And-familjens besök

Lägger upp några fler foton från and-familjens visit:
 
Först ett foto på förra årets kull (2012)
 
Sen åter till årets småttingar....
 
Bröd är gott, kom och smaka....
 
...vilken väg ska vi ta nu då, det är ganska brant....
 
...då var det bara resten kvar.....
 
vilket inte ville säga lite, järnvägsrälsen är höööööög.
 
 

På tur med Nisse.....and mellanmål.

Dagen började som vanligt med en del datajobb, även idag till regnets ackompanjemang. Herr And hann med två vändor redan på förmiddagen och var tillbaka en tredje gång framåt två-tiden. Detta samtidigt som vi åt vår lunch.
Tänkte att nu får han inget mer förrän till kvällen eventuellt och kopplade bort den biten.
Men plötsligt kom Fru And gående, med ett helt koppel av små dunbollar i släptåg, närmare bestämt hela elva stycken. Jag var då bara tvungen att avbryta min egen lunch, beväpna mig med kameran och burken med solrosfrön, för att gå ut till dom.
Hade jag velat hade jag kunnat ta upp nå'n av de små, för föräldrarna var inte ett dugg aggresiva, trots att jag kom väldigt nära. Förra året var det bara honan med fyra ungar, som då stannade hela fyra timmar i vår trädgård, men idag var det alltså hela familjen. I år blev det bara ett stopp för "mellanmål", på vägen ner till vattnet.
Mamma And tog kommandot och gick resolut nerför hela vår slänt, medan alla barn lydigt på rad, följde i hennes fotspår. Det var lite besvärligt för de små att kravla sig över järnvägsrälsen och en av dom kom ordentligt på efterkälken.
Jag var påväg ner för att hjälpa den lille, men då "ramlade" han över och sprang som attan för att komma ikapp.
Tror faktiskt att alla klarade sig oskadda ner till sjön. Pappa And stannade kvar på vår gräsmatta en stund till.
Sen blev det bråttom, för jag skulle hinna in i duschen och resa till Tibro på ca tjugo minuter, till avtalad tid med kompisen.
Hade lovat att vara "sällskapsdam" till henne och "Nisse" (vilket är en husbil), som skulle på akutbesiktning.
Jag hann iallafall, sen passade vi på att ta en fika i Tibro, hos Vill-Anns, efter utfört uppdrag.
Där blev vi sittande i trädgården, långt efter stängningsdags. Hade inte koll på att de bara hade öppet till fem än så länge.
Hemma ikväll har föräldrarna And varit på besök igen, (undrar hur dom fixar barnvaktandet?). Dessutom ytterligare en hanne, så det var lite tjuvnyp och fjädrar som rök en stund.
Dumburk, stickning och solnedgång har jag också hunnit med.......
 
Ät nu barn, vi har lång väg kvar....
 
...är alla med?, då fortsätter vi.....
 
förbi presenningen och muren....
 
....vidare ner genom förgätmigejen....
 
och över rälsen.
 
Vad gör han därborta egentligen?...undrar Ellie....
 
 ...och vart tog "Nisse" vägen?
 
Jasså där var han, bara lilla åkturen kvar nu.....
 
Kvällsljus över Örlen....
 
...innan en färgstark solnedgång.
 
....och nere i Strandstadens hamn, lägrar sig lugnet, (förutom måsarnas skrik förstås).
 
 

Det vet jag inte....

Idag var det regnigt som kontrast till det helt perfekta vädret vi fått ha de senaste dagarna. Var väl bara för att jag ställde frågan: Har sommaren kommit? i förra inlägget, kan jag tro.
Mycket sitta vid datorn är det hursomhelst, oavsett väder. Då gör det ju strängt taget inget om det passar på att regna just då.
Idag lät maken meddela att han hade ärende in till biblioteket och undrade om jag skulle hänga med till centralorten. Eftersom Tina på Tempo precis ringt och sagt att hon hade skyltar klara, inför söndagens "Loppis i lanthandeln" som behövde sättas ut för kännedom, hakade jag på.
Förutom makens ärende blev det en lokal turné medan regnet fortsatte att strila, som gick via Hörnebo, Hönsa, Blombacka, Bråbacka och Ransberg. Under bilfärden passade jag på att fråga maken vad vi skulle ha till middag idag? 
Onödig fråga egentligen, då jag med 99,9 % säkerhet redan vet svaret:(så också idag) "Det vet jag inte".
Givetvis serverades just detta önskemål, (med fri tolkning) idag i form av raggmunk med fläsk och lingonsylt.
visst är det härligt med ny inspirerande "input", när man själv har idétorka......
Änderna har också varit hit en sväng och nog äter dom solrosfrön. Men de "springer inte benen av sig" då det serveras, utan vaggar i sakta mak dit med en suck, (verkar det som).
Om jag däremot slänger ut lite brödbitar strax efteråt, blir det genast en annan fart på dom.
Nu skiner solen igen och syrenerna har slagit ut........
Stickfåtöljen nästa anhalt........ 
 
"Storskogen" susar förbi under bilfärden....
 
...på väg till "världsmetropolen" Hönsa för att affischera om loppis.
 
På ett fält lite längre därifrån, en ensam trana.
 
Maträtten "det vet jag inte" i fri tolkning....
 
Eftermiddagssnacks..mmmmmm.
 
Kommande kvällsmat.....
 
...och blommande syrener.
 
 
 

Har sommaren kommit?

Ytterligare en dag med fint väder, om än något blåsigt på förmiddagen. Med frukost, tidning och andra datarutiner avklarade, var det dags att efterforska var ersättningen från Försäkringskassan tagit vägen, kolla varför den felaktiga avgiften till facket inte var rättad och ifrågasätta varför ingen lön för en dags arbete i april inte dykt upp. Som den berömda ketchupflaskan, allt på en gång, eller lite av "en olycka kommer sällan ensam". Med det mesta utrett (eller löfte om iallafall) efter några telefonsamtal, var det dags att ägna sig åt något "roligare", uppdrag i sta'n följt av en del shopping. Jodå, det slank ner tio små nystan i kassen på Rusta, när jag ändå var därinne....
På Jysk kompletterade jag med dynor till de i förra veckan nyinköpta trädgårdsstolarna, så nu kan dessa nyttjas  utan att man får träsmak. För även om de inte är gjorda av trä, så får man träsmak när "vaddering" saknas.(ialllafall jag).
En enkel hamburgare på "gourmet-restaurangens" drive in fick duga till lunch och tillbaka i Tibro tittade jag in på ett ställe och "gjorde mig känd", för eventuella framtida uppdrag. Det vill till att ha många trådar ute och kanske blir det napp nånstans så småningom.
På tisdagar är ju också second hand ett obligatorium, men blev bara en tjuga fattigare där idag.
Förr&Nu fick också ett besök, där finns mycket kul saker för heminredning, men inga stora investeringar gjorda där idag, bara några tjugor.
Kinamat fick det bli att ta med hem och det smakade mycket bra för en hungrig tant, innan gräsmattan på framsidan blev klippt. Maken hade fixat de andra ytorna. Visst har stickfåtöljen haft besök även ikväll och snart är nästa alster färdigt......
 
Dagens frukost, inte alls illa......
 
Det var en del militära aktiviteter idag, flygplan på himlen och skjutningar hördes från Kråk.....
 
Tibrovatten, ett av landets bästa i kvalité finns att köpa på flaska, pengarna går till projekt för rent vatten i andra länder.
 
Nu är det fint nere i slänten.... ett tag.
 
.....och denna da'n går mot sitt slut med stil.

Det blev för mycket lök igår.....

Lök och tomatsallad till fisken på middagen och grekisk sallad med vitlöksbröd till kvällsmat, föranledde en del magknip mitt i natten och en något opålitlig mage frampå morronkvisten
Inga stora dramatiska saker och jag ska bespara er detaljer, men tillräckligt för att man skulle vara tvungen att tänka sig för vart man åkte. Inte alltför långt från badrummet med andra ord.
Inget ont som inte har något gott med sig tänkte jag då snabbt, går ju inte att åka till gymet i den konditionen.
Helt klart, ta den enkla vägen till bekväm lösning och visst lyser det "en dåres försvarstal" lång väg......
Nu vaknade dock det bättre jaget till liv framvid lunchtid och kunde ta kål på bortförklaringarna och magen lugnade sig betydligt, så en tur till gymet blev det allt.
....och så nöjd man känner sig efteråt, borde man kanske åka ännu oftare. Bara en tanke.....
Maken ägnade sin tid till att med maskin ta sig an gräset i slänten en stund, innan han fick ge upp för att ryggen sa stopp.
Den arbetsvillige grannen har också varit här och förberett det sista inför gjutningen, som är bestämd till lördag. Under förutsättning att vädret tillåter antar jag.
Maken har åkt på fotboll som lagledare för U-laget och syster skickade nyss en förfrågan om jag skulle med på Länsdansen i Olstorp på fredag. Det börjar bli lite tradition att jag hänger med dit, så också iår, då jag inget annat har för mig.
För övrigt har jag pratat med en jobbarkompis till morfar idag och sen ägnat en hel del tid åt att teckna ner lite anekdoter från morfars liv till utställningen. Det svåraste kommer att bli urvalet inser jag nu, vad ska vara med och vad ska inte. 
Härnäst på agendan står dumburken, stickfåtöljen och givetvis är en ny tröja påbörjad.......
 
Det växer bra i slänten, åtgärd nödvändig......
 
....börjar även spira i kökslandet.
 
...och i cementringen blommar lingonen. 
 
Ny lampskärm fixad, denna gång med tyget påsatt åt rätt håll.
 
Detta är mitt revir......bara så du vet, mås!
 
Får väl söka efter nån annanstans då, låt se nu........
 
 
 
 

Mors dag....

Inte blev det nå'n frukost på sängen, som jag idag läst om på Facebook lite varstans, men sovmorron fick jag.
Nu är ju inte det något som är ovanligt, men ändå. Gratulationer kom förra helgen från dotter i Stockholm, som då på resande fot sett affischer utomlands och trott att hon missat....men det är ju bra med framförhållning, så då hade hon det gjort för iår. Sonen har väl också lite svårt att uppvakta idag, då han under senaste dygnet kört tur och retur Stockholm, för assyriskt bröllop. Enligt Facebook-uppdatering, lät han meddela vid åtta-snåret att han  var åter i Tibro, "safe and sound". Lite sömn på den utflykten är väl på sin plats.
Bonus-dotter i Hörnebo skickade hälsning på samma sociala medie och henne fick jag ju tårta hos igår....
Då var det bara mitt eget åtagande att fira mor, som återstod.
En tur till Hjo med andra ord, vilken startade med en del inköp på Tempo innan avfärd, till en liten diverse-korg jag gjort iordning till henne.
Första anhalt i Hjo blev dock Hem & Hobby, för påfyllning av tyg. Det fanns kvar av det jag skulle ha och några andra småfynd trillade också ner i shopping-korgen, innan det var dags att betala och dra vidare.
Var nog ett av de snabbaste besöken i den butiken på länge, nästan rekord, bara tjugo minuter gick det åt.
Efter sittning hos mor en stund var det dags att snabbt ta sig hem för att laga middag.
Inga behöver ju så fasansfullt mycket hjälp i köket, förstår inte att hon aldrig kan bli självgående, så man kan sätta sig vid dukat bord. Idag blev det panerad rödspätta som slank ner väldigt lätt, då jag hunnit bli riktigt hungrig.
Nu får det väl bli lite fotboll på burken, svenska cupen Djurgården-IFK Göteborg, men maken han föredrar som vanligt "gärdsgårdsserien" och har rest till Lyrestad för att se Fagersannas herrlag.
...men regnet, vem har beställt det? 
 
Lite av varje i en godis-korg till mor.
 
Det  var en hel del veteranbilar ute på vägarna idag, både som här med tak, men även utan.
 
Strax innan Tibro blommade rapsfälten vackert...
 
...och jag stannade vid Kyrkefalla kyrka, för att ta kort på Kyrkskolan, där morfar gick som barn....
 
..numera privatbostad.
 
På Karlsbrovägen inne i Tibro finns just nu många färger att se, på växtligheten.

Svettigt, utan att göra så mycket.....

Fint och skönt väder idag också. Maken försvann till klassfotbollen på Fagervi, mitt på förmiddagen nå'n gång. Jag passade istället på att köra vändan om second hand, innan jag fortsatte upp till Hörnebo för att fira en nybliven 49-åring.
Frågade faktiskt inte hur det kändes, kan vi spara till nästa år. Ganska vanlig "ordinarie" present bestående av två t-shirts, toppade jag med en storpack wienergum denna gång (närmare bestämt 3 kg). Han är en riktig gottegris, men vill egentligen inte erkänna detta. Nåväl idag har han lördagsgodis, ska väl räcka ett tag även om övriga familjen norpar några.
Hemma igen väntade gårdagens revbensspjäll (de som blev över) på mig till middag och sen var det lika bra att fixa glashusgardinerna. Vi är i ganska akut behov av solskydd därinne, nu när solen hälsar på.
Jag satt därute och nålade fållar, med svetten rinnande utmed halsen och det var riktigt skönt att gå in och svalka sig vid symaskinen en stund.
Nästa gardin fållades senare i skuggan vid förrådet, vilket var mycket behagligare. Nu är dom klara och uppsatta iallafall, ska bara komplettera med lite mer tyg imorron till bänkdynan, så det blir enhetligt.
Är jag nöjd med resultatet då? Javars, det duger, tills jag får nå'n annan idé i skallen om att byta.....igen.
Änderna har också hittat hit igen efter att vi varit bortresta. Då ingen mat serverades på flera dagar, hade dom väl nästan gett upp, men inte riktigt ändå. "AndDonald's" är åter igång med snabbmat och det är snudd på drive through, för dom stannar inte länge alls numera.
 
Gårdagens solnedgång, ändrade sig till....
 
dessa färger lite senare på kvällen.
 
"Glad gubbe" till en annan "gubbe", något till åren kommen.
 
Björkhult, strax innan parkeringskaoset.....som skymtar där framme.
 
"Pin-tjockt" med folk.....
 
.....överallt, känns ganska skönt att inte vara inblandad numera.
 
Fast food- service.
 
Och såhär ser det ut därute nu......
 
 

Torghandel och Happydays

Det finns allt en och annan "lucka" i trädgårdens rabatter, som jag fann anledning att ta mig an med ett besök på torghandeln i Tibro. Det är ju fredag nu igen, fattar intre hur fort veckorna går egentligen.
Medan jag stod där bland alla växter och valde ringde mobilen. Det var reseföretaget Happydays som ville prata lite med mig, eftersom jag skickat in en intresseanmälan om att vara testperson åt dom i kategorin 50+.
Visst var jag fortfarande intresserad, helt klart då det "ingår" en gratis resa i åtagandet. Hon skulle återkomma strax med definitivt besked, om jag blev utvald. 
Jag betalade för de blommor jag valt ut, shoppade lite Sloggis till extrapris hos Katarinas, hittade en massa andra klädesplagg (framtida presenter till "lagret") hos torghandlar'n jag mer eller mindre blivit stammis hos och dumpade alltsammans i bilen. Gick därefter till Family House också, men inhandlade bara en gris, som jag ansåg mig vara i behov av, då det var väldigt längesen jag köpte nå't gossedjur och just den här grisen var sååå söt.
Mitt i allt detta ringde telefonen igen och tjejen från Happydays hälsade mig välkommen som deras testperson, mail med mer information skulle komma sen.
Dom specialiserar sig på bilsemestrar och har paket, innehållande både boende och mat i flera länder i Europa. Så nu blir det till att lusläsa alla erbjudandena, för att hitta "en pärla" att testa och tycka om.
Ska bli kul, väntar bara på fortsatta instruktioner nu.......
Revbensspjällen smakade mumma kan meddelas och snart trycker jag på dumburken och tar plats i stickfåtöljen.
Ska bara plantera min björnbärsplanta och lite till.......
 
Här är den lilla grisen....och visst ja, var ju inne på Förr och Nu också, köpte lite till mors dag.
 
Vår-idyll....
 
.....svalan sjunger på grannens TV-antenn.....
 
....och jag har planterat både björnbär och tomater.

Först regn, men nu har det "ordnat upp sig"

Imorse var det ordentligt med regn och helmulet,  en bjärt kontrast till gårdagen alltså. Eftersom det var sagt att vi skulle åka till centralorten i ärende, (både jag och maken) var det bara att skruda sig i gymkläder för min del och efter att ha "snott lite ström" från mitt fordon, tog maken täten. Utan missöden anlände vi båda till Tibro och kunde påbörja våra respektive "uppdrag".
Efter att ha fullgjort mitt gympapass, såg jag till att nappa på ett erbjudande dom kör med för tillfället på f.d. Plaza, numera Sportlife. Vilket innebär att jag nu i ett år kommer undan med en hundring mindre varje månad i gymkostnad.
Det ingick inte att delta i gruppaktiviteterna på gymet i detta nya pris, men vad gör det. Har ju aldrig utnyttjat dom förut under tre år, så därför passade det mig perfekt.
....och vad ska jag nu lägga den "nyvunna" hundringen på? Kommer säkert på nå't annat onyttigt istället, men kan det vara värt! (Räcker till tio nya garnnystan varje månad, hahaha!)
När jag kom hem meddelade maken att batteriet i hans bil, mådde bra men behövde köras med för att laddas.
Därför ringde han genast biblioteket i Mariestad och bokade tid, för att titta på gamla skrifter och vips var han väck.
Jag blev lämnad åt "mitt öde" och fick roa mig själv efter bästa förmåga. Nu har jag ju inga som helst problem med detta, utan tyst och lugnt i huset blev det en funderar-eftermiddag.
Har skissat lite på morfars-utställningen och antecknat en del, samt kollat av Platsbanken. Där var dock magert med innehåll att söka, för min del....
Funderar på att göra pizza till kväll, då vi bara ätit gårdagsrester till lunch. Revbensspjäll puttrar under tiden på spisen till morrondagen.
Orka eller inte orka...det är frågan? En överfull korg med ren tvätt, står också och gastar på uppmärksamhet....
Men solen skiner, så vad gör det....
 
"Långkoket" av revbensspjäll till morgondagen.....
 
...och jag orkade göra pizza, samt ta hand om den hojtande tvättkorgen.
 
Nu är även en ny tröja klar och nästa påbörjad.
 
 
 

Svårt att klaga på vädret idag.....

Lite mellandag i hemmet blev det, med såna nöjen som tvätt och trädgårdsskötsel. Först var jag ute och "rev lite i rabatterna", för att senare ägna tid åt färdiga tvättmaskiner medan maken beväpnad med ljudbok och hörselskydd, tog sig an det långa gräset. Han lyckades också få liv i den över vintern avställda SAABen, men om det varar, eller kräver ett nytt batteri i slutändan är ännu lite oklart.
Den är nu påställd och ska byta till sommarskor imorron och sedan eventuellt visas upp för intresserad köpare.
Jag skulle ha åkt till gymet, men sparar det till morgondagen, då vi ska "åka konvoj" till Tibro med båda bilarna, för säkerhets skull. Sen ska det handlas mer cement och därefter är vi klara att gjuta ny mur.
Detta med stor hjälp av vår snälle och arbetsvillige granne, som under vår bortovaro riggat klart det sista på byggplatsen.
Har idag även pratat med han som numera äger morfars svarv och fått reda på att den finns i Lidköping. Den står på en skola, där den används för pensionärskurser.
Han kom väldigt väl ihåg när dom fick svarven till Falkängen och köpte den senare av nostalgiskäl, då den skulle säljas vidare. Han lovade att fixa några foton och maila över till mig......snällt.
Sonen kommer ikväll efter jobbet och ska "gulla lite" med datorn så får vi se om den blir i bättre form. I nuläget  använder jag min pappas bärbara som reserv, den vi brukar ta med på semestern. Inte helt idealisk den heller (tycker jag) men helt klart hanterbar, till skillnad från det andra lilla livet....
Nu blir det lite dumburk innan salladsfix, som datadoktorn beställt i utbyte.
....och visst ja, kröp ju runt på vardagsrumsgolvet och klippte till gardinerna och dynklädseln till glashuset. Resultat visas, när de är i färdigt skick och så behövde jag visst skaffa ytterligare två meter, får bli på Mors dag. 
 
Nää, gräset blir inte grönare nå'n annan stans, inte mera välklippt heller. Varenda granne på Sågvägen har klippt sina gräsmattor idag, de kunde väl inte med annat, när det blev så fint hos oss. (haha!)
 
Handskar är bra skit, när man brottas med nässlor, hänger på tork efter förrättat arbete och jordavsköljning.
 
Här är rabarberskogen jag skrev om igår....
 
mrn det växer överallt, här i cementröret vid trappan.....
 
och gullvivorna vid stenen på framsidan.

"Back to base" Fagersanna.....

Uppe relativt tidigt idag för avfärd mot hemmet i hyfsad tid. Nu har barncyklarna fått smaka på storstadslivet under några dagar, men dom är nog som vi glada att vara "hemma på landet" igen.
Allt har sin tjusning, både storstaden och landsbygden. Dock var inte vädret lika bra som gårdagens, varken i Stockholm eller Fagersanna, så på den fronten var det lika. 
....och hur fort växer gräs, är nästa fråga? Visserligen är det väldigt grönt och fint, men alldeles för långt. Kanske slutar regna till imorron, då får någon ta tag i det.
Undertecknad har en hel del att stå i, ta reda på och fundera över, samt kanske en visit till Hjo. För att inte tala om nödvändigt besök på gymet....
Finns en hel del lösa trådar att trassla ut till "raka fina linor", sen får vi se vart det hamnar.
På hemvägen skulle maken in i Örebro och besöka ytterligare ett bibliotek, medan jag kollade runt vart vi kunde intaga lunchen. Det blev en kombinerad pan pizza- tacos-buffé. Det var väl sådär, men vi fick mat i magen iallafall.
Hemma var vi i ganska bra tid så det fanns en möjlighet att besöka second hand, samt uträtta ytterligare ärenden och handla lite till kylskåpet.
Idag hittade jag inte så mycket, men det kunde ha blivit en byrå, om nu inte farbrorn (som funderade och mätte denna möbel väldigt noga, i mer än tjugo minuter) till slut tog beslut om att köpa den. Kändes lite surt, men han var först, så bara att leta vidare efter en "annan smal sak" till  bättre förvaring i gästrummet.
Blev sugen på rabarberkräm igen och det var bara att plocka i"rabarberskogen" (för på fem dagar har dom också växt så det knakar).
Nu blir det en andra sittning i fåtöljen, vid dumburken, för så mycket mer energi till nå't vettigt, har jag inte.
Men några varv stickning orkar jag nog........
 
Strax utanför Arboga på hemväg: "Allé, allé, allé"......  (kul jag va' nu då....)
 
Passerar Svampen på infart till Örebro centrum......
 
Lite vackra blommor mitt i centrum.....
 
....och passering av Slottet vid utfärd (liten omväg på min begäran) Visst är det vackert!
 
Men sånt här väder hade vi inte beställt......
 
Hemma, (till min glädje) har vindruvsplantan börjat växa, efter övervintring, alltid något. Håll tummarna!
 
Kunde inte låta bli, var tvungen att ta in några av trädgårdens blommor.
 
 

Städ"virvel", t-bane-tur och bröllopsdag

Idag var det lite rörigare än vanligt. Jo det kan lätt bli så, när många ska samsas på liten yta med snäva tidsramar i vardagen.
Nu berörde inte stressen den äldsta generationen direkt, vi kunde ta det lugnt, trots måste-åka-iväg-snart/nu-kaos, blandat med lika delar har jag-med-mig-allt-ångest och var har jag lagt......
Skönt att man inte deltar i det rat-racet längre. Skönt är det också att vi inte behövde bekymra oss om bilen och p-avgifter heller, då vi helt sonika lånade ut densamma till dottern, för snabbare transport till skola och dagis. En win-win-situation alltså.
När tystnaden lägrat sig efter deras avfärd, blev det frukost och därefter försvann även maken, till Kungliga Biblioteket. 
Ensam hemma med en stillsam vädjan om lite röjningshjälp och bokning av tvättstuga, gjorde jag en snabb överblick, startade i ena ändan och "sköt allting framåt" som kom i min väg, ställde av vartefter och inväntade tvättmaskinerna därnere i källaren. Om dom nu hittar saker och ting är det ingen som vet, men tycker att jag har varit ganska logisk och konsekvent i mina "undanläggningar".....
Hyfsad ordning för visning av lägenheten för potenciellt byte, tycker jag ändå att det blev och som dottern sa när hon hasta iväg: "Finliret" hinner jag när jag kommer hem....
Som avkoppling efter "träningspasset" tog jag en tunnelbanetur till DN-skrapan på Kungsholmen, för att på vinst och förlust forska efter "morfars konferensbord". Pratade med flera trevliga personer i skrapan som engagerade sig i min sak och hjälpte till så långt dom kunde, men ännu ingen framgång i letandet. Men lämnade visitkort och hittar dom på något, hör dom av sig....Väldigt positivt bemött blev jag!
Tunnelbana tillbaka igen och med en mjukglass i högsta hugg återvände jag till utgångspunkten, satte på kaffe och relaxade i skuggan på balkongen. För det är varmt här i Stockholm idag, riktig sommarvärme.
Maken ringde och lät meddela att han tänkte stanna på biblioteket till stängningsdags, sen hade han (nog) tid att fira 35-årig bröllopsdag med middag någonstans på sta'n. Vi får se vart vi hamnar.......
 
DN-skrapan byggd på sextiotalet, stod klar 1964.
 
En modell av densamma som fanns inne på kontoret hos nuvarande ägare, Fabege.
 
Jag fick även åka upp till våning 23 "Tornet" och prata med Antonio i frågan.......
 
.... man kan inte direkt klaga på den arbetsplatsens utsikt, eller??
 
panorama runt-om.
 
Trädkronor och flygplan i det blå, vid passering av Rålambshovsparken.
 
Från tunnelbanan vid Gamla sta'n, då vi passerar Slussen.
 
Rogivande stora lönnar skuggar balkongen, vid coffe-break, "på hemmaplan" igen.
 
...och högt däruppe är himlen klarblå.
 
 

Fågelbo och dagen efter......

....semifinalen i hockey-VM, med 3-0-vinst över Finland. Med andra ord är Sverige nu i VM-final och motståndet blir Schweiz, vilket man inte direkt är van vid i ishockey-sammanhang.
Dock fick ju Sverige stryk mot just dessa i årets inledningsmatch, så ta ut seger i förskott ska vi nog passa oss för....
I schlagerfestivalen vann Danmark och den låten var väl helt ok, men en fjortondeplats till Robins låt "You" var väl lite halvdåligt. Sveriges bidrag hade varit värd en något högre placering, om än inte vinst. Kan ändå inte låta bli att undra hur det skulle gått för Louise Hoffsten om hon fått tillräckligt mycket poäng och istället kunnat representera de svenska färgerna. Är fortfarande övertygad (och stärkt i min tro) att hon definitivt skulle ha kommit bra mycket högre, -än fjortonde plats.
Det blev sent isäng för hela gänget med andra ord, för att inte tala om husets ordinarie vuxna. Där vart det sänggående först på småtimmarna och idag lite varierande välbefinnande, men det går väl över......
Som utlovat blev det mer cykling på förmiddagen, i samma park. Morfar drog iväg före med entusiasterna och jag dök upp lite senare med fika. Idag hade vi några lite allvarligare vurpor, med gråt och en aning rivet skinn, men i det stora hela gick det ok.
Vi hittade också ett fågelbo i en av lindarna, där tre små hungriga gaphalsar kunde skymtas emellanåt och mamma Stare flög skytteltrafik, för att hålla service.
Sen såg vi också finska hockey-fans påväg till brons-matchen i Globen, samt den svenska spelarbussen (tom).
Vi har på MacDonald's intagit dagens gourmet-lunch och avsikten är att ha en enklare vickning till hockeyn ikväll, vi får se hur många det blir som hakar på.....
 
Först ut en skogsduva som undrar om det finns nå't ätbart därnere....
 
...sen unge herr stare som tittar över kanten på boet efter mamma med maten....
 
...och strax dök hon upp med påfyllning.
 
Bredvid nere på gräsmattan, en något större redan flygfärdig unge (stare också) som konstant skrek på mer.
 
Förlorar-fans från igår, hoppas på brons idag.....
 
Svenska spelarbussen körde förbi Medborgarplatsen. 
 

Ute och cyklar......

Snabb frukost och på det en dusch, sen var mormor och morfar redo att följa med två cykelsugna grabbar ut i storstaden för att hitta nå't lämpligt ställe att testa de "nya" åkdonen.
Det fanns en liten grusplan strax utanför huset och där började vi. Eller rättare sagt barnen körde runt, runt, runt och vi stod bredvid som stand-by om någon behövde assistans. En och annan vurpa blev det, men av det mindre slaget och till slut blev vi gamla både uttråkade och kaffesugna. Vi lurade med bröderna på jakt efter ett fikaställe.
Storebror fick leda sin cykel, medan lillebror kunde fortsätta att cykla, för han hade fortfarande stödhjul på.
Till slut hittade vi ett ställe med många varianter av både matbröd och bullar.
Lillebror kalasade på en kardemummabulle, medan vi andra var förståndiga och tog varsin macka. Med lite färska krafter efter denna påfyllning, kände vi att vi nog orkade en stund till som cykelpublik och hittade en annan lite större park. Där fanns det både lekplats och grusgångar att köra på.
Där fick vi tillbringa gott och väl en timma till, innan vi insisterade på att iallafall vuxna behövde vila, så det så.
Hemma fanns rester i kylskåpet, så lunchen var snabbt fixad och VM-hockeyn kunde väl nätt och jämnt ersätta cyklingen. Lite knorr var det allt om en tur till, men vi vuxna lade in veto och sköt på detta till imorron.
En tur till ICA, kostade aningen mer än jag tänkt mig, men kvällsmaten är nu uppäten, så också jordgubbar med glass och nu går vi lös på smågodiset. Sverige vann ju över Finland och nu ska det kollas vilket motstånd vi får i finalen. Sen kanske man kan få se Eurovision Song Contest, för lite "nörd" är väl iallafall jag.
Barnens ordinarie vuxna befinner sig på bröllop, så dom har missat alltihop......
 
Första grusplätten som blev beåkt.....
 
...varvad med lite klättring.....
 
sen smakade förtäringen riktigt bra.
 
Nästa cykelställe:"Stigbergsparken" där blommade det utmed bergssidan....
 
...men det var bara jag som brydde mig om grönskan, dom andra.....cyklade och morfar hade assistans-jouren.
 
Det var gott!!
 
 
 
 
 

"Plane-spotting" Arlanda-style

Frampå förmiddagen kom vi så iväg, med packad fika mot Arlanda, för att titta på flygplan. Vi hade två listor med oss, en för plan som skulle landa och en för plan som skulle starta. Vi visste ju inte vad de använde "vår " bana till just idag. De gånger vi varit där förut, har det varierat, om de lyft eller landat.
Som vanligt i Stockholmstrafiken var det en del köer, men ganska snart var vi därute. Idag användes också tredje landningsbanan, den som vi aldrig förut sett någon trafik på.
Vi valde iallafall att åka till vårt "eget" utkiksställe. Där hade de fällt en massa träd och lagt fler lastpallar ovanpå varandra, så man såg ännu bättre.
Flygplanen var redan i full gång med att starta, så satte oss tillrätta, tog fram fikat och "prickade av" dom vartefter de kommit upp i luften. 
Vi stannade en lång stund i det fina vädret och till slut kom det ytterligare två stycken med fika- och "ta kort på flygplan- avsikter".
När vi sen åkte därifrån kom det ett flygplan som just landat och åkte över vår väg på en bro, precis när vi passerade.
Nästa stopp blev McDonald's vid Arlandastad, där kunde vi käka samtidigt som landande flygplan dånade över våra huvuden. Ytterligare köer på hemvägen, gjorde att vi åkte genom de centrala delarna av sta'n och vi hade jättetur att hitta en parkeringsplats precis intill huset. Nu sitter jag och "passar" matlagningen, medan vi väntar på att övriga vuxna ska komma hem från arbetsdagen.
Dom har nog inte alls haft så roligt som vi har haft.....
 
Det fanns fina blommor där också, inte bara flygplan
 
Här följer en kavalkad av några plan, först ut ett ryskt Aeroflot....
 
.....sen tar vi ett Norwegian, såhär på "syttende maj"......
 
British Airways påväg till London.....
 
Flygplatsbrandkåren som tränade.....
 
...och planet på "bron".
 
Till sist en bild från centrala sta'n, med Stadshuset i bakgrunden. 
 

Två skator och vårkonsert

Mycket grejer skulle med i bilen, innan vi kunde starta resan mot huvudstaden. Fick vi med allting då? ja det var frågan som fick ett negativt svar nu ikväll. Mitt i ishockeymatchen kom jag plötsligt på att "såsämnet" till biffarna som ska ätas imorron, står kvar i kylskåpet hemma i Fagersanna. Lite surt men det fixar sig.
Innan vi kom så långt, hade vi hunnit med att äta lunch i Arboga, på ett café som hette "Två skator", i en gammal röd gård mitt i stan, strax intill stationen. Ett "gammaldags" mysigt ställe med många olika hembakta kakvarianter, av vilka vi fick smaka på en sort var till kaffet på maten.
Sen blev det påfyllning av drivmedel strax efter Strängnäs och ganska snart därefter var vi på dagis för att hämta lillebror. Sen skulle vi vänta på mamma och storebror, vid minigolfen rakt över gatan. Men mamma blev lite sen från jobbet så hon ringde och beställde hämtning av storebror också. Vi skickade iväg morfar på uppdraget och sen gick vi in i den pyttelilla skogen precis bredvid, där vi hittade maskrosor, vitsippor och ett trasigt träd.
Så snart morfar och storebror anlänt, ställde vi oss i kön för att köpa pannkakor med glass och toast, för vi var allt hungriga. Mamma hann också få en toast, innan hon fick föra protokoll. För ett parti mini-golf, var storebror väldigt bestämd med, att de måste hinna med före vår-konserten i hans skola.
Där fick vi sen efter framträdandet, smaka på smör och ost som barnen hade gjort när dom lärde sig om bondgården.
Nu har vi landat på Söder, lastat ur bilen, fått god pasta till kvällsmat och Sverige vann! över Canada i VM-hockeyn, så nu kan vi snart sova gott. Hoppas jag......
 
Två tranor spatserade på en åker vid Olshammar när vi passerade.
 
Vid sidan av motorvägen växer riktigt gamla träd emellanåt, här ett norr om Örebro.
 
Här åt vi lunch, i Arboga.....
 
...hos de två skatorna.
 
Nästa gång det var dags att äta, blev i Hägersten, vid mini-golfen, med lillebrors dagis på andra sidan vägen.
 
Blandade resultat, några "hole in one", men mest sjuor.....
 
...och här syns storebror strax innan de startade sin vår-konsert.
 
 
 

Stockholmsbiffar, spargris och vävutställning

Igårkväll (läs tidig natt) gick jag lös på den hos second hand tidigare inköpta spargrisen (Guldkroken). Det skramlade nämligen i den och nyfiken som man är, ville jag givetvis kolla vad det var inuti. Att jag köpte den från början berodde på nostalgi, hade nämligen en likadan som barn och sparar man på grisar (som jag) var väl detta en smått obligatorisk gris att ha i samlingen. 
Sent isäng som vanligt alltså, men what's new.........
Idag på förmiddagen fick jag äntligen ett "livstecken" och kontakt med någon uppe på Hällekis, (inte själva hantverksbyn) men grannen som hyr ut boende, skickade mitt mail och min fråga angående morfars svarv vidare, till arrendatorn. Alltid något, nu får vi se om det går att få information därifrån.
Resten av dagen har bestått i mycket planering av Stockholmsresan och detektivarbetet däruppe på plats, (här pratar vi "morfars" exklusiva konferensbord beställda till nybyggda DN-skrapan på sextiotalet) samt naturligtvis iordningsställande av de obligatoriska "mormorsbiffarna" som alltid finns stående på önskelistan vid våra besök. Dom är nu klara för leverans, likaså cyklar, födelsedagspresenter och byrå.
Därpå nästa inslag att besöka på Tibros Må-bra-vecka, en vävutställning som idag satts upp på muséet. Den ska finnas där till beskådande ungefär en månad, för att senare (i juli) flyttas till Balterydsgården.
Det blev en hel del prat med min handledare, övrig personal och gästande utställarkonsulenter på muséet om lokala cykelturer och annan slöjd i allmänhet. Sen var det dags att hämta ytterligare en bok på biblioteket åt maken, denna gång om idrottshistoria från Moholm.
Olika äro intressena som synes, men morrondagen ska vi ägna åt att gemensamt ta oss till huvudstaden. Fredag blir det utflykt med barnbarnen med destination Arlanda för att titta på flygplan. Vi har ett "plainspotting-ställe" där man ser bra och kan fika samtidigt, om bara vädret tillåter.
Väderprognosen verkar i nuläge gynnsam, men man vet aldrig......
Planer kan ju också ändras, men förberedelserna är klara och vi kör på detta sålänge......
 
Senaste klara tröjan, redan ny på gång.....
 
Spargrisen, som innehöll tre riksdaler visade det sig.
 
Ett av vävutställningens alster, det vackraste (tycker jag). Påminner om mönstret som mormor oftast vävde på sina trasmattor.
 
Ytterligare exempel, nu med broderade tuppar, rolig.
 
och slutligen dessa. 
 

Fullt schema och en vandring på Prästberget.

Agendan idag var fullspäckad med kommersiella inslag. En turné till diverse inköpsställe i Skövde, en hamburgare på drive-in fick duga till snabblunch och med bilen full av prylar, däribland två nya trädgårdsstolar (och naturligtvis några nystan garn, när jag ändå passerade den hyllan på Rusta) återvände jag till Tibro.
Apoteket skulle besökas som skickebud åt maken och därefter väntade en välbehövlig massage hos Wicare.
Ont gör det, men skönt och bättre känns det efteråt, kan varmt rekommendera ett besök.
Jag hann också in på second hand, där en byrå stod och väntade på mig, samt några saker till som fick plats i en plastkasse.
Maken hade (på order), fixat middag till hemkomsten och sen var det bara att pilla ner lobelior och tagetes i blomlådor och krukor, innan det bar iväg till Gamla Örlenbadet och en guidad tur på Prästberget med en tjänsteman från Skogsstyrelsen, som berättade mycket om växter och träd som finns där.
Tydligen är Prästberget (bredvid Ransbergs kyrka) ett unikt eko-område med mycket olika slag av växtlighet. Anledingen till detta lär vara att jorden är extra bördig just här.
Massor av körsbärsträd, gullvivor, blåsippor, vitsippor, gamla lindar, björkar och tallar finns att beskåda, samt ett  gruvschakt. Där bröt man järnmalm under en kortare period, på Karl den tolftes tid .
Några regndroppar fick vi på oss under vandringen, men ganska snart sprack det upp och solen sken resterande delen av kvällen. Till och med en kraftig regnbåge, kunde skådas över sjön. Avslutning blev det sen hos Örlenbadets pizzeria, där kommunen bjöd på kaffe med bulle.
Allt i bästa Må-bra-anda, för detta ingick i veckans arrangemang. Imorron startar en väv-utställning på muséet, ska åka dit och kolla det också tänkte jag. Nu är det hockey igen hör jag i bakgrunden, får väl ta och titta på sista perioden av matchen Sverige-Danmark.
 
Gruppen samlad innan "avfärd"
 
En vacker lönn, var första stoppet....
 
...sen samlades vi vid en död sälg, vilken var viktig att låta vara kvar, då döda träd behövs i eko-systemet.
 
Medan vi lyssnade och tittade på det döda trädet, gled en kanot stilla förbi på sjön.
 
Djupt därnere syns gruvschaktet, i förgrunden växer rönn och hassel.
 
Mycket gullvivor fanns det.....
 
...och många trädkronor, lååångt däruppe. Man fick nästan nackspärr när man skulle titta upp på dom.
 
 

Dagen som krävde tre "dates" med duschen och slutade i topp...

Efter en natt brottandes med nya "påhitt" på datorn och sänggående först vid halv fyra, sov jag till drygt elva. Varför sket jag inte bara i att skriva färdigt bloggen och lägga upp fotona då, undrar kanske någon? Därför att jag är av ett envetet släkte och hatar att inte bemästra tekniken.
Bevisligen behövs inte så värst mycket för att rutiner och invanda mönster får sig en ordentlig törn, bara att installera ett något annorlunda program.....
Det som normalt tar mig fem minuter tog inatt upp till en halvtimma, innan jag snubblade på nästa detalj som fick hjärnan att trampa vatten, igen. Egentligen bara småsaker, men som ordspråket så riktigt hävdar: "Liten tuva stjälper ofta stora lass". Maken låg redan och sov, ingen idé att väcka honom, för vi kan inte kommunicera så bra på dataspråk. Han svarar inte på vad jag frågar och med mina elementära brister i baskunskaperna, kan jag inte ta till mig "föreläsningarna" som ges.
Nu blev det frågestund frampå förmiddagen ändå, eftersom jag därtill var nödd och tvungen, för att komma vidare på min "dataresa" och till slut fastnade väl ändå en del. Hoppas slippa bråka med apparaten alltför länge ikväll......
Nästa resa sedan, var av det mer bekanta slaget, en tripp till mor (och Hem&Hobby) i Hjo, med snabbstopp hos Rebdesign för återlämning av mina tröjor. Det blev inte så lång visit i Hjo heller, men tyg till nya glashusgardiner hittade jag ändå, efter att ha tänkt om konceptet.
Kostade inte så mycket, det var positivt. Mindre så (positivt alltså!), var nästa anhalt: Gymet, men avklarat är det precis som dusch nummer två, väl hemma igen.
Maken tog hand om bilen för fotbollsmatch, i Hjo, så bilen har gått skytteltrafik på den destinationen idag.
Då kommunen har Hälsovecka denna veckan, (med ett antal arrangemang) hade jag planer på att delta i tipspromenaden vid Fagervi och den gick naturligtvis idag då är klart.
Men har man bestämt sig så har man och det blev en cykeltur dit bort och 4 kilometer i skogen. Vilket resulterade i dusch nummer tre så snart jag kom hem och telefonsamtal om att jag haft tolv rätt och vunnit....en biobiljett.
Den fick jag levererad till dörren och gissa var jag sjönk ner sen?
Just det, i stickfåtöljen, med "En stark resa" på burken och snart är nästa tröja klar........
 
Här ett litet smakprov på vad det finns hos Rebdesign, (förutom mina tröjor.....)
 
....lite fler.....
 
och några färdiga kläder, sydda av de vackra tygerna.
 
Det var lite blött i skogen, med kabbeleka växande i en liten bäck...
 
...och därnere (vid starten av tipspromenaden) ligger Fagervi med fotbollsträningen i full gång.
 
Längre in i "stor"skogen fanns denna bäck med spång att gå över.
 
Därefter passerade stigen ett torp. 
 
Sen hittade jag även några av mina absoluta favoriter, under vandringen

Loppis, grillning och dator"doktorn"

Andra delen av helgens loppis i lanthandeln började dagen och nu var det även några nytillkomna bakluckeloppis-bilar som tillkommit. Dock verkade det som om folk hade lite längre sovmorron, såhär på söndagen.
Även denna dagen gick väldigt fort och vi hade trevligt i största allmänhet.
Det blev också bestämt att vi ska ha loppis i stort sett varje söndag ett tag framöver, för att se hur det går. 
Precis när jag skulle börja packa ihop för hemfärd ringde sonen och aviserade att han hade för avsikt att besöka fäderneshemmet. Skulle han ta med sin nyinköpta gasolgrill, för en testomgång? Snabbt beslut om att det var en god idé och äta middag stod ju som nästa punkt på dagens agenda. Varför inte grilla, vädret var också inbjudande för denna aktivitet.
Inga bjöd hastigt och lustigt in till grillparty "do it yuorself-style". När alla tröjor var återbördade till sin klädstång här hemma, stod alltså kökstjänst som nästa punkt. Efter en stund av kaos light, kunde vi dock sätta oss tillrätta i glashuset och njuta av menyn. För egen del gällde det allt utom lammkorv, som jag köpt för att testa.
Tycker inte om lamm, men man ska ju alltid smaka, som man tjatar på barnen om. Bara att leva som man lär alltså och återigen försöka sig på detta. Fortfarande står jag dock fast vid min åsikt att lamm är inget för mig.
Sen skulle sonen ta sig an min "eftertänksamma" dator, därav den sena timman innan bloggen nu blir skriven. Jag kom så småningom på att det fanns en till apparat att knacka på, vilket nu görs. (fortfarande i väntan på att min egen ska bli färdig) 
Imorron återstår att se om datordoktorn lyckats "sparka igång" det lilla livet, att bli mera snabbtänkt.
Då ska också de redan utvalda "lyckligt lottade"  tröjorna, få åka tillbaka till Rebdesign på Karlsbrovägen i Tibro.
Gillar Ni att sy och tyger i glada färger, kan jag verkligen rekommendera ett besök, för där finns massor.....och en massa färdiga alster dessutom, om man inte syr själv.
Till sist, tack för två trevliga loppisdagar på Tempo i Fagersanna.......det gör vi om, söndag den 26 maj!
 
Här är bakluckeloppisarna.....
 
och här går man in till oss andra.
 
Sonen i full gång med grillningen....
 
 
....för att efteråt hjälpa till med ett lås till vindsluckan.....ÄNTLIGEN !
 
och nere vid sjön hade alla måsarna massmöte i skymningen.
 

"Första halvlek"

Nu har vi klarat av första delen av två-dagarsloppisen i Fagersannas Tempo-butik. Det kom inga horder av folk, men en hyfsat jämn tillströmning var det iallafall. En hel del prylar slipper jag nu att köra hem igen för det har gått åt en del, men fortfarande finns det gott om tröjor.....
Sen träffar man ju alltid en massa folk att tjata med och gör nya bekantskaper, det är trevligt.
Maken har kidnappat bilen, dom befinner sig i Mölltorp på fotboll, medan jag funderar på om jag ska vara så in i Norden redig och köra premiärturen med gräsklipparen idag....eller spara det nöjet ytterligare nå'n dag?
Får nog ta mig en kopp kaffe och fundera ordentligt en stund inför ett så svårt beslut.
Måste ju också ha ordentligt med krafter kvar till loppisen imorron. Ja som Ni säkert förstår är det mycket att väga in, innan det kan fattas ett bra beslut i frågan.
Först kaffe sen får vi se vart det leder....... 
Kontentan blev: Jag fick för mig att byta draperier och dynöverdrag i glashuset istället och plockade raskt fram "sommarvarianten". Som tur var strök jag bara överdragen och en längd (av fyra) innan jag provhängde. Dom hade krympt i tvätten, så det "flaggade på halv stång" som någon med för korta långbyxor ungefär. Såg inte klokt ut, bara att backa bandet och återta de "gamla" igen, så länge.
Alltid kul med nya, men beror på meterpriset då det går åt tio meter, till full uppsättning. En utmaning att leta fynd....
Nu börjar det bli dags att ladda inför "andra halvlek", det gör man bäst i horisontal-läge, ska bara........
 
Färsk ananas....det smakar inte skit......
 
...men det slår ändå inte saltgurka.
 
Kvällsmaten "Gambas al pil-pil", är också helt ok.
 
"Högt där ovan molnen, där är himlen alltid blå"......
 
....and finally a very special light, to end this day.
 

Allt på en gång.....

Vaknade idag av att det lät utanför. Då var klockan halv åtta och Tibro Byggvaror hade precis lastat av cementpåsar, plank och stor träskiva. Väckte genast maken och sen har det varit full fart hela da'n på både honom och mig.
Efter att ha burit och släpat en stund, var det för min del dags att fylla på kylskåpet en aning och höra hur tidsschemat inför iordningsställandet av loppisen var tänkt. Allt var klart, inga fler leveranser av vanliga varor väntades, därför kunde vi komma närsomhelst framöver.
Maken hade fått tag på grannen och den "stackaren" har sen ända fram till ikväll jobbat med att bygga murnings-formar. Änderna har med jämna mellanrum varit här och kollat vad som försiggår, visserligen snattrat lite irriterat, men fått sin mat iallafall. Dom är inte så nöjda med att det har tillkommit en massa nya "element" i trädgården och travar misstänksamt runt och inspekterar.
Efter middagen var det dags för mig att åka till Rebdesign och låna mina tröjor över helgen, så de kan få vara med när det händer nå't på hemmaplan. Lämnade av dom direkt på Tempo, för att sen fortsätta hem och omedelbart fylla bilen med allt annat, som helst ska bli sålt.
Det är ju inte så långt att åka och i såna här sammanhang går det i ganska mycket i en personbil, så lasta i blev plocka ur igen inom en kvart. Idag behövdes ingen mer motion, eller "lyfta skrot", ett ganska hårt pass genomfört på helt naturlig väg. Genomsvett och trött blev jag bjuden på en kopp kaffe, ungefär halvvägs genom iordningsställandet och hemma igen, kändes fåtöljen väldigt inbjudande.
Lagom till Let's dance syr jag nu ihop ytterligare en tröja, kanske att den hinner få vara med, om inte på lördagen så säkerligen på söndag.
Vi får väl se imorron om jag har lyckats hitta några ännu inte utnyttjade muskler. Det brukar visa sig dagen efter.....
  
Här är en del av det som kom med tuppen....
 
Grannen instruerar.....
 
...undrar om kunskapen fastnar, nu när han får lära sig nå't nytt.
 
Och i en annan del av Fagersanna, riggar vi loppis.....
 
Här är min hörna (till höger), som ska fyllas på nååågot imorron.
Väl mött då "dom som kan, vågar och vill".
Det går även att köpa fika, bl. a. hembakad toscatårta till kaffet, den brukar inte göra nå'n besviken. ( finns dock bara i begränsad upplaga)

"Flygardag" med fina fordon.......

En och annan regnskur har vi haft under dagen, men däremellan fint och varmt väder. Fick ett ryck i förmiddags och städade av huset, satte tvättmaskinen i arbete och försåg sängen med nya lakan. Under tiden stod middagen och puttrade på spisen. Idag blev det kycklinglår i champinjonsås. Växtligheten har tagit fart ordentligt och det närmar sig med stormsteg, gräsklipparpremiären. Men någon dag till kan vi nog skjuta på den.
Rabarberna har på två dagar blivit flera decimeter och därför kokade jag årets första rabarberkräm idag.
Eftersom det i Tibro är tradition sen något årtionde tillbaka, att på Kristi Himmelfärdsdag cruisa gatorna i de centrala delarna med fordon (av alla de slag), tänkte jag att det bör man ju ha varit och tittat på nå'n gång, så vi åkte in på eftermiddagen, vilket visade sig vara några timmar för tidigt, så vi stannade vid Ransbergs kyrka och tog oss upp på Rane kulle för att fördriva tiden och titta på utsikt. Åkte sen hem för en kopp kaffe på altanen och SM-final i handboll, innan det på nytt bar iväg in till Tibro.
Nu hamnade vi mitt i "cruising-kön", men tog smågator till en lämplig parkering och flanerade i flera timmar bland massor av folk och till bilarnas avgaslukt. Vad man än må tycka om amerikanska bilar och andra fordon, så är det faktiskt en imponerande folkfest. Överallt utmed huvudgatan satt dom i sina trädgårdar (hela familjer med gäster) grillade, fikade och kollade på den ständiga strömmen av fordon, i mer eller mindre kördugligt skick.
Mycket rock n' roll, tutande och glada tillrop från bilarna, bjöds vi alla på. 
Till sist hamnade maken och jag på Old Records café, med macka och kaffe, tillsammans med f.d. postkollega och sambo.
Många andra hejade vi på och pratade med, under kvällen. Efter nästan fyra timmar (vart nu dom tog vägen) landade vi (haha) här hemma igen.
 
Stor fågel i tallen, har inte full koll på vilken sort än (tror skogsduva)
 
Har man såna här kan det.....
 
..omvandlas till sånt här: kräm
 
Mini-promenad på Rane kulle
 
Klockstapeln i Ransberg "svävar" för tillfället.
 
Titta vad vi kan.....
 
...men än så länge klarar vi avgaserna.
 
Lastbil full av "Rockin' Boys", dom är väl värda att lyssna på.
 
I väldigt olika skick var åkdonen, här några på den övre delen av skalan.....
 
och här något av en kontrast, men det fanns värre exempel, ska sägas.
 
Så kan det också gå, behov av bogsering mitt under järnvägsbron aj, aj, aj.
 
....och den här bilen har alldeles nyss flyttat till Fagersanna, i veckan faktiskt. 
 

Fika, fas och foto

Idag visste jag direkt när jag vaknade att jag fortfarande hade ett huvud. "Me duele la cabeza" som spanjorerna säger, alltså "jag har ont i huvudet". Man kan kanske undra varför just denna fras har fastnat, men inte så många andra....
Det är turligt nog, inte speciellt ofta nuförtiden (peppar, peppar!), men ingen hit att vakna med det.
Piller och kaffe hjälpte så småningom, men lunch på byn med kompisen såg jag säkrast i att ställa in. Det blev en kopp kaffe till, hemma hos henne istället.
Tittade samtidigt in och hälsade på mina tröjor hos Rebdesign, ännu inga sålda men många hade tittat iallafall.
Ska ta hem dom på fredag så att dom får vara med, på Loppis i Lanthandeln, över helgen.
Sen var det dags att åka till Näringslivets Hus och skriva på "fas-pappren", så att det inte blir några luckor i datum att tjafsa om angående framtida ersättning.
Pratade en stund med ansvarig på AME och vi ska träffas längre fram för att strukturera upp vad jag ska göra (och var). Än så länge har jag utställningsprojektet och i sommar blir det ju lite riktigt jobb.
Som avslutning på "Tibro-resan" fick det bli ett pass på gymet, tillsammans med konståkningseliten minnsann. Där har jag nu också fått nytt passerkort av modernare variant, med nytaget foto och allt. Jodå, precis efter gympasset i svettigt tillstånd, blev såååå fint.
Men som han sa där i reception, då passar det ju bra till aktiviteterna. 
Maken har åkt på fotboll, medan jag har en deg som står på jäsning och nyligen talade om att den var färdig! 
Det kommer att bli matbröd av den.........nu!
 
Kan undra om dom fick nå'n fisk igårkväll?
 
...och dom här fattar lite trögt, måste ständigt påminnas om vad som gäller.
 
Får svalna lite innan jag smakar, luktar gott iallafall. Får bli gräslök från landet och rökt skinka på....
 
 

Sommarjobb och plocke pinn

Har idag haft en sittning och genomgång med min handledare, (arkivatorn) angående det jag gjort hittills och vad/hur jag planerade att lägga upp arbetet framöver. Vi verkar röra oss i samma tankebanor och hon förstår hur jag menar, så det är bara att fortsätta insamling av fakta och sortera i högar, samt tänka vidare på exponeringen.
Sen hade hon glada nyheter, visserligen i sin linda ännu, men det verkar som om dom har behov av mig på riktigt i sommar, för att täcka upp semestrar och lite annat. Återstår att vänta på ytterligare telefonsamtal i frågan, med det praktiska.....
Det är helt perfekt att jobba framförallt hela juli och jag tar givetvis allt vad jag blir erbjuden. Maken var med Fagersanna IF:s övriga pensionärer på rekognosering i skogen inför den stundande enmila-vandringen och vi återvände hem nästan samtidigt. Lunchen avklarad och därefter en ny tripp till Tibro, han för att beställa grejer till murararbetet och jag för att checka av utbudet på second hand.
Nu tog det inte speciellt lång tid för honom att göra beställningen hos Tibro Byggvaror (för hemleverans på fredag) så jag hade inte hunnit gå igenom alla hyllor i butiken, när han plötsligt satt där. Nu hittade han en fikagäst, att diskutera lite idrottshistoria med, medan jag gick över resten.
På hemväg hamnade vi i bilkö på 49:an, då de imorse påbörjade ett vägarbete och placerade ut flaggvakter.
Det tog lite tid och vi svängde dessutom av till Hönsa för att ta en omväg hem. Skulle sätta upp några fler anslag om "Loppis i Lanthandeln" på lördag-söndag, plötsligt "tvärnitade" maken bilen och klev ner i diket. Han hade hittat en "snöpinne", som enligt murarexpertisen var lämpliga som hjälpmedel vid gjutning. Han stannade ett par gånger till och plockade trasiga pinnar, innan vi tog småvägar hemöver från Hönsa och satte anslag på några ställen till. Slutligen blev det en pizza att dela på, inköpt hos Örlenbadets Pizzeria, där var det ingen kö .....
Vi avnjöt den i solnedgången på vår altan, med änderna som publik.
 
Jag var uppe på andra våning i muséet och hälsade på morfars fars svarv, som bor där permanent.
 
Ja då vet man vad man har att vänta......
 
...och kön var låååång lite längre fram.   Medan vi väntade passade jag på att plåta.....
 
"de ensamma tallarna" som lämnats kvar vid avverkningen.
 
I väntan på pizzan....nu finns ingen is kvar, vare sig på badstranden eller runt Fläskön.
 
Lite tjatig vy kanske, stackars mig som har det så varenda kväll.......
 
 

Sol, varmt och odling

Idag blev det en rejäl sovmorron, då jag (som jag skrev igår) efter power-napen i fåtöljen fick ny energi. Visserligen med hjälp av kaffe också, men som sagt jag var inte trött så det blev sent. Men det går ju att tvätta och fixa på datorn även under de sena timmarna, så huvudsaken att saker blir gjorda, inte när man gör dom.
En fin dag att vakna till var det iallafall och maken gick ut en stund till sitt nygrävda hål, för att fortsätta arbetet med att anlägga en mur. Nu har vi en murare till granne, så han har tänkt att "pumpa honom" på lite råd innan han gör nödvändiga inköp av material och startar projektet på allvar
Själv förberedde jag mötet med min handledare imorron och har ritat en mall med exponeringsförslag av textdokument, samt sammanställt hur långt arbetet har kommit och listat praktiska frågor.
Sen ringde Arbetsmarknadsenheten i Tibro, för nya pappersunderskrifter och personligt möte inför Fas 3-placeringen som startar 17 maj. Det finns dock ingen anledning att ansluta till norrmännens "syttende maj-firande", denna start är av en helt annan beskaffenhet, föga värd firande. (Ett nödvändigt ont snarare, för att klara försörjningen.)
Apropå försörjning, så hoppas jag nu efter sådd i kökslandet, att det ska bli självförsörjning på grönsaksområdet.
Dock har jag med historien i ryggen inga större förhoppningar, eftersom jag dessvärre inte har speciellt gröna fingrar. Men som med så mycket annat: "Skam den som ger sig!"
Nu ska jag äta vattenmelon, för det är såååå gott om man är törstig.......
Sen väntar ishockey igen, Ola-Conny & Morgans starka resa och nu landade en hungrig and-hanne snattrande på gräsmattan. Får väl se vad det står på menyn för hans del ikväll.
 
Inte så stora, men väldigt vackra. (tycker jag)
 
Sjön är lite lugnare idag, om än inte spegelblank. T.v. simmar kanadagässen och väsnas, överröstar t.o.m. måsarna när dom nu låter. (inte så ofta som tur är)

Bali, bad, burgers och bowling

Efter frukost och ganska snart följt av en tidig lunch bar det iväg in till Skövde. Först där tittade vi in på Ö&B för att maken skulle kolla potenciella trädgårdsmöbler, som jag "sprang på" under min senaste shoppingtur där.
Beslut har vi ännu inte tagit i frågan, för vi hade inte speciellt mycket tid att vinka på. Nästa anhalt var Arena-badet med Tibro-postisar och ett besök i deras relaxavdelning med middag och bowling på O'Leary's efteråt.
Vi hade nästan fyra timmar till vårt förfogande på bad-anläggningen och relaxen. Vad hittar man på under så lång tid om man inte är överdrivet förtjust i bad? Det var "mitt problem" för ingen av de andra funderade ens i dom banorna, utan bums i bubbel-poolen följt av diverse bastu-varianter, vattenrutschkanor och simning i stora bassänger. Efter att ha gått runt i anläggningen, (som är stor) satte jag mig i sol-rummet. Där kunde man välja önskad miljö på en display, jag provade både grynings-ljus i Miami och kvälls-sol på Bali, från solstolen.
Den gick att "tippa" så man låg skönt, precis som i en vagga och jag hade säkerligen kunnat somna om inte maken dykt upp för att meddela "fikatajm". Timmarna därefter gick i rasande takt och som avslutning klev även jag ner i bubbelpoolen en stund innan dusch och förflyttning till matstället.
God mat och stora öl därtill, (för dom som inte körde) följdes av bowling i tremanna-team under en hel timme.
Har inte hållit i ett klot på minst tio år, men det gick ganska hyfsat och några strikes blev det allt, dock även varvat med klot i ränna.
Hemkommen satte jag mig vid TV:n och tittade på partiledar-debatt (det som var kvar av den), men tyckte nog att den gav ett ganska slätstruket intryck. Bättre kan dom allt.......eller?
.... sen vaknade jag efter en "power-nap" i fåtöljen och fick kicka igång mig igen med en kopp svart för att åstadkomma detta innan sängen får sällskap. Men nu är jag ju inte trött längre.....
 
Vi passerar Sventorp/Igelstorp
 
oj....vad fina vi är/blir.....hmmmm
 
I väntan på maten.....
 
....and strike!!!!!
 

Jo-anmälan och annat skoj!

Hämtade in posten ganska sent igår och där fanns ett brev från Försäkringskassan, vilket föranleder ont i magen vid det här laget. Inte var det av den muntrare arten denna gång heller, utan ett beslut på mina skadeståndsanspråk angående indragen ersättning, till följd av felaktiga upplysningar från myndigheten.
Inte gör dom några fel inte, (inte som behöver rättas  till iallafall) var väl kontentan av beslutet, oavset om dom sagt fel, så finns ju inga skriftliga bevis och en arbetssökande som får så kopiöst stor ersättning varje månad, ska väl inte gnälla om dom bestämmer sig för att dra in några tusen, nån gång.
Ganska sömnlös natt och humöret på topp (not at all!) kände jag att det var nästan så att min närmaste omgivning fick lida för "den här skiten".
Kunde dock behärska mig någorlunda, men inte släppa det. Föga hjälper väl att klaga och någon mer instans att officiellt göra det hos fanns inte, men en JO-anmälan om maktmissbruk och ekonomisk skada därav, för tredje man har jag skickat iallafall. Tyst och snäll har jag aldrig varit i såna här sammanhang, så lite väsen får jag väl ändå föra om detta.
För övrigt tänker jag inte fastna i det, men det tröttar mentalt och är såååå orättvist. Och jag har skrivit det förut: Ensam i situationen är jag inte, vilket är än mer deprimerande om man ser till det större perspektivet.
Vilket samhälle och vilka värderingar vill vi ha? Vem har ett värde och vem kan man köra över?
Maken är på "skogslekar" med Fagersanna IF, skönt för honom då jag är grinigare än vanligt....(haha)
Har även roat mig med en tur till Hjo, druckit kaffe hos syster och tittat in hos mor, där nästa "problem" hade dumpit ner med posten igår, fars deklaratinsblankett. Så där fick det bli ett mail till skattemyndigheten om ifrågasättande av förseningsavgift. Ja vad tror ni det är för odds på det? Det blir säkert straffavgift på den trots att den inte kom förrän efter deadline. Luttrad, var ordet.....tilltro noll.
Sen har jag toppat med gym-besök efter att ha bjudit Bubba på lördagsgodis.
 
Bubba: Är det nå'n idé att komma fram.....?
 
Syster "odlar" maskrosor vid husknuten, väldigt kraftiga och välväxta exemplar....
 
...och i Stadsparken, Hjo blommar vitsipporna, precis utanför Villa Rosell.
 
 
 
 
 

Affischer och andlig återkomst

Svängde idag in till Tibro för att sätta upp lite "blänkare" om Loppisen i lanthandeln här i Fagersanna nästa helg, både lördag och söndag kör vi kl. 10-14.
Det går bra att boka plats om man vill vara med och stå inomhus, annars kan man också bara komma för att köra baklucke-loppis utanför, gratis.
Fint väder och en hel del "knallar" på torget i Tibro, fanns att beskåda diverse varor hos. Bland annat tre stycken med garn-sortiment.
Ganska svårt att låta bli shopping här....men köpte endast ett nystan rostbrunt (på uppdrag) till mor.
Några blommor till den ena  fönsterlådan fick det bli och slutligen en gräslöksplanta för att fylla hålet i "örtträdgården".
Åt imorse frukost till utsikten av en vilsen and-hanne, som avstod att äta maten jag gick ut med och fortsatte gå runt och ropa. Lade sig en stund i gräset, reste sig igen och fortsatte söka. Han till och med flög upp på hustaket för att få överblick.
När jag kom hem efter min utflykt, låg han fortfarande kvar i sin ensamhet, åt lite brödbitar jag kom fram med och flög sen ner till sjön. Medan jag gjorde iordning middagen, anlände dock "hans fru" och nu travar dom runt ihop igen, fram och tillbaka genom häckarna till grannarna. Skönt att slagsmålet från igår ändå slutade bra.
Har suttit på altanen och stickat nu i eftermiddag, dryga trettio grader i solen och ätit jordgubbar förstås!
Får väl kolla om det finns nå'n annan lämplig fredagsföda att tugga i sig till VM-ishockeyn som börjar idag.
 
Men vart har hon tagit vägen??
 
Får kolla omgivningarna ordentligt, när hon nu inte svarar....
 
Här ä' jag, finns det nå'n mat kvar?
 
...ännu större "pippi" nere vid sjön och där kan dom stanna.
 
Fantastisk fredagsföda.......
 

Inskriven.....

Bara att åka in till storsta'n imorse, på information med inskrivning i den ökända Fas 3, på Arbetsförmedlingen.
Jag tror bestämt att flertalet av långsamma fordon i dessa trakter, var ute och luftade sig på riksväg 49 vid denna tid. Tur att man startat i god tid, för så mycket omkörningsmöjligheter bjuder inte vägsträckan på eftersom trafiken är ganska riklig. 
Som sagt i god tid och med alla upplysningar sen av värde noterade, samt svar på en del frågor (korrekta får vi väl hoppas den här gången), kunde jag fortsätta min dag med lite shopping på Willys, i väntan på kompisen. Där i kassakön kom jag i samspråk med några irländska tonårsgrabbar som var här på taekwondo-tävlingar. Dom undrade bl.a. vad det stod på "skiljepinnen" till nästa kund och hur mycket enkronan var värd som dom fick tillbaka i växel.
Klar med detta och dumpat i bilen, kom min lunch-kompis och vi kunde smörja kråset med dagens på Eriks kök.
Hon fortsatte sen till frisören och jag körde via Stallsiken och Dollarstore innan jag tittade in hos Tempo i Fagersanna, för matinköp och hämta lappar att sätta upp om "Loppis i Lanthandeln" helgen 11-12 maj.
Medan jag varit "bortrest" hade maken idgat trädgårdsarbete, närmare bestämt grävt en djup grop runt kvarvarande mur-rester, där han ska fylla på med en ny bit, för att få ordning på högra nedfarten i slänten så småningom.
Nere i nämnda slänt börjar det komma upp små påskliljor lite varstans. En effekt av att jag under åren slängt ner alla lökar när de vissnat inomhus och att det blev grävt ordentligt med maskin därnere, förra våren.
Änderna hade hållit maken sällskap större delen av da'n och var fortfarande här då jag kom hem. De fick lite bröd och solrosfrön och lade sig för att vila. Då plötsligt kom ytterligare en hanne och sen var slagsmålet igång. Dom jagade varandra och slogs ordentligt. Det hjälpte inte att jag med sopborsten försökte hjälpa till för dom tog ingen notis om utomstående, utan förflyttade sig till granntomten och fortsatte där. Har inte sett till dom sen dess, vi får väl bara vänta och se hur det gick....
 
Här har jag varit och rekat trädgårdsmöbler idag, blir det affär? Ja vi får se....
 
Här är hålet som han grävde....
 
....och här dom små påskliljorna i slänten, tillsammans med "de vackra nässlorna".
 
Här är skyltarna som ska sättas upp om kommande "event" i Fagersanna.
 
Slagsmål, med mera i full gång, i grannens rabatt....
 
....som fortsatte till grannens altan, för att sedan förflytta sig vidare bakom deras garageknut.....
 
Dock en fridfull avslutning på dagen....
 
 
 

Första maj och man borde.....

....givetvis ha varit ute och demonstrerat, men trots att det inte råder något tvivel om var mina sympatier ligger politiskt, har jag alltid haft lite svårt att komma mig för med just detta. Visst har jag några gånger deltagit, bland annat i Kungälv på sjuttiotalet, då Olof Palme gick med i tåget och talade.
Men alla kan inte göra allt (förutom några eldsjälar som har en beundransvärd energi) men alla kan göra något.
Dock har jag ägnat mycket av min forna tid i fackföreningsrörelsen, vilket känts både naturligt och nödvändigt. Det är tragiskt att nu se hur generationers slit för ett bättre samhälle åt alla, ifrågasätts och med rekordfart monteras ner till ett "klara dig själv-samhälle". Plånbokens storlek avgör var och vad du kan få för hjälp, om du skulle behöva.
Inte förrän du själv blir drabbad i någon form, kommer vishetens kranka blekhet, precis som i Peter Dalles klassiska sketch: "Tänkte inte på det!"
Det är mycket vi borde stanna till och tänka över, istället för att fara runt som duracellkaniner i tillvaron och lägga energi på sånt som egentligen inte är viktigt. 
Sen allt som är viktigt, kanske inte alltid är roligt men nödvändigt och ibland måste man ha lite tråkigt för att uppskatta när det blir roligt igen (som Pippi Långstrump sa). För min del, gäller detta helt klart gym-besöken.
För övrigt har jag rensat avloppet i handfatet, haft snabbesök av sonen som behövde lite plank igen, till "nästa projekt", vi har gått en kortare skogspromenad, grillat och städat glashuset. Nu blir det nästa spanska lag upp till bevis mot tyskt motstånd. Real Madrid klarade inte av Dortmund, vi får se om Barcelona fixar München, men det blir tufft.
Dumburken nästa......
 
Nybyggt jakttorn passerade vi på promenaden...
 
...i storskogen.
 
Där lyste solen på lingonriset så det blänkte vid sidan av stigen...
 
utsikten över Örlen, långt där borta var inte heller illa.
 
Hemma i rabatten är gullvivorna på gång.....
 
och i väntan på dessa, kan vi njuta av en blå blomvariant.
 
Jodå, vi är allt här idag också, så dä så......
 
Snart så kan vi.....
 
....lägga på säsongens premiärkött med några korvar som sidekick.
 
Medan vi väntar kan vi betrakta årets första båt på sjön.
 
Första maj 2013 går mot sitt slut.
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0