Lite seg start.....

....på Nyårsafton, för det var alldeles för skönt att ligga kvar i sängen. Men maken (uppe före mig!) hade satt på kaffe som doftade inbjudande. Medan jag laddade första tvättmaskinen för dagen, kokade han några ägg och vår egen inlagda sill tog slut till frukost. Soptunnan är nästan full igen, men inget julpapper finns kvar att kasta för den komprimerade säcken utgör basen (halva tunnan) för nästa tömning.
Vi sorterade en massa kartonger, plast och och några glasflaskor, som maken drog ner med till återvinningen.
Innan han kom så långt hade dock jag varit en tur till Fiskaffären. Kom inte iväg förrän det nästan var stängningsdags där, men ska man ha tur så ska man....
De hade tre räkbakelser kvar, jag köpte alla och två rödtungefiléer som låg där så ensamma, samt krustarder med räksallad i och mögelost. Medan jag handlade kom det in ytterligare kunder, men då jag "sopade rent" vände de och gick igen.
Hade sen inte räknat med att Systembolaget skulle vara öppet, men då här var ca tio minuter att spela på fick jag ett ryck och "storhandlade" (som hon sa i kassan) en "Sparkling wine mini" för tjugofem spänn.
Jag har sett reklamen och alltså gått på den, att inte köpa mer än man har tänkt sig i den affären. Ja mindre är det iallafall nästan omöjligt att handla.
Nästa stopp ICA, glömde naturligtvis min lapp, men fick väl med det mesta som var tänkt. Påväg tillbaka till bilen därifrån sprang jag på en av våra kulturvänner. Önskade Gott Nytt och han skulle hälsa till sin fru, (som är i Tyskland och träffar släkt några dagar) medan jag skule hälsa till maken. 
Vi kommer nog att gå på julgransplundringen i Folkets Park tillsammans vid tjugonda Knut, som ordnas av Kulturvän Tibro/Assyriska föreningen.
Middagen som var tänkt bli fläskfilé, blev istället räkbakelse och panerad rödtunga med hemlagat potatismos och vin/julöl.
Fikan hos kompisen blev inställd, då hon fick andra oväntade gäster och nu åker jag ju ingenstans.......efter den middagen. Maken fixar med idrottshistoria (han låg lite efter sa han, efter alla "störande" gäster) och jag ljuger som synes, samt servar tvättmaskinen, då den ropar.
Tror det var hockey med "småkronorna" framöver och lite annat krafs att titta på, innan vi korkar upp och delar på mini-flaskan vid tolvslaget. Lite annat tilltugg är också påtänkt, men just nu är jag förfärligt mätt.......
Gott Nytt, alla läsare och andra i vänkretsen som kanske förirrar sig in här nångång.
Imorron är det nya friska tag på nytt färskt år!
 
Riktigt fint väder bjuder nyårsafton 2015 på........
 
....och fortfarande ingen is på sjön, men solen skiner på vårt skjul......
 
....medan vi "avnjuter middagssupén".
 
 
 

Tomt i stugan......

...... på födelsedagsbarn, svärson och barnbarn lär det vara då jag kommer hem. Kunde säga hejdå till lillasyster imorse då jag åkte till jobbet, för hon "hade övertalat" sin pappa att det var tid för uppgång.
En stor kanna kaffe puttrade medan jag gjorde mig iordning. Dock hann jag inte avnjuta någon kopp från den, utan tog som vanligt med frukostmackan till jobbet att starta med där.
Hela gänget skulle åka efter frukost, så jag antar att de hunnit hem redan, då jag nu har min lunch.
Födelsedags"barnet" är dottern, som vi näst intill aldrig kan fira på rätt dag. Kan undra hur planeringen gick till vid den födseln......
Men å andra sidan om det går att flytta julafton så...... Vi åt glasstårta igår kväll och presenten var "en all inclusive" innehållande både jul och födelsedag, det här året.
Men riktig all inclusive åker ju hela familjen på i övermorron, så deras tolvslag för i år skulle vara inställt då flyget visst går redan 06.30 på nyårsdagen. Som sagt trevlig resa, själv får jag vänta en dryg månad till.......
Kan sen undra hur mycket maken hunnit "återställa" tills jag kommer hem? Det är lite skillnad på två respektive sju personers hushåll (speciellt med eller utan barn).
För husfridens skull är det definitivt läge för att hushållningsarbetet i alla fall är startat. Inte direkt humörshöjande (att kliva upp klockan sex, vara på jobbet i åtta timmar och sen handla mat) om "renoveringen" inte ens är påbörjad.
Maken hade tänkt till...... eller iallafall gjort grovgörat efter "invasionen". Vilken skillnad det gör när man kliver in genom dörren! Då är det inga större bekymmer att mobilisera orken för att göra resten, alla "miljoner" småsaker och tvättunnornas innehåll. Till och med de (vid det här laget) svarta bananerna förvandlades till en kaka, som just nu står i ugnen.
Sen återstår att titta närmare på alla fina julklappar vi fick. De har fått vänta "på undantag" i en tvättkorg, medans vi umgicks färdigt med gästerna för den här gången.
Sen spelar Liverpool om några timmar, - kvällsmatch mot Sunderland. Imorron är det sovmorgon och lite senare under dagen en fika hos kompisen, innan vi firar nyår härhemma.....på tu man hand.
 
Det kom ett paket till idag, från USA.  Thank you, Cintados!
 
....nya handduken får börja göra tjänst direkt! Och kakan ser ut att "bli som den ska"........
 

Grillning......

.......blev det så småningom, när alla var på plats runt ett-tiden. Då drog vi ut i motionsspåret, eller som undertecknad genade mellan slingorna i snöterräng för att komma fram fort. Som vanligt blåste röken i ansiktet, kvittade vilken sida man flyttade sig till, rök överallt när vindpustarna låg på.
En timma senare, en handske borttappad men med korv i alla magar (mer eller mindre bränd), började det kännas lite kallt och vi gjorde uppbrott. Jag med lånad telefon för att kunna ropa in en tallrik på Tradera av mitt favoritporslin "Country Cottage". Lyckades vinna även denna efter att ha fixat en skål igår kväll, från samma säljare.
Det är väldigt sällan detta porslin finns att få tag på, så det fick kosta lite.....
Ingen förmögenhet, men lite mer än tänkt kanske.
Nu efter att alla andra (utom jag och lillasyster) har bastat, blir det dags för Inga att fixa middag. Dock var det skönt att ta en dusch för att bli av med den mesta röklukten......
Då är vi redo för lite teamwork jag och Inga, blir säkert en alldeles utsökt köttfärssås till spagettin. Om en stund....
Imorron åker jag till jobbet som vanligt igen och stockholmarna drar norröver mot hemmet. Men bara för en kort mellanlandning, då de ska till Egypten på semesterresa i en vecka från nyårsdagen.
Håller tummarna för att resan blir lugn och lyckad.
Efter maten var det "ett sista ryck" med aktiviteter för grabbarna med morfar i pulkabacken, medan lillasyster (efter ett fnitteranfall då största storebror kittlade henne) drog sig tillbaka med pappa för att sova.
Jag ljuger lite medan diskmaskinen arbetar färdigt med förra disken, så vi kan bli av med middagsdisken också. Kokade lite spagetti till, för den var det strykande åtgång på...... men nu finns matlåda till jobbet imorron.
Vad finns att se på dumburken då, när vi kommer så långt?........
 
Ganska ok utsikt från grillstället va'?
 
Maken är förste (och ende) pyroman idag.......
 
Hela gänget samlat.......utom jag som slapp vara med på bild.
 
Korvar på gång......
 
....gott tyckte Ia.
 
.....sen tar brorsan och jag en promenad.......in i solnedgången.
 
Snögubben i dagsljus.....
 
....och "åk-rampen" testas av Leo....om och om igen.
 
 
 
 
 
 

"Andhämtning"........

....rör sig inte om förflyttning av halvstora fåglar.
Utan "rekreation och miljöombyte"....på jobbet, eller vad man kan kalla det. Ett avbrott i mathantering och leksakskaos, men definitivt ingen semester kan jag vittna om. Telefonen har gått varm hela förmiddagen och en massa lappar att ta hand om efter lunch finns också. Ska nu bara slänga mig iväg och köpa en gourmet-portion att döva hungern med, då inga rester fanns att uppbringa i kylen. Det är ju både på gott och ont......
Ska också förse mig med en meny från en av ortens pizzerior, så jag kan välja "kvällsmat" att hämta till hela gänget efter jobbet.
Hemma hade de ätit pannkakor till lunch och fikat, men nu är även alla fem pizzorna slut och soptunnan full. Tur att de kommer en dag tidigare och tömmer, mina kollegor. Detta medan jag avnjuter en fri dag som kompensation för två halvdagar jag skulle varit ledig (da'n före da'n och dotterns födelsedag dagen före nyårsafton).
Har köpt glasstårta till fika imorron, efter att vi varit i motionsspåret vid skogen och grillat lunch (korv). Får fira en dag i förväg då hemresan sammanfaller med min nästa jobbardag.
Vi får hoppas på bra väder till utomhusaktiviteten, även bonusdottern från Hörnebo skulle ansluta.
Annars har det åkts pulka i mängder och byggts en snögubbe ute på tomten, medan jag som sagt "roat mig" på annat håll.
Teve i någon form får det väl bli för en trött mormor, med en kopp kaffe därtill...... 
 
Här glufsas det pizza.......
 
Övertalningsförsök pågår för att lillasyster skulle bada med brorsorna, men hon stod på sig och "ville" duscha istället.
 
Mamma hjälper storebror med julklappspusslet, för även om han har tålamod så fanns det gränser hävdade mor.
 
Det är skumt ute, men här skymtar snögubben. Förhoppningsvis en bättre bild imorron vid dagsljus om kylan stannar kvar över natten.
 
Ytterligare ett paket från USA anlände idag.....Thank You!
 
 
 
 
 

Plötslig snöstorm.......

.....visade det sig sätta fart vid niotiden. Det snöade och blåste så färre än få gav sig ut, för att åka på loppis eller möbelförsäljning. Jag tog en promenad i ensamhet ner till loppisen i bitande blåst. Folktomt i det närmaste både utanför och inne. Stannade en stund men gick ganska snart tillbaka hem, i mäktig motvind. Vi har ätit rester som sagt hela dagen, i omgångar och nu ikväll är det faktiskt helt slut på julmat. Om man undantar några sillbitar och en skinkkant.
Under eftermiddagen var dotter med make och äldste sonen på "studiebesök" hos morbrors LAN-förenings traditionella jul-möte på Valhall i Skövde. Sen passade de på att handla lite också.....
Här hemma ägnade kvarvarande sonen sin dag åt Jönssonligan på film och lillasyster underhöll ömsom morfar och ömsom mormor med att visa runt oss i vårt hem och titta på mjukisdjur, böcker och allt möjligt annat.
Sen tittade vi på henne som huvudperson i en liten film, som jag tog när hon gick igenom sin sångpåse. Såpass många gånger att batteriet dog i kameran.
Vi hann också läsa "Aja, baja Alfons Åberg" innan mor, far och bror återkom och "störde idyllen".
Nu hänger jag vid teven och har precis kollat på Liverpool-matchen från igår, med vinst som slutresultat. Hur gick det? frågade Storebror (som håller på Tottenham), varpå jag kunde svara vinst för LIVERPOOL såklart.....
Om nå'n timma får jag "ynnesten" att sätta väckning, för att åter ta mig till jobbet imorron. Vart tog alla extra lediga dagar vägen..........?
Lever dock på hoppet av att kunna säga: vart tog all snö vägen?? tidigt under morgondagen då bilen ska startas för jobbfärd.........
 
Ojdå, en massa snö.........
 
Jaaaa mormor, titta hur det ser ut, men inga pippi vid maten.
 
Vi går och kollar om det finns nå't annat att göra......
 
Klättrar upp till b
 
 
 
 
 

Vaken......

.
.....och uppe "redan" vid halv nio. En kopp kaffe med macka, sen var det bara att köra igång. Först ut jultårtan, följd av rotsaksgratängen och Jansson så småningom.
Vet inte riktigt när de långväga gästerna dyker upp, men resten från närområdet kommer runt ett.
Strax före ett och strax efter visade det sig med facit i hand. Sen startade lunchkaoset vid två trånga bord, med massor av byttor innehållande diverse julrätter att försöka "ratta runt" så alla fick vad de ville ha.
Efter detta blev det (surprise, surprise) en massa disk och rester att få in i kylen, att livnära oss på även under morrondagen......
Inspelad Kalle för vissa att titta på, sova till eller varför inte lasta diskmaskinen till tänkte Inga. Ibland är hon en klok person och förutseende med att duka fram nästa ätsittning (julfika med tomtetårta).
Mitt i fikat kom sen Tomtemor med en säck som hon precis hittat på sin släde, alldeles övergiven och den var till oss. Vilken tur!
Sen fick lillasyster ge Tomtemor en julklapp med kram och därefter nästa kaos......pappersinfernot när alla (till slut) utdelade paketen skulle "strippas". Lillasyster hade lärt sig att säga wow! och det sa hon för varje nyöppnat paket.
Det hemliga projektet passade precis och hon verkade tycka om "prinsess-kappan".
Alla fick en massa bra-ha-grejer och sen skulle vi ta lite glögg och skrapa Triss-lotter för att vinna miljonen. Så var planen iallafall. Nu gick det inte riktigt enligt den..... två gånger trettio kronor på tolv lotter må vara ett magert resultat men spänningen före....om det möjligen skulle kunna bli en miljon att dela på är ändå ganska rolig.
Nu är det skattjakt på grabbarnas sista klapp för året. Den behövde de jobba för lite.....tyckte givarna.
Kanske vi ska "råna" kylen på lite rester till Downton julspecial......innan vi trillar isäng.
 
Jultårtan klar för kylen.....
 
"Klassisk kameratest"......
 
Det är tröttande med Kalle Anka........
 
....och så kom tomten.
 
.....en kram och en klapp innan vi säger Hej då för detta år!
 
....och här vilar barnbarnsbarnet på min filt som hon tydligen gillade.
 
Då kör vi igång farsan......vackert en cirkelsåg, eller vi kanske ska titta i lådan förresten. Då hittade vi en talande Nalle.
 
Här en annan hög under uppbyggnad......
 
"Hemliga projektet" provas.....
 
 
 
 
 
 
 
 

Men nu så.....

......är det dags att sparka igång förberedelserna. Efter en riktigt slö morron med väl tilltagen tid kvar i sängen, slumrande, är det nu dags att styra upp Inga i köket så det blir mat imorron. 
Och visst blir det lite gjort i matlagningshänseende, men har också liksom fastnat i romantiska filmer på teve.
Det får väl ordna sig.....
Ut har jag iallafall inte tänkt gå idag, för det är stormbyar och hällregn om vartannat.
Men vid närmare eftertanke är det ju fredag, vilket är väldigt positivt. Flera lediga dagar fortfarande att se fram emot. Och bra teve ikväll också....blir alltså troligen en heldag framför dumburken.
Får ta mig i kragen när Fyra bröllop...... är slut och sparka igång maken, så vi kan möblera om i köket och evakuera så mycket som möjligt ur kylen till "annexet". 
Varje jul likadant, kylen är alltid för liten och köket för trångt....egentligen. Men på nå't sätt får vi det att funka iallafall, vi får se om det blir fallet även imorron.
Sitter just nu med en kopp kaffe och en ask "Amore Mio". Detta som kompensation (om än klen sådan) för "renoveringen" i Aladdinasken. Jag vet att flera av mina vänner också sörjer den tragiska förvandlingen av "körsbär i likör" till en patetisk fläderblomsröra i cholkadkostym
Hur ska man ens kunna börja beskriva Besvikelsen, då man biter hål på det hårda chokladhöljet, bara väntande på körsbäret simmande i sin likör och istället får hela käften full av fläderblomsmet. Inget ont om fläderblom, älskar det som måltidsdryck, men vilket patetiskt försök att ersätta "höjdpunkten" i Aladdinasken.
Vissa saker bör man inte ändra på. En sån är också Janssons hedersplats på julbordet, så back to kitchen.......
 
Vad är nu detta?.......svar imorron.
 
Välkomna tillbaka, med föräldrar och lite fler släktingar ......från Hörnebo.
 
 
 
 
 
 

Ingas "lediga" dag.......

Ja för idag behöver hon inte anstränga sig vid spisen. Bara laga lite lunch, icke julmat. Men hon kunde inte låta bli att testa ett citronkole-recept från nätet, som en Facebook-vän länkat efter att ha provat.
Hur det nu var så snagglade Inga med min son under tiden och läste receptet lite dåligt, men kola blev det iallafall. Dock har vi inte smakat på den än.....ska bli spännande, brukar aldrig göra jul-godis.
Maken har ännu inte dykt upp från sin trip, men sonen har slagit in alla sina julklappar och fått på nå't läte i datorn.
"Not really my cup of tea" men ok för nu. 
Det är tur att jag har ett rejält lager med julpapper, om man säger så..... för andra året i rad lämnade han sitt hemma i hallen (sa han).
Ska faktiskt ta en promenad tur och retur till affären och hoppas på att de har vad jag söker......
Sen blir det ugnsbakad falukorv med hemlagat potatismos som julaftonslunch innan Kalle Anka, för den kan man titta på ändå, trots att vi inte ska fira förrän Annanda'n.
Jultomten har gett klartecken till övertid och jag ska snabbträffa hen om en stund, för instruktioner.
Bingo-Lotto igår blev som vanligt en mager historia bara sonen som vann en Nyårslott. Nada för egen del......
Julklappssäck "beställd" hos tomten, men ändring i planen av lunch.
Det blir "julmiddag" efter Ankan istället, då maken har några timmar kvar innan han är hemma. Sen var både son och jag på "långpromenad" (till affären). Men man måste börja nånstans....
Kolorna var helt ok även om jag inte gjorde exakt som det stod. Vi har tjuvsmakat.
God Jul på Er som läser mitt ljug.....och tack för det!
 
Ingas julafton-frukost......
 
Julklapps-säcken "beställd" hos Tomten.....
 
Bildbevis: Citronkola
 
Tomten på övertidsarbete, kollande säcken mot önskelistorna.
 
Med andra ord: GOD JUL från Fagersanna!
 
 
 
 
 

När jag ändå var i köptagen.....

......blev det bokat flyg, lägenhet och hyrbil tillsammans med en före detta kollega på Posten. Så i början av februari har vi något att se fram emot. Maken stannar hemma och ser efter huset, så förutsättningarna är mycket goda för springande på marknader "stup i kvarten". Allrahelst då vi är två tjejer i lagom medelålder, med just den typen av intresse. 
Tilläggas ska sen att det finns ytterligare bekanta i vår ålder på plats att göra gemensam sak med, om andan faller på. Alternativ sysselsättning: Sittning på balkongen med något gott att dricka, tittande på havet. 
Men först är det jul som ska firas. Ikväll blir det "Uppesittarkväll med Bingolotto", en tradition i månget hem.
Maken har åkt på "mini-semester" till Västmanland, med möbler till dotterns fritidshus som jag berättat om förut.
Antingen blir jag helt själv med mitt glas vin, eller så tittar sonen in efter att han slutat sitt jobb. 
Imorron, julafton ska vi bara ta det lugnt är tänkt och maken återkommer hoppas jag.
Vad Inga bjuder på i matväg blir en överraskning, kanske något helt annat än julmeny då vi tar den på annandagen istället. Måste nog prata med tomten också.........om han har tid med "övertid".
 Det har varit en hel del att ta hand om på jobbet idag, mestadels sådana som ringt och "inte haft en aaaaaning om" att det var ändringar i sophämtningen under jul och nyår.
De flesta har gått att prata med och därtill lösa eventuella problem, medan en och annan skällt som bindgalna hundar, utan att lyssna på vad man säger. Då är det inte helt lätt att nå fram med vare sig förslag, information eller lösningar.
Känns inget vidare att bli utskälld för saker man inte själv kan påverka, men då är det tur att ha sin "gåsmentalitet" att ta till. Sen undrar man hur de som bara råskäller och inte lyssnar, tänker.......
Såg att det var glögg-tajm i Engelsberg, landar snart med samma vara, till bingolotto som börjar strax.
 
Det kom en hälsning från England också.....
 
Tror Ni att det hjälper......lite sent påtänkt kanske?
 
Skinkan klar igår, provsmakad och godkänd.....
 
Nya jackan inte direkt klarröd....men iallafall inte svart heller.....
 
Staplingen påbörjad...
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vad handlade jag då.....

.....igår på min färd till storstadens jul-inferno?
Ja först och främst satt jag i bilen och funderade på varför jag inte kommit mig för tidigare i månaden att åka på "denna resa". Detta med anledning av det pärlband med bilstrålkastare jag mötte, hela vägen från Tibro till Skövde.
Men "motvalls käring" som jag är, kunde jag konstatera att bilarna åkte ifrån sta'n medan jag var på väg in dit.
Alltså positivt att gå mot strömmen och bara hoppas på att de flesta hunnit springa ifrån sig....
Inga större problem att hitta parkering heller faktiskt, där vid Maxi. Vissa av mina ärenden är fortfarande belagda med sekretess, tills efter annandagens "julafton", men en av anledningarna var att hitta en kappa/jacka till mig själv.
Brukar anlita Cassels, då de inte bara har barnstorlekar och jag klev ganska disciplinerat längst in i affären (nästan genast) och hittade faktiskt en jacka till reapris. Som blev ändå billigare då jag kom till kassan. Hade nämligen en kupong och bonus på medlemskortet, så 699:- blev 579:-, vilket i alla fall jag var nöjd med och lägg därtill att det var det enda jag inhandlade i denna affär (den här gången).
Två ytterligare shoppingstopp blev det, inga köer till kassorna någonstans.
Slutfacit blev: Tunga kassar att bära till bilen, men en lättare plånbok istället i handväskan. Konstigt......
Helt slut, som efter det värsta gym-pass kände jag mig och landade i tevefåtöljen till böndernas "historia". Sen somnade jag också ganska snabbt efter att ha hittat sängen något tidigare än för sent.
Därmed skulle man kunna tro att jag var piggare i morse men inte då, hade mer än gärna somnat om.
Slutade lite tidigare idag istället och tog vägen om kompisen, som återvänt från södern efter en jobbperiod. Kul med en julfika och lite tjat.....
Nu har jag också bokat resa, men mer om det imorron.
En "cliffhanger" alltså........
 
Inte så långt bort, en annan strand men ändå......

Det blir inte alltid som man planerat.....

Hade tänkt att sluta vid lunch idag men det gick inget bra alls, då chefen skulle ut och fara på flera uppdrag. Bara att tänka om då alltså, eftersom man inte alltid kan räkna med att en plan fungerar till hundra.
Får sitta här och ljuga lite på lunchen istället och invänta "slutsignal" för telefonväxeln senare i eftermiddag, innan jag far iväg mot storsta'n för shopping.
Illa vald tid på året kan tyckas och jag håller med, men behövde fixa några saker innan alla helger så då får man bara bita ihop och förmodligen trängas med folk.
Ska inte bli sådär förfärligt långrandig är det tänkt, men då jag inte kan vara därinne förrän tidigast halv fem, så lär det nog ta ett tag in på kvällskvisten.
Får ägna resten av rasten till att organisera upp min runda så jag blir effektiv i mitt handlande, förutom att äta den goda köttgrytan Inga gjorde i lördags. Tog allt undan en portion till min matlåda, så att inte maken "glufsade i sig" alltihop (hahaha! var väl egentligen ingen risk för det, men skönt att ha matlåda klar såhär på måndagsmorronen).
Ambitionen är att jag hinner hem i god tid till jubileumsprogrammet om bönderna.
Inte för att jag är nyfiken.....(som faster brukar säga), men berätta nu så jag får veta....
Ja jag hann hem, men det var så det skrek. Tio minuter har jag på mig att göra klart bloggen.
Ibland är det "änna" stressigt......
 
Nu lämnar jag "storsta'n"......
 
....och här passerar jag Tibro......
 
......hemma hade det kommit holländska härligheter med hälsning, i min box..... återanvänd!
 
 
 
 
 

Men idag var det bättre......

.....fortfarande kanske inte så många kunder som var på besök, men idag var det "rätt kunder" som tittade in (för mitt bords utbud). Två av varandra oberoende personer "beväpnade" med varsin lista över Morden i Midsomer-filmer de letade efter, så där rök åtta filmer bara sådär.
Sen var det "storkunden" från Lions adventsmarknad på torget (som köpte tre par fuskvantar), hon tittade in på loppisen idag för att komplettera med ytterligare två par.
En bläckfisk fick också nytt hem, med swish-hjälp.
Men nu har bordsgrannen och jag kommit fram till ett beslut om lite uppehåll. Vi har sett att sakerna behöver vila, så att de blir som nya när vi packar upp igen. Och då vi är både snälla, omtänksamma och lyhörda för de stackars hårdexponerade föremålens behov av ett break, var det för ALLAS bästa ett bra beslut. Efter nyårssöndagen plockar vi ihop och återkommer med nya krafter sista helgen i mars.
Sillsalladen är för övrigt ihopblandad och strax ska här prövas ett av Ernst "stolleprov". Återkommer med utlåtande lite senare.
Nu blir det alltså bakpaus....... 
Åter vid "ljugarbordet".....
Årets första jul-skinkesmörgås aväten på vörtbröd hos syster i förmiddags, till en tallrik risgrynsgröt. Sämre frukost kan man få...
Hon var mycket nöjd med sina julklappar, bara ett mjukt paket (myssockar) och resten mycket bokmärken och album att klistra in i. Faktiskt var hon så ivrig att få komma igång med klistrandet att hon sa i princip hejdå såfort vi fått fikat och drog sig tillbaka till skrivbordet för att börja.
Nu gjorde inte det nånting, då vi hade mer på agendan som synes ovan.
Ska nu titta på Liverpools match i efterhand (spelade in den mitt på dagen). Vi får se om det var nå't att se....
Ska också smaka på Ernst-skapelsen, vilket maken redan gjort och tyckte han kunnat hoppa över saltet, annars så.... få se om jag håller med.
 
Herr och fru Glasögon "samspråkar" i väntan på sina ägare....
 
...sill och sillsallad klara......check!
 
Så också årets pepparkakor (motorcyklar och grisar fick det bli), samt Ernst skapelse.
 
 
 
 
 

Inte mycket aktion.....

.....på loppisen idag. Dåligt med kunder och min förtjänst var lätträknad. Ingenting är snabbt gjort. Dock sålde min bordsgranne litegrann, så jag hade något att göra .....ibland.
För övrigt hade jag en bok med mig och nästan ett par nya fuskvantar blev stickade. Maken hade fått en göromålslista på diskbänken som godmorgon-hälsning att hitta.
Så riset till Ingas köttgryta var kokt när jag kom hem, smakade bra tyckte iallafall jag. Mera tveksamt betyg från maken. 
Lika bra att ta tag i lite "måsten" fick jag för mig och tog hand om två bananer som "kvalificerat sig" för banankaka och då ugnen ändå var igång blev det en plåt korintkakor också.
Medan detta bakade rengjorde jag kaklet vid diskbänken, så nu ska jag strax sätta upp lite juldekorationer där.
En julklapp kvar att fixa till inslagning på och sen eventuellt bara inköp av en till, innan jag ger mig för iår.
Kanske ska passa på att lägga in sillen förresten.......
Julskinkan är köpt och kokningen av den är muntligen delegerad till maken, så också en sista städning innan storhelgen. Griljering tar jag hand om...... 
Sillalagen (som står på sillburken) är ihopblandad, kokt och ska nu bara svalna, slänger emellan lite ljug och Lotto först, men inget bidrag idag inte.......
Imorron är det "julafton" hos syster, elvakaffe med skinkmacka hoppas vi på......
....och på eftermiddagen spelar Liverpool!
 
Nu är det bara pepparkakorna och rulltårtan kvar då........... 
 
...och här sitter kakel-dekoren påplats.
 
 
 
 
 

Vinst........

.....i Gekås tävling och när jag kom hem låg det ett ganska stort paket på köksbordet. Inuti bland alla frigolitflingorna dolde sig "Electric Banana Band Zingalongtajm". Får vi prova när barnbarnen kommer till jul.
Annars idag har jag köpt julskinka på lunchrasten och en hel massa "goodies" att duka ett gottebord med på jobbet. Detta till dom som jobbar både lördag och söndag, för att vara lediga på julafton och juldagen.
Det blev både nyttigt och annat........
Inga var inte sen att ta befälet då jag klev in genom dörren här hemma, så nu puttrar morgondagens köttgryta på spisen. Tvättmaskinen kom inte heller undan, utan snurrar som bäst med en portion vittvätt.
Själv startade jag med ett glas juice och lite jordnötter såhär i ljugandets stund. Vi får se om jag övergår till mer seriös dryck om en stund.
Funderar även på om jag ska göra slag i saken och baka en plåt korintkakor också. De är eftertraktade till fikat när de finns. Har gott om tid innan "På spåret" drar igång, (flera timmar faktiskt) som skulle kunna disponeras för lite sömn som alternativ......
Vi får se hur det blir, när grytan och ljuget är ur världen.....
 
En sån här skulle sitta fint nu...... men dom är slut.
 
Ett mysterium som jäckat mig länge: Varför ligger den här kvar på diskbänken varje gång någon(säger inte vem) har öppnat en ny brödpåse?
 
"God Jul" från Ullared.......
 
Köttgrytan fick en skvätt vin .....bara för det är fredag!
 

Julklappsbyte.....

.....vänner emellan, är en kul tradition. Tycker i alla fall jag och det behöver inte vara något stort, dyrt eller särskilt fint i klappen. Räcker bra med att det finns en tanke bakom och att man träffas en stund.
Ringde därför till just en sådan vän strax innan lunch, för att boka tid till denna gemenskap och det fungerade för henne idag när jag slutade jobbet.
En hastigt påkommen matshoppingrunda på lunchen blev det, vilken var av nöden tvungen. Anledningen till detta var att revbensspjäll kräver äppelmos som tillbehör och den burken blev kvar hemma i kylen.
Det är ju ingen större idé att göra sig till och laga, om man inte kan njuta till fullo av maträtten. Då kan man lika bra "brassa" en färdigrätt i "gourmet-kartong" från frysen.....
Passade på att inhandla även en del annat och bäst som jag stod där och packade varorna i kassen slog det mig:
ATT JAG INTE FÅTT MED NÅGON BURK ÄPPELMOS i kundvagnen.
Ut och ställa av kassen i bilen och in igen enligt mottot: "Gör om och gör rätt!"
"Hemma på kontoret" väntade en förvirrad kontorshund: Vad håller du på med?
Du ska äta först, jag ska slicka ur det sista i matlådan och sen kan du åka och handla. Inte ok med tvärtom......  
Gott kaffe och trevlig pratstund som vanligt hos "Bengtsson", vilket var hennes tilltalsnamn på postkontoret då två kollegor bar samma förnamn. Följden av detta blev då att båda tilltalades med efternamn.
Men som alltid går tiden väldigt fort när man har roligt och i eftermiddag var inget undantag. Lite senare hemkomst än tänkt, så det lutar nog åt en (tidigare i texten omtalad) gourmetportion till lunch imorron.
Får väl istället ägna mig åt date med Ernst och påbörja något nytt, enklare projekt därtill, då det "hemliga" äntligen blev avslutat innan jag hittade sängen igår. Inslaget i paket att se hur det mottages av lillasyster. (Bild kommer efter jul)
Hursomhelst var det ganska tidskrävande, men rätt kul att "skapa".........(one of a kind so to speak)
Glada nyheter: Jag vann tjugoen friska kronor på Lotto igår!
Dä' Ni.......
 
Mysfaktor på fikabordet.......
 
.....och här är paket-"högen".
 
Mitt innehöll några nya söta vänner att sälla till köksfönstrets nissar.
 
 
 
 
 

Knaltig macka och strul......

..... med kundregistret, har det varit nu på morgonen. I vissa lägen om man lägger in saker för framtiden, måste man göra rätt för det går inte att korrigera (eller ta bort) förrän startdatum infinner sig. Ja det går väl att lösa, bara minnet hänger med sålänge (eller alternativt: lapparna inte försvinner). Men nu vet jag det!
Värre är det väl med strulande bilfunktioner mitt i "julabråskan", men chefen är på utryckning.......
Och brödet till frukost-mackan var inte direkt delikat. Det hade passerat bäst före datum, men en lussekatt fick bli "räddningen" för det hade den förutseende Inga också packat ner.
Till lunch idag blir det frusen gourmetportion: "Chicken corma" stod det på förpackningen. Och det där med att komma isäng tidigt är väl bara att lägga ner. Sket sig som vanligt igår, men vem är förvånad. Inte jag i alla fall, bara trött.
Orsak denna gång var, att jag är väldigt nära färdigställandet av det "hemliga projektet". Bara lite kvar, men fick intala mig (på skarpen) att lägga åt sidan för prioritering av sömn istället. Inte tillräckligt med sådan dock......
Pling! sa micron, vilket är lika med "luncheon is served!"
Kontorshunden är med på eftermiddagens tjänsteresa, så jag får äta ur allting själv idag.
Maträtten var väl som vanligt, ok någon gång ibland. Men nu är jag hemma och väntar på att revbensspjällen ska bli klara till morgondagens låda, samtidigt som jag "slevar i mig" lite spontan-sallader till en rostad macka.......
Passar nog på att öppna USA-paketet också, medan jag inväntar klarsignal från tvättmaskinen.
Flerfrontskrig pågår -  mot hushållsgöromålen......
Sen ska jag tagga ner med bönderna och hoppas på storkovan som vanligt......onsdagar.
 
Julkorten börjar trilla in och paket från Gekås tävling.....vinst!
 
Spontan-sallad......
 
....avlöser varandra....
 
Och här har vi tittat ner i USA-paketet. Men vi sparar allt till "vår egen julafton".....
 

Inget förutsägbar alls.......

....eller? Ja vad är det som gäller idag tisdag, för fagersannagerd?
Ganska låga odds på att "gissa rätt" om man läser dessa "ljug" regelbundet. Rätt svar är tevetidningen överst på shoppinglistan och obligatoriskt besök på second hand-butiken innan hemfärd.
Lite mildare väderlek idag, nästan inte någon is alls, att ta hand om på bilen. Men vem blev inte ledsen för det då?
Idag kanske jag "springer på" maken där på Candela, för han skulle förmodligen hämta dotterns undanställda köpta, dalablå hörnskåp därifrån.
Men först måste han skrapa sin bil, för den var väldigt fint dekorerad med rimfrost sen helgen. Planerad leverans till stugan i Västmanland blir det sen på da'n före da'n, med ytterligare lite "smått och plock", återkomst hem på julafton (precis som tomten).
Vi får väl se om det blir en ensam uppesittarkväll med Bingolotto efter avslutat jobb för min del, eller om sonen dyker upp. Oavsett vilket, så lutar det nog åt ett glas vitt. Man måste ju ha en plan......
Resterande tid av denna lunch går åt till att bunkra förnödenheter, efter att ha ätit upp laxen i matlådan.
Och en kopp kaffe på det, nu är jag redo ett par timmar till........
Blev en hel del sista timman. Det är precis som om "alla" gaddar ihop sig och ska ha service samtidigt, så dagen slutade med lite "telefonterror". 
Men inget allvarligt som inte gick att hantera. Dock hittade jag inte något alls egentligen på second hand, mer än maken som dröjde sig kvar efter att ha lastat skåpet. Han var väl nervös att jag skulle shoppa för mycket.....men finns det inget så finns det inget. Faktiskt så händer det att man går tomhänt därifrån, men idag var det ett glas som fick följa med hem.........och maken då förstås!
Nu ska vi äta äggmacka och därefter får jag se om paketet från USA blir öppnat, eller om vi ska spara lite på det. Kom idag med en postkollega, som åt lunchlådan hos maken istället för på stoppstället, då han ändå fick lämna paketet.
Nu till dagens utopi: Kommer jag tidigt isäng som kompensation för två kvällars slarv? Ja det är frågan???
 
Parcel from Westmans in the U.S arrived today.....
 
Är det jul så är det......ös på med dekorationer bara.
 
Och mormors julbonad på sin vanliga hedersplats här i köket, är definitivt ett måste.....
 
 
 

Lunka på......

.....mot jul och vändpunkten. Snart går det åt rätt håll, iallafall vad det gäller ljuset. Idag var det kallt och väldigt frusna fönster på bilen. Den har ju stått still hela helgen, så det hade fastnat ordentligt. Inte direkt vad man har tid och tålamod med en måndag-morron. Men då inget val fanns, var det bara att "bita i det sura...."  
Kommer till jobbet och konstaterar att det var ju inte så farligt, bara fyra mail efter en ledig fredag. Ända tills jag tittade på den "gemensamma" Kundtjänst i kolumnen under min egen, där fanns femton till att ta tag i.
Ja det vore snart gjort om man bara finge "sitta ve'", men den oförutsägbara telefonen ringer av nå'n konstig anledning såsnart man är mitt uppe i en ändring och inte får glömma något moment. Detta för att det ska bli kvalité i ALLA led. Register, fakturaunderlag och arbetsorder till bilen. (I annat fall skapar man sig istället ännu mer arbete framöver, i form av reklamationer).
Men jag tror att jag lyckades hålla tungan någotsånär rätt i mun och tiden fram till lunchtimman gick väldigt fort.
Då jag "jobbat över" en stund kom kontorshunden och tittade in i mitt rum, som en liten påminnelse: Skulle inte du äta din matlåda .....och jag få det sista? Det är dags nu, bara så du vet.....
Ja det smakade bra, men tog en väldigt kort lunch idag och jobbade in "sovmorronen"(=den extra skraptiden för bilen).
Idag är jag redigt trött.....och det är bara måndag.
Finns det nå't att somna till på teven tro. Någon mer handboll blir det ju inte förrän herrarna ska prova lyckan i januari, för damerna slogs ut igår från sitt VM.
 
Leverans idag av "sponsor-shopping" från kollega. Fick se att det var till en klass från MIN EGEN första skola. Lite kul i sammanhanget......
 
Vi tar en Ia som slutkläm. Vad funderar hon på månne.....lilltrollet i Fagersanna-"klänning" (t-shirt modell stoooor)
 

Hemresa pågång....

.....strax för stockholmarna för denna gång, men de kommer om två veckor igen för att fira jul. Först ska vi dock äta lax och potatismos, men ugnen är inte helt samarbetsvillig så laxen är inte klar.
Potatismoset får alltså vänta, precis som vi......
Vaknade imorse till doften av stekt bacon och kaffe, inte fel att sätta sig till dukat bord och bara smälla i sig.
Kan bli lite tight ner till undanplockningen på loppisen, men det ordnar sig nog nu då jag dragit på maxtemperatur i ugnen.
Lillasyster hittade en liten burk i min hylla och sen fick alla en lektion i hur man kunde öppna och stänga locket på den. Sen har hon matat fru And som kom på enskilt besök. Vi stod inne och kastade ut brödbitar på den slippriga altanen, där fru And halkade runt och försåg sig.  
Bonusdotter/syster kom precis på besök och jag måste avvika, lika bra att vinka hejdå direkt..... 
Hann dock hem tills de skulle åka och kunde vinka av på riktigt. Inte nånting alls var det sålt från mitt bord på hela helgen. Folk varken hinner eller orkar tydligen åka på loppis, vid den här tiden på året.
Nästa helg ska vi besluta om vi ska fortsätta samarbetet, eller ta ett uppehåll båda två ett tag.
Nu blir det fåtöljhäng i hopp om att de visar Liverpools match.........
 
Fåse nu, vad sa mormor: Korkar, ljus och saltsten.......
 
Bada är kul.......bara man inte blir för blöt!
 
Kvällsmaten är serverad: Kalkonfilé, rostade grönsaker och currymajonnäs......
 
.....tack, men jag står över, prioriterar min skönhetssömn istället.
 
Frukosten framdukad.......bara till mig??
 
Ia tar lite för-frukost tillsammans med loket.
 
Ute var det väldigt "krispigt" idag.
 
Hårt engagerad syskonskara, spel, öppna/stänga och promotion för nå't udda lag.
 
"Skattjakt" på vinden gav detta, plus två möss i samma fälla och några stolar....
 
Ångrade mig påväg till diskmaskinen, äter upp lite till av laxen, moset och såsen.
 
Då drar vi hemåt, syns igen till jul.......
 
 
 
 

Nu är dom här.....

. ....och kaoset i hallen har också infunnit sig.
Efter lite kvällsfika, teve och prat blev det sängen (rätt sent), men vissa av den yngre generationen var ändå tidigt uppe. De passar gärna på att spela diverse spel på datorer och telefon, innan vuxna lägger sig i och föreslår lite variation på aktiviteterna.
Efter frukost gick jag ner till loppisen och plockade iordning mitt bord, i väntan på att dotter med make och dotterdotter skulle bli klara så de kunde hämta mig för en tur in till second hand. Där har de gjort en hel del fynd i möbelväg förut, så också denna lördag. Maken får senare i veckan hämta ett dalablått hörnskåp till deras nyförvärvade fritidshus i Västmanland.
Jag hittade några småsaker, men också en annan f.d. jobbarkompis som av olika anledningar blev väldigt intresserad av en Spanien-resa. Vi får se hur det går nu......
Till lunch har det ätits kopiösa mängder mormorsbiffar och medan vi var och shoppade hämtade morfar och grabbarna två granar i skogen. Den ena är på plats i glashuset och får nu sin julbeklädnad.
Nääää, i min värld behöver man inte vänta med det tills dagen före julafton. Så skönt att få det fixat utan att röra ett finger, bara plocka fram ornamenten från förvaringen.
Nästa rätt är på g......en kalkonfilé solar i ugnen och till den blir det rostade grönsaker om några timmar.
Men först får det väl bli lite kaffe med saffransbullar tror jag.....
Därnäst dags att börja förbereda rostade grönsaker till ugnen. 
Alltihop avslutas med lördagsgodis vid teven, om vi kan komma överens om vad som ska tittas på........
 
Ska jag vara Lucia tänkte du mormor......
 
Lillasyster och lillebror tittar på när storebror hjälper morfar att få den nyhuggna julgranen i foten.
 
 
Allt är slut, tallrikarna "slickade" och nu är det bara disken kvar......(mor, far och dotter/mamma poserar när Joel lånat mormors kamera).
 
En trött lillasyster med pappa i begynnande "palt-koma": Vi går och vilar va??
 
 
 

Inget är som väntans tider.......

.......och en efterlängtad sovmorgon. Hade dock en halv ambition att ta ett träningspass på gymet före massagen. Det hade varit väl använd tid och förståndigt, men så blev det inte.....
Diskuterade "dilemmat" med massören/personliga tränaren och vi var väldigt överens om att jag måste ta mig i kragen och komma igång med träning igen. Pratade lite fram och tillbaka, men (som jag redan är fullt medveten om) det är bara att ta tag i det. Inga undanflykter eller dåliga ursäkter duger längre. Fick dock ett och annat uppslag att "lura igång mig med". Har faktiskt tagit en promenad till affären härhemma i eftermiddag. Får betraktas som startskott och plaskvåt blev jag på hemvägen då regnet gjorde mig sällskap.
"Hittade" lite tallris vid loppisen, vilket ligger kvar efter de fällda bortforslade träden, som jag tog med hem (inte träden, riset alltså!). Får vi ta imorron, för mera blöt känner jag inte för att bli idag.
Till lunch blev det gös och räkbakelse från fiskaffären och nu väntar vi på besökarna. De dyker dock tidigast upp efter åtta. Fem personer väller in för helgsamvaro, den sjätte får vi vänta på tills våren. Fast hen är ju ändå med nu mä' så att säga.....   
Ska försöka mig på att göra lite godis medan vi väntar, har en idé om att blanda grädde, mörk choklad och valnötter och hälla i en form som jag köpt. Vi får se vart detta slutar......
Makens julklapp hämtad och inslagen också, bara han nu glömmer bort vad det var han önskade sig så.....
 
Tibro-tomten tittar till torghandeln......
 
"Glitter" i Gallerian.....
 
Fredagsfisk blir fest......
 
....och om det blir chokladpraliner till efterrätt, visar sig så småningom....
 
 
 
 

Ibland är det tomt.....

.....på idéer och intressanta saker att berätta om. Kan finnas flera anledningar till detta. Antingen så finns det verkligen inget att skriva om, eller så går det inte.
Så Nobeldag det är, men till den festen är jag inte bjuden och kommer heller aldrig att bli. Nu smärtar inte detta mig det allra minsta, för där har jag ändå inget att göra. Vare sig vad det gäller sola mig i glansen, eller ta emot pris.
Men dagen som sådan är en milstolpe varje år påväg mot jul, så också i år.
Sista arbetsdagen den här veckan är det dessutom, för imorron har jag "semester". Ledig från jobbet, men fullt upp ändå. Planer inför morgondagen innefattar först SOVMORGON! sen massage.
Därefter är det bara att invänta invasionen av barnbarn med föräldrar. Jobbigt men kul, lite "träning" inför julhelgen kanske jag kan se det som.......
Gårdagens bakning tog gott och väl tre timmar och då jag givit Inga ledigt var det ju en "one woman show" och har man börjat så finns ingen återvändo.
Idag för övrigt är det "one man show" på hemmaplan och jag hoppas innerligt att det är färdigstädat, då jag passerar tröskeln, annars...... svarar jag inte för vad mitt humör kan ställa till med.
Nu är det pepparrotskött som gäller, för det "kokade jag ihop" samtidigt som jag lekte bagare. Kände att jag var väldigt sugen medan maken gärna avstår denna rätt, men då får han anrätta sitt fläskkött som han vill (finns "råvara kvar i kylen"). 
Resterande lunchtid går nu åt att handla lite.....blir mycket av den varan nu.
Det var nästan färdigt då jag klev in, bara mattorna som skulle på igen, så det gick att tygla humöret. Optimala hade annars varit fullständigt färdigt och nybryggd kaffedoft som välkomst.
Stannade till vid lokalaffären och köpte deras färdiga mackor, en bukett amaryllis och hemkommen värmde jag på det kalla kaffet, tände adventsljusen och sen var det fika.......
Nu "kopplar jag ner" verksamheten för idag och tjuvtittar lite på ståtligheterna på teven istället....... 
 
Samma röra på köksbordet som igår, men paketen väntar på en adress..... Mackor, idag med kycklingkebab och blommorna inköpta som extra mysfaktor.
 

Varför......

....blir man såååå trött när man inte sover tillräckligt?
Det är ju lögn i den att komma i säng när man har ångan uppe och en "massa" kvällstid att ta till sitt förfogande för att få saker gjorda.
Nu ska jag väl inte skryta över att det blev några kopiösa mängder med göromål gjorda just igår, men ändå travar klockan iväg och det blir alldeles försent för att hinna med tillräcklig mängd sömn innan väckningen ljuder igen, till en ny arbetsdag.
En aning rörigt och många ärenden på en gång blev det dessutom där ett tag under förmiddagen, men nu är det snart matlåda......
Idag har jag varierat mig något, Ingas traditionella köttfärssås med spagettin kokad av maken. (Kallas arbetsfördelning.....)
Vanlig vardagslunk och inga stora dramatiska eller intressanta händelser att rapportera om, som synes. Men ibland kan det kännas rätt skönt också. Varje dag har sin tid , bör uppskattas, tas tillvara och blir vad man gör den till.
Det vill till att hitta guldkornen i vardagen, även om man får leta länge ibland, vissa dagar.......
Hemkomst ......och bak är det som gäller nu, får hoppas att brödkakorna blir som dom ska, annars får vi äta dom som dom ä'.
Någon form av bullar ska jag nog också ge mig på....
Joråsåatt....... en banankaka blev det också, när jag ändå hade ugnen igång och bananerna såg lite ledsna ut där i fruktskålen.
Den ska få följa med till jobbet imorron, medan det andra får kyla ner sig i frysen tills julgästerna kommer. Men vi tjuvsmakar väl till helgen iallafall........
Crasch-landning i fåtöljen för bönder och handboll strax därefter......
 
Bara ett foto idag. Ja jag är skyldig till dessa.....Inga fick ledigt.
 
 
 
 

Dä' ä' mycket nu........

Is på bilrutorna imorse, men inköpta flaskan med spraymedel funkar bra. Lite skonsammare för händerna, men blir nog aningen dyrt i längden för det går åt rätt mycket.
Alla brev (utom ett måste köpa låda), som ska skickas inom Europa ligger klara för avfärd i min kasse. Så gör också julkorten, blir alltså en tur till Posten efter jobbet och Apoteket och Systemet och ICA och second hand innan jag "landar" hemma hos kulturvännerna för ett besök.
Nu på lunchen får det bli chill istället för flänga runt. Repris på matlådan från igår, tredje dagen i rad med "kålpuddingsås" men när det är gott, så spela roll......
Kontorshunden har varit trött idag. Dock orkade hon resa sig och gå till köket vid frukosten, för att få sin smörgåsbit, men fortare än kvickt var hon tillbaka på sin kudde.
Nu har snart micron gjort sitt jobb och då får jag säkert publik där på kökströskeln igen i väntan på att få slicka matlådan, med någon delikat potatisbit kvar i.
Kort lunch idag, jobbade in en halvtimma för att kunna dra iväg på alla uppdrag, innan kvällens besök. Hann med allting förutom att jag täääänkt titta till utbudet hos Family House också. Det kanske jag hinner på lunch imorron.
Därefter dags att besöka våra kulturvänner, där vi tillbringade dryga två timmar och fick smaka på en hel del syriska maträtter. Mycket prat blev det också. Yngste sonen har den goda smaken att både spela fotboll med Fagersanna och ha Liverpool som favoritlag.
Nästa gång är det vår tur att vara värdar, vi får se vilka svenska specialiteter Inga ska få order att fixa. 
Nu är det handboll som gäller......
 
Tanken slog mig: "Hur många kommunalarbetare går det åt för att byta glödlampa?" ........
 
.....då tar vi nästa. Någon sa att det byttes till led-lampor i alla lyktstolparna.....
 
Och sen fick vi smaka syriska dolma och lite annat......
 
 
 
 

Mistlurs-måndag.....och mera köttbullar!

Ja det är allt segt att ta sig ur sängen och vidare till jobbet på måndagar. En aning svårt att somna söndag kväll är det också, vilket naturligtvis bidrar till att det tar emot att kliva ur sängen lååååångt innan man är utsövd.
Nåväl, till jobbet bar det och som tur är har det slutat blåsa med fortsatt milt väder, vilket besparar en från att skrapa bilfönster i alla fall. (Alltid något!)
Förmiddagen förflöt ändå hyfsat fort och Ingas "kålpuddingsås" med potatis och lingon försvann med lätthet ner i magen. Därefter var det en tur till mataffären för att bunkra upp inför nästa helgs "storhushåll".
Eftermiddagen började med "detektivarbete" en stund (dvs. leta abonnemang utifrån en adresslista), vilket ger ett och annat napp ibland. 
Klockan 15.00 var det sedan dags att hoppa högt i stolen, då det första måndagen i månaden provas sirener. Det tar alltid någon sekund innan tjugofemöringen trillar ner och man fattar vad det rör sig om, sen "blåses" det ju i intervaller så ett par hopp blev det allt.
Nu att ta tag i är de sista julbreven som ska till Europa. Dessa ska packas och skrivas lite hälsning i, samt vägas "så lätt som möjligt" för att skona plånboken.
Kanske sätter en deg också, vem vet vad som faller mig in framöver........
Med facit i hand blev det inte bakat, men väl en laddning köttbullar till frysen, i väntan på julafton. Som iår infaller på Annandagen i detta hus. 
Imorron väntar jobbet igen, men sen...... second hand och en visit hos våra nya kulturvänner, innan jag äntligen får se lite VM-handboll. Sveriges damer har redan spelat två matcher, men i fel kanal. Inte direkt juste att beröva folk möjligheten att följa landslaget. Tilläggas ska att vi har väldigt många kanaler, men inte kanal 9. (Grrrr.....)
Imorgon går dock matchen på kanal 5.
Tar nu en sväng till teven och "projektet" även denna kväll.....vad som är kvar av den.
 
Här ligger det många brasor....men tyckte det var borta då jag passerade nu ikväll.
 
Kvällsmat: Kalvsylta med rödbetor.....
 
Mera "konstig glass".......
 
....och som avslutning, tomtarna i mitt ena köksfönster.
 

Det mesta......

......av julpyntandet är nu klart. Bara lite "finlir" kvar, här och var. Kanske tar tag i en del bakande senare i veckan, vi får se. Inte mycket folk på loppisen idag heller, enligt kollegan som "hade vakten" idag. Dock hade hon sålt ett par vantar åt mig.
Gick ner för att vara med på månadsdragningen bland oss säljare, men den hade de redan haft då jag anlände. Något tidigarelagd idag alltså. Nåväl kollegan kunde meddela att jag ändå inget hade vunnit, medan hon återigen vunnit en hel låda kräftor. Ganska komiskt faktiskt.....
Inga har tagit hand om ett av de två köttfärspaketen i kylen, medan jag pyntade glashuset. Hon gjorde "kålpuddingsås" och vanlig köttfärssås. Större delen av veckans matlådor fixade med andra ord, förutom vår söndagmiddag. Maken åter hemma efter avslutad Möbelcup, har inte hunnit fråga vem som vann, men det kan jag ju läsa i morrondagens tidning.
Nu är kaffet klart och strax börjar matchen Newcastle-Liverpool, så mot tevefåtöljen och fortsatt färdigställande av "projektet". Får dock vila tills jag gjort klart ett "mini-projekt" som ska skickas i veckan.
Och ute viiiiiner vinden fortsatt......
 
Storkok av "kålpuddingsås".........
 
Julgris på gästspel i köket......
 
 

Ett glas vitt .....

.....blev det inte igårkväll, men väl nu står ett av de stora glasen fyllt med den ädla drycken bredvid mig. Allt för att jag ska ljuga lite bättre.
Har tillbringat hela dagen nere på loppis, massor av fynd fanns det att göra. Tänk vad alla missar som inte åker hit ut på ett besök. Hittade idag en Orreforsskål för femton kronor, åtta! djupa tallrikar (Hackefors-porslin för tjugofem kronor) som ska följa med till jobbet. Saknade just djupa tallrikar i måndags, när jag skulle äta soppa till lunch. Fick sleva i mig från en stor djup skål......
Idag hade jag en hel del att göra för att återställa bordet efter utflykten till julmarknaden i Tibro förra helgen. Tycker nog att jag fick till det ganska hyfsat faktiskt, men jag är väl jävig i frågan.
"Idol" slutade med en värdig vinnare, (enligt mitt tycke). Klart bäst version av vinnarlåten och en (genom hela tävlingen helt vanlig) väldigt sympatisk kille, som har en mäktig röst. Ja det finns unika talanger i renhållningsbranschen.
För övrigt min favorit redan från början. De andra två är också otroligt begåvade, men då en vinnare måste koras, så hade denna gång svenska folket bra smak för en gångs skull......
Har precis ätit thai takeaway. Det var makens tur att stå för maten, men vi önskade båda faktiskt sån mat idag.
Strax blir det kaffe och tevefåtöljen för fortsättning på "projektet", samtidigt som jag betar mig igenom kvällens tablå. Gott om att se på även idag.
Liverpool spelar först imorron.......
 
Ge-bort-julgruppen klar.....
 
Stormens följder för fågelhus.....
 
Uppställt igen, med lite nya alster också......
 
....bland annat skyltarna.....
 
....och bättre disponering av bakdukarna.
 
Maken bjöd på middag, då han kom hem från Möbelcupen.
 
Dessa vackra julförpackningar hittade jag i Outleten, köpte ett gäng.....två kronor styck bara.

Alla dessa fredagar.....

......favoritdagen framför alla andra, nu är en av dom här igen. Arbetsdagen lunkar på och strax matlåda på gång.
"Inget är som väntans tider"......och snart plingar det från micron.
Vad lagade då Inga för gott åt mig igår. Ja hon experimenterade lite med strimlad kyckling och gjorde precis som Kajsa Varg förespråkade: "Man tager vad man haver". Det blev både pepparrot, vitt vin, soja, morötter och lök i en sås baserad på crème fraiche. Smakade lite igår kväll och det går nog att äta även till dagens lunch.
Sen återstår endast några få timmar av arbetsveckan innan "ledighetsklockan" ringer.
Maken ska på Fagersannas Möbelcup i inomhusfotboll, men då han återfått sin egen bil, behöver jag inte stressa hem med min, utan kan eventuellt shoppa lite. Nu känner jag mig inte så sugen på det kanske, utan snarare drar hemlängtan till en skön fåtölj i mig just idag.
Ute regnar det och blåser, inget som inbjuder till promenad direkt. Hade väl inte planerat in någon i alla fall men......definitivt aldrig vid stormstyrka på vinden. Räckte "och blev över" att gå tur och retur till postlådan på hörnet.
Det är helt klart trevligare när solen skiner.
Då var man hemma igen, ensam hemma hela kvällen. Nu till ett "dilemma", (hällde ju sista skvätten vin i såsen vid matlagningen igår kväll) ska jag öppna en ny flaska eller ska jag köra en "vit" fredag?
Faktum är -att oavsett hur jag gör, så blir det vitt (hahaha...)
Nu ska här målas lite "pyssel" och sen fixas iordning en julblomma, som nästa vecka ska ges bort av maken då han tänker göra visit hos en 90+bekant. Därefter fortsätter det "hemliga projektet", -vid teven till IDOL-finalen.
Ute viiiiiiner det runt knutarna och imorron väntar loppis........
 
Bilen därute i väntan på att få åka hem........
 
....och hemma hade det blåst runt och sönder en del, men än så står stolarna kvar och julkransen hänger fortfarande på sin plats på dörren.....så länge det varar.
 
 

Det är mycket man slipper.....(gästspel på barrikaderna)

....då man nu har ett jobb igen. Meningslösa sammankallningar för så kallad information på arbetsförmedlingen med tillhörande resor i onödan, månadsrapporter över sökta jobb och "andra aktiviteter" för att ta sig ur sin situation.
Allmänt förmynderi och fördomsfullhet i möten med människor, i officiella sammanhang men även i viss mån privat. Det helt enkelt antas att man behöver tas omhand, puffas på och aktiveras i största allmänhet. Inget förtroende för, eller tilltro till, att individen har ett eget driv och mer än gärna vill lämna "situationen" bakom sig.
Har flera bekanta som denna vecka varit utsatta för just onödigt åkande och information till tveksam nytta. Jag har full förståelse för om de är fly.......
Faktum kvarstår: Man blir inte per automatik dum i huvudet och oföretagsam bara för att man råkar ha hamnat i de arbetssökandes skara. Snarare är det så att man då även får lita till att ha en rejäl portion tur, vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, helst 28 år, utan (sjuka) barn och med minst tjugo års gedigen erfarenhet.
Vinstlotterna är med andra ord "few and far between", nitlotterna desto flera. Har stor respekt och fullt förtroende för dem som inte har haft samma TUR som jag, utan får fortsätta jaga i det sega träsket med alla dess fortfarande! fullständigt absurda regler. Sådana som sätter käppar i hjulen istället för att främja initiativkraft.
Detta kollektiva misstroende att alla fuskar om dom kan och att "latmasken" slår till om du får tillräcklig ersättning för att överleva ekonomiskt.
Jag blir så heligt förbannad över den människosyn samhället har lagt sig till med. Här ska det tittas snett till både höger och vänster, missunnsamt och snylaktigt. Med måttot att var och en är sig själv närmast och inte förrän det drabbar en själv, fattar man vad det handlar om. Det är så dags då, när skägget sitter fast i brevlådan och ingen vill skänka en hjälpande hand. Var det så vi ville ha det? 
De "fula" orden samarbete, förtroende och solidaritet kommer iallafall jag att fortsätta hävda är den enda möjliga vägen ur svårigheter....AV ALLA SLAG!
För övrigt blev det räkbakelse och färska räkor till kvällsmat. Tog vägen om den utmärkta fiskaffären i Tibro idag också.
Nu ska jag "tagga ner" i fåtöljen.....ska bara ge Inga order om tillagning av matlådans innehåll tills imorron.
 
Ingen dålig kvällsmat.......
 
Maken fick "order" om att ansa skägg och frisyr (för att inte bli förväxlad med jultomten, var mitt argument) och lydig som han är (ibland) skred han till verket......

Det närmar sig.....

......lunchlåda. Snart så blir det köttbullar med lingon, kontorshunden har väntat länge på att jag ska gå till lunchrummet igen. Det har gått lång tid sedan frukost nu....tycker hon också.
Ska ta en snabbtur ner till centrum för att fixa två klappar till, i jakten på att bli helt färdig.
Idag har det varit lite rörigt. Inte någon övermäktig arbetsbörda, men vissa dagar samlar sig en del röriga ärenden.
Det är precis som om de har stämt träff utanför "dörren" och kliver över tröskeln samtidigt.
Dessutom var Slarvmaja sen med att krypa i säng igår kväll igen, vilket straffar sig......per omgående.
Nu är även julölen inhandlad, inga köer på Systemet idag inte. Ett par knästrumpor köpta i grannbutiken blev det också. Hade blivit fler om det inte varit sista paret. Min vanliga tur när man hittar något bra, att det troligen inte kommer in några fler sådana. Men ett par är bättre än inget par......
Då jag ändå var i krokarna och "sprang" blev det varsin räkmacka såhär till "lill-lördags afton" för mig och maken.
Paketering av inköpta klappar stundar vid hemkomsten. Ska vi äta räkmacka före eller efter inslagningen??
Vilka lyxproblem man funderar på..... 
Apropå att det närmar sig, så är det nästan bara en vecka kvar tills mormorsbiffarna går åt. Tiden passerar så fort att det snart är nästa fredag och bara två dagar kvar till denna fredagen. 
Nu är det slutspurten på arbetsdagen som gäller........
Hemma och med räkmacka i magen, ska jag övertala Inga att steka köttbullar av den sista färsen från igår. Kan vara bra att förarbeta lite julaftonsmat också. Får naturligtvis steka ytterligare en laddning, men då går det fortare nästa gång......
En hel del på dumburken ikväll, bönder och Sandhamn.....till fortsättning på " det hemliga projektet".
Får väl sätta "väckarklocka" också till kvällen, så jag kommer ihåg att krypa till kojs i tid.......
 
Min arbetskompis bredvid datorn.....
 
Passade på att "knäppa" några offentliga dekorationer på byn......
 
.....och här en till: Stenhögen vid nyanlagda gången mellan bokhandeln och klädaffären.
 
Bättre sent än aldrig.....första ljuset i advent idag. Räkmackorna försvann innan kameran hann med....
 
 
 

Lite sen i starten.....

....av denna arbetsvecka, men nu är jag igång igen. Inte direkt ekonomiskt "gynnande" att bara vara sjuk singeldagar, men ändå ganska skönt att det rättar till sig, så man kan vara på benen snabbt. Nu håller vi tummarna för att influensa och annan sån "skit" missar mig i år. Hade så det räckte av det runt juletid förra året.
Solen skiner i alla fall och blåsten verkar ha lugnat ner sig några hekto, idag är det tisdag och second hand-besök på agendan.
Först ska jag dock strax "förarbeta" lite nu på lunchen, åka och handla till kylskåpet därhemma som är lite sorgset över att känna sig tomt och innehållslöst. Så vill ju jag ha tevetidningen också, icke att förglömma.
På hemväg sen blir det via Posten, för att göra av med lite pengar....ganska mycket mera troligt, eftersom det kostar skjortan att skicka lite julglädje till andra sidan Atlanten (till att börja med). Resten tar vi nästa vecka, det till Europa. Då känns det inte riktigt lika dyrt och sen är dessa inte packade än heller.
Javisst, jag vet att man kan låta bli att skicka bara, men....... 
Bilen full av matvaror, däribland gott om köttfärs att göra mormorsbiffar av. Kanske blir lite köttbullar också i matlådan tills imorron. Nu bara det sista innan vi "packar ihop för idag".
Då har jag kört rätt hårt med Inga, men biffarna och köttbullar tills imorron finns klara. Fick till och med en smakportion som kvällsmat av en välvillig Inga.
Maken har "barrikaderat sig" vid sin dator. Tror att det var Västeråsmatch på gång. Det ska dock inte jag bry mig om, utan undersöker istället utbudet på dumburken. Då kan jag fortsätta det "hemliga" projektet i fåtöljen.
Hade med det till jobbet, men ingen överskottstid infann sig på rasten.
 
Först smakportion, sen dator och där står ett paket ankommet idag, som morfar har slagit in. Tomten var det enda som fick följa med från second hand. Jag har en plan för honom.....
 
Lite märklig "Gräddglass" kanske, men den går nog ner i Stockholmsmagar......
 
Årets julfrimärken, riktigt fina.......
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0