Gott slut....

Kall morgon att vakna till, då termometern krupit en bit under noll och fortsatte neråt sakta men säkert, resten av dagen. Till lunch serverades traditionell "svensk" husmanskost: tacos med tillbehör. Det är väl i barnfamiljer lika vanligt som köttbullar och pizza numera. Alla var nöjda med menyn och det blev inga rester.
Sen gick vi ut väl påpälsade i den frostnupna trädgården, för att tända en brasa, grilla mashmallows och hälsa mörkret välkommet. Några rör blev nedslagna i gräset och vi gjorde en provskjutning av raket, inför kvällens midnattsövningar. Det var gott med grillade mashmallows, har aldrig testat det förut, men väldigt kallt, så in i stugvärmen på nytt och fotboll på dumburken. En tupplur i fåtöljen följde, är någon förvånad? Trots att jag bälgade i mig en stor kopp kaffe.
Nu sitter jag och "ljuger" det sista för i år, har kalkonfilé i ugnen till morgondagens lunch, före barnbarnens hemfärd till Stockholm. En knapp vecka går fort. Kalkonen ringde precis från ugnen, på betjäning, sen måste jag sätta fart på Inga också. Vi ska ha lite mackor och kex med diverse tilltugg, som nyårssupé. Skala potatisen Inga!!!


Vad är det som är på gång....


jo, vi bränner av lite tomtebloss.


Oj! Det var visst lite halt på trägolvet, blev rutschkana på yxskaftet.


Elden tog sig fint och fick flera "beundrare". GOTT NYTT ÅR!

Födelsedag

Ibland kör det ihop sig, (varje år är det förresten likadant) då dottern fyller år da'n före nyårsafton. I år var det dock första gången på mycket länge, som vi kunde fira henne på rätt dag.
Vi dukade frukost och paket till dotter/mamma och efter öppningen av dessa var det dags att lämna kvar henne hemma, när vi andra drog in till Tibro för att fixa tårta. Vi hade ytterligare ett uppdrag, att panta alla burkar och flaskor som samlat sig, för jättekassen var full. Allt gick perfekt ända till sista flaskan, som var av glas, plötsligt kom tillbaka via maskinens returfack med en väldig fart och landade med en splaaasch! i tusen bitar på golvet.
Bara att ringa på personal med sopborste, rimlig förklaring till händelsen fanns inte, då det var en ok pantflaska.
Men maskinen kanske bara kände för en liten protest, så här i slutet av året.
Tårtan blev också ordentligt inköpt, men expediten hade definitivt missat "charmkursen", det var dock ingen överraskning, då vi handlat där förut.
God var den i alla fall och nu är vi barnvakter, när mamma hälsar på en kompis för att gå på lokal och äta.
Det vill säga morfar roar barnen och mormor tittar på TV. Nu har dom lagt sig och min säng är occuperad för natten, så jag  får vara gäst i mitt eget hus. Först blir det dock ishockey med småkronorna.....


Födelsedags"barnet" med sina presenter


Linslusar i Tibro galleria


Symboliska ljus blåses ut....


....och så fin var den, innan vi började demoleringen.


Har Ni haft fest, eller??

Vad sent det blir jämt!

Idag var det dags att åka till sta'n= Skövde, för lite "bargain-hunting" på Rusta och yngsta barnbarnet skulle handla för sitt presentkort i leksaksaffären. Han, jag och dottern åkte iväg mitt på förmiddagen för att uträtta våra ärenden och avsluta med McDonald's besök innan vi fortsatte till Hjo. Där skulle g-mormmor och g-morfar hälsas på och förses med en del av dagens fynd-köp. Det blev en lång dag, vi hann in en sväng på Hem & Hobby också, men där blev inte så mycket handlat idag. Hemma igen, gick vi lös på julbordsresterna (det som morfar och storebror inte ätit upp).
På begäran, lade jag in en omgång sill till, som ska ätas på nyårsafton. Dottern har nu nämligen kommit på att det går bra att äta sill. "Det är ju gott".
Lillebror ville slå in paket, helst till sig, men det gick även bra att fixa födelsedagspresenten till mamma. Dags sen att halvligga i sängen, sticka och titta på en del program. (Stora TV:n var occuperad av morfar och storebror, för det var Västerås-hockey) Lyckades hålla mig vaken, nästan hela tiden, slumrade bara lite.
Avslutade därefter den lilla tröjan jag började på häromdagen, så den kan flytta till sitt nya hem i veckan.
...och så var klockan halv två på natten!


Så här blev den.

Ho, ho, ho, - jaja!

Då var julafton avklarad för det här året. Eftersom vi firade dagen så sent, hade ju tomten redan hunnit gå på semester, så vi fick ta oss an paketberget alldeles själva. Under ledning av nyss myndig kusin, fick smågrabbarna jobba ordentligt med utdelningen. Innan detta åt vi julbord och blev precis lika mätta som vanligt, väldigt fort.
Efter klapputdelningen hade vi gemensam triss-skrapning, före kaffe och tårta. Bara småvinster, men några av oss fick i alla fall fickpengar.
Mycket papper och kartonger blev det! Åkte ner direkt till återvinningen med skräpet och där hade många varit innan mig, fick "knöka i" mitt avfall.
Har sedan vilat med diverse TV-program och nu börjar juniorhockeyn.


Hela högen, innan vi gick lös på den


Stärkande tupplur före "nisse-arbetet"


Vi börjar med ett stort....


Rörigt? -nej då, inte alls! Full koll (hmmm)


Slagna hjältar i julklappströjor, laddar batterierna inför nästa dag.

Dom är här nu....

Åkte i förmiddags in till Tibro för att bunkra upp en del förnödenheter som tagit slut, inför vår alldeles egen julafton med tillhörande traditionell lunch, som tar sin början vid två-tiden imorgon. Efter detta fick gymet ett besök, även av mig, för det var ganska många där redan. Julbordsångesten hade kanske slagit till, så här i mellandagarna.
Gjorde vad jag skulle och styrde sen snabbt hemåt. Före mig hade "stockholmarna" precis hunnit anlända och plockade som bäst ur bilen.
Julklappshögen växte och pannkaksdoften spred sig i huset, då morfar stod vid spisen. Inga rester efter den lunchen, kan jag försäkra. Rulltårtan blev bakad och en liten tröja påbörjad, i ny färgsammansättning.
Sonen dök även upp under senare delen av eftermiddagen och trodde han "missat" fiskmiddagen som var på tal för  två dagar sen. Men se det hade han inte alls, för det serverades inte lax förrän ikväll. (Ha,ha)
Nu ska vi som inte har somnat än, snart hälsa på sängen och imorron är det....JULAFTON!


Kolla in här brorsan, vem ska få detta?


Några småpaket fanns det i julstrumpan att öppna i väntan på "the real thing"


Idag har morfar fått hjälp med att duka bordet, - av Joel 3 år (not bad!)


Man kan bli lite trött,.... framåt kvällen.

Kors i taket-promenad

Dagarna bara försvinner, men idag har vi i alla fall före lunch, varit ute på promenad. Vi gick Skeasta'n runt i ganska milt väder och blåste, gjorde det inte så farligt längre. Men det fanns bevis överallt från nattens härjningar, i form av nedblåsta grenar och omkullkastade juldekorationer, lite varstans utmed promenadvägen. "Dagmar" var inte så snäll, men i andra delar av landet verkar det ha varit mycket värre. Nu ikväll blåser det igen, låter som om det är samma styrka som inatt. Lunch idag blev prinskorv med stuvad brysselkål till mig och stekt potatis till maken (som "inte tycker det är så gott" med det förra).
Tittade sedan på Hurtigruten del 1 på TV och därefter fotboll från England. Blir nog småkronorna i hockey vid halvtolv-tiden, mot Lettland, (att somna till förmodligen). Imorgon kommer nått annat smått och då är det full rulle sen i flera da'r. Ska åka och titta till gymet på förmiddagen och bunkra upp lite mer julmat, för onsdag har vi julafton här i huset.


Just det, -min portion


Kvällsmål, modell nyttigt! Kalkonsallad

Inte så många knop...inomhus

Idag har det varit slött. Mest häng framför TV:n, med Downton Abbey som fick vänta i fredags på grund av uppesittarkvällen hos Bingolotto och sen Stolthet och fördom, den senaste filmversionen. Den är inte lika bra som den äldre  Tv-serien, men helt klart "värd att glo på" i alla fall. Rätt vad det är kommer man på sig själv med att ha tagit en tupplur i fåtöljen. Men det gör ju inte så mycket, då man sett filmen förut.
Rester som brukligt på juldagen, serverades till middag och utomhus tilltar vinden. Där blåser det upp till ett ansenligt antal knop.....
......och om en timma är det mer mord i Midsomer på burken. Får nog micra lite mer rester till kvällsmat i väntan på detta.


...."och däremellan lite fika"

Julafton...rätta dagen

Dags att packa bilen och starta färden för flertalet besök i Hjo. Kaffet kokat, bullar och toscatårta, samt julklappar till syrran är med. Grundade med risgrynsgröt och hos syster blev det kaffe med skinkmacka. Vi bytte julklappar och for sedan vidare för att hämta mor för besök hos far på korttidsboendet.
Då far hade fått erbjudande om permanent boende en våning ner, passade vi på att titta och han bestämde att tacka ja till detta. Återstår efter helgerna formaliteter och start av flyttkarusellen. I och för sig inget väldigt drastiskt, men lite pyssel blir det allt. Fikabesöket avlöpte bra och mor kom helskinnad tillbaka hem, precis som vi till Fagersanna. Enklare jullunch tillreddes omgående och det blev "TV-dinner" framför Kalle Anka, för det måste man se, klockan tre på julafton.
Maken insisterade sen på att vi skulle "tjuvstarta" med en julklapp var, så så fick det bli. Jag fick en gris, sonen en Los Angeles-guide och maken ett USB-minne, modell större.
Det ringde även på dörren och en julblomma från Hörnebo blev levererad, i splitter ny Ford, av de stolta ägarna.
Nu har maken övertalat sonen att göra honom sällskap i bastun och jag är fortfarande mätt...
Hur ska vi få ner den traditionella gröten? "Skita i" kanske.....


Syster tar sig an julklapparna


Julbord "light-varianten". (Hmmm...) antal rätter, alltså!


Min nya gris, konstnär Rolf Berg, Torshälla.Uppesittarkväll....

Jovisst skaffade vi bingolotter och bänkade oss, men vad hade vi för det? Inte mycket kan jag säga. Tur då att det kom ett julbrev från faster i Sumpan med några triss-lotter. Där blev det vinst med 75 riksdaler! Tack faster (och kusin Jan), kommer att fortsätta att investera, i alla fall en del av vinsten i nya lotter påväg mot storkovan. Skam den som ger sig, eller....
För övrigt idag har jag beslutat att ta en veckas juluppehåll från gymet, då jag nog har fått en diffus sträckning i höger sida. Får se om det hjälper, kan kanske bero på en kombination av överdrivet bakande, fixande och intensiv stickning (den får också vila...)
Var iväg och handlade lite sistaminuten-matvaror och bakade en toscatårta till julaftonens rundresa i Hjo, en pizza på rester till dagens middag, samt minibiffar till "övningslunchen" imorgon, efter Hjo.
Strax blir det sängen, ska bara.....


Ledig make hjälpte till att duka......


då vi fick "väntat besök", som vi spontant bjöd på lunch.


Närbild på resterna, av en fullmatad långpanna.

Tomten m. fru har varit här.....

Sonen ringde på förmiddagen och undrade vad som hände i Fagersanna idag. Inte mycket, blev svaret, far slutar tidigt och är sen ledig över jul, annars finns inget på agendan direkt. Sonen var sugen på ett varmt jaccusibad för sin sträckning i vänster ben, som han blivit sjukkriven för och erbjöd att ta med taccos till middag. Ja tack och badet är ledigt fick han som svar.
Väl här, samtidigt som far anlände hem, var det många väskor och kassar som skulle in, varpå han fick frågan om han tänkt flytta in för gott. Men det var bara tvätt han inte hunnit fixa hemma och vi hade ju maskin till sånt, kom han ihåg.
Middagen smakade bra och innan dess hade jag hunnit testa ett recept på kardemummadrömmar, vilka väl var helt ok, men ingen wow-upplevelse.
Rätt som det var, framåt kvällningen, började det plötsligt prata i köket, när jag var inne på toa. Ho, ho, ho.... lät det och visade sig vara Tomten med fru på turné.
Fick både blomma och paket.


Tomten med fru


lämnade paket....till mig


och fint blomarrangemang

Glömde visst....

att publicera gårdagens inlägg, vilket nu är gjort i alla fall. Idag har det inte hänt så mycket annat än att sillen är inlagd, december-räkningarna betalda och lyktorna ute fått nya fräscha oljeljus. De ska brinna i åtminstone tre dygn, enligt uppgift.
Jo, jag har sökt fyra lediga tjänster också, men det vet vi ju hur det brukar gå med det. Momenten är gjorda i alla fall och så får vi se.....
Nu är det dags för Hyacinth Bucket på sjuan en stund. Visst har jag sett alla avsnitten förut, men att skratta åt högfärdssjuka är alltid kul....


Bara en ärm kvar nu på den senaste...


...och ute i kylan brinner ljuset i lyktan.


Den som söker, hon finner......

...så småningom, både det ena och det andra. Letade idag efter blockljus som jag visste fanns i byrån i hallen, men det fanns sex lådor att välja på. I låda nummer två fanns något konstigt, som jag inte riktigt kände igen, så jag tog ur det. Visade sig vara en fodrad regnjacka till ett av barnbarnen, som vi inte lyckades hitta när de skulle hem, tidigt i höstas. Någon (denna gång inte jag) hade varit ordentlig och lagt undan, tillsammans med ett par tjocka tumvantar. Blockljusen fanns också, så nu brinner de i tre lyktor på gårdsplanen.
Tidigare under dagen var det en vända till Hjo, för far skulle klippa sig och mor hade fått stort brev av brevbäraren vid dörren, från USA, som hon inte kunde läsa. En del förnödenheter blev köpta på hemväg och en kaffepaus hos kompisen, som hade ett "inte så kul ryggskott" att tampas med. Hon fick dock medicinsk hjälp nu ikväll och order om att ta det lugnt till torsdag. Alltid är det nå't......
Dags att sätta på TV:n tror jag och sticka lite. Jodå, har börjat på ytterligare en tröja (stl ca 5-6 år), bakstycket klart redan.


Tibros fyrverkeriförsäljare nummer ett, har mycket ljusdekorationer i sin trädgård.


.....och här är lite till.


Avslutningsvis den återfunna jackan.

Skinka och bullbak

Fick under förmiddagen en del på agendan för morgondagen. Men idag har jag köpt skinka, det blev en färdigkokt till extralågt extrapris 29:- kilot! Vi får se om det var ett gott köp, när vi smakar senare i veckan då den blivit griljerad. Var sen även tvungen att besöka ytterligare en mataffär, då lågpriskedjan inte hade så udda varor som kesella (till bullbaket).
Gymet fick en påhälsning och hemma väntade matlådan med rester från igår, före starten av bullbaket. Har provat bullarna och även om de inte får något pris som skönheter, smakar de helt ok.
Hockeyallsvenskan var igång med match ikväll igen som maken ville se och det innebar, som vanligt en liten tupplur i sängen till husletarprogram, följt av jul med Ernst. Kan kanske göra ett nytt försök med Ernst, då det går i repris nu vid midnatt. Somnar säkert skönt då, igen.... 


Här är dom.......


ingen repris, utan plåt nummer två!

Granen på plats

Vi har idag satt granen i foten och placerat den i glashuset, varpå ljusen blev ditsatta och sen har jag hängt i "en massa annan skit också". Det har kommit lite blötsnö och det har mest blivit engelsk fotboll på TV:n hela da'n.
Gjorde "kålpudding"-sås till middag och en del köttbullar till matlådor dagarna framöver. En liten tröja till, är också färdig, har inte hänt så mycket mer idag. Imorgon får vi se om jag hittar en anledning at skjuta upp gymbesöket, eller är redig och masar mig dit. Eventuellt kan det bli lite saffransbullar bakade till....
....och skinka köpt.


Årets exemplar dekorerat


I tomtens "gröthörna" har lyktan lyst över ett dygn nu, får se hur länge oljeljuset räcker.


och här är nyaste tillskottet, lagom till en ettåring ungefär.

Julafton infaller den 28 december i Fagersanna

Den som spar han har....det roliga kvar. Vi kommer i år att fira julafton den 28 december eftersom det blir första dagen vi kan samla alla deltagare i eventet, på en och samma gång. Ett tag såg det ut som om vi skulle få fira många småaftnar, men tack vare facket på Volvo:s förhandlingsskicklighet angående ledigheter, öppnade sig denna möjlighet.
Facket har man alltid nytta av, vilket återigen blev bevisat.
Idag har jag för övrigt varit en tur till second hand och köpt några små förnödenheter och därefter druckit en kopp kaffe i Hörnebo. Till middag serverade Inga idag ugnsstekt kalkonfilé, med ris och grönsaker och som kvällsmat blev det stekt halloumi på ruccolasallad med tillbehör. Nu en kopp kaffe framför TV:n till romantisk film på fyran, innan jag tittar på den inspelade "Downton Abbey", som kolliderade med "Så mycket bättre".
Fåglarna har även fått en julkärve i plommonträdet, som redan en domherre varit och smakat på.
Lyktorna är tända i ruskvädret utomhus och lyser så vackert, -alltid något.


Kalkon-portion


Klar för leverans-någonstans!


Kvällsmat

On the road again!

Började dagen med ett "frukostmöte". Hade avtalat med en gammal jobbarkompis att komma ut på en fika vid halvtio-tiden. Äggmacka och kaffe blev det idag. Satt och pratade en stund och bytte sen julklappar. Vi brukar göra det lite för skojs skull. Jag fick ytterligare en snögubbe-kompis att ta hand om och hon fick ta med sig två får-dekorerade muggar hem. Sen var det dags att göra iordning inför färd till Hjo igen.
Far fick idag komma tillbaka till korttidsboendet från en veckas vistelse på sjukhuset, mor skulle ha en leverans med kontanter inför julen och syster behövde uppdateras på läget.
Efter ett kortare besök hos mor, som för övrigt väntade på städfirman också, åkte jag vidare till far och blev sittande där nästan två timmar. Han mår inte bra, men var mycket piggare under rådande omständigheter, än för en vecka sedan. Det sjukhuset kunde hjälpa till med har lyckats, så här långt i alla fall.
En sväng in till syrran innan Netto, för inköp av en portion gourmet-middag att avnjuta vid hemkomst.
Den vita Pippi-tröjan är nu klar och en mindre variant redan påbörjad....igen!
För övrigt är Norges damlandslag mycket skickliga på handboll, håller på som bäst att köra över Spanien i VM-semifinalen.


Dukat till frukostbesöket


.....och här är den, senaste tröjan. (S/M)

Oj då!

Somnade visst om, efter det att mobilväckningen gjort sitt och vaknade av att telefonen ringde. Det var kompisen  jag skulle åka till, som hade fått lite ändrade planer och undrade om ett hembesök hos mig för den inplanerade massagen, var ok. Då kunde hon ta ett stopp på vägen.
Visst var det helt i sin ordning och bättre för mig som nästan kommit i tidsnöd på grund av ovannämnda incident.
Jodå, jag talade om för henne "hur landet låg" och sa, att hunnit hade jag nog till bestämd tid, men det blev ju bara mindre jäktigt för mig så här.
Gott med en kopp kaffe i trevligt sällskap och sen skönt med massage innan hon for vidare. Nu var det ju det där förb... gymet också. Motvilligt tog jag plats i bilen för färd till centralorten. Först ett ärende till banken, sen handla mat och sist fick gymet ett besök. Är jag nöjd eller är jag nöjd....över att det är gjort. Firade hemma med en tallrik ärtsoppa till middag.


Tomten ser allt.....


...och livet har sina ljusa stunder - efter gymet! (....till nästa gång)

Julbak, julmat och julbuffé

Började så smått med en plåt korintkakor, fortsatte sedan med en toscatårta. Skulle bara gå ut i gästrummet och starta upp den extra frysen, medan kakan gräddades färdigt i ugnen. Kom in någon minut senare och mötte en lukt av bränt. Nej det var inte kakan i ugnen, utan glasyren på spisen, som jag tryckt igång plattan till innan jag gick ut.
Man kan undra hur fort saker och ting faller ur minnet ibland, det är skrämmande om man tänker för mycket på det. Ingen värre skada skedd, förutom att det fick bli en ny "ihopablandning", snabbt för att breda på kakan.
Nästa uppgift blev köttbullsmet och på det en brödkakedeg för jäsning. Rulla köttbullarna när degen jäste och medan brödkakorna blev lagom bruna i ugnen, pratade jag med Spanien en stund, då telefonen ringde mitt i bestyren. Bara att ta en paus vid plåtbytet, så det var inga problem.
Sen var jag ganska så "trötter" och intalade mig snabbt att det var bättre att skjuta på gymbesöket en dag.
Några tvättmaskiner har också blivit klara, men den rena tvätten får vänta till imorgon på hemfärd till garderob och lådor.
En kopp kaffe med toscatårta vid TV:n fick det bli, "för det var jag värd", innan det blev några varv på stickningen före dusch och iordningställande inför julbuffé på lokal, med Posten i Tibros anställda. Jag var chaufför.....
Men julmust är i alla fall godare, till julmat.


Ett lass rykande färska köttbullar, nu i frysen


Presentförpackning på gång


Maken och en representant för den yngre postgenerationen, lät sig väl smaka


...och här finns det mera


Gemytlig stämning rådde runt båda borden

Lussekaffe på Posten

Blev i brev inbjuden till lussefika på posten i Tibro, vilket jag naturligtvis åkte ner till. Det var kul att träffa många av de gamla jobbarkompisarna. Som vanligt bjöds det på lussekatt och glaserad pepparkaka, dock ingen Lucia.
För många år sedan körde vi luciatåg enligt principen vartannat år herrarnas och vartannat damernas, med en hel del hyss som "variation på tradition". Ett år fick vi rösta fram Lucian, då vann en skäggig herr Berg med många suspekta stjärngossar i sitt följe. En annan gång hade vi lånat in en gäst och maskerat henne. "Gissa vem Lucia är?"
Ingen gissade rätt. Inte ens när hon tog av masken, var hon igenkänd. Det pratas det om än i denna dag, men numera vet dom mycket väl vem hon är: Fram till i höst ordförande i vår regionala fackklubb, men nu alldeles nybliven pensionär.
Dags att åka till mataffären och proviantera, sen hem och äta. Det blev makaronilåda idag och till "efterrätt" en tur till second hand, där jag hittade  en ny kompis. Han flyttade genast hem till oss.
Reprisen av den misslyckade inspelningen är tittad på, "live" så att säga. Återstår nu bara att sticka ärmarna till den pågående tröjan. Imorgon lockar gymet....


Här är han, min nya kompis....


och här "vilar" fram- och bakstycke i väntan på ärmarna.

Vardagsgöromål och rundresa

Gjorde imorse en "ansiktslyftning" i sängkammaren. Bytte sängkappor, lakan och några av kuddarna mot nya fräscha. Körde en tvättmaskin, stickade lite och åt lunch. Därefter var det dags att starta rundturen först till Hjo för att titta in till mor, hämta post att ta med till far på sjukhuset och handla batterier till julprydnader som kräver sådana, innan det är någon idé att hänga upp dom.
Hade med ett paket från släkten i Chicago/Kalifornien med speciell hälsning till far och ett annat julkort från släkt i Florida, för honom att läsa. Han var ändå så pigg man kan begära, med tanke på sjukdomen och var inte alls så förvirrad längre, vilket han definitivt mår bättre av, bara det.
Efter att ha tagit en omväg via Rusta och konstaterat att de fortfarande inte fått fram något garn, (nåja, klarar mig nog några veckor till med mitt hemmalager) var det dags för "symöte". Vi fick en väldigt god kycklingrätt och skumtomte-tårta till kaffet. Den enda som handarbetade, var dock jag. Nostalgi-prat utifrån en gammal skolkatalog från Helenaskolan ägnade vi oss också åt.
Dags att åka hem och titta på de inspelningar jag programmerat dumburken med, trodde jag! Vet inte vad som hänt, men det som var bokat, hade bara delvis "fastnat". Teknikens under eller mänskliga faktorn, det är frågan?
Nu får jag vackert passa den riktiga reprissändningen 16.30 imorgon, för att kunna vara helt säker på att få se sista avsnittet för säsongen av "Lark Rise to Candleford".


Tomtens gröthörna under uppförande....


..och han är på G, övningskör hos oss i glashuset.


Skumtomte-tårta med pepparkakssmak.


På hemväg: Många extra ljusdekorationer så här års


Exklusiv choklad från USA-släkten med särskilt tack till far för att vi nu har kontakt.
Tack vare hans släktforskning.

Gran och gratäng

Tog efter frukosten på oss skogsmundering och gav oss iväg med bilen på en kort resa till "vårt" granhämtarställe, sen några år tillbaka. Allt är dock helt i sin ordning, för vi har markägarens tillstånd att gallra under kraftledningen, som finns på hans ägor. I år var det mycket lättare, eftersom ingen snö var ivägen och vi hittade snabbt det första exemplaret. Tog sedan inte speciellt lång tid, förrän vi fann ytterligare en som dög gott.
Hittade några enruskor och en minigran till "Tomtens gröthörna" som jag fått för mig att "skapa" på verandan.
Utegranen är prydd med julgransljus och på plats i sitt cementrör. Hörnan på verandan är klar och glashusgranen står beredd strax utanför i väntan på att andan faller på (nästa helg tror jag) att dekorera den snyggt.
Enligt telefon från sjukhuset var far något bättre idag och jag pratade lite med honom. Han ville veta hur han kommit dit och vad som hänt, för han hade inget minne av de senaste dagarna. Ska hälsa på imorgon och hoppas att han blivit ytterligare bättre (under rådande omständigheter).
Till middag blev det potatis & köttfärsgratäng, till makens "fasa" alldeles för varm mat. Men det är ju bieffekten av en timme i ugnen. Matlådan imorgon med resterna, kan han dock värma till sin egen smak.


"Granjägaren" med sitt byte....


och mitt i alltihop ringde det från sjukhuset


"Packat" och klart för hemfärd


Utanför köksfönstret står nu den andra granen och väntar på kulor i grenen.


Dagens varmrätt, ser ni hur det ryker från min tallrik?


Julbak påbörjat

Dags att efter gröt på sängen, hoppa in i duschen och sen ta en titt in på second hand-butiken i Tibro, innan det var dags att förgylla dagen med ett pass på gymet. Inte mycket tid "att vinka på" eftersom dom på just lördagar stänger redan klockan ett. Hann i alla fall att lämna en kasse julklappar hos kompisen, vars dotter lovat att ge den lift ner till Mölndal på tisdag. Snällt!
Fick även fart på hennes make, så han inte missade gymets öppettider, då han hade tänkt åka dit, lite senare.
Alltid lika skön känsla att gå ut till bilen efter avslutad övning och åka därifrån.
Tog vägen om Hörnebo till de små, med lördagsgodis i form av tomteskum denna gång. Sen hem och baka ugnspannkaka till middag innan mormorskexen, (vars deg jag satte imorse) blev gräddade.
Så mycket bättre, Michael Wiehes program, kan ju inte bli annat än bra. Så när den rosa tröjan var klar, blev det genast inspiration till att starta en ny, där framför TV:n. Denna gång vit med lila och grå ränder, Pippi-modell storlek small/medium och vips var halva bakstycket stickat.


...och där på second hand på andra sidan allt porsin, skymtar Tibro Lucia.


Dagens middag, fint placerad vid juleljus


Den rosa är klar....


Något falsk marknadsföring då innehållet är julkex.


Väntan

Fick imorse telefon från korttidsboendet där far vistas, att han var sämre. Så de skickade in honom med sjuktransport till KSS-akutintag, dit jag åkte direkt. Han var mycket förvirrad och hade svårt att förmedla sig med omgivningen. Han skulle bli inlagd men vi fick vänta nästan tre timmar, innan en plats blev ledig på den avdelningen.
Inte helt lätt under rådande omständigheter, men vi får hoppas att morgondagens planerade åtgärd ger resultat och lindring. Gjorde ett stopp på hemvägen hos kompisen och fick en kopp kaffe på nödprovianten (två enkla hamburgare och dricka på drive in). ....och något garn fanns inte på Rusta idag heller, inte ens i deras centrallager för hela Sverige, fick jag veta vid förfrågan. Lysande att ha med produkten i reklambladet då!
Men vad trött man kan bli av att göra ingenting. Det är helt otroligt egentligen och vart tog min fredag vägen?


Nu får vi fortsätta väntandet...på tomten.

Städdag

Enligt mottot: "Lika bra att ha det gjort", satte jag igång vid halvtio-tiden, med att slänga ut en del mattor på vädring. Vissa andra fick lägga sig i kö framför tvättmaskinen. Dammsugaren blev motionerad i hela fastigheten, för att sedan få vila, medan den på Ullared nyinköpta moppen fick ta över.
Jag fungerade som städledare men fick väl ta ett handtag både här och där, när Inga behövde arbetspaus.
Det var skönt med en dusch efter detta och som avkoppling blev det stickning i fåtöljen framför TV:n med en DVD.
Har bara en ärm kvar nu på den halvstora rosa tröjan. Handbollen från VM gav tyvärr inte önskat resultat, (Kroatien vann med två bollar) men själva matchen var betydligt bättre än den i förrgår. Nu väntar Danmark imorgon och de kan fortfarande vinna sin grupp om de slår dom.
Det blir en tur till Hjo imorgon om allt går som planerat och sen är det helg igen.....


Lunch efter väl förrättat värv


Julklapparna på plats, de som ska delas ut i Fagersanna alltså.....


Julpynt

Efter risgrynsgröt med socker och kanel blev det en nypa frisk luft, då jag satte upp fuskgranris vid lamporna på verandaräcket.
Inomhus var det sen att fortsätta byta gardiner och plocka fram dukar, tomtar och allt annat julpynt från garderoben.
Det mesta börjar nog komma på plats i alla fall och så återstår bara en ansiktslyftning av golven.
Idag har jag också blivit påmind om att jag har ett huvud, mest hela dagen. Detta är ju både på gott och ont, (idag mest det senare).
Skickade dessutom iväg en jobbansökan på 15 tjänster hos Arbetsförmedlingen (för vilken gång i ordningen vet jag  inte) men blir antagligen bortgallrad redan i första rundan på kriteriet för få högskolepoäng.
Men man får resonera så här: "Köper man ingen lott"........är chansen 0, har man lott något högre.
Imorgon ska jag skriva julkorten är planen och nu ska jag titta på engelska trädgårdar innan sängen får påhälsning.


Denna blev också klar idag, (inte dockkläder) ungefär<3 mån


Nya kaffebryggaren invigd!


En del av jukdekorationerna, på vardagsrumsbordet.

Brist på garn

Började dagen med välling som omväxling, följt av en macka och kaffe. Fortsatte sedan med julgöromål, d.v.s. plocka fram dukar och gardiner att skifta med i fönstren. Putsade faktiskt köksfönstren också, redigt va! Har dock inte gjort klart eftersom jag skulle leverera en beställd tröja före ett i Tibro, in ett ärende på Systemet och sen till Skövde för shopping. Flera stopp var inplanerade, först Coop, därefter två enkla hamburgare på drive-in hos MacDonald's till lunch och vidare till Maxi. Köpte en ny kaffebryggare, en likadan som vi har haft nu i fyra-fem år. Den har varit bra, men börjar bli lite sliten och smådefekt (med ålderns rätt), så en ny alltså i annan färg denna gång.
Rusta var nästa anhalt för att fylla på mitt garnförråd. Men se där fanns bara kycklinggult att finna, inte direkt årstid för denna färg. Besviken fick jag åka hemåt med oförrättat ärende.Nu har jag en hel del eget lager att sticka av, men inte riktigt tillräckligt av alla färger. Får titta in på måndag igen , då jag ska till sta'n i annat ärende.
Second hand hade även idag en del att bära hem, men först återstod "en omväg", till gymet. Tog som vanligt emot, men det känns väldigt skönt efteråt. Handbollen på TV till middagen, var väl ingen större underhållning direkt men de vann i alla fall. Har satt ljusslinga i enen och hängt upp jordnötter till fåglarna, så nu har de valmöjlighet.
Fortsatt julpynt senare idag, ska bara hitta sängen en stund först......


Fin dag och lagom med snö som kom under natten...


...och här väntar nu glashuset bara på julgranen.

Uppdraget utfört

Efter en stärkande tallrik gröt, sydde jag fyra dynfodral och en duk av det återstående tyget. Sen var det dags att hämta min assistent-kompis för färd till Hjo, där mor skulle till frissan. Det var skönt att ha en extra hjälpande hand med och allt gick bra, både dit och hem. Medan hon fick håret klippt gjorde vi andra klipp. Jag hittade en fleecejacka och en fleeceväst till far för sammanlagt åttio kronor. Då pratar vi fynd. Han säger alltid att han fryser, när jag hälsar på. Hoppas vi nu kan avhjälpa åtminstone detta. Köpte en del livsmedel på Netto, där de också hade halvstora enar, som jag fick en impuls att köpa en av. Står på trappan och väntar på eventuell dekoration, vi får se vad jag hittar på.
Började på en halvstor rosa tröja nu ikväll och har kommit en bra bit.
För övrigt så snöar det ute för första gången denna höst, hoppas att det bara blir ett tunt lager som utsmyckning av naturen, så det blir lite ljusare.


Just nu vid midnatt i Fagersanna


Fick ett fint smycke från Holland i julklapp med posten idag. Thank you!!

Adventskaffe

Hittade ett jultyg i gömmorna, som ursprungligen var köpt till gardiner i glashuset, men blev lagt på is, när jag hittade "svamptyget" till det projektet. Idag kom det dock till nytta, då det blev ett draperi i hallen och ett dynöverdrag till bänken i glashuset. Några sådana till (av den mindre sorten) väntar på att bli sydda, (imorgon kanske) tillklippta är dom i alla fall.
Köksfläkten fick sig en avfettningsbehandling, tvätten hittade tillbaka till garderober och lådor med lite vägledning och en lättare lunch slank ner innan det var dags att åka till Hjo. Första anhalt var far, sen följde gemensamt adventskaffe hos syster på hennes boende.
Hemma väntade maken med hämtpizza och jag blev övertalad att dela ett relaxbad i jaccusin med tända ljus och avkopplande oljor. Efter ett sådant blir man ganska seg, men somnade bara lite under Doc Martin på TV:n.
Imorgon är maken ledig, medan jag ska fara till Hjo igen, för nästa uppdrag: Taxi till frissan.


Syster och assistenten hade roligt under sångövningarna.....


Godkänt??

Mmm....musslor

En tur till second hand för att avyttra lite plastkassar, så det inte svämmar över under diskbänken och väl där fanns en del smått och gott som pockade på uppmärksamhet. Slutade med att en halvstor kasse fick ynnesten att flytta med till Fagersanna. "Gratisfika" i Hörnebo i utbyte mot ett kilo vingummi, stod som nästa punkt på listan.
Sen hem och fixa klart julklapparna som ska åka utrikes, bara lite småsaker och godis för skojs skull. Vem gillar inte att få paket?
Dagens höjdpunkt närmade sig och det var dags att laga middag. Hade idag bestämt att göra en musselsås till spagetti. Bäst att passa på eftersom inte maken var hemma, för han hade garanterat rynkat på näsan åt den menyn.
Som efterrätt blev det engelsk fotboll till kaffet (och en halv dajm). Men före det körde de svenska handbollstjejerna över stackars Argentina i VM, med 37-11.  "Så mycket bättre" och "Downton Abbey" gick bra att titta på till färdigställandet av den i torsdags beställda, traditionella Pippi-tröjan.
......och kanske kommer jag isäng före ett idag, vem vet!


...visst ser väl det här aptitretande ut!?


...och här är den senaste.

Äntligen!

Kom iväg till gymet idag, det var på tiden. Innan dess hann jag gå ett varv på torgets fredagshandel, det var några veckor sen sist. Hittade en julklapp och köpte sedan en dörrkrans i lingonris, hos Blommans frukt och grönt ("på hörnet"). Middagen hämtade jag hos Sibylla, en kebabtallrik på kupong. Har tvättat några maskiner, slagit in fler julklappar, dammsugit, blommorna har fått en vattenslurk och jag har stickat halva tröjan som beställdes igår. Sen kom en kund och hämtade sin (sen igår) undanlagda, rosa Pippi-tröja. Den har fått ett hem hos en liten tjej, i en annan del av Fagersanna.
Idol och På spåret (inspelad) är tittat på och maken kom hem sent från Möbelcupen. Han ska säkert åka tillbaka dit  imorgon, tidigt. Jag kör väl en vanlig lördagsagenda tror jag och stickar sen klart den påbörjade tröjan, till handbolls-VM för damer, som startar imorgon. Apropå idrott, så var det ju även lottning inför sommarens fotbolls-EM ikväll och Sverige får bl.a. England i sin grupp. Detta går av stapeln i juni.
....och slutligen en fråga: Kan nå'n förklara varför klockan alltid närmar sig två, innan jag kommer isäng??


Skymningen, det var mååånga timmar sedan....

Hönsa julmarknad

Efter lite turbulens och telefonsamtal på förmiddagen, var det dags att förbereda färden till Hönsa bygdegård och den årliga julmarknaden där. Fyra välfyllda kollin tog plats i bilen tillsammans med mig efter sen lunch med en ledig make.
Anlände precis samtidigt som kompisen och fick hjälp att bära in grejerna. Vi var ganska välorganiserade och fick upp sakerna snabbt och exponeringen blev till belåtenhet. Det kom ganska mycket folk i början och en strid ström av besökare var det ända fram till sjutiden. Lokaltidningens reporter var också på plats, tog foton och anteckningar, så vi får se om jag fastnade på plåten och blir "uthängd i pressen".
Kaffet var gott, likaså korven men de kostade några kronor. Det gjorde däremot inte mina havrekakor, som stod på bordet som muta till presumtiva köpare, men slank även ner i våra magar.
Några av tröjorna fick nya hem och en fick jag beställning på, så den är påbörjad ikväll.
Hur det gick med gymbesöket?, ja säg det...... men imorgon är en annan dag, då så!


"Flygfä" bakom tallen


Tröja färdig strax innan avfärd till marknaden, - rykande färsk kan man säga


...luncheon is served


"Skyldig" till det mesta, men inte riktigt allt


Kompisen som mannekäng, i sin Pippi-tröja (made by me)


Gekås hela da'n

Väckarklockan väsnades 05.45 "på begäran". I detta läge undrar man vem som kom på tanken, men ur sängen i duschen, ät gröten och åk. Gemensam färd startade från Tibro strax före sju och efter en kort fikapaus var vi framme en bit före tio. Sen tillbringade vi hela dagen därinne, (med ett brake för lunch runt ett) till en bra bit efter fem. Därefter lasta bilen med otaliga kassar, trots att "vi egentligen inte skulle ha så mycket". Fynden fullkomligt överföll oss, allihop. Men nu har jag koll på, inte bara julklapparna, utan även de flesta födelsedagspresenter för första halvåret.
Hemma i Fagersanna vid nio, plockade upp det mesta, stickade klart en Pippi-tröja som nu bara ska monteras färdigt till julmarknaden (i eftermiddag). Kom just på att jag till och med missade reprisen vid midnatt av Bonde söker fru, så får väl uppdatera mig med TV4 play framöver. Nu ska jag sova och imorgon väntar gymet på mig. Sen julmarknad som sagt......i Hönsa Bygdegård 16-20.


Ganska folktomt....utanför!


Legobygge vid restaurangen- Ullared i miniatyr....


"hela" varuhuset ( men var är Morgan och Ola-Conny?)


Kundvagnsparkeringen vid restaurangen, -ganska fullt!


Julstämning innan hemresan

RSS 2.0