax efter åtta och då har det inte hunnit bli riktigt ljust än, men när klockan gott och väl passerat halv tio, ska det ju vara dagsljus. Men det var riktigt mörkt fortfarande och regntrist därtill.
Gräsmattan hade dock hunnit invaderas av ett tjugotal änder, som kollade in de nya matförutsättningarna.
Nu blir det inte något "spill" längre efter småfåglarna vid plommonträdet, då restaurangen flyttat.
Men de anpassar sig snabbt och då den nyuppsatta kärven satt inom räckhåll, var det bara att ta för sig. Tyckte iallafall herr And och hoppade för att dra ner mer, då det tog slut på marken. 
Hade idag bestämt mig för ett besök i Hjo av dubbel anledning, kolla utbudet på second hand där, samt visiter hos både mor och syster och inte att förglömma Tibros second hand på vägen dit.
När allt detta var avklarat och penningpungen magrat en aning på köpet, tänkte jag: Då tittar vi in hos Sörgårdens butik på hemvägen också. Där köpte jag lite smått, men även ytterligare en kärve, eftersom jag (av någon konstig anledning) misstänker stor åtgång på den nuvarande.
Medan jag värmde på grytan gjord igår, tömde maken fällorna på innehåll från vinden och bar sedan ner en massa lådor därifrån också. Han skulle gå igenom sin ishockeykortsamling sa han och meddelade samtidigt att det fanns både det ena och det andra däruppe. Underförstått att det behövdes nog ses över för avyttring....så uppfattade jag det iallafall och håller väl i sak med honom egentligen, men nu är det ganska kallt att hålla till däruppe.
Så det tar vi sen.......
Somnade på detta gott i fåtöljen framför TV:n, som visade fotboll från England. Tur att det inte var Liverpool som spelade......deras match går imorron.
Vad mer? Lotto och Downton Abbey att avnjuta, varma mackor till det kanske.
 
Ja såhär ser det ut numera och "den konstiga" fågeln har hittat hit.
 
Lite suddigt, men "tagen på bar gärning" i hoppet.
 
Kyrkefalla kyrka på sin kulle, i tråkväder
 
Sörgårdens infart till butiken...
 
..."välkomstkommittén" på plats....
 
...och nyponen säger Välkommen åter, när man åker därifrån.
 
 

Vad ska man göra nu då.....

på fredagarna, när Idol är slut? Ja för det första "behöver" man ju inte spela in "På spåret", utan kan se det live.
Sen har jag handlat klart alla julklappar för längesen, så springa runt som en skållad råtta i julhandeln, behöver jag inte heller göra.
Får väl sitta och titta på småfåglarna när dom äter, då maken har spikat upp en ny "restauranglänga" precis utanför altanen. Arbetet övervakades av fru And, som såg en aning skeptisk ut, så nu springer  hon väl och skvallrar för övriga flocken. På detta sättet blir det enklare att fylla på och kanske att kajorna tänker en extra gång innan dom snyltar, då det är väldigt nära huset.
För övrigt idag har jag varit en runda på torghandeln, vilket var ett bra tag sen sist. Blev några små inköp och sedan förflyttade jag mig till mataffärerna, för påfyllning och köp av "specialtillbehör". I gallerian stod Lions parkerade med julkärveförsäljning och den kunde man ju inte smita förbi. Hade jag inte tänkt göra heller, då kärve var ett av inköpen som stod på listan. Nästa anhalt Systemet, så nu finns det även julöl i stugan. Sen var det enkelt att slinka in till grannen och där blev jag med en ny fleeceväst och stötdämpande sulor till vinterstövlarna, som ska provas omgående.
När jag kom hem serverade Inga schnitzel till middag och den här gången hade hon tagit fasta på mitt råd och bankat filén med köttyxan och det blev mycket bättre. Sen fixade hon en orientalisk köttgryta till morrondagen av bara farten. Nu ska jag nog börja planera logistiken för alla moment i julfirandet, så det verkligen blir tid över till de roligaste inslagen. Inga har ju begärt ledigt hela helgen......... 
 
Det blåste visst en del inatt, den här skyffeln stod på trappan lutad mot husväggen igårkväll.
 
Hyfsat väder, slutat blåsa och solen speglar sig i "bönan" i rondellen i Tibro.
 
Småfågel-restaurang (typ "food-court") under konstruktion.
 

Stompa till frukost och jobb att söka....

Alltid kul att testa nya saker, idag blev det bakning av tunnbröd s.k. stompa till frukost, i sällskap av en kompis som tog en förmiddagspromenad hit.
Av snön är det bara fragment kvar nu, vilket känns ganska skönt även om det är fint med det ljusare täcket på marken. 
I det pågående arbetet med mormor, kom jag plötsligt på att det kanske vore av värde att föreviga lite av hennes hantverksgärning också, ska därför ta kort på en del alster att bilägga berättelsen.
Har sedan haft problem med att byta lösenord på Min sida hos Arbetsförmedlingen (den som ska användas till aktivitetsrapporteringen) fick ringa supporten, som hela tiden antog att det var jag som skrev in fel.....vilket INTE var fallet. Efter att tekniksupporten bytt lösen ytterligare en gång gick det slutligen, på försök TRE att få det lösenord jag bestämt mig för. Ja se teknik, men det som retar mig mest i det här fallet är att de trodde bristen låg hos "brukaren".
Där gick ytterligare en halvtimma av dagen, hej och hå.....
Sen hittade jag ett förslag på jobb att söka från AF till mig, där på min sida: 
 
Balett/danslärare
Vi söker dig som vill hjälpa föreningen moderna gymnaster en förening som har sina rötter i stockholm och inflyttad till skövde
för 10 år sedan.
Hur vi jobbar!
Vi jobbar med barn mellan 5 år-19 år.
Vi har även kurser för vuxna .
Vi har egen lokal och är oberoende av kommunala bokningar.
Vi söker även balett lärare som är utbildad.
Vi kommer att öppna ny ( RG) sektion i Södra ryd därför söker vi nya krafter som kan medverka i vår fina förening.
eleverna oftas delas på två grupper miniorer och juniorer som tävlar.
Åker du from stockholm /Småland eller Göteborg,Föreningen 
står för vis reseersättning.betalar 
Våra krav.
Du skall kunna Rytmisk gymnastik eller AG.
stor merit om du har tävlat i RG och har varit i bra nivå.
Du skall ha vinnarestink och tävlingsmanniska som sprutar enrige och idé.
Skicka din CV med bild 
skriv din ref: glömt inte söka ändå.
Vi utbildar de som har förutsättningar.
Sök ändå.
Lön: timanställning /deltid/fast Lön
 
Vad tycker Ni, verkar det seriöst, korrekturläst....... och framför allt matchat till mig. Kan faktiskt se varför, då det står under studiecirkelledare. Ytterligare bevis på teknikens under....(ligheter).
 
Ja ikväll får jag väl kolla in Ernst eskapader och alldeles snart ska jag titta på "Drömhem vid havet" som jag missade i tisdags.
En kopp kaffe blir det nog också...eller två.
 
Stompa är tunnbröd bakat i stekpanna...
 
....det gamla brödet fick dom.
 
Ett smakprov av mormors hantverk.
 
Alla hittar vi något att sno från småfåglarna.......
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ja då har man varit lydig igen.....

Gjorde imorse en utskrift på den rapport jag via mail skickade igår, till min AF-handläggare om mina jobbsökar-aktiviteter. Detta för att ha ett fysiskt papper att lämna in på det obligatoriska personliga besöket på det s.k. jobbrummet i Tibro idag.
Som jag sagt förut så är det inte handläggarnas fel att reglementet är åt skogen, så ingen idé att ta ut frustrationen på henne. Hon i det här fallet är också mycket bra på sitt jobb, med en trevlig attityd, till alla!
Under rådande omständigheter är sådant guld värt, då jag även (tidigare) konfronterats med andra, mindre kompetenta tjänstemän, med mer eller mindre tråkiga attityder.
Klar med detta tvångsbesök, var det vidare till nästa "tvång"....gymet. Lika bra att ta all skit på en gång, så är det gjort.
Maken passade samtidigt på att avyttra lite "fysisk" skit. Det blev en del "över" när han sorterat klart spik och skruv, samt organiserat upp en någorlunda ordning i förrådet. (...till nästa gång)
Så han dumpade allt detta på återvinningen, medan jag svettades mitt gymprogram. Det kändes väldigt skönt att hoppa in i duschen vid hemkomsten och Inga bjöd sen på kåldolmar till middag.
Faster från Sumpan ringde och tackade för julklappen jag skickat och är nu nyfiket förväntansfull över innehållet, ända fram till julafton. Så sa hon iallafall.....
Ikväll blir det Lotto-dragning ......och bönder. Att man aldrig ger upp hoppet! Tur är väl kanske det förresten.
 
Ger upp, gör inte dom här heller.
 
Tråkväder, men snön smälter bort så fint...
 
Gärdena är randiga och dikena är gråbruna till färgen.
 
Cyklarna har åter kommit fram ur nederbörden och fick idag ett eget tält, av maken.
 
 
 

Idag har jag umgåtts med mormor.....

nästan hela dagen och försökt få ordning på hennes liv. Nu är det inte så mycket man kan ändra på, ingenting faktiskt, eftersom hon gick bort för tio år sedan (nästan 98 år gammal).
Men dokumentationen av henne som snickarhustru från Tibro, att bilägga morfars redan kartlagda liv som en del av Tibros möbelhistoria, börjar ta form och går mot sluttampen. Än kvarstår dock en hel del finjusteringar.
Änderna, om än inte så många idag, har fått lite gammalt bröd och vi har ätit upp resterna från gårkvällens "kalas", som lunch.
Gav mig efter detta ut en sväng med bilen i snömodden, för att titta till second hand och införskaffa lite mera mat.
Vi får se om Inga bjuder på något framåt kvällningen, men hon verkar ha idétorka just idag, på matfronten.
Ska väl ge mig på rapporteringen till handläggaren på AF också, innan jag tar kväll och skriva ut ett fysiskt exemplar av mailet att lämna in på Arbetsförmedlingen imorron, då det är obligatorisk inställelse där. Den sista för iår. Men i postlådan fanns ett brev om den berömda aktivitetsrapporteringen som jag omfattas av från och med årsskiftet. Då ska man rätta in sig i ledet och använda därför avsedd blankett, som första krav för att få godkänt.
Ödslar ingen mer energi på detta just nu......
För övrigt fanns i posten ett paket från USA (betydligt trevligare än AF-brevet), med lite amerikagodis till julen från Chicago. Tack familjen Cintado!
Snön smälter nu så fint och i rask takt, så det kan nog ordna upp sig på den fronten om några dagar. Skulle vara mildväder åtminstone fram till den artonde har jag sett i prognosen.
Detta sätter vi vårt hopp till...... ingen snö är bra snö!
Slutligen apropå absolut ingenting......... maroc clementiner är väääldigt goda.
 
Välkomna till bords.....
 
kaffe och julklappar tar vi i "salongen".
 
I mitt paket fanns den här......
 
...och i USA-paketet hittade jag detta innehåll.
  
God Jul i stugan..... önskar Arbetsförmedlingen!
 
 
 

I brist på jobb får man hålla sig sysselsatt....

Kan just undra om tomten har ett arbete med sig i julklappssäcken iår, eller alternativt bättre regler för arbetssökande till nyår. Det vore ju inte fel och för längesedan på tiden, att man fick lov att skaffa sig ökad kompetens på eget initiativ, när man ändå inte matchar de jobb som ens är någon idé med att söka.
Ett förslag vore ju att ta bort åldersdiskrimineringen för studier och börja ta tillvara den kompetens som levnadsvisdom ger. Man är inte oförmögen att ta till sig ny kunskap efter 54 års ålder. Vilket faktiskt måste ses som en fördel egentligen, allrahelst som "någon" i högt uppsatt position tycker, att man kan jobba till en bit över sjuttio i dagens moderna samhälle.
Är det bara jag som inte får ihop den ekvationen? Om ens yrke försvinner och man inte kan/får omskola sig, hur ska man då få ett nytt jobb fram till pensionen.
Det hjälper inte att som Arbetsmarknadsverket tala om att "Du ska koncentrera dig på att söka jobb", och inte distrahera dig med studier". Det är väl gott och väl om jobben stod i kö och väntade på sökanden. Men så är inte fallet! Har du ett heltidsjobb kan du bestämma över din fritid och studera på den vid sidan av. Men som arbetssökande är du omyndigförklarad, har ingen fritid och ska söka jobb som inte finns, 24 timmar om dygnet.
Jomen så är det och det måste väl anses vara mer eller mindre ett under att man inte sätter sig på en sten i skogen och bara lallar......
Nu är det ju snart jul och det går ganska hyfsat att hålla sig sysselsatt, med bak, pynt och städ men det hade inte varit några problem att även trycka in ett jobb i schemat. Det handlar bara om planering egentligen......
Idag har maken skottat snö, jag har bakat, matat änder och till kvällningen kommer symötet från barndomen på enklare julförtäring, ska snart starta med Jansson. Sen ytterligare en dag till handlingarna......
 
"Stammisarna" samlas....
 
...ryktet går....
 
nåå, blir det nå'n mer mat eller....
 
Dagens bak
 
Gårdagens godisexperiment...
 
...och en utsikt i gråtoner.

Tvätta, städa eller skotta snö......

Eftersom allting är relativt, kan jag idag säga att det är mycket roligare (hmm..) att tvätta och städa än att skotta snö, så så får det bli. Får väl spara lite göromål åt maken också, då han kommer hem framåt eftermiddagen efter en tredje dag med Möbelcupen.
Kommer i och för sig inte så långt heller, då han har tagit bilen. Vi ställde nämligen av Saaben för vintern vid första advent och den har heller inget batteri, då det var kaputt när maken kollade det på bilverkstaden. Lämnades därför kvar direkt och nå't nytt köper vi inte förrän till våren, om vi ska ställa på bilen igen eller sälja. Blir ett senare beslut att ta.
Ja då var det hyfsat städat och tvättmaskinen jobbar på, sen fuskade jag allt lite med att sopa av snön från trappan och en liten bit till, men det skulle ju fortsätta komma ner till framåt kvällningen, så finns säkert massor att ta hand om framöver också.
Lånade makens kängor och var ute en sväng till och sopade undan, så det går att köra ner en bit på gårdsplanen iallafall. Minst 2-3 dm elände, har kommit nu och det är närapå 3 dm för mycket av den vita varan. Så tycker iallafall jag!
Köttbullar till symötet imorron kväll är också klara, äggen är kokta, sillburken köpt, så bara Jansson kvar under morrondagen. Nu väntar jag bara på middagsfisken i ugnen och att DET SKA SLUTA SNÖA!
 
Here we go again.......
 
Gott om talgoxar i restaurang-trädet.
 
....och här har jag varit ute och "rivit" lite.
 

 
 

Vi slapp visst inte vintern.....

Vet att det finns fler än jag som hade föredragit barmark, åtminstone fram till da'n före julafton. Det är bara att läsa vissa arga kommentarer på facebook. Ja det blir ljusare och när solen skiner så är det riktigt fint, men isbanorna att köra bil på hade jag gärna varit utan.
Tror att vi här i hushållet är ganska överens om; att skotta snö behöver vi inte öva mera på......nånsin, ändå fick maken göra just detta igårkväll.
Jag har börjat dagen (med en extraknuff av maken), med att köra upp bilen från den för året nygrusade gårdsplanen och företagit den sedvanliga lördagsrundan. Med en liten extra sväng till sporthallen, dit maken återigen skulle, för att tillbringa dagen med administration av futsal, i Fagersanna IF:s Möbelcupen. 
Själv var jag såpass disciplinerad att jag kom iväg till gymet, efter second hand-shoppingen. Men det satt allt en liten ......på axeln och försökte hitta ursäkter, idag lyssnade jag dock inte på det örat utan kan med gott samvete säga: Nu är det gjort!
Gårdagens TV-kväll blev lång, extra lång, då jag spelat in "På spåret" och var för nyfiken för att spara det till idag.
Idol med väntad utgång, får jag väl ändå lov att säga och jag tycker att rätt person vann. Förutom att killen kan spela fotboll också, så har han det. (Såg faktiskt en match i höstas på TV, där han med ett hårt långskott gjorde matchens enda mål)
Sen kunde man ju inte hoppa över dokumentären om Nelson Mandela. Förutom allt gott han har kämpat för i världen, kan vi tacka honom för ANC-galan som Sveriges artist-elit anordnade 1985 som stöd för arbetet mot apartheid. Det är fortfarande bland det bästa i musikupplevelse som jag har sett. (Jo jag har det inspelat....)
Tänkte jag skulle bakat lite, men blev en aning "trötter" efter gymet, så får nog bli Premier League istället.
 
Dagen efter stormen.....
 
Här står det väl inte ivägen..... kommer hem ikväll.
 
Ja det ääär fint att titta på, men hade gärna valt bort iallafall.
 
Ordentligt vinterväglag på mindre vägar.... och bitvis även på riksvägen.
 
Vacker vy neröver Strandstaden, nu när grannens ek inte längre finns kvar.....
 
 
 
 
  

Väderlek för kortsortering och kex....

Visst är det väl lite spännande att börja riva i gamla kort, ett tag iallafall. Men ju längre man håller på ju tråkigare blir det, vilket jag kan vittna om idag. Nu handlade det bara om grovsortering och iordningplockande av röran i två av stora svarta skåpets lådor, men trött i både huvud och rygg blir man lätt efter sådär en femtimmars-sittning.
Allrahelst då det föregåtts av det årliga mormors-kexbaket, dessutom till ackompanjemang av vinande blåst med yrande snö.
Ja inte blev jag glad inatt när jag precis innan sänggåendet kunde konstatera hur snöandet hade börjat. Så har det sen hållit på hela dagen och gör fortfarande.
Till och med har snön letat sig in i glashuset, med god hjälp av vindbyarna som yrt runt nederbörden.
Glömde ta ut stekpannan då jag satte på ugnen och fick ställa ut en glödhet sådan i snön, tog inte fem minuter innan den var täckt av ett lager is.
Maken pallrade sig ut framåt eftermiddagen och skottade av det värsta, samt "letade rätt på bilen" för att sedan ta sig till sporthallen i Tibro. Där spelas nämligen Möbelcupen denna helg, antar att han kommit fram.......
Själv ska jag sitta vid dumburken och sträcka på ryggen som är ganska så trött, efter bak, kortsortering och en aning öm sen gårdagens djupmassage.
Kexen är provsmakade till eftermiddags-kaffet, nu blir det en dusch och sen en "inventering" av kylskåpet efter fredagsmys......
 
Vid halvtretiden inatt, hade det börjat...
 
....klockan tio såg det ut såhär.....
 
....och såhär inne i glashuset.
 
Bara att fortsätta med resten, en låda blev "klar" inatt och är tillbakaställd i skåpet....
 
 
Tre plåtar kex blev det.....
 
Jo dom fick både bröd och solrosfrön idag.
 
Välkommen till gäststugan....(haha!)
 
Vilken tur att inte jag skulle ut och åka idag.....
 
Och så bjuder jag på ett kort med tomten, då inte barnbarnet Leo tror att den riktiga kommer till Fagersanna.
Här är bildbevis, med hans mamma och morbror Oskar (syns bara fötterna) som pratar med honom.
 

Lugn före snöstorm?

Ja lugnt och lugnt kan ju diskuteras, då det har blåst en hel del, hela da'n. Men värre skulle det visst bli och flera decimeter snö om vi har otur. Jag har nått den aktningsvärda åldern då jag föredrar att slippa skotta fram bilen och göra nödvändiga gångar upp till vägen. Man vill ju inte sitta isolerad och insnöad fysiskt iallafall. Hur det är med insnöad i mental bemärkelse tar vi en annan gång. Inget man vill erkänna sådär rakt upp och ner även om det kan finnas en uns av sanning i det också.
Som sagt i väntan på "Sven", var det bäst att passa på att ta sig till centralorten för en del löpande ärenden. Hade en massagetid inbokad och även om det gör väldigt ont under knådandet blir det ju bättre efteråt, så det är det värt. Dags att kolla sänkan igen på vårdcentralen, för medicin-justering (eller helt avslut). Det visar sig i nästa vecka och shoppa loss på Apoteket följde därefter, mestadels skickebud åt maken, men passade på för egen del också.
Hemma hade vi lite avgående julpaket, så brevbäraren fick en kopp kaffe och pratstund med oss båda då jag inhandlade frimärken i mängd.
Maken försvann ut till skruvar och muttrar i förrådet igen och jag letade efter de gröna julgardinerna till glashuset. Men dom har Inga gömt och inte kommer hon ihåg vart. Nåja, hittade stolsdynorna och duken iallafall, så det mesta av sommarens lila färg är täckt.
Tittade på ett reseprogram om Kroatien alldeles nyss, eller det var ett tag sen förresten för jag somnade gott i stickfåtöljen. Vaknade iallafall i tid till handbollen, som snart börjar, utvilad får man förmoda då........
Köpte vörtbröd idag, det ska jag ta en macka till kaffet av.
 
Ljusslingorna hade hon inte hunnit gömma ändå.....
 
Får väl nöja mig med spanska apelsiner då............

Att en tom soptunna kan ge glädje...

Jo så är det, för nu gick det att slänga två skräppåsar på en gång i den och papperskorgen, som bott i köket som nödlösning har flyttat tillbaka till sin rätta plats. Visst klarar man att samla skräp och avfall i fyra veckor. Men då ska det väl helst vara planerat så från början, vilket inte var fallet den här gången.
Annars var det invasion ett tag på gräsmattan med trettiotalet stora flygfän, som tjattrade en hel del. Då får man gå ut och vifta en aning med sopkvasten, så försvinner åtminstone två tredjedelar.
Lite mat fick dom, men sen var det bara att ignorera "gänget" tills de tröttnade och bara ryta lite i dörren om de förirrade sig upp på altanen.
Dessemellan fick jag iväg några mail, frukter av gårdagens rekryteringsmässa för framgångsrik fortsättning får vi hoppas, tills annat visar sig.
Inga passade på att skriva alla julkort, innan hon stekte lövbiff och serverade med hemmagjort aromsmör till middag.
Därefter fick maken för sig att fortsätta röjningen i förrådet en stund och inte vet jag om man blir extra irriterad av lövbiff, men......ja ibland undrar man.
Brandskadade pärmar med papper från Cup-resan till England 1993, är genomgångna och överplockade i en frisk pärm att spara på tycker jag. Verktyg, muttrar, skruvar och annat småkrafs är väl också bringat i hyfsad ordning.
En verktygslåda finns nu inne i huset, för snabb tillgång. Men jag behåller allt min egen lilla byrålåda (nu nystädad) också ett tag till. Litar inte riktigt på att det nya systemet fungerar...... är kanske misstänksam i överkant, men frågar man efter nå't i verktygsväg brukar man näst intill aldrig få någon hjälp med var den/det finns.
Av skadan blir man vis, eller vad det nu heter....... (envis kanske). 
Nyklippt är jag också, så får väl landa i stickfåtöljen med en kopp kaffe nu då.
 
En ny dag att ta hand om.......
 
...och en massa "objudna" gäster.
 
Samt årets julkort att fixa.
 

Jag var där......

...på Rekryteringsmässan i Inredia-huset i Tibro. Nu gick jag inte dårifrån med något nytt jobb, men knöt en del nya (och gamla) kontakter. Dessutom blev jag tillfrågad av TV4 om han fick göra en intervju, som i såfall skulle sändas på de lokala nyheterna. Varför inte tänkte jag och gjorde så. Med lite distans till händelsen hade det väl kunnat blivit bättre än det blev, men jag överlever väl exponeringen om det nu skulle bli ett inslag ikväll.
Det är väl alltid det där klassiska, varför sa jag inte så......istället.
Nu får vi se om kontakterna går att jobba vidare med, såpass att det mynnar ut i något jobb framöver. Grundidén är iallafall positiv, att arbetsgivare och arbetssökare träffas personligen. Då måste de prata med en om man går dit och kan inte "fördomsfullt rata" vissa, efter exempelvis ålderskriteriet. När man står öga mot öga, för "att sälja in sig" är det inte lika lätt att sortera bort direkt, som ett CV på papper.
Över två timmar tillbringade jag på mässan, för att sedan fortsätta till Hjo, köpa en ny vaxjulduk till köket och hälsa på mor. Där fick jag skriva julkort åt henne, bl.a. ett till mig själv......
Stannade bara en kort stund, för det härjade magsjuka på avdelningen, så ville bort från den miljön såfort som möjligt.
Nästa anhalt gymet, efter det Second hand, där gick det åt en dryg hundring och Tempo i Fagersanna snodde mig på tre såna. Maken hade fått order om insättning av förberedd gratäng och den var klar att hugga in på när jag landade härhemma igen framåt halv fem. Det var skönt med dusch nummer två idag och tvättmaskinen jobbar på bra....
Får väl trycka på TV:n och kolla läget snart.......
 
En liten del av rekryteringsmässe-"kaoset" på Inredia.
 
På hemväg från Hjo hamnade jag bakom en inte alldeles nytvättad postbil.
 
Våra kommunala metallgranar i Fagersanna.
 
Den får duga som julduk tycker jag allt.
 

Vatten på en gås....

 
 
Ja precis så fungerar det med mitt jobbsökeri i allmänhet, men ansökan till Arbetsförmedlingen i synnerhet. Därför har jag med en dåres envishet skickat in till ytterligare ett arbetsförmedlarjobb (i Mariestad) som nu är ute.
Tänkte inte bemöda mig den här gången, då jag fortfarande inte har de 180 högskolepoäng som de fortsatt kräver (och nuvarande regelverk sätter stopp för att jag kan skaffa mig). Men sen tänkte jag att f...n också jag ska söka, för det behövs en helt annan slags erfarenhet att "blanda upp" nuvarande anställningskår med. Så jag skrev vad jag tyckte om rekryteringspolicyn återigen, för vilken gång i ordningen har jag tappat räkning på.
Gedigna meriter över hur verksamheten fungerar (eller snarare inte gör det) anser jag mig ha "plenty of". Prata med folk kan jag också, vilket tyvärr inte alla nuvarande anställda har som "skills".
I rättvisans namn ska tilläggas att det finns bra handläggare också, men i minoritet enligt min bedömning.
Vad som behövs med det första är, en klar attitydförändring gentemot (de s.k.) kunderna och ett intresse för individen, då arbetssökande (surprise, surprise) inte är en "enhetlig massa som bör kontrolleras och styras med järnhand".
Vilket egentligen tjänstemännen/kvinnorna inte kan rå för, då direktiven kommer uppifrån i en hierarkisk "sanningsordning". 
Med andra ord ansökan ivägskickad, sedan fars tapetserarverktyg genomgångna (han var tapetserare innan han blev arbetsförmedlare) och erbjudna till en universitetsutbildning, som frågat efter dem tidigare. Maken har nämligen börjat röja/plocka ordning i förrådet. Inga tyckte vi förtjänade spenat med ägg, bacon och stekt potatis till middag.  
Vi åt med god aptit, för att sedan hitta (förutom all reklam) en julhälsning och engelsk almanacka i posten från vår Devon-kontakt.
Passade på att baka några brödkakor också, då det imorron är fulltecknat: Rekryteringsmässa på Inredia, (får väl gå dit trots JOBB-ansökan idag) en tur till mor i research-syfte, gymet och second hand.
Nu får det bli stickfåtöljen och nej, kunde inte hålla fingrarna i styr igårkväll, började på ett par fuskvantar.....till. 
 
Jul i soffan.....(ja,redan!)
 
Bildbevis....kan tyvärr inte skicka med doften.
 
Gårdagens enda inköp, ("pimpad" med rött band) på plats på ytterdörren.
 
 
 
 
 
 

Julstämning och pizza

Första advent och första december samtidigt, då var det dags för den sedvanliga Julstämningen med hantverksmarknad, underhållning och lotterier på torget i Tibro.
Där har jag tillbringat totalt ca fem timmar i eftermiddag. Först med att plocka upp alla stickade, virkade och broderade alster, samt arrangera desamma i en någorlunda överskådlig ordning. Sen startade kommercen, med diverse underhållningar från scenen alldeles bredvid, godisregn, sång och musik, barnkör, Snövit, lottdragningar och mycket mer.
De flesta av oss hantverkare hade bord inne i ett jättetält, vilket för andra året i rad fungerade väldigt bra. Mycket folk i rörelse och en hel del sålt blev det. Ja nu är ju allting relativt (som vanligt) och jag jämför med tidigare marknader. Då var denna en av de bättre, men nu pratar vi inte några gigantiska profiter. Men går det ihop och ger lite överskott efter att anmälningsavgiften betalats, är iallafall jag nöjd.
Sen är det kul att tjata med folk och framförallt, att det händer nå't på byn är alltid positivt.
Maken fick skjutsa och hämta, då det är svårt med parkering i närheten (torget var ju upptaget) och innan vi lämnade marknadsplatsen framåt kvällningen, slank vi in och beställde en pizza till middag.
Den är nu slut (en halv per person är precis lagom) och nu ger vi oss på det nybryggda kaffet.
För egen del har jag "rosor på kinden" efter frisk luft i mängd och funderar på om jag har energi kvar till något annat än bara sitta i stickfåtöljen.......
Trots en del försäljning, har jag gott om alster kvar.....för gott om egentligen. Det är dock inte lätt att hålla klåfingrarna i styr, men lyckas kanske ikväll. Vi får se....
 
Såhär såg utbudet ut idag .....
 
...och det här var min utsikt över alla andra "kollegor".
 
Tomten håller ett vakande öga över oss i Tibro såhär års.
 
Smet utanför tältet och tog ett foto på dessa underhållare. De sjöng bl.a. "Hallelujah" (riktigt mäktigt)
 
Slutklämmen blev fyrverkerier, istället för japanska lyktor....
 
...då det blåste en aning för mycket för dessa, får man anta.
 
 

RSS 2.0