Svart fredag....

...har hittat hit från USA. I torsdagens reklamskörd från postlådan, kunde det läsas om "Black Friday"-erbjudanden på Media Markt. Vad ska man då tycka om detta? Förhåller mig väl hyfsat neutral, men då vi inte firar Thanksgiving och svart fredag är ett "kommerciellt bihang" till denna helg, så känns det väl lite sådär. Det är ju valfritt att gå på marknadsföringstricket och är det rusning till mellandagsrean, så varför inte klara av det före jul istället. Nu kommer sannolikt inte det ena förta det andra, men faktum kvarstår. Har "Black Friday" kommit för att stanna, precis som Halloween.
Sen såg jag en insändare av en moderat politiker, boende i Stockholm som inte tyckte att en månadslön på 36.000+ var höginkomst, för det var så dyrt att leva på (framförallt) Söder och enligt artikeln var det ca tretusen personer som nu riskerade att inte få skattelättnader i denna inkomstintervall. Stackars dom! Ja allting är ju relativt..... sätter man på sig skygglapparna och "glömmer" alla sjuka, arbetslösa och pensionärer som inte har fått ta del av ett enda av de redan införda fem jobbskatteavdragen och blundar för alla som tjänar mindre än 36.000, varav säkert många bor på t.ex. Söder, då har man stora problem med sin prioriteringsordning. 
Och sådana personer sitter i vår riksdag och beslutar över vanligt folks vardag, utan förmågan att ens kunna se till helheten. Sorgligt, är väl bara förnamnet.....
Hade en del ärenden att ta tag i idag och begav mig mot sta'n, med en avstickare till second hand i Tibro på vägen dit. Många med mig hade bestämt att göra detsamma och det var "trafikkaos" vid Elins Esplanad-området.
Men nu har jag gjort det jag behövde och kan strunta i julträngseln där, resten av året.
Dags att ta hand om det inköpta och att packa klart till Julstämningsmarknaden i Tibro på torget imorron.
Mellan 14.00-18.00 pågår aktiviteterna och commercen. Väl mött, de som vill, vågar och kan......
 
Grannen fällde sin stora ek imorse, (såg hur den föll) nu blir det väldigt fri sikt neröver Strandstaden.
 
Så ser granristomten ut, som tillverkades i torsdags.
 
Varför utsätter man sig för shopping en lördag, nästan i december?
 
Allting är ju som sagt relativt....och jämfört med Stockholm, så är detta trafikkaos "a walk in the park"
 
 
 
 
 

Julstök och arbetsförmedlingsveteraner

Öppnade igår kväll kistan med julgardiner och dukar, när väl detta är påbörjat får den stå öppen tills "julen är på plats", vilket kan ta några dagar i anspråk men samtidigt blir det lite när andan faller på, man kan parera och göra annat emellan om det blir "tradigt". På så sätt kan man (läs jag) tycka att det till iallafall 99 % är roligt.
Nu har jag även genom åren utarbetat en metod, där gardiner och pynt sätts upp först och under pågående arbete, dammas och torkas det där så behövs. På gammalt vis ska man väl egentligen slita ut sig med storstädning först (läs enligt mor), så man knappt har någon energi kvar till den roliga biten. Men jag gör på mitt sätt och "fuskar vidare", år efter år.
Till sist drar vi över alla golv med moppen.
Tro det eller ej, men det funkar väldigt bra och barn med barn firar här vartenda år och överlever.
Dock efter jullunchen då det är Kalle Anka-time, blir det för min del en "spontan" tupplur. Har nog inte sett ett helt program på minst tjugo år, men vad gör det......
Åter till dagen, då det faktiskt inte ens har varit första advent än. Förutom den öppna kistan, stod idag på dagordningen att åka till Inredia och träffa Arbetsförmedlingens veteraner (en kamratförening för pensionerade arbetsförmedlare) där min far var verksam sålänge han levde. Förena nytta med nöje var det också, då jag återigen passade på att lyssna på antikvarien som berättade Tibros historia och Inredia-husets, för gruppen. Har ju själv hoppat in och guidat en gång (hittills) så tips och idéer kan man aldrig få för mycket av.
En pratstund med veteranerna blev det också efteråt, om far, hans bok och arbetsförmedlingens urspårning.
Ja, vi var väldigt överens om: "att det var bättre förr" . Dom som tjänstemän när man faktiskt förmedlade jobb och intresserade sig för individen och jag med färska upplevelser, "mitt i skiten" att berätta om.
Som avslutning diskuterade min projekthandledare(antikvarien) och jag lite angående "mormorsdokumentationen" innan maken hämtade och vi inhandlade både kina- och tai-mat med hem....
Nu är vi mätta......snart är det Idol och annat kul på dumburken. Därtill blir det stickning.
 
Visst ser det inbjudande ut att svänga in till Tibro. Här vid Gärekorset.
 
....och så återigen en bild på Inredias trappa, den här gången befolkad av arbetsförmedlingspensionärer, flera av dom kollegor till min bortgångne far.
 
 

Granris, slött internet och krånglande SAAB.......

....att skaffa det första i rubriken, var ett av dagens göromål som jag hade antecknat på agendan. Maken satte den otrevliga väckarklockan återigen, nu för en tur till Lidköpng och nå't annat dammigt arkiv att rota i där. Ja tycker han att detta är roligt, ska inte jag protestera, men man kan ju inte bara roa sig, trots att man är pensionär.....
Så listan med göromålsuppgifter här hemma fylls väl på under tiden, det ska vi nog se till Inga och jag.
Efter frukostbestyren till mig och "pippina" följde framplockning av adventsstakar och stjärnor, sen bar det iväg till skogen ovanför motionsspåret, där de har fällt en massa tallar och granar. Med påföljd att det fanns gott om ris att plocka till sig av, för de tänkta dekorationerna i trädgården. Blåste gjorde det en hel del, men var ändå hyfsat vindstilla bland träden som stod kvar.
Gran-, tall-, en- och blåbärs-ris fick jag med mig hem och sedan kunde "skapandet" ta fart. En stor balja med tallris där det eventuellt senare blir en ljusslinga i, en granristomte med äpple som näsa och en "gröthörna" på yttre verandan med ljuslykta bredvid.
Lite ordningsplockning i glashuset för att ge plats åt kommande julgran, men även gåbandet som jag baxade ut dit från sovrummet. Nu kan jag öppna dörrarna på min garderob igen.
Sen var jag ganska färdig för en dusch och middag, men fick då se kökets smutsiga fönster som ropade på puts.
Övertalade mig själv att det går ju fort ......och så blir det mycket finare med de nyditsatta ljusdekorationerna.
Efter äten middag sen, blev det lite segt, inte bara jag förresten, internetuppkopplingen tar en massa tankepauser vilket är mycket irriterande.
Har börjat göra "ping-tester" för att ha statistik på kapaciteten, för det får bli samtal till Telia igen framöver det är ett som är säkert!
Maken kom hem tidigare än väntat, detta på grund av en krånglande SAAB. Hade fått använda startkablar..... ja alltid är det nå't. Bara två månader sedan de senaste reparationerna, då till en totalkostnad av sexton tusen.
En riktig sparbössa med andra ord......
 
I skogen......
 
I vårt äppelträd: sidensvansar kalasar på kvarvarande äpplen.
 
"Gröthörnan" till tomten är klar.
 
 
 
 
 

Tyst i huset....

...om inte jag får för mig att föra oväsen. Maken har försvunnit till Mariestad i förmiddags och ska stanna där på biblioteket och kolla gamla arkiv, hela da'n. Visserligen hade han satt sin väckarklocka till imorse med påföljd att även jag vaknade, men det var inte så okristligt tidigt att det gjorde nå't direkt. Men ljudet på väckarklockan är inte av det angenäma slaget, utan riktigt otrevligt rent av.
"Tacka vet jag" min mobilväckning (om man nu måste ha någon) för den har ett mildare oväsen att starta dagen med.
Hur firade jag detta nu då, kanske någon undrar. Jo vid datorn och spisen (som vanligt helt enkelt). Det tar tid att fixa med gamla foton och många fler finns för genomgång, för att eventuellt använda/bifoga till historiken över mormors liv som snickarhustru.
And "gänget" har varit här för en springa runt i cirklar på gräsmattan -dag. De fick lite bröd därtill och småfåglarnas mathus fick mera solrosfrön. Nu är det dock tyvärr lika vanligt att kajorna i flock plundrar detsamma och därför tar det väldigt fort slut på maten. Alternativet hade varit att ingen får något, men det är trist att inte ha lite flygfän att mata när man blir gammal. Än har det dock inte gått så långt att jag matar duvor, största anledningen till det är kanske att vi bara har någon enstaka skogsduva i tallen, på sommaren.
Vid spisen tillagades en baconblandad nötfärsbiff med hemmagjord klyftpotatis till middag och resten av färsen fick finna sig i att bli köttfärslimpa för framtida behov. 
Hantverksprojektet från gårdagen är avslutat, där får framtiden visa om det är en lyckad väg att gå.
Ikväll får det bli bönder och så kanske jag ska strunta i att se på lotto-dragningen, det brukar ju gå bättre då.......
 
Fler fåglar i flock flyr frosten.....
 
Foto från förr: Min mormor med min mamma i famnen (1929 - 30)
 
....samt mormor och morfar vid Gamla Örlenbadet på 40-talet.
 
Dagen börjar avta.....det var den 27november 2013 det!
 
 
 

Uppdateringsförmiddag och vidare äventyr....

"Fjättrad" vid datorn hela förmiddagen, med uppdateringar av mina färdigheter både här och där. Till exempel profilen på Linked In är kompletterad med lite av varje. Utanför skiner solen över sjön, medan frosten ligger kvar på gräsmattan och småfåglarna håller möte på makens cykelstyre. Ännu har inte de hungriga kvackarna visat sig, vare sig "in person" eller genom "visitkort" på altanen. 
Fortsatt plan för dagen blir, lite mer datanörderi, gymaktivitet, secondhandbesök, pakethämtning och diverse hushållsgöromål inklusive matinköp. Därefter ska framåt kvällningen ett hantverksprojekt avslutas.....
Så helt plötsligt ringde en f.d. kollega till min numera bortgångne far och undrade om jag hade kvar exemplar av hans bok "Hågkomster". Arbetsförmedlingens veteraner skulle ha lunchmöte med visning på Inredia av alla ställen, nu på fredag. Han hade själv fått boken och visste att det fanns ytterligare gamla kollegor som var intresserade, jag lovade då att komma dit med boken, så får vi se..... 
Under samtalets gång kom "kvackargänget", men de fick nöja sig med vad naturen bjöd idag. "Restaurangen" hade tisdagsstängt, inte värt att skämma bort dom för mycket..
Hur gick det då med dagens planer? Jo alltihop avklarat och lite till gjort, bara hantverksprojektet återstår att slutföra helt, men det fixar jag framför dumburken. Om jag inte somnar förstås.
Kaffe kanske inte skulle sitta fel.......
 
Fyrfota besök i trädgården......
 
......och småfåglar vid frukostbordet.
 
Eftermiddagssolen lyser på Snickarhöjden.
 
Konservburks"organizer" fanns i paketet jag hämtade. Blev inte riktigt som jag tänkt, men vi gör ett försök
 
 
 

Jag är inte ensam.....

Som jag sa igår, var det idag dags att infinna sig på det månatliga, personliga besöket hos Arbetsförmedlingen. Men innan dess hann jag med att slinka in på Postcenter, för att skicka iväg alla brev till både USA och Europa. Fem minuter innan de stängde halv tio, travade jag in med sex utrikes försändelser och ett inrikes paket. Vet ju själv hur kul det var att få så mycket fem i stängningsdax. Nu dock med den skillnaden att arbetsdagen för tjänstgörande person inte var till ända, bara öppet-tiden för förmiddagen.
Det var en för mig obekant tjej som expedierade, vilket känns lite underligt då jag är van att träffa mycket välbekanta ansikten på det etablissemanget. Nåväl tre postkontor har ju flyttat ihop och hon var ifrån Hjo. Bad henne hälsa till övriga och det lovade hon göra. Sen kom jag på att det var lika bra att inhandla årets julfrimärken också, så knappa tusenlappen fattigare begav jag mig därifrån.
Hann sedan in på Netto för några förnödenheter, innan AF slog upp portarna klockan tio. 
Där var det gott om "kunder" vill jag lova och en av de andra var min kusin, så det blev en liten pratstund i "kön" för att lämna in det papper som jag redan skickat via mail till min handläggare. Men ska man gå dit så måste man.
Är väl inga problem med regler om det fanns den minsta lilla logik, men med nummer ett på myndighetens agenda att "de fuskande latmaskarna" behöver kontrolleras som första (och i nuläget enda) åtgärd, skjuter man garanterat förbi målet. Förmedla jobb är sekundärt, vilket ganska enkelt kan förklaras med att: Det finns för få, eller inga alls.
Ovanpå detta blev det en fika på Brödboden med kompisen, som återigen far söderöver för en jobbperiod imorron. Ack den som kunde följa med, för en stunds andrum från dårhuset...... 
Lämnade på hemvägen in symötets lotto, en del småvinster hade det blivit under de tio veckor som gått, men det räckte bara till hälften av nästa omgångs avgift.
Inga hade gjort köttfärsbiffar i ett svagt ögonblick under gårdagen och bjöd detta till måndagmiddag och alla räkningar är nu avklarade för november, så stickfåtöljen nästa......
 
Hit har Företagscenter (Postcenter med brevbäring) flyttat. F.d. Sparhuset.
 
......och dagen har varit vädermässigt helt ok.

Jodå.....

...tjatet på Inga gav resultat, vi fick köttfärspaj med sallad till kvällsvickningen. Hann aldrig ta någon bild bara, för den var försvinnande god.
Tur att jag spelade in Liverpool-derbyt för det var en spännande och händelserik match, kul att titta på. Sen var väl alla sådär nöjda då det slutade 3-3, vilket väl var bra för lördagskvällen i sta'n. Fred och vapenvila till nästa drabbning, framåt våren.
Missade att titta på lottodragningen, men det verkar vara en bra taktik då det kom ett glatt mail med meddelande om "storkovan" som en glad överraskning. Fem rätt och massor av pengar...hela 80 riksdaler.
Kan bara inte låta bli att tänka på om ytterligare två nummer varit av den rätta sorten........
Men "greser s'a ju ente ha roli't"...., så back to business och reality. Bara två matgäster till frukost idag, de andra kanske var ute och festade hårt igår och inte orkade tänka på morronmat.
Lite halvsega fläskkotletter hittade Inga i frysen och serverade till middag, ska säga till henne att nästa gång banka sådana med köttklubban, före tillagning. 
Fick ett uppdrag från huvudstaden vid makens hemkomst därifrån, att laga en hund (en väldigt lång tax) vilket jag har påbörjat. Vet ännu inte om den överlever operationen eller om det blir begravning, men än finns visst hopp.
Funderar också på att bekanta mig lite mer med finbyrån därute i gäststugan, vi får se hur det blir.....
Imorron väntar den obligatoriska månatliga inställelsen "in person" hos Arbetsförmedlingen, med en skriftlig redogörelse över vad jag har gjort för att lösa min situation.
 
Lite mer hanterbart, en i taget.....fru And var här en stund före.
 
På "operationsbordet....."
 
...och hen överlevde ingreppet och har fått en "värmestrumpa" för stygnen.

"Sekunda" shoppingturné

Idag stod en hel del på agendan, men första uppgiften blev, (inte helt överraskande) att servera frukost till "gänget". Idag bestod gästskaran av ca tjugotalet "vaggande" flygfän. Som sagt de börjar bli för många, kan ju inte hålla hela kolonin vid liv över vintern.
Egen frukost och därefter avfärd mot första stoppet, second hand i Tibro, följt av leverans till Hörnebo från Stockholm. I rask takt blev det sen Hem & Hobby för inköp av några tallrikar till (att slå sönder) så nu finns femton stycken i skåpet istället för bara tolv.
Nästa second hand, Hjos relativt nyöppnade sådan, resulterade i ytterligare en kasse prylar. För att klockan skulle passera lunchtid på äldreboendet, stack jag emellan med att handla egen mat på Netto.
Sen var det lagom att dra till mor på visit. Stannade inte sålänge, då telefonen ringde och den byrå (på Blocket) jag gjort förfrågningar om igårkväll "hörde av sig". Det blev bestämt att jag skulle hämta den om en timma, vilket innebar hemresa via Mölltorp. Passade då på att inhandla en pizza i Mölltorpskiosken och sen drog "flyttlasset" till Fagersanna. Jag tror faktiskt att byrån kommer att trivas i vårt "gästannex".
Innan jag for på min turné, tryckte jag på inspelningsknappen till matchen Everton-Liverpool. Den ska jag avnjuta nu innan det förmodligen blir en köttfärspaj till kvällsvickning, om jag orkar tjata tillräckligt på Inga vill säga.
Lördagskvällens program på dumburken innehåller en hel del sevärt, så stickfåtöljen.....here I come!
 
Ordna kön bara.......
 
Påväg från Hörnebo mot Kyrkefalla kyrka, sen vidare till Hjo...
 
Utsikt över Vättern, vid Grevbäck
 
"Ljus" över Brevik
 
Raksträcka mot Mölltorp i motljus
 
"Fulbyrån" (t.h.) har fått sällskap av "Finbyrån"......
 
 

Fredag hela veckan....

....ja det hade varit nå't det, men får väl nöja mig med en av sju då. Om den inte ginge så fort bara, denna favoritdag. Började med ett långt telefonsamtal med sonen, som var ganska positivt förvånad över nivån på ersättningen vi kommer att få från Telia. (Nu har vi ju inte sett några pengar än men....några dagar kan de väl få på sig med detta). Sen diskuterade vi hans anställning, eller snarare brist på fast sådan, då han bara har jobbat där på DHL sedan 2006, alltså sju år vid det här laget. Fortfarande på "inringning" men han vet att han har minst fyra timmar varje dag, plus lördag. Nu skulle han jobba heldag varje fredagkväll ett tag framöver, men natt där behovet uppstått kunde han inte få (som hade gett mer i plånboken), därför att han var "oumbärlig" på utrikesbiten.
Hur kan man vara oumbärlig efter sju år utan att bli fast anställd? Det övergår faktiskt mitt förstånd, eller vi kanske ska säga såhär istället: Jag vill inte förstå och acceptera att arbetsmarknaden är så rutten att man kan komma undan med sånt i all evighet....
"Gänget" väntade i trädgården och fick några nävar solrosfrön idag också, men de börjar bli alldeles för många. Någon med licens får gärna komma hit och fixa sig några andstekar, "jag bjuder" (haha).
Lite frukost och allmänt plock, samt internet-letande med jobbsökning följde därefter, sen en tur till Inredia för att lämna passerkortet åter, lönelapp till administratören och hämtning av ljudböcker på biblioteket åt maken.
Då allt detta var avklarat "firade" jag med en omgång på gymet och hemma bjöd Inga på vitkålsstuvning med korv.
Kaffe och en "go och gla'-kexchoklad" är precis slut, så nu laddar vi för Idol-kväll......
 
En domherre siktad i busken vid slänten.....
 
...och svanar (alt. kanadagäss) påväg söderut passerar över Tibro, förebådar bistrare klimat?
 
Men innan dess, lugn och fin sjö idag, om än bara med enstaka glimtar av solen.

Jag hade rätt.....

För det första, då jag till slut fick tag på en tekniksupportchef på Telia. (Det är inte det lättaste kan tilläggas.)
Hon höll med mig om att det var dåligt och alldeles för långdraget, dock är det inte helt säkert att det ens med detta värstingmodem kan "ta hand om" alla de grejer vi hade inkopplade innan eländet började.
Nu vet jag iallafall vart jag ska ringa för snabbare kontakt om det fortsätter strula och tvåtusen får vi i kompensationsersättning för en månads elände. Nu är det alltså bara att hålla tummarna för att det inte börjar igen och viaplay, samt playstation använder vi ju inte så ofta. Vid barnbarnsbesök får vi köra "fingers crossed" fortsättningsvis.
Apropå barnbarn så är det ju ett nytt på g däruppe i huvudstaden, ankomst beräknades (idag), till 14 april. Då kunde också ses att mormor "to be", hade rätt i sin gissning av sort. Nä mer skriver jag inte....
Har förutom internetdammsugningen efter jobb, tömt och tagit bort byrån i köket, så nu kommer jag inte att hitta något av vad som var däri på ett tag. Det tar tid att registrera ny förvaringsplats i min ålder.
Inte för att jag är speciellt gammal men.......så är det.
Soptunnan knallade inte heller upp till tomtgränsen igår, så nu har vi en full sådan och två veckor till nästa tömning,
Nice! (not)
Har också hunnit med ett besök hos en kompis under eftermiddagen, samt vittjat postlådan. Nu dags att ta hand om dess innehåll.
 
Flygfäna på plats letande solrosfrön......
 
...ett annat "flygande föremål" var också ute idag, landade dock inte på vår gräsmatta.
 
Mitt nya visitkort kom i posten idag.

På plats......

Gårdagens misstanke om att det inte skulle funka med avancemang till VM för Sveriges del, visade sig ju med facit i hand vara befogad. De kämpade på bra och ett litet hopp fanns där ett tag, men måste man anfalla till 100%  med Ronaldo i motståndarlaget, då var det bara en tidsfråga...... 
Tråkigt, men bara att inse fakta: Portugal har det bättre laget.
Shoppingrundan med syster i Skövde flöt på bra, fikat var gott och jag kom hem med tre nya plagg (en tunika och två tunna tröjor). Träffade även en f.d. jobbarkompis på ICA Maxi, (där hon satt i kassan) vilket var ett bra tag sen sist.
Sonen var hemma en sväng för att fixa med det nya modemet och det verkar vara fortsatta tveksamheter med tekniken, trots "värsting-variant". Suck!
Några timmars sömn blev det väl ändå, innan det var dags att kliva upp igen. För en heldags tjänstgöring på Inredia, i receptionen inklusive en guidning av femtiotalet pensionärer.
Dagen rullar på, inte så länge kvar nu. "Överlevde"  premiär-guidningen och blev tackad efteråt, så totalkatastrof var det väl inte i alla fall. Men pensionärer är väl ett både snällt och tålmodigt släkte, så.........
Matlådan uppäten, kaffe drucket och nu är det i stort sett bara att invänta kvällsmötesgästerna för att därefter avsluta tjänstgöringen och bege mig hemöver, till följetongen Telia teknik-trams.
Några kvällsmötesgäster dök aldrig upp och internet härhemma har fungerat än sålänge, parallellt med telefonen, dock är inte "de störande objekten" (playstation & viaplay) tillbakakopplade, så det återstår en del frågor....(typ)
Får väl koppla ner i stickfåtöljen, med böndernas fortsatta kärleksöden på dumburken........
....till ackompanjemang av hockeyljud från sovrummet. Det märks att maken är hemma igen.
 
Vägarbete mitt i rusningstrafiken, om de tvättade stolpar eller vad de gjorde när jag åkte till sta'n igår, köer!
 
Hela Inredia-trappan full av pensionärer, men de var snälla ve' mig, då jag stod och tjatade historia....
 

Tisdag

Maken dök upp strax före midnatt igår, med en alldeles förfärligt massa stora kassar. Det hade visst blivit lite över i dottern och deras flytt. Nu var det mesta sådant som bara skulle mellanlanda här i Fagersanna, på sin väg mot Hörnebo som slutdestination. 
På morronen idag, hade vi ett gäng änder väntande på frukost, vilket de fick. En och annan skata höll sig också framme, tog brödbitar och gömde i gräsmattan.
Förbereder mig för guidningen, gör fusklapp till morgondagen så jag får med allt.
På spisen puttrar en fläskstek med katrinplommon och maken har åkt till ICA i Tibro för att hämta "värstingmodemet". Nu är det bara att hålla tummarna att det fungerar, annars kan vi väl konstatera att Telia har gjort förändringar i sina stationer, som på vissa platser deras modemvarianter inte hänger med på. Service/ansvar? ja i dagens Sverige är det väl vanligast att det ligger på "Nån annan", inte vårt bord, är du inte nöjd så finns det andra aktörer osv. Ska försöka att inte måla f..n på väggen, men efter en månads avsaknad av fungerande teknik, är han inte långt borta kan jag säga.
Får snart sparka igång Inga så middagen blir klar, då avfärd mot Skövde närmar sig.
Ikväll får vi hålla både andan och tummar, för att Sverige ska kvalificera sig till fotbolls-VM i Brasilien, men jag har mina misstankar om att det "skiter sig". Ytterligare en sån där gång då jag önskar att jag har fel.
 
Breakfast is served....
 
Vanudå, äppeltjuv med egen stege? Nej, bara lite mer byteshandel.....
 
Denna gång fint slöjdade smörknivar i ene (hallon var det förra gången, då en annan granne)
 
"Söndag-middag" en vanlig tisdag? Jaaa, och......!
 
 
 
 

"Hantverks-sjukhuset"

Idag var det alltså dags att ta med ångmaskinen och åka till Hantverkscentrum i sällskap av museiechefen, för att försöka få hjälp av de bästa att laga det som gått sönder. Det uppstod allt lite separationsångest att behöva lämna den ifrån sig och en aning orolig är jag att det ska hända nå't mer. För det är en unik skapelse som morfar åstadkommit i trä och den enda i sitt slag i hela världen, det är jag säker på.
Nåväl jag förberedde mig en del nere på Inredia också, inför tjänstgöringen nu på onsdag med guidning.
Inhandlade en överenskommen julklapp, tittade in till Rebdesign och där möttes jag av den glada nyheten att några vantar, en bläckfisk och en tröja var sålda. Sen kunde jag "inte dra på det längre" utan pallrade mig iväg till gymet.
Dagens dusch nummer två vid hemkomsten och en snabbis till Tempo, för att köpa lite köttfärs, då jag blivit sugen på chili con carne till middag.
Kompisen kom och fikade, samt avlämnade billigt inköpta parfymflaskor i Spanien och därefter har jag provskyltat inför adventsmarknaden på torget i Tibro.
Tyvärr var det också en del tråkiga nyheter som damp ner under dagen, en f.d. facklig arbetskollega som hastigt gick bort inatt, flera år yngre än jag själv och en annan kompis som inte mår bra.
Imorron är det second hand och ovanpå detta framåt kvällningen, shopping med syster i Skövde.
Snart dags att fortsätta sy ihop alla stickade fuskvantar som ligger på kö.......kanske finns nå't att se på dumburken till detta, har inte kollat utbudet ännu.
 
Fick stanna hos "farbror doktorn"
 
....födelsedagsbrev påväg...
 
Morgonljus vid Kråkhult
 
Nyrenoverad och klar klockstapel vid Ransbergs kyrka, -fin.
 
Provskyltning......
 
......fortsättning, andra hållet.
 
 
 

Gluten-fattig fikastund......

Ibland är det inte så dumt att "bjuda hem" folk. På något sätt kommer städtänket igång och med "iordningplockar-glasögonen" i skarpt läge, tar man tag i det som retar en mest i röran. 
Nu pratar jag inte storstädning på långa vägar utan bara ta dig i kragen och plocka undan-andan som per automatik på något sätt kryper upp till ytan. Då är det bäst att passa på, för i sådana sammanhang känns dessa tradiga göromål inte lika tråkiga. Utan det är väl lite som att man får en belöning efteråt, för det är ju alltid kul med trevligt besök, både väntat och oväntat.
Med andra ord blev det ett röjande, dammsugning och golvtork light, innan Inga slängde ihop lite fiskpinnar och pulvermos till söndagmiddag. Ska man fira så ska man.....
Sen skar hon en fruktsallad och vispade nyttig grädde till den, samt ställde fram varsin maffig kaka till gästerna.
Nu var det bara två av sex som kunde tillbringa eftermiddagen hos mig, men trevligt hade vi, nästa träff bestämde vi och småstädat i huset blev det......
Dags att förbereda morrondagens utflykt i sällskap med ångmaskinen, för konsultation och eventuell hjälp med skadan som uppstod i samband med utställningen. Vi får se hur det går......
....och maken dyker väl upp framåt måndag-midnatt, efter en vecka i huvudstaden.
 
Dukat och klart......
 
...och gästerna har anlänt.
 
Nästan samtidigt..... är det fika på lokal i huvudstaden, med morfar.

Man kan ju inte svära hela helgen.....

.....händer ju ingenting på teknikfronten från Telia (då heller) och sörja förlusten i fotboll kan vi vänta med till tisdag kväll, om dom inte vänder på steken, då. 
Sen kan man även undra varför så många gillar Kevin i Idol. Jag tillhör en av dom och han är visst inte bäst, vare sig artistiskt eller sångmässigt, men han når fram på nå't vis. Kan inte motivera varför jag gillar honom, men på något sätt påminner han om James Blunt och honom har jag alltid gillat......
Det blev en tur till second hand, vilket ni säkert förvånat höjer ögonbrynen åt, eller? Nä, skulle väl inte tro det och där träffar man alltid någon att byta några ord med. Ibland är det folk man inte sett på väldigt länge, som bor en bit härifrån så var det idag. 
Det blev en kasse med hem idag också, men jag lämnade faktiskt av en också, så det gick jämnt upp kan man väl säga. Och pengarna man lämnar ifrån sig, går ju till välgörande ändamål, så några kronor mår man bara bra av att bli av med, så dä' så!
Middag intagen (Inga var allt lite lat idag), pepparkaka bakad till eventuella fikagäster imorron eftermiddag och i stort sett är alla julklappar inköpta, inslagna och klara. Ett antal kassar tar upp plats i mitt datarum. Får väl använda det till tomteförråd istället för dataverksamhet framöver kanske, med tanke på att teknikens under lyser med permanent frånvaro här i huset, om inte sonen fixar nödlösning.
Men nu blir det snart "så mycket bättre" (ha!) för det är Downton Abbey senare ikväll och till dess kan jag jobba lite med foton.
Men först en kopp svart med pepparkaks"muffins" till. Doftar gott från köket, så Inga får väl godkänt då.
 
Tomten har "hyrt" lagringsutrymme......
 
Gör man inget intressant på dan, blir det matbilder.... rösti, lingon, bacon och ruccolasallad med fetaost.
 
....och här kommer en matbild till.
 
 
 

Tekniker och "återbesök"

Idag var det att gå upp extra tidigt, duscha och vänta på den utlovade teknikern. Jodå, jag kan fortfarande både gå upp tidigt och duscha, trots att jag är arbetslös......
Vilket under den senaste veckan återigen har debatterats i medierna, om vi i fas 3 är i behov av träning på detta område. Inte den här "latmasken" i alla fall.
Kors i taket, får jag säga, då teknikern ringde på dörren redan ett par minuter före åtta. Sonen anlände sen strax efteråt och startade teknikspråkets mumbo-jumbo.
Vad kom de då fram till, jo att de apparater (typ playstation och viaplay-anslutning) som går via modemet, nu helt plötsligt hade börjat störa datatrafiken. Med dom urkopplade åkte han sedan vidare, medan sonen "tog ett snack med" datasupporten på Telia och ifrågasatte problemet. Vilket resulterade i att de skulle skicka sitt värsting-modem men kunde inte garantera att detta skulle hjälpa. Ja vad har man då för nytta av deras abonnemang om inte vanliga hushållsprylar går att ha anslutna. Fortsättning följer......just nu med en massa sms på mobilen att det är packat och påväg.
Fick sedan ge mig iväg mot Hjo för ett planeringsmöte angående/med syster, i egenskap av god man. Tittade in en stund hos mor, för att muntra upp mig (not). Men hon tycker väl i alla fall att det är kul att man kommer, men så mycket annat är inte till belåtenhet och sen är det extratrist då man måste gå igen.
Lite inköp på Hem & Hobby stod därefter på agendan och kilade in på Netto för en gourmetportion kåldolmar till middagen. Den är numera uppäten,  i lunchrummet på Inredia. Då jag igår fick en förfrågan via telefon om jag kunde jobba några timmar...med lön! Så det har jag alltså nu gjort och ikväll väntar Idol & fotboll, inte helt fel (hoppas jag). Blir nog lite mini-vårrullar take-away-style till detta tror jag.
.......ute viner vinden runt knuten och regnet slår på rutorna. Därtill var vårrullarna väldigt goda, nu kaffe.
 
Sonens experiment för att få ALLTING att fungera, rönte dock ingen större framgång.
 
Nu är dom slut, allesammans. Mums!

Avsnitt femtioelva i följetongen....

Uppdatering av Telia-eländet: Klockan halv ett ringer det en tekniker och vill komma imorron. Just den dagen på hela veckan som jag har annat inplanerat, är inte det väldigt typiskt? Nu fick vi se till att han lade om sin dag och kommer till oss på morgonen mellan 8-9, sonen är rekvirerad att sköta konversationen. Ingen idealisk tid för honom heller, men han kommer. Nu vill det verkligen till att teknikern håller tiden, då jag ska vara på ett möte i mitt uppdrag som god man 10.30 i Hjo.
Annars har väl inte några världsnyheter passerat Fagersanna, annat än att i det Bergska hushållet firar vi julafton den 26 december iår. Det blev bestämt idag och ett telefonsamtal nu på eftermiddagen, gav mig två och en halv timmas riktigt jobb imorron eftermiddag.
Ett hemligt, mindre handarbetsprojekt fortskrider enligt plan och då man inte har roligare än man gör sig, passade jag på att byta lakan och steka julköttbullarna. Förutom detta, den vanliga sittningen vid datorn och "Plommonträdets småfågelrestaurang" har öppnat, under nyfiket tjattrande av en flock änder. De lever i tron att allt i matväg i första hand är avsett för dom.
Lite grus har jag också skyfflat, i ytterligare ett försök att jämna ut groparna på garageinfarten.
Några fler julklappar är paketerade och överblivet ris blev korvgryta.
Well, not a very interesting day.......but it's nearly done, next!
 
Småfågelrestaurangen är öppen....
 
.....och julköttbullarna är "trillade", stekta, provsmakade och frysta.

Det var väl själva.......

Har idag felanmält samma fel igen, då ingen tekniker ringt som utlovat. Väntat hela eftermiddagen på att de, (som pånytt utlovades) skulle höra av sig. Skickat klagomål via hemsidan, chattat med kundtjänst om eländet, men det är bara att vänta tills tekniker ringer.....hur länge kan man då undra?
Till saken hör att i lördags fick jag ett käckt SMS om att felet skulle vara åtgärdat senast kl. 12.00 den 12 november annars skulle vi höra av oss igen. Vilket vi var tvungna att göra då ingen ändring skedde. Vad händer då, jo det blir ett NYTT felärende med ny tidsfrist och nytt ärendenummer och så här kan vi ju hålla på i all oändlighet.....
De stackare som sitter och tar emot alla dessa irriterade människor som ringer, frustrerade till tusen ska dock ha en eloge, för gott bemötande har det alltid varit, dock saknas servicemoral i företaget.
Ja sån't här kan äääta upp en fullständigt, men den "positiva" effekten (om man nu kan hitta någon)  var väl att idag gick det väldigt fort och lätt på gymet.....hmmm.
Hade en kompis här på fika också, vilket var ett trevligt (och nödvändigt) avbrott.
Får väl sätta mig framför dumburken och avreagera mig, på stickningen och "Bönderna". Sen kanske det kommer kompensation på Lotto-dragningen. Alla halmstrå måste tas tillvara.... 
....eller så kan man skratta åt eländet, baka lite brödkakor och återigen ställa frågan:
Vart är vi påväg?? 
 
Dinner is served: Single portion of homemade chicken curry.
 
Som "grädde på moset" har det flyttat in objudna gäster i gräsmattan.....
 
 

Va' va' det jag sa.....

Inte hjälpte den "åtgärd" som dom skulle göra under natten, från Telia. Vid halv två inatt, precis innan jag kröp i säng, fungerade uppkopplingen i max tio minuter och vid halv sju när maken gick upp funkade hans uppkoppling i fem minuter, innan det ballade ur igen.
Det var bara för undertecknad att sätta sig i telefonkö igen för ny felanmälan och nu ska det ringa en tekniker och bestämma tid för hembesök inom 24 timmar, halva den tiden har hunnit passera vid det här laget, utan nå'n kontakt ännu.
Som tur är har vi nödlösningen utan fasta telefonen sålänge, annars hade man väl varit hysterisk vid det här laget.
Maken för iväg där i arla morronstund och har förhoppningsvis landat i Bålsta för länge sen.
Själv har jag matat anden, ätit en paj och varit på second hand, samt hämtat ett brev på ICA. Inte så stort utbud på dumburken idag heller, men "Drömhem vid havet" kl.21.00 på åttan är ju alltid gångbart.
Sen kan jag ju göra klart de utrikes julbreven, som har tagit en del av min tid förut idag.
Fortsätta leta foton, .....sticka, virka eller sy ihop, kan väl gå an det med. 
Men först en god (varm) kopp kaffe, har inte sölat med det sen imorse kom jag precis på.....
 
Skymningen sänker sig, över "Frydénslängan" på torget i Tibro.......

Ny vecka....igen!

Finns det bara måndagar och fredagar, ibland känns det så. Ja den här måndagen "blev inte långvarig", vet egentligen inte riktigt vart den tog vägen, men frukost, lunch, datajobb är avklarat och posten är hämtad, delvis genomgången (bara reklamen kvar) så det kanske inte är så konstigt att mörkret har infunnit sig igen.
Maken håller på och breder ut papper över hela huset och hävdar att han har massor att göra inför "biblioteksresan" som startar imorron och avslutas med barnvaktarjobb i huvudstaden framåt veckoslutet.
Fick ett sms imorse från Telia att dom ska göra en åtgärd inatt, sen tror dom att det borde funka både internet och telefon. Ja den som lever får se säger jag bara, då det råder nödlösning  och otaliga felanmälningar sen 23 oktober....
Får väl bli fotbollsgalan på dumburken ikväll, har inte hittat nå't annat av värde att glo på, förutom nyheter då förstås.
 
Halvfärdiga fuskvantar, det är roligare att sticka än att sy ihop.....

Fira i förväg.....

Söndag med grådassigt väder, var det att vakna upp till idag. Men det ser liiite ljusare ut bortöver sjön, så vem vet, kanske blir en gnutta sol framöver. Det regnar iallafall inte idag, som det gjorde hela da'n igår med påföljd att  sonen och maken var genomblöta efter däckbytet.
Rättelse direkt, var lite väl optimistisk där för det regnade visst. Var alldeles nyss nere på Tempo och återlämnade lånat verktyg och nödgades använda vindrutetorkarna. Brödet var dessutom helt slut här hemma, men det hade dom färskt där, "tur för oss".
Ska lite senare idag besöka den andra delen av Tibro kommun, Hörnebo, i ärende av att gratulera en blivande tjugoåring. Vi "tar ut festen en vecka i förväg" eftersom morfar ska på andra uppdrag nästa vecka. Vi har blivit lovade söndagmiddag i form av paj, vilket vi ser fram emot.
Om presenterna faller födelsedagsbarnet i smaken visar sig snart alltså, delvis godkänt får vi nog iallafall.....
Kanske skulle bli meteorolog eller spådam, för nu är det nära till att solen tittar fram och himlen är delvis blå.
Får nog bli det senare och på amatörbasis i så fall, då jag inte är tillåten att studera om jag vill ha månadens försörjningsbidrag.
Ja det är en underlig värld vi lever i, där vissa inte får använda sin förmåga till nå't vettigt. 
Pajen var god, presenterna ok och vi är mätta. Nu återstår stickfåtöljen vid TV:n.........
 
Man får väl vara glad att det inte är snö, vilket det var för exakt tre år sedan idag....(2010-11-10)
 
.....en hel del dessutom. (2010-11-10)
 

Ja det var väl klart.....

....att det skulle börja regna på förmiddagen, när sonen var avtalad att komma hem på middag, samt byta däck på makens bil innan.
Men först var det dags för undertecknad att åka lördagssvängen till second hand. Idag var det dessutom premiär för årets julsaker i butiken och det är inte alls svårt att fylla på förrådet av julpynt, för det behöver man ju ständigt mer av, eller?
Det får vara hur det vill med den saken, men i det här hushållet utökade jag iallafall skaran av tomtar.
När jag så kom ut från affären, hade det ovälkomna regnet alltså startat och apropå starta, upptäckte jag att ena framlyktan behövde ny glödlampa, då jag backade ut från parkeringen. Åkte upp till Bilist-macken, gick in och sa: Jag behöver en ny glödlampa och då fixade dom det, varpå jag passade på att tanka också, som "tack för hjälpen". Det blev även en titt-in till Förr & Nu för lite godisinköp till de utrikes breven, det "fattades" lite.
Hemma var det bara att fixa middag och invänta sonen. Både han och far blev ganska rejält blöta och ett verktyg gick sönder så de fick låna reserv på Tempo, men nu är även SAABen med vinterdäck.
En del datorjobb åt far återstod och däremellan tar sonen powernaps i vardagsrumssoffan. Doggybagen med resterna är packad, men nu börjar vi bli hungriga igen, så får väl kolla om det går att svänga ihop en sallad kanske till kvällsvickning. Sen är det seriös TV-sittning, med "Lotto", "Så mycket bättre" och "Downton Abbey" och till detta stickar vi(=jag) lite fuskvantar.
För övrigt har det varit rikligt med änder på visit.
 
Visst behövs väl dom här hemma.......
 
Beställd middags-meny....
 
Vi hade inget bättre för oss i regnet, så vi kom på visit.....vad får vi?

Inga änder idag...men en annan "gås"....

....på TV.
Jo jag har tittat på politisk debatt från riksdagen, angående massarbetslösheten eftersom det i allra högsta grad berör mig själv. Sen är jag även annars i allmänhet intresserad av politik, då det påverkar alla människor överallt, vare sig man vill eller inte. Därför är det oerhört viktigt att man går och röstar, när tillfälle bjuds.
Även om man inte "hittar" något parti som företräder precis det man själv tycker, så kan man genom att rösta på ett mindre dåligt alternativ, göra skillnad och på så sätt få bort de värsta varianterna/avarterna från makten.
Det som är mest skrämmande i hela arbetsmarknadssituationen är, att de ansvariga gör som strutsen, stoppar huvudet i sanden inför problemet och låter legitima frågor angående vad som bör göras, rinna av som "vatten på en gås". Varpå de istället upprepar sina mantran att: "Sverige har klarat sig bra i den finansiella krisen" och "vanligt folk har fått mer i plånboken", samt "vi har ökat drivkrafterna för att jobba, genom ytterligare jobbskatteavdrag".
Därefter ett nöjt litet leende, ungefär: "I rest my case". Några svar på ställda frågor blev det inte, men vem hade egentligen väntat sig det? Inte jag iallafall. Men just det! Glömde riksnyheten tidigare i veckan, han var ju nyligen hos frisören och där blir man kort i huvudet. 
"Tänkte inte på det!"
Idyllen Sverige lever vidare med de rediga, som jobbar och "parasiterna" i skämsgruppen, som inte förtjänar ett drägligt liv, därför att de inte väljer att jobba, eller bli friska.
Man kanske inte ska utsätta sig för denna arrogans och totala avsaknad av empati om man (som jag) befinner sig på "fel sida". Men det är väl själva f...n att de inte fattar, vari problemen ligger....
Kanske tur att jag var en sväng till gymet innan detta, så vattnet även kan rinna av denna gås. Det vill säga, lyssna, men lägg inte på minnet och älta eländet......
För övrigt funkar inte vare sig internet-anslutningen (avbrott lite då och då) eller fasta telefonin (inte alls) fortfarande, är felanmält till tekniker och utlovat i sms att det ska vara fixat senast kl.12.00 på tisdag. (F..n tro't!)
Det är inte ofta man önskar sig ha fel, men här är en av gångerna......
 
Krokig är tillvaron, så också numera på vår vägg i hallen.

Det hade kunnat vara värre....

Har idag, för första gången (i detta sammanhang) träffat den person som "hanterar" oss fas 3:are i kommunen.
Det fungerade såhär långt väldigt bra och sen får vi se vad mina framförda idéer leder till. Allting ska ju dras i högre instanser osv., men en försiktig optimism tillåter jag mig ändå att ha inför framtiden.
En reflektion i sammanhanget, varför blir man förvånad när man möts av respekt och tilltro och varför "taggar man upp" inför den här typen av samtal, ungefär som att det är väldigt viktigt att ha ett "försvarstal" att argumentera sin sak med. Eller att det över huvud taget skulle kännas nödvändigt att försvara sig.
Vet inte om Ni vare sig förstår eller hänger med på mitt resonemang, men kan dra en parallell till mitt förflutna som facklig förtroendeman: Vid ett (av många) chefsbyte, kallades det till samverkan med nya chefen och som vanligt var det med en klump i magen jag tog mig till sammankomsten, då jag var van vid labila förhållanden och personliga påhopp under mötena. En atmosfär av att chefen vet bäst, har alltid rätt och facket har aldrig något att komma med, så det är bara dumt att vi måste träffas.
Detta möte var dock fundamentalt annorlunda. Jag och mina fackliga kollegor gick därifrån, i ett positivt chocktillstånd, förvånade över att ha blivit behandlade som människor och värda att lyssna på. 
Vad jag vill ha sagt med detta är, att det går åt så otroligt mycket energi i onödan, bara av den enkla anledningen att misstro är den gängse attityden, i dagens samhälle.
Men efter ett besök hos min handledare med mer dokumentation, fortsatt förtroende angående mormors-projektet och en skön massage, finns det hopp om livet. Iallafall resten av veckan och kanske till och med lite längre än så.....
.....och fyra fräcka flygfän fick frukost imorse.  
 
Klar igårkväll, storlek XXL....
 
Min "efterrätt" för kvällen....
 
...och häfte att läsa på, inför arbetsdagen den 20 november...med guidning på schemat.
 
 
 
 

Jobbsök som vanligt och annat aningen roligare...

Har idag efter en lång sejour vid datorn, omorganiserat samt rensat lite i hallen och maken har lovat att sätta upp klädhängare med plugg, avsedda för den yngre generationen. Hittade en häftig i trä på second hand i förra veckan med fyra rejäla krokar. Slut med jackor och overaller på golvet precis innanför dörren är det tänkt, när vi har finbesök. Man kan ju alltid önska iallafall.....
Har sen också plockat iordning på julklappar och godis, tänkta för utlandet. Nu är det tyvärr ganska deprimerande dyrt med porto och under sjuhundra lär jag inte komma, om jag över huvud taget ska få med nå't. Då pratar vi ett antal brev på ett halvkilo var.
Har även matat mina "husdjur", mockat efter dom på altanen och skrämt iväg dom när jag ansåg de hade fått tillräckligt för idag och inte ville städa altanen mer.
Snart ska jag ta en liten tripp till det närbelägna samhället Mölltorp och leverera några vantar till en av kusinerna som bor där. Även lämna en stor kasse med skor och tröjor, som hon ska vidarebefordra till flyktingförläggningen i Karlsborg. Det är ju bättre att det kommer till nytta än att det bara tar upp plats i min hall.
För övrigt fungerade inte heller internet/telefon med den nya sladden, så nödlösningen fortsätter och sonen är rekvirerad till att komma efter jobbet ikväll, framåt nio-tiden. Säger bara teknikens under, eller snarare bristen på detta. F-r-u-s-t-r-e-r-a-n-d-e.
Återkommen från Mölltorp, därifrån anmodad per telefon av maken att påbörja hemresan något tidigare än planerat, då han försvann en dryg timme innan jag åkte, till idrottsplatsen och hade givit sig av dit utan husnyckel, trots att jag informerat om min utflykt i förmiddags. Minnet är kort men bra, kan vi ju säga om vi ska vara snälla.....
Återstår att kolla lottoraden.....spänningen är enorm!
 
Min nya "sko"-hylla, den har stått till sig i glashuset ett år och nu fick jag denna idé.
Den gamla hyllan har jag också fått en snilleblixtidé om hur jag fortsättningsvis ska dra nytta av.
 
Kasse och vantar framgångsrikt levererade, till Mölltorp.
 

USA-chat och byteshandel......

I förmiddags hade jag ett litet chat-avbrott i de vanliga dagliga datorrutinerna. En av den yngre generationen USA-släktingar var online. Klockan måste ha varit ca fyra-fem på morronen over there, men hon ville chatta lite om stickning och en hel massa annat blev det på köpet. Bland annat var hon imponerad av den nya Absolut-kampanjen, som dotter Elin är högeligen inblandad i. Liz i USA skulle absolut köpa en flaska, för att imponera på sina "posh friends", som hon uttryckte det.
Sen kommer det att färdas några bläckfiskar över Atlanten så småningom, till hennes brorsbarn och till sist såg hon fram emot det svenska godiset till jul, som jag brukar skicka hem till hennes föräldrar (om jag hade tänkt göra det även iår...).
Så långt bort men ändå så nära på något vis, hon bor i Portland, Oregon.
Maken var nere på Tempo och hämtade sitt DHL-paket på förmiddagen och strax därefter åkte även jag dit för lite shopping och inlämning av ett nytt tio-veckors Lotto. "Fingers crossed" återigen, endast 80 spänn på Joker gav den gångna perioden.
Väl hemma igen, hade granntanten kommit på visit, med säkert 2 liter frusna, stora, fina hallon i utbyte mot att hon skulle plocka av våra äpplen. Kan inte säga att vi grät och var ledsna precis, för de var jättegoda och merparten fick återvända snabbt till kylan, att avnjutas i omgångar framöver.
Fläskpannkaka i ugn stod på matsedeln och däckbyte hos Tibro däckhotell var inbokat därefter. Innan däckbytet hann jag, lämna åter böcker på biblan, lämna kassen med julklapparna på uppsamlingsstället, handla lite på Netto, fixa en sak på Systemet, hämta den nya (fungerande?) datasladden på ICA och byta en defekt datamus.
I väntan på däckbytet blev det gratis kaffepaus och därefter en runda på second hand.
Nu återstår en del jobb med foton och läsa dagens tidning, samt kolla Platsbanken, sen kan jag landa i stickfåtöljen en stund innan sängen ropar.....
 
Visst ser de läckert inbjudande ut, hallonen.....
 
....assistans åt tomten, avklarad.

Julklappar och grus.......

Idag har jag förutom projektet "mormor", ägnat mig åt att organisera och paketera alla julklappar som är inköpta. Det tog ett tag och dessutom har jag gjort en röjning av husets spel och gossedjur. De finns i en kasse i väntan på att jag kan få tag på informationen (från tidningen i förra veckan) om vart de ska lämnas för vidare befordran till Tibro-barn och barn i allmänhet, som behöver en julklapp.
"Facebook är bra skit", där får man för det mesta svar på utkastade frågor snabbt och enkelt, så också idag. Imorron flyttar julklappskassen till det ena uppsamlingsstället.
Maken tog sig ut i trädgården och avslutade sitt grusplans-projekt och jag har satt överblivna plantor i två stora krukor i ett försök att rädda dom kvar. Vi får se hur det gick till våren.
Bokat möte med ansvarig på AME till torsdag och fixat ny massagetid samma dag.
Nu ska jag besöka duschen, har inte gjort det sen lördag förmiddag, vilket känns väldigt konstigt. Det känns som om det fattas något, att man har glömt äta frukost ungefär.
Har väldigt svårt att förstå hur de på äldreboendet inte får hjälp med att duscha/bada mer än en gång per vecka.
Säger som kompisen: Jag ska ha det inskrivet i villkoren när/om det blir aktuellt att jag flyttas till en sådan inrättning att jag ska duscha varje dag. En mänsklig rättighet som är en mycket viktig detalj i livskvalitén.
Så känner iallafall jag....... är både glad och tacksam att jag fixar det utan assistans...än så länge.
Verkar vara dåligt med sevärda program på TV ikväll, vad ska jag sticka till?
 
"Vi provar" det andra däcket, men det verkar inte ha fallit i smaken. De var snart nere på gräset igen.
 
Bara gruset kvar då....
 
Färdig....i dubbel bemärkelse?.....Nästa projekt en trapp vid dörren, tar vi sen.
 
 
 
 

Söndagmiddag på riktigt....

Köpte igår en nötstek, säkert tjugo år sedan jag gjorde det sist och har av den (efter bästa förmåga) tillagat en söndagsstek. En sån som man på sextiotalet åkte till mormor och åt, några helger varje år.
Då vankades inte bara huvudrätt utan även rejält med förrätt, i form av sillsallad, inlagd sill, omelett, potatis och mormors småköttbullar.
Vilket gjorde att jag egentligen alltid var mätt redan efter detta, men varmrätten med gräddsåsen gick ju heller inte att motstå, (oftast nötstek eller älgstek) så  det som mer eller mindre fick försakas var efterrätten.
Nu hade hon inte lagt fokus på efterrätterna, utan det kunde vara kräm och mjölk, savaräng eller konserverade persikor med grädde, så det gick ju att nästan hoppa över.
Om morfar hade fått välja efterrätt, hade det alltid blivit "krösamos" med mjölk för det ansåg han vara överlägset det bästa. För övrigt avslutade han nästan alltid måltiden med att säga: "Nu lägger vi õss i ena ra' på gõlvet å sõver medda' !"
Efter denna sittning, sex personer i ett litet kök med bäddsoffa, var det dags att förflytta sig till vardagsrummet i den lilla ettan, för att försöka smälta maten någon timma, innan det var dags för kaffe med sju sorters kakor och tårta.
Det var annorlunda förr som Ni hör och upp till den standarden lär jag aldrig komma, så vår son som är "inbjuden" idag får bara huvudrätt, men sen finns lite fler rum att relaxa i, å andra sidan blir det väl ingen relax för hans del. Baktanken med inbjudan är ju assistans med datorerna: Leverans/installering av en nyinköpt laptop, samt byte av det trasiga modemet, så den fasta telefonin kommer igång igen.
Förutom ersättning för utlägg får han alltså betalt "in natura" , då en matlåda med rester från igår och en frusen banankaka blir "doggybag" med hem.
Inte funkade det med nya modemet inte, då det var vajsing på sladden istället, visade det sig. Så nu har vi samma nödlösning igen, (utan fasta telefonin) ett tag till. Fyrtio minuter i felanmälningskön och senast tisdag är en ny sladd utlovad till och därefter får vi göra anspråk på kompensation från Telia. Jajaaaaa.... men internet fungerar ju iallafall, alltid något.
 
Här är ett gäng glada bläckfiskar igen......
 
....och riktig söndagmiddag: Varsågod! (smakade helt ok faktiskt)
 
 
 

Javisst ja, ingen vanlig lördag...

Vaknade ganska sent och var en aning irriterad över detta, då jag tänkt åka lördagsrundan i god tid. Började dock med att titta till internet, Facebook, mail och tidning. Men.....det ar ju gårdagens tidning!
trillade poletten ner, det är ju helgdag. 
Bara att tänka om hela konceptet, väcka maken och tala om att vädret var bra. Tillräckligt bra för en insats på projektet. Äta frukost, ladda tvättmaskinen och åka till affären för nödvändig proviantering. Tempo Fagersanna kan man lita på är öppet, - alla dagar.
Hemkommen med en full kasse, var det dags att ta det vanliga banan-beslutet, kasta eller baka kaka. Idag blev det kaka och därefter förbereda en söndagsstek och samtidigt, kassler i ugn till dagens middag .
Maken kom in trött, smutsig och på mindre bra humör och efter maten hamnade jag i trädgården istället. Återanvände tre av plattorna som nu blivit över i det "stora projektet" och förlängde cykelparkeringen med en halvmeter, så att det blir smidigare att klippa gräset där. Maken var föga imponerad, men jag är nöjd iallafall. Svettigt var det och smutsigt, men en del motion fick jag på köpet.
Hör att TV:n är på och maken har intagit horisontalläge i sovrummet, med superettan i fotboll som underhållning. Jag däremot funderar på stickfåtöljen och fotboll från England. Halv sju smäller det, Arsenal-Liverpool......
Vi får väl se om Inga har nå't "lördagsgodis" att bjuda på till detta, eller om hon är ledig i helgen.....
 
Ytterligare djurinslag i trädgården.....
 
Stenen behöver delas på, grannen kanske har nåt passande verktyg....
 
...jajamän, här yr det stendamms-dimma.
 
Lite till bara, så den passar mot väggen, håll andan.
 
Mitt "mini-projekt" är klart, tre plattor på plats och en skottkärra grästuvor tippade i slänten.
 
 

För jag har varit på.......

..."gymet, för jag har varit på gymet, för jag har varit på gyyyyyymmet, hurra vad jag är bra." 
Nja det var väl lite att ta i, men en aning nöjd är jag allt över att det blev två gånger denna veckan. Därtill ska också tilläggas att det är fredag, favoritdagen. På TV är det både handboll och Idol. 
Ensam hemma kommer jag också att vara, då maken ska på ledaravslutning med Fagersanna IF.
För övrigt har dagen vikits åt foton, uppfostringsförsök av andhona (gick väl sådär, precis som vanlig) och lax i foliepaket till middag.
Har också en väldigt massa julklappar inköpta, liggande i kassar lite överallt. Känner att det kanske vore dags att ta tag i detta och se hur läget är så att säga, slå in och fixa det som fattas. Har i och för sig väldigt gott om tid på mig, men ju fler dagar som försvinner, ju mindre tid till detta också.
Med andra ord är det alltid "förståndigare att stämma i bäcken än i ån".... och lider man inte av tidsnöd, är det ju inte tråkigt heller direkt.
Jo jag vet, har en del "udda" nöjen, däribland kan räknas att gå och handla. Tycker väldigt sällan (aldrig egentligen) det är tråkigt att ens handla maten. Tvärtom finner jag en avkoppling, till och med i detta.
Kan möjligen bero på att ingen lapp styr, som var fallet i min barndom, där kan vi tala om tråkigt så jag har revolterat mot detta. Visst har jag minneslapp, men det är mera en guide i sightseeingen om Ni hänger med i resonemanget. Dyker det upp något kul, gott, prisvärt eller på annat sätt intressant, tillämpas flexibilitet till 100%.
Har även idag försökt få tag på kontaktpersonen på AME, utan att lyckas. Överflyttas alltså till nästa veckas göromål och jag har inte bråttom. Sitter ju inte i sjön direkt, har dock en vidunderligt vacker utsikt över Örlen, när det inte är mörkt vill säga.....
 
Förstår inte riktigt, eller vill inte förstå snarare, FÅR jag inte gå upp på altandäcket....????
 
Fredagsmys......solo.
 
 
 

RSS 2.0