Ideellt arbete är hårt

Har som sagt idag ägnat mig åt konsultation av hushållsnära tjänster. Det blev väldigt nära, påtagligt och inte så värst mycket konsultnivå. Faktiskt var det mycket röj och skrubb som gällde samt en tur till återvinningen och inlämning av en del grejor på second hand-butiken. Dessutom fick jag med mig lite "doggybags" (mera extra stora kassar) med tvätt, är inne på tredje maskinen redan. Ska imorgon leverera en trevånings trådback till sonens garderob, som vi har över. Den behövs kan jag lugnt konstatera.
Förhoppningsvis kommer även dammsugarpåsarna med posten imorgon så han kan fortsätta dammsuga undan innan jag på nytt ska dit och tjata. (efter torgrundan på fredag har vi bestämt)
En tur till matvaruaffären för inköp av en del frys-"tilbud" blir det också, när jag ändå ska till Tibro.
Sedan hem igen och göra klart allt till mitt kvällsbesök. Jobbarkompisarna från Karlsborgs Turism kommer hit och tar en fika, när de har slutat för dagen, ska bli kul.


Tvättkö!


Augusti månads sista solnedgång, imorgon är det "höst".


Den speglar sig i vårt verandaglas.

Segt och streckgubbar

Är det ett typiskt måndags-syndrom?, svårigheten att komma igång och få entusiasm att göra något vettigt.
Än värre blir det väl om man inte har någon tid att passa. Det krävdes lite extra övertalningsförmåga (av mig själv) för att kravla ur sängen i förmiddags, men det gick till slut. Där låg mina streckgubbar och väntade dessutom, vilket inte direkt kan hänföras till plussidan. Men jag har bestämt att de ska få "tillbörlig uppmärksamhet" varje dag.
Bara att beta av övningarna alltså och bita ihop. Gick därefter en tur med dammsugaren, mest knastrade det i makens datarum när hårt bröd-smulor och tappade jordnötter försvann in i röret. Det hängde och låg en massa tröjor/jackor i hallen, vilka var svårt att avgöra renhetsgraden på så in i maskinen med alltihop, den blev full.
Fick därefter "ett ryck" och testade att baka gammaldags korintkakor, vilka faktiskt (utan att skryta) blev perfekta.
Left-over dillkött smakade sen bra till middag, följt av en nybakad kaka.
Imorgon är jag kontrakterad av sonen, som konsult för hushållsnära tjänster, på ideell basis. Jag fick gärna ta ett handtag också, men huvudsaken var att peppa honom till lite omdisponeringar i bostaden.
Jag har gjort matlådor med ugnsbakad torsk att ta med till lunch åt oss båda, samt ska packa ner en laddning från frysen med "migränmedicin"=banankakor. Det blir sen definitivt en sväng till Second Hand-butiken på hemvägen.


Stressande streckgubbar


Klara kallnande korintkakor

Söndagspromenad

Idag blev det "English breakfast" på altanen, vid halv elvatiden. Strax därefter ringde Sture och förbjöd spel på en alldeles för blöt plan, vilket föranledde maken en massa återbudssamtal. Jag skalade potatis till dagens middag, dillkött (mums!) samt bakade en banankaka eftersom fruktfatets bananer kommit till sådant stadie att ingen i det här hushållet ville äta dom längre. Stoppade sedan i en tvättmaskin och konstaterade att samvetet påbjöd en promenad.
Eftersom maken inte hade någon fotboll att "skylla på" längre, gav jag därför order om en lagom promenad före middag. Vi gick "Skeasta's-rundan, men då det började regna fick vi korta av vår vandring efter ca två kilometer och klättra upp för vår slänt, istället för som tänkt, vidare förbi badet innan vi återvände hem.
Det var dags för middag som avslutades med färsk fruktsallad. Tvättmaskinens innehåll blev därefter upphängt och för rättvisans skull, tog jag även gräsklipparen på en liten promenad i närområdet.


Dagens efterrätt, ganska sällsynt företeelse. Den här varianten dock av det nyttiga slaget.


Rättvis promenad!


Hoppas hon inte hittar några grönsaker att koka, tänker säkert forografen.

Lördagsgodis

Det finns många varianter på lördagsgodis. I förmiddags åkte jag först en tur till Second Hand-butiken och hittade "lite lördagsgodis", sen vidare till de stackars "små" barnen i Hörnebo, som varit utan mormors lördagsgodis sen i våras. De fick en mormors-brödkaka, kanelbullar och smågodis i påse. Mormor fick kaffe, pratstund och passiv rökning ute på altanen med barnens mamma, samt underhållning av familjens två kaniner.
"Tyvärr", eftersom jag inte stannade så länge, hann inte fadern i huset tvätta min bil, också. (Förresten, han hävdade dessutom, att slangen inte räckte så långt ut på gatan som den stod parkerad.) Fick således åka därifrån med bilen i samma skick som när jag kom. Köpte lite räkor och pain riche på hemväg till spansk afton frampå kvällskröken.
Hemma väntade fjärilskotletterna tålmodigt på att bli panerade och stekta, precis som potatisen. Till detta serverades diverse kokta grönsaker till makens "förtvivlan", innan han såg lite råa ärtor i en kopp och förstod att han slapp de kokta varianterna. De tog slut ändå, kan meddelas. På eftermiddagen passerade ett regnväder (men ingen åska) över Fagersanna, bara väldigt mörka och våta moln. Sen följde solnedgång till vår spanska afton.
Ska snart dricka lite kaffe på maten, igen! Det blir mycket av den varan......


Oväder på intåg


Mörka moln runtomkring


Så öppnade sig himlen


Efter regnet klarnade det upp igen


Solen sänkte sig åter över Fagersanna


.....och vår spanska afton med tapas "gambas al pil pil"

Fredagsfynd

Som planerat en tur till torget blev det och med hem därifrån, några kassar med blommor som nu är planterade lite runtom i trädgården. Sen har jag också försökt att snygga till vår sida av grannens häck, på gårdsplanen. Det var någon vecka sedan han klippte sin sida och ovanpå. Detta medförde dessutom att en del ogräs som växte i gruset rök med av bara farten, dock finns det rikliga mängder kvar, men nu orkar jag inte "krafsa" mer.
Nu ska jag nog ta en kopp kaffe med nå't gott till och fundera på om det blir en tur till Hörnebo imorgon. De "små barnen" däruppe har inte fått något lördagsgodis på hela sommaren, (av mormor) eftersom jag jobbat alla lördagar sen midsommar, första helt lediga helgen ligger nu framför mig. Antar att den passerar lika fort som vanligt.
Sandalerna jag inhandlade i början av veckan är provade, de är precis lika sköna som de verkade, har haft dom hela dagen.
Ikväll ska vi boka hyrbilen till Spanien-semestern, har sett att det just nu är väldigt bra pris, (1286:- för nio dygn) samt att Fagersanna IF får "några korvören" när vi hyr hos Holiday Autos. Sträva alltid efter win-winsituation.
Sen blir det kommissarie Morse på Kanal 9 kl. 21.00, kvällen är räddad!


Ser det hyfsat ut?


Läcker närbild, -tycker jag.


Bättre än döda tomatplantor.


Sköna sandaler

Nässeldjungel halverad

Idag har lien och jag varit på andra sidan häcken och mejat ner en hel del nässlor, de vi kom åt med förenade krafter. Jag har nämligen länge retat mig på de nässlor som vajat som bakgrund till en hyfsat ansad häck. De har stört min sjöutsikt. Visst kunde jag titta på sjön där de inte växt sig så höga. Men precis som en historia jag hört sen barnsben om "Krösa-Karl", som var tvungen att titta ut genom det fönster där utsikten var sämst, trots att han hade flera andra alternativ, störde just denna fläck mig. Har inte vågat "vifta så mycket med armen" sen jag sträckte mig ordentligt i början av sommaren, men det verkar ha gått bra idag. Kanske om andan faller på igen, kan jag våga mig på resten där nere också, för det finns mycket nässlor kvar. Men nu ser jag dom inte så fort jag tittar ut genom fönstret.
Blev lite rastlös nu i eftermiddag i brist på sysselsättning, men hittade ett jästpaket i kylen så nu jäser bröddegen.
Det ska bli lite "mormors-brödkakor" så snart äggklockan kallar.
Imorgon är det fredag igen, förstår inte hur fort veckorna försvinner. Känns som det var igår jag var på torghandel senast. Ska nog inhandla några mer höstblommor och göra en liten ansiktslyftning i fler krukor och fönsterlådan på "sommarstugan".


Färska jordgubbar (i aug.)& lite blåbär är dagens skörd från trädgården


De var goda!


Men titta, en solnedgång har fastnat ikväll!

Det blåser i trä'a idag!

Solen skiner allt emellanåt, men det blåser så kraftigt att det inte är någon "hit" att vistas ute.
Jag har varit en tur till sjukgymnasten idag och fått förhållningsorder på övningar för knät, vi får se hur det går.
Har i alla fall bestämt mig för att ge det en ordentlig chans, vara redig och utföra alla "streckgubbarna", hon ritat åt mig. Det blev en liten avstickare till Sparhuset på hemvägen, där jag sprang på lite fynd. Då de hade halva priset på allt hos Presentakuten, inhandlade jag lite tyg och barnkläder. Affären ska upphöra men lämnar plats åt "Hemkompaniet" som har liknande sortiment och öppnar i september, enligt expediten. 
Det har därmed börjat samla sig lite här hemma inför den stundande julen. Men i år tänker jag inte göra så många paket, bara till de minsta! Vi får se hur det blir, har börjat "grunna lite" på hur jag ska lägga upp det, men Kalle Anka, mat och fika, ändrar vi nog inte på, inte så mycket i alla fall.
Höll på att somna framför TV:n igen till kaffet på maten, men hann ta mig i kragen och har nu suttit vid datorn i tre timmar istället. Fick iväg en ansökan om jobb till Arbetsförmedlingen igen, för vilken gång i ordningen vet jag inte, har tappat räkningen vid det här laget.


Gårdagens fynd, på begäran av maken som nu ska börja vispa.....


Hemligt innehåll, -fram till jul!


Sundare livsstil på gång???


Nattens fullmåne över Fagersanna

Shopping-runda och småsten

Det var ett bra tag sedan jag ägnade mig åt lite "seriösare" shopping, så idag var det dags att undersöka utbudet i detaljhandeln på Stallsiken i Skövde. Dagen startade dock med frukostbesök på altanen. Det var väldigt länge sen Gun och jag träffades, så vi hade en del att uppdatera. (Vissa kallar det skvaller, men det är bara ljug och förtal.) Hur som helst hade vi en trevlig pratstund i fint väder.
Därefter startade min turné till affärerna, hann att avverka Mediamarkt (en snabbis), Rusta och ÖB innan det var dags för mellanmål, en Max Junior. Slank sen in på Skokanonen och hittade ett par sandaler billigt, som kändes sköna.
Sen var det roliga nästan över, men ett stopp vid Sparhuset för de vanliga matinköpen var kvar på listan, vilket jag inte har något emot. Ja faktiskt, fortfarande är det roligt att handla mat! Alla vardagliga göromål behöver inte förorsaka leda och stress. Tvärtom det är till och med rogivande att gå runt mellan hyllorna och "tagga ner".
Sen som lite "efterrätt" var det ju tisdag och öppet på Second Hand-butiken, där jag också idag hittade några inredningsfynd.


Helt rätt, en påse småsten hittade jag på Second Hand idag,
vilket är exakt likadana som de jag hade med hem från språkresan
i England när jag var sjutton år. (Nostalgi för en femma!)


Köttfärssåsen till morgondagens matlåda får godkänt,
liksom vitlöksbröden jag stekte till kvällskaffet.

Själv är bästa piga!

Varför tjata på Inga när det går lika fort att göra det själv. Tänk vad smart, att jag äntligen har kommit på det.
Måste bara dokumentera vad jag har åstadkommit idag, medan jag fortfarande kommer ihåg, att jag gjort en massa saker. Hann faktiskt med sovmorgon innan arbetspasset började med rengöring av en massa skåpluckor i köket, samt kaklet, diskbänken och spisen. Sen blev det byte i sängen, vädring och första tvättmaskinen startad för dagen.
Avbrott för frukost följdes av lite dammsugning innan tvättmaskinen var klar. Ta hand om den och på med nästa!
Skura toalettstolen tog jag härnäst, sen var det dags att hämta posten, äta middag, klippa gräset och återerövra cyklarna från växtligheten. (Nu återstår "bara" att reparera upp dom till dugligt skick, men där inser jag min begränsning och överlåter till "någon annan".) Istället fanns det två maskiner tvätt torra att ta hand om och en tredje på gång att hänga. Kokade några potatisar till morgondagens matlådor och fixade fyra varma mackor till kvällsmat.
Två finns kvar till maken som kommer så småningom, när fotbollen är slut.
Ikväll har det varit ett förfärligt oväsen på vår gata. Det har dunkat och vibrerat så att finglasen skallrar i skåpet här bredvid. De håller på att lägga ny asfalt, förhoppningsvis i alla gropar som funnits ett bra tag.
Då solen sken mest hela dagen, trodde jag nog att det skulle bli en fin solnedgång, men den lyser med sin frånvaro.
Istället lite bilder från trädgården, vilken överraskning!


Nyklippt gräs, njutbart (en dag eller två i alla fall).


Cyklarnas återkomst från "nässeldjungeln"


Jovisst odlar jag lingon, men kanske inte tillräckligt mycket för sylt.


Äpplena börjar växa till sig, det finns några stycken


Asfaltsläggning under överinseende av lokalbefolkningen

Jag är "ledig"?

Så har jag då gjort sista dagen som turistvärdinna, (för den här gången i alla fall.) Det är ju tyvärr så att det är ett säsongsarbete för de flesta, då det helt klart "går åt" många fler under sommarhalvåret på våra breddgrader.
Den som lyckas "knäcka nöten" om helårs-turism, så det ekonomiskt går runt, sitter på en guldgruva.
För att inte tala om vilket roligt jobb det vore att året runt få ägna sig åt att ge folk upplevelser och rekreation, oberoende av vilken årstid eller väderlek dagen bjuder.
Hur som helst så är det nu tillbaka på ruta ett som gäller. Jag står alltså till arbetsmarknadens förfogande,
återigen till 100%. Har kollat utbudet på Platsbanken idag, inte många jobb som matchar min profil, än mindre i antal blir det om man bara kan söka heltidstjänster. "Jobblinjen" förbryllar mig fortfarande, (eller i klarspråk gör mig heligt förbannad) antingen jobba heltid eller vara arbetslös heltid. Inte kunna hoppa på det som finns utan att behöva ha koll på om du "har råd att jobba". Som väl var hade jag både råd och turen, att få prova på turistbranschen i sommar, vilket jag inte ångrar. Får tro, att jag också var till någon nytta....


Ett avslutat kapitel....


I brist på solnedgång får det bli fina luktärter

Näst sista da'n

"Sommaren har gått fort", är väl en fras som de flesta känner igen. Men så är det på riktigt! Har nu snart jobbat klart de två månaderna som turistvärdinna. Det är bara imorgon kvar, sen är det slut. Idag har det regnat ganska mycket men frampå eftermiddagen, (ganska lagom till Kanalrock-start 14.30) klarnade det upp och solen kom fram.
Man hörde ganska väl musiken, (eller vad man nu ska kalla det) som några gästande turister uttryckte det.
Ett par hade bokat en lugn helg på Ida's brygga, men fick tänka om lite och gilla läget istället.
Båtfolket som lagt till vid Göta Kanals gästhamn "på första parkett", var utan att överdriva, inte direkt lyckliga över den gratis underhållningen. En "early night" med sänggående vid tio-tiden, förstod de var uteslutet, när jag meddelade att föreställningen höll på till halv ett. De var inte helt nöjda med situationen, men på ganska gott humör ändå, sedan de (på min inrådan) varit och fikat på Nymans. Till kvällen tänkte de nog testa thai-restaurangen, som förhoppningsvis låg så pass långtifrån att de "slapp" rockmusiken en stund.
Ikväll blev så blommorna planterade innan mörkret föll och ett litet röjande av utblommat "material" i rabatterna hanns också med, samt att göra matlåda till imorgon. (köttgryta med ris)
Lottodragningen på TV löste inte heller den här lördagen min framtida försörjning, så det är bara att fortsätta söka  jobb. Hoppas jag hittar nå't roligt. "Plötsligt så händer det...." heter det ju, (i reklamsammanhang i alla fall!)


Så blev det i fönsterlådan, lite höstlikt men en klar ansiktslyftning, tro mig.


Våra blåbär är lite långsamma med att mogna, vi väntar!


Tomatplantorna var döda, så jag fick rädda "de gröna" i hopp om att de
mognar i skålen i köksfönstret, vilket brukar fungera.


Så till sist en efterlängtad återkomst, solnedgången!

"Inskolning"

Idag har jag varit på besök hos syster Håkan med mitt myggbett, större än en hel hand. Jaha, klart fall av allergi-reaktion, vilket jag redan var på det klara med. Men de tabletter jag fick, "när det senast begav sig" hade förmodligen hunnit bli gamla och verkningslösa, eftersom bettet trots medicinering, ändå bara växte i omfång och kliade. Han lovade fixa nytt recept och nu ikväll är det mycket bättre.
En liten tur på torghandeln blev det också, med några blommor att snygga upp fönsterlådan på framsidan med som resultat. Lyckades också "undvika" polisens alkotest vid Systemet!. Först vinkade han in mig, men blev distraherad av en svängande lastbil och tappade intresset för mig. Eller också var det som den gången jag blev stoppad för många år sedan ute på riksvägen. Polisen i den kontrollen hade varit befäl då vårt hus brann, något år tidigare, därför undrade han hur det hade gått för oss. Vi pratade en stund och sen frågade jag: "Ska jag inte blåsa också?" -"Nej du ser så nykter ut att du inte behöver det!"
Åkte istället och köpte lite mat, däribland baguetter. Hade nämligen bestämt mig för att göra "Gambas al pil pil" till fredagsmys och inviga de för ändamålet inköpta lerfaten, (orginal från Spanien)  som maken fick av mig i födelsedagspresent. Dags att börja inskolningen på Medelhavsköket så vi är vana vid kosten i oktober, då det bär iväg, om inget hinder uppstår. (Nytt jobb i Mariestad fick jag inte i alla fall, så det "problemet" kan vi glömma.)
Väl hemma blev det en oplanerad tupplur vid TV:n, så blommorna får jag plantera imorgon.


"Gambas al pil pil" Heta räkor i het olja, med vitlök och kryddor.


Amerikanskt godis till det därpå följande kaffet.

Panorama och plättar

Anlände till huvudstaden igår kväll med alla födelsedagspresenter som mottogs med glatt humör.
Det blev en hel del bollspelande med klubbor i högsta hugg i hallen under kvällen, innan barnen och vissa av de vuxna blev trötta och somnade framför TV:n. (jag bl.a.)
Idag skulle det enligt väderprognosen bli heldagsregn i huvudstaden med omgivningar, men som vanligt får man ta dessa förutspående med en nypa salt och hoppas på det bästa ändå. Morgonen började med regn, men frampå förmiddagen klarnade det upp och solen tittade ganska snart fram. Vi skyndade oss att lasta in oss i bilen och åkte till Fjällgatans fik med utsikt. Det fanns en parkeringsplats! så vi tog den snabbt i besiktning och gick för att beställa plättar med glass och blåbärssylt, samt kaffe & ostmacka till de stora. Mormor fixa käket medan morfar mutade in ett bord med utsikt på första parkett. Plättarna var snabbt slukade, blåbärssylten gick också ner, nästan alltihop, men glassen! blev över. Vi tvingade dock inte barnen att äta denna. Det fanns många båtar och bilar att titta på, morfar räddade Joels keps från ett högt fall, då den landade på en smal avsats utanför staketet som var det enda som skilde oss från "avgrunden" nedanför. Därefter tog vi en tripp till Skärholmen, åt paj, träffade en nätvän till morfar och barnen rynkade på näsan åt mormors hembakta småkakor av choklad. Joel hade mycket spring i benen så vi fick rädda Clas Ohlsons från en omorganisation då vi bara snabbt skulle skaffa batterier. Dock klarade vi inte att "stänga av mistluren" som startade i samma sekund man inte fick springa hej vilt.


Många paket med roliga saker, - och MORFAR!!


Titta båt!!


Var ska man börja?


Testa glassen brorsan, så här!

Tur det fanns staket, tyckte mormor och morfar i alla fall.


Välkomna till mitt Stockholm, glöm inte lämna lite rester!

Presenterna packade

Imorgon eftermiddag bär det iväg till Stockholm för att gratulera lillebror som blir 2 år. För två år sedan var vi också i huvudstaden, för att om möjligt tajma in att vara barnvakt åt storebror när lillebror skulle "komma ut".
Måndagen den 18 augusti, ringde jag till min faster i "Sumpan" och förvarnade om att vi skulle komma på besök till eftermiddagen. Fram till dess var det utflykt till söder med Leo som gällde, för att titta på Finlandsbåtarna och äta pannkaka på fiket med utsikt. Vi hade precis avslutat ätandet när blivande fadern ringde och undrade var vi befann oss, samt sa att vi nog skulle dra oss hemåt, för något var på gång. Klockan var då ca två och vi var hemma vid halv tre, med en sovande storebror som missade ståhejet inför BB-transporten. Morfar fick köra och de blivande föräldrarna lastades in där bak. Sen bar det av i ilfärd till BB. Ett och annat rödljus ignorerades, för det var bråttom.
Morfar återkom strax före halv fyra och vi åkte till faster som bestämt. I hissen upp till henne kom ett SMS, att nu var det klart, Joel föddes ca 15.40. Faster var därför bland de allra första att få veta den glada nyheten.
Dagen därpå vid lunchtid fick vi träffa lillebror för första gången, då de kom hem från BB.
Då låg han stilla i sin bilbarnstol och gjorde inget väsen av sig. Det är lite annorlunda nu.
Dags alltså att lasta bilen med presenter och morföräldrar för en liten födelsedagstripp.


Presenterna till Joel (och något till Leo)


Födelsedagsbarnet Joel, hoppas han ser nöjdare ut imorgon!

Oväntad svampmacka

Idag både ringde och pep min mobiltelefon, flera gånger! det hör inte till vanligheterna direkt. Den brukar vara tyst och snäll för det mesta och ringer den så har jag nästan alltid glömt att stänga av när jag sitter på möte, eller är på någon annan olämplig plats för att prata. Jag hade precis varit inne hos Huldas café och köpt surdegsbullar till fikat då min personliga massös skulle komma framåt kvällningen. Pipet var från henne, hon hade varit sjuk i flera dagar så det var bara att önska snar bättring. På jobbet var det lagom mycket att göra idag och så pep telefonen igen.
En förfrågan om jag kunde jobba lite istället för den sjuka massösen. Vi avtalade att jag skulle titta in efter det att jag slutat jobb ett. Vilket jag gjorde och hunden blev så glad att jag fick en puss! Kunde inte göra henne besviken utan tog en liten promenad, utrustad med plastpåse för eventuell hittad svamp på vägen. Det fanns massor i dikena på skogsvägen så det blev en del i påsen. Då var den roliga biten av svampplockning över, väl hemma igen väntade rensning, vilket kan kvitta! Nåväl det blev några svampmackor av det hela till slut och visst smakar det bra.
Men frågan är om jag tycker det är värt besväret, plockar gör jag gärna för det är så kul att hitta kantarellerna.
Man blir glad som ett barn, men den känslan har gått över, tills det är dags att plocka fram svampkniven och "ta rätt på" eländet. De stora svamparna man tyckte man hittade är plötsligt väldigt smutsiga, små och "många".


Färdigrensade
kantareller


Klara svampmackor att "moffa i sig", vilket vi gjorde maken och jag

Positiv kö!

Två gånger per timma hela dagen under sommaren, bildas bilköer genom Karlsborg på båda sidor bron, som öppnas för båtarna som åker Göta Kanal. Det blir ett avbrott i den livliga trafiken, ett välkommet sådant (tycker jag) och en rogivande tystnad sprider sig, efter att klockorna slutat ringa när bommarna fälls och alla fordon står stilla en stund.
En "påtvingad paus" som denna behövs ibland. Det är bara att hoppas att de som blir utsatta för denna "mini-brake" har förmågan att tagga ner och ta vara på ögonblicket, som detta korta uppehåll bjuder.
Det är ganska mäktigt när vägen plötsligt reser sig som en vägg. (tänk vad teknik kan åstadkomma)
Bilköerna som bildas, får mig dessutom att associera till de långa leden man blir placerad i innan man får köra ombord, när man ska åka färja och då infinner sig genast en semesterkänsla, i alla fall hos mig.
Broöppningen och båtarna är också ett spännande utflyktsmål för barn, (av alla åldrar?) att se vägen "försvinna" en stund och dessutom kunna mata de alltid närvarande änderna är en mycket populär sysselsättning, som barnbarnen uppskattar, - än så länge!
Till sist kan jag varmt rekommendera maten från Thai-restaurangen i Karlsborg!


Broöppning i Karlsborg vid Göta Kanal


...som sagt "förvinnande god" hann inte ens ta kort.

Kräftskiva?

Lördagen går mot sitt slut. Idag har det varit kräftskivor utmed hela Göta Kanal och diverse andra jippon, såsom kräftfiske för barn bl.a. Vad man ser för speciellt med kräftor har jag aldrig riktigt förstått. Visst doftar det ljuvligt när man kokar dom, men de smakar inte så gott som det luktar. (i alla fall enligt min mening) Givetvis finns det också här olika åsikter, ("smaken är som baken -delad") annars hade det ju inte varit så "mycket ståhej om denna delikatess", speciellt så här års.
Svärsonen med hela sin klan tillhör definitivt kräftornas fanclub, om sen dottern blir "omvänd" och värvad, återstår att se och vilken sida deras barn sedemera väljer.
Det vore dock kul att vara med och fiska "odjuren" någon gång. Jag har ett svagt minne från barndomen att jag var med morfar någonstans i en bäck och tog upp burar, samt att mormor när vi kom hem kokade de svarta bestarna så de blev vackert röda. Men detta är som sagt ett mycket diffust minne.
Kanske till nästa sommar, kan jag fixa så vi får vara med och titta på hur det går till någonstans. Allt runtomkring som det berättas om, med lägereld, grillad korv osv. låter i alla fall mysigt.


För eller emot?


Trädgårdsblåbär är utan tvekan gott, stora men inte så många.


Vacker kvällsvy...


avslutas med en färgstark sorti!


Lite öde

Turistsäsongen börjar gå mot sitt slut, känns det som. Är lugnt på jobbet, (kan idag också bero på ett massivt åskväder) men ibland "stannar bussen" fortfarande, vilket är ett ganska märkligt fenomen. Vi människor fungerar lite som flockdjur och gör samma saker samtidigt, påfallande ofta.
Jag har kommit på en enkel lösning för att slippa köerna i mataffären: undvik att åka dit torsdag-fredag eftermiddag och lördagar mellan 11-13. Då har nämligen en majoritet av befolkningen plötsligt kommit på att kylskåpet är tomt och kräver påfyllning inför den stundande helgen.
Ett annat hett tips om man ska göra inköp av drycker på Systembolaget, åk dit på måndag eller tisdag, men "häng inte på låset" när de öppnar klockan 10.00, då kan denna "omsorgsfulla planering" ge upphov till oförtjänt dåligt rykte istället.
Ibland räcker det dock inte att planera väl, makens klassfest som planerats i detalj och långt i förväg blev till hans stora besvikelse inställd, med kort varsel igår kväll. Nu får han nöja sig med Hantverkscupen, (som vanligt denna helg i augusti).
Födelsedagspresenterna till två-åringen har vi kommit fram till, kan vi köra upp på onsdag eftermiddag och sedan stanna över natt till torsdag i huvudstaden, för att göra en utflykt med barnbarnen.
Vi får se vad vi hittar på!På hemväg från jobbet möttes jag av mörka moln, åska och rikligt med regn,


men det drog ganska fort över och klarnade upp.


Ett solbelyst flygplan passerade i kvällningen och lämnade spår.


Släktforskningens fördelar

Har idag haft besök från USA, en kontakt som min far fått genom släktforskningssidor på nätet. Sandy hittade en anfader som fanns med bland våra förfäder och fick med fars hjälp lite mer information om honom. Idag fick hon också klart för sig att vi någonstans i "tidernas begynnelse" faktiskt ÄR släkt, vilket hon tyckte var extra roligt.
Hon och far delar ett brinnande intresse för släktforskning och båda upplever svårigheterna med att övertyga "nästa generation" om hur intressant det är, vilket tydligt framgick av konversationen.
De anlände strax efter elva, inbjudna på en svensk fika. Det var Sandy, hennes man, dotter och dotterdotter.
De tyckte Sverige var väldigt fint överlag och vårt hem med sjöutsikt var, -"gorgeous", så skulle hon gärna bo om hon fick möjlighet. Vi pratade om lite av varje, de ursäktade att de var lite sena, men det var broöppning i Karlsborg och så hade de "fastnat" i en poliskontroll med nykterhetsprov. Detta var så kul att de ville ha ett souvenir-foto med hem och naturligtvis ställde den trevliga polisen upp. Det visade sig också att de varit inne på Turistbyrån i Karlsborg och lånat toaletten, -måste vara ett trevligt ställe att arbeta på? Jag kunde ju inte annat än hålla med.
Vi fick lite amerikanskt godis och dom fick lite svenskt, samt farsans diktbok, en Hans-tavla, Tibroklubba och morfars-svarvad skål.
Tjejen, Jenna 10 år, fick en Pippi Långstrump-tröja också, som hon verkade glad för.
Tiden bara flyger iväg när man har trevligt och vips hade det gått två timmar. Så snart de backat upp från vår grusplan, fick jag kasta mig i bilen och snabbt ta mig till jobbet.


Far, Lynn och Jenna


Jim och Sandy


Slut för idag......

Förberedelser

Har idag ägnat dagen åt att snygga till trädgården lite grann och klippt gräset, vilket jag var rätt nöjd med att hinna klart innan regnet kom. Har också (tror jag) tagit bort alla fingeravtryck på glasdörrarna till uteplatsen.
Bakade i morse lite småkakor att bjuda på till kaffet imorgon, då jag får storfrämmat från USA. Enligt far avlägsna släktingar som han varit behjälplig med släktforskning via internet. Vi är sedan snart ett år även Facebook-vänner och jag har hjälpt hennes barnbarn med en geografi-uppgift i skolarbetet, om både Sverige och Spanien.
Ska bli kul att träffa dom "in real life". Hoppas att de uppskattar svenskt fika och att det fina vädret jag har beställt kommer i tid till deras ankomst.
Sonen har också under eftermiddagen återkommit välbehållen hem, från det stora landet i väster. Han var mycket trött. Inte så konstigt kanske efter ca 40 timmar på resande fot med jetlag och huvudvärk i bagaget. Hoppas han kan sova riktigt gott, så han i helgen kan komma över en stund och visa lite av alla de foton de har tagit.
Visserligen jobbar jag både fredag, lördag och söndag, men nå'n timme kan jag i alla fall klämma in, för nyfiken är väl bara att erkänna att man är.
För övrigt spelade svenska landslaget riktigt bra och underhållande fotboll ikväll mot Skottland.


Blåbärsmuffins


Småkakor: chokladbröd & "havreknäck"


Dagens slut såg ut så här

Konstnärsvännerna

Efter att ha jobbat en "bonusdag" åkte jag hem med den inhandlade fisken, från Klangahamns butik som ligger bakom Turistcentrum.
Köpte lite rökt lax på inrådan av min yngste kusin, men kunde heller inte motstå en liten röding som såg god ut.
Sen blev det en snabbsväng till Second Hand-butiken i Tibro som öppnade igen efter semesteruppehåll. Där var dock så "okristligt"! mycket folk, så jag beslutade att återvända en annan dag. Lite mat behövde också anskaffas, sen snabbt hem igen för en träff med "Konstnärsvännerna". Vi har inte setts på hur många år som helst, tror vi kom fram till att det var ungefär tio år sen sist, trots att vi bor kvar i samhället allihop.
Värdinnan bjöd på hembakat bröd, varpå vi fick lägga allsköns framdukade läckerheter till landgång efter egen smak och design. En blåbärsbakelse till kaffet fick vi också. Det blev en hel del pratande och tittande på gamla kort, från den tiden "vännerna" var konstproduktiva med träff i husets källare varannan vecka och ute på diverse äventyr.
Väl hemma igen, var jag bara tvungen att testa en minimacka med den rökta laxen, samtidigt som jag ugnsbakade rödingen till morgondagens matlådor. Det luktar i alla fall gott!
Då solnedgångs-fotografen var upptagen med sin reunion, blev det tyvärr en lucka i dokumentationen idag.
Men vi kan ju som konstnärsvännerna, ta fram de gamla fotona och titta på.


Mina tre konstnärskollegor med fotoalbumet i högsta hugg


Minimacka med rökt lax (smakade mmmmmmm....)


Ugnsbakad röding i vitt vin till onsdagens matlåda

"Pelikanfallet" och berömda solnedgångar

Tiden går så fort, vilket sonen säkerligen upplever just nu, när han tillbringar sin sista dag i L.A, på sitt livs semester.(får vi förmoda)
För ett antal år sedan var maken och jag på en charterresa till Santorini, Grekland.
Vi åkte första veckan de startade vårsäsongen det året, för att det inte skulle vara så förfärligt varmt. Ändå var det mer än tillräckligt med värme, tyckte i alla fall jag. Vi var inte så rutinerade på charter, alltså deltog vi på informationsmötet med gratis drink första kvällen. Dag två nosade vi reda på var vi kunde hyra bil och gjorde så.
Ön var tre mil lång och en och en halv mil bred, så den hade vi snart kört runt. Vi besökte bl. a. den lilla byn Oja, där fanns det en keramikbutik belägen "en himla massa trappsteg" nerför en brant sluttning. Men vad gör man inte för att få köpa genuint hantverk, så det blev en utflykt nerför, som jag sedan fick betala med en svettig klättring uppför igen till utgångspunkten, (där maken smart stod kvar och väntade) nu med extra tyngd i form av en kul pelikan att hänga på väggen. Därefter var vi mogna för ortens berömda solnedgång. Varje kväll samlas folk i mängder för att se solen försvinna ner i havet. Visst var det vackert, men vi har minst lika vackra solnedgångar i lilla Fagersanna över sjön Örlen.
Hit vallfärdar dock inte turisterna för att avnjuta skådespelet eller fria i den romantiska skymningen, men smart marknadsföring kan ibland relativt enkelt "åstadkomma höns av fjädrar" vi kanske kan dra lite lärdom.
Vad gjorde vi resten av charterveckan, undrar kanske någon? Fick bli en del solande på stranden med en nyinköpt pocketbok på engelska, frukost under citronträdet varje morgon samt en och annan öl vid strandpromenaden.
Badade.....gjorde bara maken!


Kul pelikan klarade flygtransporten utan skador


Apropå höns, införskaffad på en annan resa, (i Malmö) för ännu fler år sedan


Exempel på "exotisk" solnedgång hemmave' !!

Ett övergivet mål

På gräsmattan står ett övergivet mål med en underligt formad boll i och en bit därifrån ligger en vattenpistol. Lite längre ner på tomten sitter en provisorisk "grind" i form av ena långsidan på en spjälsäng. Det är vad som finns kvar av "barndagarna". De reste vidare i förmiddags för att hälsa på nya bäbisen Wera i Västerås. Visst är det skönt att inte snubbla över alla leksaker, kläder och teckningar högt och lågt, men lite tomt och tyst blir det allt.
Vädret är inte heller på sitt bästa humör. Vi kan säga så här: Vattenpistolen på gräsmattan behövs inte längre för blöt blir man automatiskt, bara man sticker ut näsan.
I morse skulle vi hämta lite grönsaker ur landet till frukost. Det var väldigt intressant att ta upp morötter och plocka salladsblad, men efter en tugga när de var tvättade, återgick barnen till den ordinarie menyn, fil&banan med macka.
Hoppas bilmatsäcken fick ett bättre mottagande, den bestod av frukt, hembakade bullar och Ahlgrens bilar.
Efter att ha "vänt upp och ner på huset" i välbehövlig städning är jag nu ganska mör och somnar säkert gott, bara jag slår mig ner vid TV:n, maken har åkt på bortamatch med fotbollslaget och två-årspresenterna ligger på köksbordet för inslagning, så morfar kan ta med dom nästa helg när han åker upp på klassträff i huvudstaden.


Vi hämtar sallad....


och morötter


"resterna" i det trista vädret

Morgontrötta barn-tycker vi om!

När makens väckarklocka ringde ilsket , av "misstag" vid halvsju-tiden, (måste vara Inga som ständigt glömmer stänga av alarmet inför lediga dagar) visade inte den minste, som låg i vår säng, några tecken på att vilja vakna.
Inte heller 08.15 när gammelmorfar trodde det var säkert att ringa på grund av småbarnens besök, stördes han av signalerna som gick fram, innan mormor masat sig ur sängen för att svara.
Vi hade faktiskt sovmorgon ända till nio, en ganska lagom tid att gå upp tycker jag. Efter frukost påbörjade jag middagen genom att göra köttbullarna. När ugnen ändå var igång blev det blåbärsmuffins också.
Efter detta behövdes en liten belöning i form av shoppingtur till Hem & Hobby i Hjo för mig, dottern och hennes yngste son. När vi ändå var där, tittade vi in till "di gamle" och inspekterade två fåtöljer som behöver ett nytt hem, omgående. Lite "förning" hade vi också med, vilket "byttes" mot ett päron som Joel raskt glufsade i sig.
Via telefon gav vi order om potatis-kokning, så maten nästan stod på bordet när vi kom hem.
Morfar och barnbarnen tog en promenad till sjön, för att ge de stackars änderna mina mörkbruna bullar från förra veckans misslyckade bak.
Lika bra att sätta en ny deg och denna gång ha stenkoll på gräddningstiden, så det finns svenska bullar att bjuda de amerikanska gästerna vi väntar till elvakaffe på torsdag.
Lite kvällsgrillning avslutade sedan dagen.
Apropå USA, så har nu sonen förflyttat sig till San Francisco, där det enligt honom var kallt. Han har ikväll lagt upp en klassiker på Facebook: Foto av Golden Gate-bron, vilken är imponerande att både se på bild och åka över. Strax norr om staden, på andra sidan bron, finns ett naturreservat med redwood-träd, (Muir Woods) vilket maken och jag besökte för tio år sedan.


Först går solen ner

...ordentligt

sen blev dom även kvällströtta

...så småningom!

Blåbär och barnvakt

Till elvakaffet hade jag bakat en svartvinbärskaka och till den serverades vaniljsås. Lite pepparkakor fanns det också framplockade från skåpet. Leo sa att sådana kakor hade de inte i Stockholm, men dom gillade han.
Min syster med assistenter och kompis kom för att titta på utsikten från glasaltanen, vilken är påfallande lik den vi alltid har haft. Kakan med vaniljsås smakade bra, men syster ville, som alltid ha en smörgås först att grunda med.
De stannade en bra stund och njöt av vyn över sjön. Efter detta åkte Elin till blåbärsskogen med sin yngsta "assistent" Joel. Leo stannade hemma för att morfar skulle komma hem på rast, en stund mitt på dagen.
När han hade åkt tillbaka till jobbet igen, satte vi oss och skrapade femman-lotter (40 st) och väntade på den stora vinsten, -förgäves. Mycket slit för ingenting kan man lugnt påstå. Det blev totalt sjuttio kronor, vilket räckte till en dubbeltriss med en tjuga över. Mamma och lillebror dök snart upp med en halv mjölkkruka blåbär som står kvar på diskbänken i väntan på Inga. Vi får se när hon dyker upp!
Sen var det dags att "dumpa föräldrarna" i Skövde och ha lite quality time med barnbarnen. Vi besökte morfar på jobbet och hade det inte funnits en tom paketbur till hands, hade nog Posten i Tibro fått en "make-over". (signerad: Joel design)
Morfar tog med barnen hem och mormor fick i uppdrag att köpa pizza när hon handlat mat. Det var tur att jag köpte två, för den minste åt som en häst. Nu sover alla tre, så jag kan vara ifred med blåbären....


Allt är stilla, då tar vi....


en titt ner i mjölkkrukan innan de hamnar i frysen!


Besök på Mini-Zoo

Dagen efter "det stora 60-årskalaset" sov vi ganska länge, men vissa i sällskapet sov ännu längre än de andra.
Till frukost fanns det inte något mjukt bröd, så jag bakade frallor av pizzadeg, vilket går ganska fort.
Men barnen ville helst ha hårt bröd "med prickar" i alla fall. Nåja, vi var några vuxna som ville ha frukostfrallor.
Kaffe smakade bra tyckte alla stora och nyponsoppa dög till barnen.
Så småningom kom vi iväg till mini-zoo för att hälsa på kusin Viktor, som sommarjobbar där. Han hade en hälsning till dom som inte följde med: "Orkar man inte upp da'n efter fest är man allt ena riktiga kärringar" sa han med eftertryck! och vi lovade att framföra detta, vilket vi har gjort.
Göteborgarna är nu på väg hemåt, men ska stanna till i Hörnebo för lite kaffe hos storasyster så de håller sig vakna hela vägen hem, åtminstone chauffören. Blåbärsplockningen fick skjutas på framtiden, då det började regna på eftermiddagen. Min massage också, eftersom det kändes alldeles för rörigt för att kunna koppla av med sådant mitt i "folkmassan". Lite bilder från äventyret på zoo, blev det i alla fall.


Kusiner och kanin

Kusiner på hönsjakt

Småkusiner möter storkusin med marsvin

Titta pippi!

...och vad hittar vi väl här??

Man kan bli trött för mindre!!

Bättre sent än aldrig...

Ikväll hade döttrarna barbeque för sin "gamle" far. Alla barn och barnbarn var samlade, förutom Oskar som firar på distans, i Las Vegas. God och vällagad grillmeny, under äldsta dotterns ledning, för övrigt bara lite mer folk, till det redan rådande kaoset i stugan. Vi har suttit och tjatat om det mesta, bl.a. har vi stugägare fått en massa goda ? inredningsråd, som vi tänker behandla med "respekt". Men vi gör nog som min morfar sa angående de råd han fick av kunder, om vad han skulle tillverka på sin svarv: "Dä' skiter ja' allt i!!"
Nyss i den sena kvällen tog infödde stockholmaren tillika svärsonen, fram "skohornet" och lyckades klämma in fyra göteborgare med hund, genom att snabbt omdisponera befintliga sovplatser och blåsa upp några till. Så slipper de köra hem inatt, som annars var tänkt. Vi får dock se om de kommer isäng, för nu har de fått upp ångan ordentligt, ute i "glasburen".
Tidigare idag var också gammelmormor och gammelmorfar här på "invigning" av ovan nämnda, inglasade uteplats.
Denna gång serverades hallon-och rabarberpaj med glass.
Imorgon är det dags för mini-zoo i Tibro, för att besöka kusin Viktor där han sommarjobbar och titta på alla djuren.
"Barnen" får väl hållas till de tröttnar men jag kryper snart till kojs, ska bara göra en inventering först över vad det finns att servera till frukost....men det blir INTE gröt på sängen!


Föremålet och maten


Solen gick ner långt innan festen var slut


Nå't mer ska jag nog hitta till morgondagens frukost


Leo, abborren & andra delikatesser

Idag har jag blivit av med kalufsen, det var väldigt skönt. Det har också blivit något svalare väderlek, vilket är angenämt. Nu är det sådär svenskt lagom, tycker jag. Morfar åkte till jobbet vid sjutiden, men då var inga barn vakna. Vid nästan halv nio kom Leo och mamma in, men den "morgonpigge" lillebror och pappa hade inte ens vaknat när jag var tillbaka från frisörskan. De tog en ordentlig sovmorgon. Morfar kunde fixa ledigt halva dagen och två dagar till, så han var snart hemma igen. Då grävde han och Leo efter mask, för att åka och meta. De skulle fånga abborrar hade Leo bestämt. Det var hans första fiskeförsök, men har man bestämt något, så blir det så.
Eftersom vi redan hade inkokt lax färdigt till middag, blev dock den fångade abborren tillbakasläppt i ån Tidan, efter att ha simmat runt i en hink en stund. Joel "valde" att åka till Hem & Hobby med sina föräldrar istället. (imponerande moget val)
Medan övriga familjemedlemmar var "bortresta " i olika ärenden, ägnade jag mig åt att klippa gräset och befria laxen till middagen från så många ben jag kunde hitta. (Det visade sig dock att det fanns ännu fler.)
En något misslyckad banankaka, hann jag också med att baka, halva fastnade i formen.
Oskar och hans kompis har nu hittat till Las Vegas, där verkar det också finnas den "gamla vanliga menyn" som dom grabbarna gärna stoppar i sig. Vilken tur??? Inga veganer här inte! men håll i plånboken och bemästra speldjävulen är kanske ändå prio ett, kan jag tycka. Väl hemma lär det ändå bli vatten & brö' i minst ett halvår, efter dessa utsvävningar. Motto:"Once in a lifetime" ligger nära till hands i tanken.


Första fångsten


Frossarnas förfärliga frukost, faraway from "förstånd"!!!


en av mina "pumpa"blommor i trädgården


Dom är redan här!

Satt på jobbet och åt lunch, då ringde min mobil, som för det mesta är tyst och snäll. Det var stockholmare i andra ändan, som förvarnade om att de precis satte sig i bilen för att åka till "sommarstugan". -Så vi ses när du slutar!
Fick ta vägen om  affären för inköp av lite korv att grilla och när jag svängde ner på gården hemma, stod redan deras bil där.
Vi bestämde oss för att skoja med morfar, som inte heller visste, att de skulle anlända idag, så vi "gömde" deras bil och satt tysta i huset när han kom hem vid halv sju. Innan, när jag spanade efter makens bil, passerade några grannar som var på hemväg efter en motionsrunda. Hade inte varit fel om de gått en runda åt mig också. Varför kan man inte lägga ut sådant på entreprenad? Att köpa tjänster som man inte själv vill utföra är ju trendigt och just motion skulle vara väldigt behändigt att kunna "leja för"!
Ikväll var det återigen en full regnbåge över vårt hus. Jag har hört att det ska finnas en skatt nedgrävd vid regnbågens slut....
Då borde vi ju ligga bra till om regnbågen både börjar och slutar på vår tomt!!!!!


Här är dom....i full gång


Redigt och glatt motionerande grannar.


regnbåge över Fagersanna...igen!


...och som vanligt slutar dagen.

En dag kvar.....

Nu har jag bara måndag kvar, innan jag får min "sommarsemester" från Turistbyrån. Jag har alltså ingen tjänstgöring där inplanerad, förrän nästa måndag. Om allt annat också går enligt planerna så är det bara en dag kvar till familjen Danielssons ankomst, min nästa massage och inte att förglömma, den sedan länge efterlängtade klipptiden. Idag har jag på jobbet tipsat, en holländsk student som ville vandra lite i skogen, om att ta bussen från Karlsborg till Fagersanna och gå skogsrundan på andra sidan riksvägen, vid "byn". Den trakten känner jag ju i alla fall till och där är både skog och fin utsikt. (ser sjön!!!!) Till Fagersanna finns det i alla fall allmänna kommunikationer, vilket helt saknas norrut, till Nationalparken i Tiveden. Rekommenderade även igår den rundan, till ett tyskt par som hyrde stuga i  Fagersanna. I trädgården växer det nu tomater, ännu är de fortfarande gröna, men det finns några stycken som börjar bli "lagom stora", sen har mina pumpaplantor börjat blomma, stora fina gula klockor. Om det fram i höst också blir pumpor återstår att se, men jag planterar dessa frö främst för att blommorna är så fina.
Solnedgången har också återkommit, efter två dagars regnande.


På gång....


det har lugnat ner sig med blåsandet.


Solnedgångens återkomst!

"Gula faran"

Sonen som befinner sig i USA sedan snart en vecka tillbaka, verkar trivas som fisken i vattnet. Han har börjat lägga upp lite foton från "over there", på sin Facebook-sida, men det är inte några naturbilder direkt, mera i kategorin "urban jungle", hittills i alla fall. De befinner sig i Los Angeles och har besökt några talk-shows som publik, samt shoppat en del, innan Oskars resväska återförenades med honom efter att "ha gjort" Frankfurt på egen hand ett dygn.
Vi får se hur mycket han får tillbaka på gjorda inköp, från VISA-kortsförsäkringen för väskans utflykt. Som tonåring var han där på språkresa, så det är väl lite nostalgitripp att komma tillbaka. Dock har han inte längre någon kontakt med sin värdfamilj, som var en historia för sig. Fadern var federal agent som infiltrerade motorcykelgäng, typ värre än Hell's Angels. Ibland är det tur att "mamma inte vet allt" förrän efteråt. (kanske inte ens då förresten!)
De foton han den gången knäppte, var inte heller naturvyer precis, men man kunde ana lite berg i bakgrunden, vilket man även kan den här gången, men vad som är huvudmotiv framgår tydligt.
Platsar (tycker jag) väldigt bra, under rubriken:"Boys and their toys", väntar med spänning? på resterande fotoalbum från resan. Denna gången, om han åter springer på Nicolas Cage, hoppas jag att han lärt sig hantera sin kamera, så berömdheten fastnar på bild.


"Gula faran" som de far omkring med i storsta'n, "cruisar" heter det, även på svenska numera!!

RSS 2.0