Värderad tid och Jobbrum?

I den beryktade Fas 3, (för oss "som inte löst vår situation än" utan hamnat här) ingår att man varje månad måste göra ett personligt besök hos Arbetsförmedlingen. Det är dock svårt att få till ett personligt möte med sin handläggare (vilket kanske vore betydligt mera givande). Har lite svårt att se vitsen med detta arrangemang, då man med dagens teknik kan hålla kontakt via mail, både oftare och smidigare. Två tankar dyker dock upp (inte speciellt snälla men ändå): a) arbetsförmedlare måste ha sysselsättning/övning att möta människor och b) arbetssökande är en kategori som måste kontrolleras så de inte latar sig eller fuskar. 
Vid förra besöket tog jag lydigt en nummerlapp och satte mig att vänta, tills jag kunde konstatera att många som kommit efter mig, bara gick direkt in i det öppna rummet utan lapp.
Jaha så fungerar det alltså.....
Idag fanns inget öppet rum, nummerlappsmaskinen var trasig och många satt på rad. Dök då på arbetsförmedlaren när han kom ut för att hämta nästa och fick svaret att nu i semestertider "var det väl inte så.....".
Då jag hade en massagetid att passa, var det bara att knalla därifrån och hoppas på mindre kö strax innan tolv (före lunchstängningen).
Återkom med tio minuter till godo och hann faktiskt in till en tjänsteman, innan de stängde för lunch. Men hade klockan hunnit bli tolv och kön inte varit slut, hade dom väntande blivit uppmanade att komma tillbaka efter klockan ett. Detta stod helt klart efter konversation mellan tjänstgörande arbetsförmedlare (störde dessutom mitt i mitt besök).
Tycker att vi ändå har rätt att bli informerade om tillvägagångssätt för det första och sen kan man väl förvänta sig lite respekt även för arbetssökarens tid. Dagens "hantering" visar tyvärr att inställningen är: Arbetssökande har inget annat för sig, så de kan komma tillbaka och köa igen om vi inte hinner med dom innan lunch.
Idag löste det sig självt, då ingen mer fanns efter mig, men att ha den attityden mot sina medmänniskor.
Om det bara varit en enda person i tjänst hade det väl varit en annan sak kanske, men är man två får man väl ta lunch i skift då det är mycket att göra, anser jag. Stänga är väl också helt ok, men man måste ju beta av eventuell kö. 
Är jag förvånad, nej (tyvärr inte) men fly förbannad på denna attityd till arbetssökande........
Tilläggas ska också att den jag fick träffa, var ett av "stolpskotten" jag kommit i kontakt med förut......
Nu blir det kaffe, glass och färska hallon som motvikt. 
 
Visst ser de goda ut......
 
Mörka moln tornade upp sig och det kom en ordentlig skur, åskan mullrade dock bara på avstånd.
 
Denna "maxi-tomat" är snart färdig för magen.....
 
...och vindruvorna växer, inte är dom många, men dom är där iallafall.
 
Jordgubbar och blå blommor funkar fint ihop.
 
...och detta har jag just "mosat i mig".
 
 

En stund på jobbet och TV-bilagan

Idag var det inga röda prickar kvar när jag vaknade. Det kliade bara en aning i händerna, så jag pillade i mig ett allergipiller för säkerhets skull. Nu är klockan snart fem och fortfarande inga prickar, vågar dock inte ropa hej ännu på ett tag.
Lite mulet och småregn bjöds det på under färden till jobbet och något senare kom det ett par rejäla skurar. Enligt väderprognosen, skulle sådant väder hålla sig på andra sidan Vättern och kanske inte ens det, utan bara beröra Öland och Gotland. Ja så är det ju med prognoser, man får bara helt enkelt vänta och se för att vara säker.
Nu gjorde inte detta nå't då vi behövde lite väta, så det var väl tvärtom bra om man ser förståndigt på saken.
Pratade en hel del idéer för framtiden idag och vi hoppas på att inkörsperioden går över i nästa fas inom kort. Men eftersom andra sitter på besluten, räcker det inte alltid att se och vilja......
Har också en del att sammanställa/komplettera om morfar, efter intervjun igår som lade ytterligare en pusselbit på plats. Men det får vänta till imorron, för jag kom faktiskt iväg till gymet och där har jag gjort det jag borde (för flera dar sen). Då känns det tillåtet att vara en aning trötter och hungrig.
Får bli lite middag om en stund och sen kan jag titta i Aftonbladets TV-tidning, för den kom jag ihåg att köpa denna veckan, före innan den var slut.
Mötte maken i sin bil påväg till Skövde i ärende, strax innan hemkomsten. Så det är väldigt tyst och lugnt i huset för närvarande. Ja nu gör han inte så mycket väsen av sig, men skönt med en egen stund ändå.
Hämtade också ett paket med kläder till bara mig som kommit idag. Spännande....ett tag iallafall, innan man upptäcker att inte satt det lika snyggt på mig inte, som bilderna visade i katalogen.....
 
En av dagens besökare......
 
Nästa vecka är räddad och ny garderob....eller?
 
Inte nyttig....men god.
 
 
 
 
 

Små citroner gula och röda prickar....

Igår kväll kom det en massa röda prickar och hälsade på mig, bara mig. Dom sitter överallt på armar, ben och mage. Kliade gjorde dom också, så in i den.....
Lite svårt att sova med andra ord, trots intagande av allergipiller. Inte hade dom försvunnit imorse heller, även om de blivit aningen färre. Till jobbet (och försöka låta bli att klia), för halvdags tjänstgöring och en kollega åter från sin semester som sällskap. Alltid någon att byta några ord med, även om hon hade massa saker att ta tag i på sin första dag efter ledigheten.
Tiden gick iallafall väldigt fort och ett litet ärende åt restaurang-kocken blev ytterligare ett välkommet avbrott. Han saknade citroner, vilket jag for till affären efter.
På väg hem kunde jag konstatera att de röda utslagen var betydligt färre och gladde mig åt detta. Skulle jag dock inte gjort, för de kom åter med ökad styrka under eftermiddagen, ny allergimedicin tagen och ett samtal till vårdupplysningen gav information om att jag kunde pilla i mig fler tabletter vid behov och ringa åter om det inte blev bättre. Något bättre har det blivit, men inte bra. "Kan ta några dagar" sa dom. (Hurra!)
Blev sittande vid TV:n och dåsade en stund, men kom sen på att det kommer ju en gäst..... 
Inte länge därefter ringde det på dörren och "Kanot-Fredrik" klev in för en pratstund om morfar, som han arbetat med på sextiotalet. Nu två timmar senare efter fika och samtal på verandan, samt beställning på flera barntröjor, åkte han vidare med kanoten på taket, mot hemmet några tiotal mil söderut.
Dags att tvättmaskinen får "sin daliga dos", detta åtminstone tills högarna är slut.....
 
"Jag rodnar....."
 
"Intervju-offret" startar sin hemresa efter träningsrunda i Örlen och samtal på Sågvägen.
 

Regn, avresa och mullvaden

Idag hann jag bara umgås en kort stund, vid frukosten, innan klockan dragit iväg och blivit elva. Dags för loppis i lanthandeln alltså, då det också var söndag.
Sista dagen för bröderna Bus, "Blåbär" och dottern, som var tvungna att återvända till huvudstaden och pappa-vecka. Antar att det också är arbetsvecka pågång igen. Nu tar det några veckor innan lillebror fyller fem och vi ska fira detta och kombinera med besök på "Bygdens dag" i Håbo-Tibble där jag också ska erbjuda mina tröjor till försäljning, som hantverkare. 
På loppisen kommer det lite folk i omgångar och vi försäljare får oftast sålt något varje söndag. Tiden går också ganska fort och vid halvtid ungefär kom klanen på besök för att säga hejdå för den här gången. De hade som mål att hinna med en bio på hemmaplan innan sängdax, undrar hur det gick med dom planerna och om filmen i så fall var bra?
Det passade på att regna lite idag också, några rejäla skurar kom det och behövligt var det. Har inte kommit många droppar de senaste veckorna, om något alls förresten
Rester fanns av skilda slag i kylen så det blev "buffé"-middag. Tänkte sen bara sätta mig och fika kaffe med toscatårta till EM-finalen i fotboll, men "kom på bättre tankar" (eller inte?) när slutsignalen gick.
Så nu har jag städat huset och köksmattorna åker vatten-karusell. Eventuellt tycker hallmattorna att det är orättvist, men kan tänka mig att låta dom roa sig i veckan, så blir alla nöjda.
Bara tagit det värsta, då jag imorron kväll väntar "besöket som inte kom" förra gången (då jag missat avbokningen).
Att det behövdes kan vem som helst vittna om och inte så konstigt, när sex personer sprungit ut och in i flera dar, både blöta och spillande alltmöjligt.
Medan vi satt och åt tittade maken ut och fick se mullvaden igen, den han berättat om tidigare och nu var jag snabbt ute och fångade den på kort. Ja inte satt den still och poserade direkt, men syns i gräset gör den allt och bor vid förrådsdörrens rabatt gör han.
Nu är jag allt lite mör, kanske kan jag vara ursäktad för det överhoppade gymbesöket, iallafall om jag tar mig i kragen och går dit efter jobbet imorron....
 
Åter mot Stockholm, efter att ha sagt hejdå till mormor.
 
Här är han i grävartagen, mister Mullvad....
 
...och här nånstans bor han, med flera ingångar att välja på såg vi.

Andlig spis i dubbel bemärkelse.......

Inte lika bra väder då vi vaknade på förmiddagen, lite halvmulet och risk för regn såg det ut som. Vi hade fått en lapp i postlådan om stor loppis inte så långt hemifrån, som vi bestämde oss för att titta till. Det fanns en hel del, men inget som vi letade efter. Några får fanns i hagen bredvid och dom beslutade Storebror sig för att hälsa på, innan vi fortsatte till Sörgårdens inredning och loppis, på andra sidan gärdet.
Vi hittade inget där heller, men några droppar regn fick vi på oss.
En mellanlandning hemma för att hämta mackor och kaffe, blev det och sen vidare på småvägar mot Forsvik. Där skulle vi titta på båtar, fika och köpa glass. Medan vi gjorde detta passerade flera "stora småbåtar" slussen, följd av Sandön (en passagerarbåt från Karlsborg) och en liten stund därefter även Diana, en annan båt som går hela kanalen med mycket utländska turister ombord. När denna typ av kanalbåt passerar slussen i Forsvik, kommer alltid Kindboms-gruppen och sjunger andliga sånger som hyllning till passagerarna, så också idag.
På förmiddagen innan vi startade var det and-matning som vanligt och när vi kom åter från utflykten lika så, denna gången var dom två, plus en mås som höll sig framme. Den ena anden kom in i köket och hämtade bitarna, när jag inte var snabb nog ut med påfyllningen.
Medan mor, Blåbär och Storebror åkte cykel till badet för att ta ett dopp, passade lillebror på att ta en tupplur. Han hade somnat redan i bilen påväg hem, så det var bara att flytta "hela ekipaget" till sängen för fortsatt powernap.
En bil skickades sen till Mölltorp för att hämta pizzorna, (beställda via telefon) som blev vår verandamiddag.
I skuggan det var skönt efter lite väl mycket sol, som kom strax efter den lilla regnskuren på förmiddagen.
Lillebrors cykel befriades sen från stödhjulen och han fixade att lära sig grunden i den ädla konsten att cykla. Nu behöver han bara träna på att hålla farten, svänga när det behövs och bromsa.
....och nu ska det badas i jaccuzzin, så jag får väl rädda allt som helst inte ska bli blött.......
 
Fåren var lite nödbedda , men reste sig så småningom och visade visst intresse.
 
I Forsvik släpper slussvakten iväg första fållan av båtar.....
 
...för att istället välkomna en enda stor båt, att "hissa ner" till Bottensjön.
 
Så fyller vi slussen med vatten igen.....
 
..men titta morfar har hamnat på fel sida om bommarna vid broöppningen, ajabaja!
 
....och här kommer nästa kanalbåt, Diana, med Lillebror förgrunden.....
 
....då blir det religiösa sånger som underhållning,  av "Kindbomarna".
 
Men hur lång tid ska det behöva ta att skära upp lite bröd....
 
Triathlon mini-style, nere vid sjön....
 
...och här slutspurten, "mördarbacken".
 
alttmedan Lillebror relaxade.
 
 
 
 

Full rulle hela da'n

Igårkväll hade dottern gissat sådär på en höft, när dom skulle anlända från Skövde efter besök på matställe. Hon trodde "runt en elva" och det var vad jag sa till Storebror, när han frågade. Då han numera har koll på vad klockan är, undrade han strax före halv tolv var dom var? Han hade väl tänkt sig vara välkomstkommitté, men jag sa att du vet när man träffar kompisar och börjar tjata, så går klockan väldigt fort.....
Jönssonligan-filmen var slut på TV och vi kom då överens om att jag skulle sätta på en av mina inspelningar av "En stark resa,med Ola-Conny och Morgan", som han kunde somna till.
Vid halv ett kom dom så och fick genast agera tyngdlyftare med sovande barn, som skulle flyttas från soffan till "gästhuset".
Frukost blev det ute på verandan vid nio-tiden imorse, för att sedan följas av diverse aktiviteter vid sjökanten. Alla utom jag drog dit ner. Istället styrde jag kosan till Tempo, för inköp av saknade matvaror och strax därpå var det dax att sätta lunchen på bordet.
Häng på verandan med kaffe och korintkakor har vi också klarat av och förbereder nu en utflykt, innan grillfest med son/broder/morbror Oskar, när han slutat sitt jobb, runt åtta. Det blev backning på utflykten, då nästan alla är "sol-&värme-trötta".
Får väl sätta igång och bråka med kvällsmenyn snart istället. Köttet "badar" sen nån timma i marinad och kan få vara ifred en stund till. Kanske ska ta en påtår, i skuggan med en liten glass....... eller varför inte en drink helt enkelt?
Tänk vilka bra idéer man har ibland......
 
"Blåbär" får sin födelsedagspaket (lite i efterskott)
 
After beach......
 
Andmatningen delegerad......
 
.... and! back for seconds.
 
Svalkande i solstolen, mot bakgrund av badlakan.

Rea, spenat, mormorsbiffar och mycket annat

Det verkade som om vi kört slut på yngste broder Bus under gårdagen, då han faktiskt sov ända till nio imorse.
Den äldre brodern var dock morgonpigg och kom in i huset redan vid halv åtta, men han är självgående och behöver inte kasta sig över morfar direkt. Han satte sig att måla och tittade sen i en bok innan han beslutade att störa oss.
Dags att gå upp och börja dagen med frukost på verandan o ch sedan fortsätta in till Tibro för "största rean någonsin" (som det stod i tidningsannonsen) på Familyhouse. Tre stycken åkte och två stannade hemma, för bad i sjön (morfar och yngste broder Bus).
Vi andra travade glada i hågen in i affären, för att mötas av en ormliknande kö som slingrade sig genom hela lokalen för att slutligen nå kassan. Men inte blev vi avskräckta inte, utan gick raskt vidare för att hitta fynd. Storebror hittade mååånga t-shirts som han ville ha, men mamma sa att fyra stycken fick han välja.
Sen var det då dags att sälla sig till "svansen", som hade blivit något kortare under vår vistelse. Sen kom det en gammal skolkamrat till mig och ställde sig precis efter, så vi pratade oss igenom väntetiden och det kändes inte alls betungande. Slutnotan blev inte heller den så hiskelig, utan vi gick därifrån med välmatade kassar till en billig penning.
Även inköpen på "snabbköpet" bredvid, (med dricka) höll sig inom rimliga gränser. Väl hemma var det bara att kavla upp ärmarna och fixa middag. Tre vuxna som frossade i stuvad spenat, medan två barn rynkade på näsan åt just den rätten. Nåja det fanns potatis, ägg och bacon också......
Morfar och storebror tog en cykeltur i skogen, medan mamma och lillebror cyklade/gick en runda här hemma. Själv tog jag en kopp kaffe på verandan, med en liten glass till.
Mamma försvann sen till Skövde för ett gympass och lite social samvaro med kompis, för att sedan hämta "Blåbär" vid tåget. 
Köttfärsen har nu med min hjälp blivit mormorsbiffar, inför morgondagens utökade skara. Morfar och bröderna sitter i glashuset på "blixt-watch", då åskan mullrar en bit härifrån. Vi får väl se om den kommer närmare......
 
"Jo du får allt hjälpa till att bära in"..... Detta mötte oss i hallen, (att hoppa över) med mat och drickakassar.
 
Titta jag har också fått en sån...... med dragkedja som nyper skinnet vid naveln.
 
"Nu är det dags att koppla av"..... sa storebror, strax innan nästa bus tog fart.
 
 
 

85-årsdag och hamnglass

 
 
Som utlovat, var det destination Hjo som gällde efter sopplunch med "nybakade" baguetter. Innan vi kom så långt blev det ett stopp i Tibro, hos Rebdesign. Barnen skulle välja tyg till varsin jump-suit (one-piece suit) eller vad det nu heter "på svenska". Det tog en stund att hitta tyg som passade de unga herrarna, men till slut så.....
Under tiden fick morfar i uppdrag att besöka bagarboden på andra sidan gatan, för att införskaffa kaffebröd till de på äldreboendet som är diabetiker.
Jag skulle också ha med mig en av tröjorna hem, till påseende i nästa vecka. 
Sen fortsatte färden mot Hjo och födelsedagskalaset. Idag var första gången på länge som den yngre brodern Bus inte somnade och sov sig igenom visiten.
Efter en kort fikapaus med mor och de andra på boendet, fortsatte vi mot hamnen. Nu var det fler än vi som kommit på den idén, såhär på eftermiddagen. Därför var det aningen svårt att hitta parkeringsplats, men vi hade lite tur. Efter några rundor kunde vi lägga beslag på en ruta efter en annan Saab som var klar med sitt Hjo-besök.
Sen var det glass hos Moster Elins glass-kafé som gällde. Det var allt tur att kön var en aning lång, då det fanns många smaker att välja på, men alla hade bestämt sig när det var vår tur.
Även i Hjo har de hungriga änder och små plakat vädjar till besökarna att inte mata dom. Men vad gör man om dom knycker, är frågan. Det var nära att äldre broder Bus hade fått sig ett tjuvnyp, då andhannen smugit upp bakom bänken och gjorde några utfall mot hans glass-strut. Dock misslyckades detta och han fick tom-näbbad, muttrande vandra vidare till fler "offer". Gott om folk att välja på fanns det.
Sen delade sällskapet på sig en stund. Damerna gick till Hem&Hobby hamnbutiken och "herrarna" gick för att leta lekplats. Det visade sig sen att dom fick tidsnöd, för det var långt till lekplatsen. Vi i shopping-gänget klarade deadline galant. Kan ha berott på att det bara var den lilla H&H-affären vi besökte......
Hemma väntade laxen i frysen på att bli tillagad och utanför på altanen anlände strax fru And för sin kvällsmat.
Nu väntar vi på semifinalen mot Tyskland......... alla tummar klara!!?
 
Relaxad frukost i glashuset startar dagen....
 
...en liten bukett blommor till jubilaren fick blomlådan släppa till.
 
I Hjo har dom glass.......med utsikt,
 
....och detta var vad vi tittade på.....
 
medan sjöfåglarna lade sig i "bakhåll"....
 
...omringade kan vi nästan säga att vi stundtals var.
 
På hemvägen tittade vi till hamnen i Bråbacka också, där höll de på och lastade en båt på kärra.

Sista "heldagen".......

....går stadigt mot sitt slut. Nu har jag bara halvdagar kvar av receptionist-jobbet på Inredia, tiden som återstår. Även idag har det varit några besökare, som varit genuint intresserade av huset med innehåll (inte bara maten). Visst åt dom också, men tog därpå en rejäl vandring och frågade en del. Vissa saker kan jag ju svara på, men tyvärr "strejkade" tekniken vid Tibro-kartan, så man kunde inte byta bild eller se informationen på touch-screenen.
Inte heller hjälpte det att trycka på "norsk-knappen" (dvs. stänga av och sätta på) utan fortsatt "jag vill inte-beteende" som gensvar.
Intresserade personer såg då en anledning att komma på återbesök vid tillfälle och jag "skvallrade" för vaktmästar'n, som kommer och tittar till det imorron.
Gårdagskvällens grillfest renderade mig en matlåda, medan övriga klanen får nöja sig med pannkaka. Stackars dom, för grillad kotlett med potatisgratäng är ju mycket godare. Nu serveras visserligen inte något vin till idag, men det slinker nog ner bra ändå.
Att fylla på matförråden faller sedan på min lott efter avslutad arbetsdag, då de andra har fullt upp med att bada och softa. Men slipper jag bada så kan jag väl mer än gärna handla lite istället.
Kvällen kräver dessutom kakbak till mors 85-årsdag imorron. Har lovat henne att bjuda äldreboendets innevånare på Tosca-tårta, med anledning av dagen.
Sen ska jag försöka mig på ett experiment med en ny soppa, (man tager vad man haver-variant även denna gång) men inriktning tomat.....
Morgondagens "lunchgäster" får avgöra om utifall jag lyckas eller ej, att fixa en ätbar soppa.
"Nu ä' ja' trötter" efter utförda uppdrag och (redan) imorron är en annan dag.
 
Potenciell besökare?......nej visade inget intresse alls!
 
Här puttrar tomatsoppan......
 
...mors födelsedagskaka.....
 
....och här försvinner dagens sol.
 
 

I väntans tider......på busbröder och bäbis.

Fick meddelande om att bröderna väntas anlända till Fagersanna i eftermiddag. Under tiden "vilar jag upp mig" på arbetet, idag är det heldag, från tio till sex.
Vore ju väldigt roligt om det blir mycket att göra även här, men det brukar ju vara tämligen lugnt.
Igår var det bara halvdag, då passade jag på att prova maten på restaurangen som söndagsmiddag. En väninna gjorde mig sällskap och vi åt mycket god röding. Ytterligare en väninna tittade in en sväng så vi kunde tjata en stund.
Efter detta "toppade" jag med gymet innan hemfärd. Ingen rast och ingen ro, därhemma stod fru And och väntade på altanen, så det var bara att utfodra henne före duschen.
Satte mig vid datorn sen och ignorerade till slut "and-damen" för hon ville bara ha mer och mer.....
Rätt som det var började hon låta ovanligt högt och när jag då tittade ut hade en "rival" om maten anlänt, med sina små barn i släptåg.
De vuxna andhonorna hade lite gräl sig emellan och jagade varandra ilsket ett par vändor över gräsmattan, innan den utan ungar gav upp och flög vidare. De andra tre stannade en stund, men rätt som det var hade även de försvunnit.
För att återgå till dagens händelser: Så har det faktiskt varit några mindre sällskap som förutom att äta, gjort en grundlig rundvandring och därpå berömt huset och dess innehåll, som både vackert och intressant.
Så en del har det varit att göra, bland annat fick jag höja ljudet på TV:n, (klarade jag galant) för att det skulle höras vad några av Tibros profiler hade att berätta. Jag har själv "avlyssnat" hela filmen i eftermiddag, när det för övrigt blivit folktomt igen.
Väl hemma i Fagersanna har vi haft en fin grillkväll med bland andra busbröder och Hörnebogäster.
....och nu återstår bara "den spännande väntan" tillsammans med England och övriga världen, på den kungliga bäbisen.
"No pressure Kate".......
 
Vad är det mamma, är det gott?....men vilka stora bitar det är. 
 
Då var det slut på brödet, kom nu barn så drar vi vidare....
 
Gårdagskvällens färdiga tröja
 
@work vid entrén.
 
"Ljugarbänken" på plats att prova
 
Förberedelser för grillfest......
 
ah, jag hinner en sväng till med trampcykeln innan maten är klar.
 
 
 
 
 
 
 

Lottovinst och bakpaus

Bänkad vid TV:n med som vanligt högt ställda förväntningar på dragningen, före innan bollarna börjar trilla på plats och med "plötsligt händer det" i bakhuvudet. Men detta övergår strax i att plötsligt ramlar fel bollar i rännan, blandat med en och annan med rätt nummer. Så också denna kväll, som slutade med en totalvinst av 23 kronor.
Inte direkt läge att korka upp champagne precis, men bättre än ingenting var det ju ändå.
Hade sedan bestämt mig för att åter se filmen "Kalenderflickorna" och satte mig tillrätta med stickningen, då den där lille på ena axeln hojtade: "Bakningen då!" (ja visst f...n) Det var ju totalt slut på bröd, inte ens en smula kvar i frysen och bara vitt "fågelbröd" i burken.
Då är det inte så dumt med reklampauser och på femman är de ganska långa dessutom. Första pausen hann jag sätta degen på jäsning och några avbrott senare när äggklockan ringde, räckte det uppehållet till utbakning av fyra brödkakor, satta på jäsning till nästa.....osv.
Då filmen var slut och däri en hel del om kakbak, fick jag så idén att slänga in lite korintkakor när ändå ugnen var varm. Det kommer dottern inte att ha något emot, när de anländer imorron.
För en gångs skull sitter jag och knackar på förmiddagen, innan jobbet. (Börjar först klockan tolv, så inte uppe med tuppen direkt). Men det blir en del annat under dagen, lunch med kompisar på Inredia, gymet och sen får jag inte glömma spela in kvartsfinalen. Förhoppningsvis kan jag undvika att se resultatet, men det kan bli svårt då TV:n alltid står på, på gymet....
 
Här har du din matskål........så lurar vi måsarna.
 
Vattenskidåkning på sjön.
 
"Pausbrödkakor" klara......
 
....så också småkakorna, med potentiell tjuv, tagen på bar gärning.

Framtida havsutsikt ...och måsar äter inte jordgubbar

Ytterligare en ensam dag på jobbet. Men idag kan man faktiskt jsäga att jag vann. Då den enda besökare som letat sig till huset, ville se utställningen, inte äta.
Ja det är tråkigt och mycket frustrerande, när man så gärna vill göra en insats för att öka besöksstatistiken i kommunen, men "inte får tag på några offer att bearbeta".
Fyra timmar går ändå hyfsat fort och tänka hinner man mycket på den tiden, så anteckningar finns en del.
Maken hade lite att ta tag i på hemmaplan, såga och spika samt fixa ugnspannkaka till middag.
Den var nästan klar när jag anlände hem, efter lite shopping hos Tempo. Jordgubbar åkte med i kassen, för intag lite senare. Rensade dessa i väntan på pannkakan och slängde ut några "fula" på gräsmattan.
Det tog inte två röda, förrän en mås uppmärksammat detta och provbet i alla tre, men spottade ut samtliga.
Så det dög inte till måsföda, men åt oss duger det gott till kvällen.
Igår kväll, vid den sena timman innan midnatt, svettades jag vid Ryanairs hemsida, för att beställa flygbiljetter. Det är attans vad grejer de försöker "pracka på en" på vägen tills biljetterna ska betalas. Här får man verkligen ha tungan rätt i mun, så det inte blir mer än mycket extra-avgifter. (Det är bara ett år sedan sist, men nu var det för bedrövligt med "skit" att tvingas tacka nej till.)
Men smällar den fattige får ta för att ha råd med lite utsvävningar......(fortfarande billigast, tyvärr)
Hur som helst har vi nu flygresa, lägenhet och hyrbil bokat och delvis betalt inför hösten (2 veckor i oktober till Spanien på "gammal" välkänd ort). 
Med så mycket dumma regler och restriktioner i dagens arbetsmarknadspolitik, behöver man distans och miljöombyte ibland. Både mentalt och fysiskt, för att orka med skiten (för mycket sån är det, tro mig.....).
Sen finns det även ljusglimtar, men som engelsmännen uttrycker det: "Thoose are few and far between". 
 
Helt OK utsikt att se fram emot.....
 
"Festdukning till middagen".....
 
....men här ligger bräderna rakt (på sned) iallafall. (haha) 
 
 
 
 
 

Det "sket sig" för både mig och skatan.......

Sonen landade ordentligt igårkväll  på Arlanda efter sitt "Californian adventure", något trött och längtade hem till sin egen säng. Men se det finns inga tåg alls från Stockholm efter klockan 18.15 mot Göteborg sommartid. Han var inte direkt nöjd med detta, kan meddelas.
Dock med en annan dygnsrytm i kroppen, var han pigg redan vid fyra-snåret och hittade ett tåg klockan sex.
Fadern som erbjudit hämtning i Skövde, kunde på Skype läsa att han redan vid åtta satt på bussen hem till Tibro.
Tydligen hade dom därborta förutom frossande i megahamburgare, anammat en sundare livsstil. Varje morron startade med antingen simning eller promenad. Nu skulle han fortsätta på den inslagna linjen och teckna medlemsskap hos Gym 22, men bilbatteriet ville inte arbeta, så han var tvungen att ta en extra sväng för att ladda. Effekten av detta blev att rätt som det var stod han i vårt kök, medan bilen gick på tomgång utanför.
Snabbt och enkelt såg vi till att han blev medlem i Fagersanna IF, för då blev det mycket billigare avgift hos gymet. Han tackade nej till fläsk och bruna bönor, men sa jatack till köttfärssås i doggybag med hem.
Maken var och handlade på Tibro byggvaror igen vid lunch, denna gång stenar att stapla, till bänken vid muren och några långa plankor. Men det var för varmt att jobba, så han sparade det till morgondagen.
Själv har jag dammsugit internet efter "det perfekta semesterfyndet" och hittade i förrgår ett ställe vid Franska Rivieran, men se det var inte ledigt när flygplanen behagade gå....så det var alltså bara att glömma (nu i höst iallafall).
Hittade dock ett intressant objekt på gammal välkänd mark och har börjat förfrågan, samt "pratat" med flygplanen om de vill flyga. Så långt ser det lovande ut..... 
Tittade så ut medan jag satt här och "knackade", fick se en skata som gömde en stor brödbit i gräsmattan och vände ryggen till. Då kom en fiskmås spatserande och tog helt sonika hand om gömman. "Easy come, easy go" kunde skatan, som var åskådare en bit därifrån, bara konstatera och mucka med en mås....näääää.
 
Nähä, det blir inget mer, får väl gå igen då....... 
 
Smakade bra det där vitlöksbrödet, ska tala om det för skatan när vi ses, haha!
 
Lite kanotfiske i kvällningen.....
 
....och mer trafik, både i luften och på sjön.
 
 
 
 

När katten är borta, dansar råttorna på bordet.....

....nej men det kom en ost på besök, en hel Edamer-ost direkt ifrån Holland.
För att börja från början, så var maken uppe väldigt tidigt, åtminstone i relation till när han brukar kliva ur sängen. Före åtta var det full rulle med kaffe-bryggning och smörgåsbredning, till matsäcken.
Han och sju andra herrar i pensionsåldern hade beslutat att göra en utflykt till ett museum, med "all möjlig skit" (slarvigt uttryckt) i Vara-trakten. Idrottshistoria, prylsamlingar och karikatyrgubbar i både trä och på papper har jag sett bilder på sen han återvänt hem.
Jag kom också upp tidigt på detta vis. Ingen vits att sova bort dagen, när man ändå var vaken och ledig.  
Satte mig vid datorn, fixade räkningarna samt annat dagligt nödvändigt och hade börjat titta efter lite gamla bilder till Tibro Handelsjubileum (i mors fortfarande lånade album). Mitt i allt detta hörde jag en klocka klämta (den vid entrédörren), men tänkte inte mer på det. Strax därefter kom dock en person runt husknuten, precis i mitt synfält här vid datorn.
Smått chockad, (ännu inte duschad och presentabel) var det bara att gå ut i trädgården och hälsa min brevkompis (sen 70-talet) Ada från Holland välkommen.
Bad henne och maken att slå sig ner på verandan, beundra utsikten och vänta på "fika". Snabbis i duschen, fram med hembakat från frysen och bära ut en bricka. Sen satt vi där och pratade i flera timmar, varpå de tog en runda i huset för att se morfars grejer ( hade berättat om kommande utställning) och mina tröjor m.m. innan de tog farväl.
Inatt skulle de bo på Örlenbadets camping, för att imorron fortsätta sin dryga två veckor långa vistelse i Sverige, med Dalarna som nästa mål.
De har varit här många gånger förr, så lite av "nostalgi-tripp"/ rekreation var vad de förväntade sig av denna resa.
......och nu har jag precis skickat en förfrågan om semesterboende till hösten. Vi får se om det "blir affär av det".
Fortsättning följer.......
 
Gamla bilder från mormors arbetsplats hos Lundqvists charkuteri i Tibro ca 1940.
 
I väntan på "fika"......
 
En "holländare " blev kvar.....
 
...när de andra åkte vidare.
 
....och strax kom väl jag istället.
 
....då är inte "hovet" långt borta.
 
...och om jag sitter här ett tag, blir det nog något över.
 
 
 
 
 
 

När börjar du idag?

....var det första maken frågade mig när han vaknade vid halv tio och trodde uppenbarligen att jag försovit mig. Inte alls, fick han till svar, inte förrän på lördag.
Dock var det lagom tid att kravla ur sängen och ta tag i diverse "måsten", varav äta frukost på verandan i morronsolen tillhörde den trevliga delen. Sen satt jag där och resonerade med mig själv: Ta gymet idag, eller i morgon. Kom fram till att har man det gjort känns det ju alltid såååå mycket bättre och pallrade mig iväg.
Duschade för en gångs skull på stället och "firade" med att handla efter detta.
Kommunikation via Facebook fungerar för det mesta alldeles utmärkt, men ibland missar man kommentarer av vikt.
Vilket var fallet med gästen jag väntade på igår kväll. Han hade redan förra veckan skickat en kommentar till ett av mina inlägg om förhinder. Ibland verkar det som om "de små röda plupparna" uteblir, har märkt det nån gång förut, men denna gången blev det ju lite dumt. Vid midnatt kollade jag lite extra och fick först då se återbudet.
Bra att få en förklaring iallafall......vi satsar nu på ny tid framöver.
Hann redan före midnatt ikapp med det mesta av TV-tittandet som kolliderade under tisdagskvällen, men det vill liksom ändå alltid bli en bit över två innan jag hittar sängen och maken han letar oftast ännu längre.
Var alldeles nyss ner till Tempo för att handla lite mat och Aftonbladets TV-tidning. Katastrof den var slut! Attans sommargäster, jag som "inte kan leva utan den"..... 
Vi får hoppas på bättre "jaktlycka" imorgon, sista försäljningsdagen denna veckan.
 
Frukost på verandan.....
 
Inte så välordnat, men fint ändå (tycker jag)
 
Strandstadens båthamn genom staketet åt andra hållet.
 
Här kan man ju inte sitta i all evighet, sa pilfinken och flög.....
 
"Undergångsdekorationer" i Tibro.
 
Egen skörd, solvarm tomat delad på två, som efterrätt till lunch-pyttipannan.
 

Långväga gäster.....

Idag har det som vanligt inte varit speciellt mycket att göra, men några har ändå hittat in här, så lite "tjatande" med folk har det blivit.
Ett gäng väninnor, varav en åkt ända från Moholm för ett besök här i huset, en familj från Jönköping som kom direkt från Guldjakten på Karlsborgs fästning, där barnen var mycket nöjda om än en aning skrämda.
Sen kom det "finbesök" från Kalmar, "Alarmstreet" letade konferenslokaler och vi har ju väldigt förmånliga priser på sådana, men det var en aning långt att åka hit.
Nåja den riktiga anledningen till besöket var väl att hälsa på släkten gissar jag och så tog dom bara en liten avstickare till Inredia. Kul med gamla bekanta som dyker upp när man minst anar det.
Sen kom en tysk dam, som hade behövt Stockholmsbroschyrer, vilket jag dessvärre inte kunde erbjuda. Men ett urval av närområdets ortskartor var också intressant. Hon pratade bra svenska och hade sommarstuga i Beateberg, så jag behövde inte nyttja de begränsade tyskakunskaperna idag.
Däremellan har jag broderat bakdukar och snart är tisdagen till ända. Dagen har faktiskt gått väldigt fort och snart är det dags att ta sig hem för att intervjua en f.d. Tibrobo, (numera Olsfors) som kommer hem till mig ikväll.
Han hade vägarna förbi i annat ärende och har jobbat ihop med min morfar på sextiotalet.
.....och vart tog han vägen då? Ändrade planer och glömde bort att höra av sig, antar jag.
Kvällen för övrigt blir tuff; Allsång, Midsomer-mord och EM-fotboll, allt samtidigt. Tur man kan spela in och eftersom jag inte jobbar imorron, har jag ju hela natten på mig att titta ikapp......
 
 
Dessa klara så långt....
 
...och en till påbörjad. (Klar den också nu...)
 
 
 
 

Visst hade jag rätt....

Om vadå, kanske någon undrar, att tre dagars ledighet går fort, väldigt fort. Men det gör inte så mycket för det är  bara två dagars arbete till nästa ledighet. Arbete och arbete, ja allting är ju relativt men.....
Skulle önska mer att sysselsätta mig med här i receptionen, till exempel vore det väldigt trevligt med en massa frågvisa människor på besök. Men man kan ju inte få allt, eller??
Får väl "lura" vidare på utställningen sålänge och hoppas på några besökare framöver.....
Vädret är inte direkt på topphumör idag, det blåser en hel del och är mestadels mulet, men än har vi inte sett något regn i alla fall.
Några själar har faktiskt hittat hit under förmiddagen, så jag har pratat lite gamla Tibro-hus och tittat på kartan en lång stund. Får väldigt gärna komma fler......
Gourmet-mat i micron är också avklarat, så nu är det bara resten kvar. Vore ju inte fel att äta hos restaurangen, men ekonomin tillåter inte sådana utsvävningar. Annars hör jag ganska ofta kommentarerna på utvägen, att det varit väldigt gott. Kanske ska prova nån dag, någon som vill komma hit och göra mig sällskap? Ägnade sedan eftermiddagen åt "tankeverksamhet" och förblev "ostörd" nästan ända till stängningsdax. Då dök det plötsligt upp två ensamma själar, som skulle läsa öppettider på dörren och blev smått chockade då den öppnade sig.
Det visade sig vara en kollega (sen ganska några år tillbaka i tiden) med sambo, på besök i hennes fädernesby.
Vi pratade en bra stund och dom tog en vandring i huset. Ja man får vara glad för ALLT som händer, även om det blev lite "övertid"....
Nu bakar jag lite inför fikabesök imorron kväll direkt efter jobbet och kokar en experimentsoppa, enligt ett recept jag hittade på nätet som rekommenderade "man tager vad man haver"-variant. Vi får se var detta slutar.
Banankakan anmälde nu att den var klar och bulldegen jäser för fullt......
 
Senaste alstret till "tröjfamiljen".
 
"Man tager vad man haver"-soppan, fick godkänt av maken, blir lunch imorron.... 
 
Banankakan......
 
....och kanel-bullarna.
 
 
 
 
 

Trasmattor, slöjdmässa och kinamat...

Loppis-start klockan 11.00, inte så mycket folk vare sig på detta "evenemang" eller i affären för övrigt. Kan ha berott på något mera mulet väder och en storkonkurrent i Hjo, Slöjdmässan. Ett årligen återkommande inslag i Stadsparken, med trafikkaos som garanti.
Några personer hade iallafall hittat till Tempo i Fagersanna för att kolla loppis. Idag var det en "matt-dag" för min del, sålde en spargris också, men annars bara fyra mattor mindre i lådan.
Tiden gick ändå väldigt fort upplevde jag det som, men vid halv tre "gav vi upp" och jag åkte hem med fyra nybakade croissanter. Dessa skulle fortsätta sin färd till Hjo, såsnart undertecknad fyllt magen med gårdagens middagsrester. Sen var jag redo för nästa etapp av dagen, en tur till mor med bakverken och en snabbspringning genom slöjdmässans sista öppet-timme. Hann visserligen bara gå en liten runda, men fotograferade några fina utställningsstånd. Däribland "Vänskapa" långväga ifrån, närmare bestämt Gävle. Fastnade direkt för Marina Bonneviers läckra keramik, som såg ut som gammaldags bruksföremål i trä (typ laggkärl).
Hade inte medel eller möjlighet att inhandla något alster idag, men kan ju önska mig framöver.......
Ögonshopping var det som gällde och inte mycket tid till mitt förfogande fanns det, då högtalarna ganska snart ropade ut ett tack till alla besökare och hälsade välkomna åter nästa år.
"Fattade" piken och drog mig mot ingången till mors äldreboende, Villa Rosell; som ligger idealiskt en sån här dag och har några p-platser för besökare, vilket jag inte var sen att dra nytta av.
Därinne satt alla "tanter" på avdelningen i rad vid matsalsfönstret för att titta på ruljansen i parken, alla utom min mor. Hon satt på sängkanten som vanligt och tyckte hon inte kunde företa sig något alls.
Men nybakta croissanter i påse lockade henne så småningom till diskbänken (även om det inte gick fort, så gick det....) för att smaka. De smular såpass att hon inte kunde tänka sig nån annanstans att äta dom än stående vid diskhon. Men gott var det tyckte hon, precis före kvällsmaten dessutom......
Jag stannade vid kina-restaurangen i Tibro på hemväg och nu är portionen friterad kyckling/sötsur sås slut. Två personer är dessutom mätta, jag och maken.
Lite kaffe på det framför dumburken nu och sticka klart den sista ärmen på senaste tröjan, som därefter kommer på bild. Troligen imorgon.  
 
Krassen blommar i (det tilltänkta) andnästet, men dög inte att häcka i tydligen..... 
 
Fortfarande en hel del folk på slöjdmässan, sista timman dag tre.....
 
Halmslöjd alltid lika fint och utställningsdiplom hade dom fått. 
 
"Vänskapa" från Gävle, här Marina Bonnevier vid sin keramik. ( marina@gavlenet.se )
 
 "Runda rumpor" Annabeth Garhamn Tibro (cementfigurer)
 
Hemma hade maken gjort klart ena sidans trapphylla, medan jag "roade" mig.
 
 
 
 
 
 

Ambitioner är väl bra.....

..vilket jag hade, att gå upp tidigt, ta mig ner till Hjo, bese slöjdmässan och besöka mor. För att sedan avsluta det hela med ett pass på gymet.
Vad blev det för resultat då? Jo sovmorron till halv tio, frukost på verandan i solskenet och faktiskt, en tur till gymet.
Inte så illa, men långt ifrån den ambitiösa ursprungsplanen. Sen kan man ju undra om det går att skylla på värmen, när man har total minnesförlust och tänker: Kan åka till Hjo imorgon! 
Påväg hem från gymet stannade jag snabbt till vid Tempo och bad dom baka croissanter till imorron, att ta med till mor och får till svar: Men du kommer väl?
Tog en stund för tjugofemöringen att ramla ner, innan jag fattade.....just det "LOPPISEN". Tänkte inte på det!
Möjligheten att åka efter loppisen då? Nej slöjdmässan stänger visst 16.00 på söndagen, så det hinns inte med.
Kontentan av det hela blir, att glömmer man elementära saker, samt tror sig ha obegränsat med tid till sitt förfogande att disponera så "landar man" ofta med en smäll tillbaka i verkligheten. Konstigt hur den alltid kommer ikapp.....
Köpte iallafall en ny låda glassrån (för dom tog slut under busbrödernas besök) och har ställt in mjukglass i frysen, klar om tre timmar. För det är ju självklart man har gått på reklamen..."I'm coming home".....
Jag har nyss haft andbesök och kommer inte jag ut med mat, travar hon numera ända in i köket och påminner.
I väntan på glassen får det bli kaffe på verandan...
Maken spikar "trapphyllor" till blomkrukorna, som jag visst också skulle plantera i, va det ju.......
 
Gomorron Strandstaden och förbipasserande kanotist....
 
Svalorna har flygövningar....
 
...med paus på kvarvarande järnvägsstolpar.
 
"Betalning" för lunchen.....
 
...och åter för kvällsmat.
 
Kvällsutsikt från verandan.
 

Dra vidare.....

Sista morgonen för den här gången, med manuell väckarklocka. Den har ganska stadigt stått på strax före halv nio, så inte "okristligt" tidigt egentligen, men kommer man inte isäng förrän runt tvåsnåret så känns det att någon timma till......
Idag blev det frukost vid sommarlovsprogrammet på TV:n och det var ett tag sen jag kollade den kategorin, helt klart. Tyckte nog att språket var en aning "not ren svenska" . Reagerade på att det blandades svenska och engelska ord ganska friskt i en och samma mening. "Skills" istället för färdigheter/vara bra på bland annat, vilket osökt ger frågan: Har man blivit för gammal när man reagerar på sådant.
Missförstå mig rätt nu, har inget emot engelska tvärtom, men att "slarvblanda" språken såhär tror jag utarmar vårt sätt att bruka modersmålet. Bara en reflektion såhär en vanlig fredag mitt i sommaren, från mormorsgenerationen.
Efter ytterligare lite "häng" och sparkcykelåkning, var det dags för bröderna Bus med mor att hälsa på moster i Hörnebo, innan fortsatt färd mot Göteborg.
Ställa undan och plocka upp diverse prylar har jag sedan ägnat en stund åt, samt satt tvättmaskinen i arbete. Till middag fick jag en sån längtan efter spenat, så efter träget tjat på Inga, bjöd hon på detta.
Maken har varit ute på brevbäringsrunda ("svart") åt Fagersanna IF, ena delen av samhället gående, andra delen på cykel. Jag invigde under denna tid min nya solstol ordentligt, med kaffe och glass på verandan.
Har alldeles nyss fått mitt Tupperware-inköp levererat till dörren, med en gratis-överraskning i påsen och maken bestämde sig för ett dopp i sjön, då det är ganska varmt.....
Själv nyttjar jag bara duschen, vinter som sommar.
 
"Hinderbana" med utsikt och under uppsikt.
 
"Sätt dig i bilen!" jajajajaja.........jag är på väg ju....
 
Det klassiska "åka-iväg-kortet"....
 
Tomat nummer två, den också numera i min mage.
 
Kannan inköpt, burken present.
 
"Jag går och badar"....
 
...och det var varmt.
 
 
 
 
 

Snart ledig.....

Nio dagar går faktiskt ganska fort och nu är det dags för några lediga, som förmodligen går ännu fortare. Men det är väl inte hela världen det heller.
Idag hann väckarklockan precis ringa innan den manuella varianten satte nyckeln i dörren. Så snart bröderna Bus äntrat huset, blir morfar (fortfarande sovande) alltid överfallen och bråkad med.
Snabbfrukost för egen del och sen iväg för halvdag på jobbet, därefter är jag ledig till måndag.
Vädret var på sitt bästa humör redan från arla morgonstund, vilket Storebror genast talade om för morfar, innan han ens hade hunnit vakna. Han och även lillebror såg sin chans att få bada massor, hela da'n.
Jag tog svängen om apoteket och affären innan hemfärd för några inköp, medan (som det visade sig) övriga i familjen legat på stranden hela dagen, badat och fikat.
Nu finns det riktig salva, om någon mer får för sig att "bekanta sig med brännässlorna". Pannkakor på gång till middag och jag bidrog med färska jordgubbar till dom. Själv åt jag bara en, då hungern vid inköpstillfället föranledde en paj att "akutköra" i micron, så snart jag landat hemma. Men som efterrätt funkade pannkakan bra.....
Nu får vi se vad vi orkar mer ikväll, blir nog bara slappa som gäller, samt eventuellt lite grillad/kokt korv framöver.
Vi orkade åka och handla mjölk, samt byta trisslotten till två nya fräscha, med förhoppning om storkovan (som vanligt) men "skiter sig väl" (som vanligt).
Sen får vi väl glo på Ernst........ 
 
Bus- och kittelstund efter badet......vila? vad är det för något?
 
Vad ska vi bygga?
 
Endast en ynklig pannkaka blev det kvar......
 
och mamma spöar barnen.........i fotboll.
 
 
 
 

Va! dåligt väder......

Då bröderna Bus med mamma anlände igår kväll, behövdes egentligen ingen väckarklocka, då den yngre Bus-brodern alltid är morronpigg. Ibland faktiskt ofattbart energifylld vid arla morgontimma, trots att han inte lagt sig särskilt tidigt kvällen före.
Äldste broder Bus klagade dock på att han inte hade fått sova så länge som han önskade, utan blev "tvingad" att gå upp och följa med in i huvudbyggnaden.
"Fuskfrallor" (dvs. halvfabrikat) bakade vi till frukost och sen var det tid för mig att dra till jobbet. De andra skulle komma lite senare på en guidning av Inredia-huset.
De tog väldigt god tid på sig, så när två timmar passerat, gjorde jag en efterlysning på mobiltelefonen. Då hade de tagit en omväg till biblioteket, för morfar skulle hämta ljudböcker (nu igen).
Nåväl, med vädret fortsatt dåligt var det ju ingen "bad"-panik direkt och vi tog en rundvandring så snart de dök upp, för att sedan avsluta med fika i restaurangen. En gynnsam effekt av det mulna vädret är, att det inte blir riktigt lika varmt i byggnaden.
Ytterligare lite vandring i huset efter det, men sen hade den yngre generationen fått nog och ville åka hem.
Storebror var hela tiden lite nervös för att han skulle bli tvungen att äta mat ute, så att det inte skulle bli mormorsbiffar till middag, vilket han alltsedan "smakprovet" han tjatade sig till i gårkväll, gått och väntat på.
Jag har precis ätit just detta ur matlådan och Inga får godkänt även denna gång.
Sa till dom att fixa nå't "mys" till kvällen när de åkte, återstår att se hur deras fantasi på den fronten fungerar.
Ikväll börjar "Sundhages segertåg" (det tänkta i alla fall) med svenska damfotbollslandslaget och första "hindret" är Danmark. Matchstart 20.30, då ska i alla fall jag titta och önska dom innerligt lycka till.
Sämre fotboll än vad herrlandslaget presterat det sista, kan det omöjligen bli, så: "Go Sweden!" 
Hemma hade modern precis "rymt" för en fika med kompis och lämnat morfar med barnbarn i full färd med att snickra fågelmats-hus.
Vi får se om det blir färdigt imorron, eller om de fixar klart nästa gång de kommer, om en dryg vecka.
Risgrynspudding i ugnen, med bacon i om det kan passa bröderna till kvällsmat, men Storebror har redan siktat in sig på "the leftovers" från middagen. Han ska ha mormorsbiff i repris..... 
 
Dessa tittade vi på, det hänger massor av stolar i taket, alla gjorda i Tibro ända uppifrån tredje våning....
 
....och snickarverktyg fanns det många.
 
Hur ska vi göra nu?
 
....då tar vi sista spiken för idag.
 
Vilket blir det vinst på, Triss eller Lotto?  spelar ingen roll, går bra vilket som!
 
 
 
 
 

Tisdag, talgoxe och trevligt besök.

Fulladdad även idag med "aktivitetskasse", ordentligt gjord matlåda och frukostmacka, bar det av mot jobbet.
Hittills har jag inte behövt öppna ovan nämnda kasse, för det har varit en del personer här att prata med och berätta lite om huset för.
Sen "hittade" jag en liten talgoxe-unge precis utanför entrén. Den satt väldigt still och verkade inte rädd alls, hade nästan kunnat ta upp den faktiskt, men gjorde inte så. Misstanken var dock att den flugit in i glasväggen, var helt groggy och därav verkade orädd. Jag gick ut igen, en bra stund senare och den satt fortfarande kvar. Denna gång flög den dock iväg när jag kom för nära, så den klarade sig, -skönt.
Har också via Facebook-chatten fått reda på att bröderna Bus anländer ikväll, så lunchrasten fick avdelas till vissa inköp och fler får göras på hemvägen. För god aptit brukar dom ha......
Äta kan jag göra som kafferast lite senare, när restaurangen slår igen. För då blir det lugnt, väldigt lugnt, för lugnt.
Men bra att ha lite sysselsättning "sparad" då.
Hemma i Fagersanna blir det tjänst vid spisen känner jag, för att göra mormors-biffar till middagen imorron åt gästerna. Som följd därav "får" ju även jag en matlåda.....
Vi ska se om jag kan övertala gänget till ett "arbetsplatsbesök" under onsdagen, för dom orkar väl inte bada hela da'n.
Får väl locka äldste broder Bus med orienteringskartan över huset, han brukar ju "gå igång" på sådana.
Ytterligare lite underhållning nu i eftermiddag bjöds det på, då utställningschefen kom med tumstocken i högsta hugg och skulle kolla av utställningsytan mer noggrant. Vilken tur att jag häromdagen hade tänkt till på ett nytt förslag att diskutera. Det blev väl mottaget, han hade endast mindre invändningar, så nu återstår egentligen bara en fråga: "Vad kostar det, vilka betalar och vem snickrar?" (ok då, det blev visst tre)
Matlådans innehåll, smakade efter detta väldigt bra och nedräkning på tisdagen kan snart börja......
Barnbarnens ankomst, Allsången och Midsomer-mord återstår förstås.
 
Här följer lite interiörbilder från Inredias permanenta utställning.... Sågade brädor i mängd,
 
årsringar....
 
Smile!.... men jag jobbar ju tänker morfar och det är myyycket viktigare än att bli bra på kort
 
mer.....
 
...och lite till.
 
Jag mår fint, behöver bara vila ett tag......
 
 
 
 
 
 

"Det är måååndag morron"......

....men mitt huvud känns inte alls så tungt som Povel Ramel beskriver i sin visa.
Dags att efter frukost på hemmaplan, förflytta sig till arbetsplatsen, Inredia i Tibro. Idag har det hittills varit lite mer folk i omlopp, men inte alls så många som jag skulle föredra.
De allra flesta av dom hade också endast mat i blicken, då de klev in genom dörrarna, men en och annan har jag i alla fall pratat med, om både huset och omgivningarna.
Telefonen är även den vid liv, beviset på detta är några inkommande samtal. Man får ta vara på minsta halmstrå för att aktivera sig, fundera på förbättringar, kommande utställning och starta konversationer med de som "förirrat sig" in i byggnaden. Annars finns även en "terapi-kasse" packad med hemifrån, att ta till när det blir för ensamt.
Surfa runt på nätet och bekanta sig med Tibro kommuns nya hemsida och diverse annat matnyttigt i informationsväg, för att sen kunna förmedla till den som förhoppningsvis frågar efter sånt, gör också att tiden går.....
Så kan man ju ta lunchrast, kom jag precis på. En gourmet-portion väntar uppe på tredje våningen och inte för att jag känner mig behöva rast, men en aning hungrig är jag allt iallafall.
Ja då var det roliga slut, nästa......
Jippiie, en kollega kom med lite turistbroschyrer från övriga delar av länet, att lägga ut och ordna till, alltid något.
Dagen till ända och har nu landat här hemma, via Tempo Fagersanna, där jag fick ett kuvert med pengar.
Bra att andra säljer ens loppis-saker när man är på annat håll (jobbet igår också).
Det räckte till en stor kasse mat och däri blad annat kvällsmaten, jordgubbar. Rotade lite i frysen och hittade slutligen det jag letade efter, prinskorv. Nu är jag mätt, lite kaffe på detta och på med dumburken, sen tar vi repris på hela da'n imorron.....och i övermorron. Men en dag i taget.......
 
Färdigmonterad på förmiddagen.
 
Aktiviteter utanför fönstret.
 
Ibland öppnar sig dörrarna, utan att någon kommer in i entrén. Kan det vara herr trast som luras....?
 
Äkta Westman-kvällsmat, mums.....jordgubbar, socker, gräddmjölk och pricken över i, -prinskorv på gaffel.
 
 
 
 

"Dubbel-arbete"

Vaknade i lagom tid till ytterligare en perfekt solig dag. Rostade mig några skivor bröd till frukost, som sedan intogs i glashuset. Så småningom visade sig även B&B- gästerna med frukostbricka att avnjuta på verandan mot sjön.
Jag åkte en snabbis ner till "loppisen i lanthandeln" och spred ut mina grejer lite, samt hämtade resväskorna.
Bonusbarnbarnet, det ena i Hörnebo, ska på charterresa och behövde nå't att packa i.
Byter jag mot fika i eftermiddag efter avslutad tjänstgöring.
Hade en stund över innan det var dags att åka till arbetet, så gick ut till gästerna och pratade lite. Men tiden går fort när man har trevligt, så snart var det dags för avfärd mot jobbet.
Skulle det komma några fler besökare idag tro? En fråga som även personalen på restaurangen frågar sig.....
Något positivt svar blev det inte heller idag tyvärr, vi får väl skylla på det alltför fina vädret.
Vad ska man då sysselsätta sig med, som för min del? Plockade med material om morfars-utställningen och det har hållit mig "vaken"  hela tiden.
Skämt åsido, det är något som man kan fundera över hur mycket som helst och efter mötet med "utställningschefen" var det dags att modifiera tänket en aning. Man kan inte nog gå igenom konceptet, ändra, lägga till och dra ifrån.
Så kontentan av dagen så långt, blir ju att jag "dubbelarbetat" om någon hänger med i en aning "skruvad" tankebana.
Efter detta nybakad rabarberkaka med vaniljsås till kaffet i Hörnebo och en stund senare, höjdpunkten på dagen. (not)
Gymet, där det var såpass varmt att man egentligen inte ens behövde röra på sig förrän svetten rann, men gjorde mitt program och for sedan hem. Där fann jag, maken sittande på verandan med ljudbok efter gräsmatteklippning, men det allra bästa var, -duschen!
En Breezer (vattenmelon) stod "övergiven" i kylen och med några isbitar slank den mer än lätt ner, ute på verandan.
Nu får tvättmaskinen jobba ett tag efter B&B-gästerna och nytt ska ersätta, för senast onsdag kommer Bröderna Bus med mamma en snabbsväng på några dagar....
 
Vi kan ju börja med gårdagens solnedgång, för den var helt OK tycker jag.
 
.....och där sitter den första av två gäster, ätande frukost i solen.
 
Försvinnande kall och god, kan jag vittna om.....och den var jag värd!

@work halva dagen och sen B&B- gäster

Första lördagen att jobba i Inredias reception för min del och nu utan handledare. Det är lite ensamt, då inte speciellt många människor hittar hit. Kom gärna på ett besök om ni har vägarna förbi Tibro, då huset med dess innehåll är väl värt att se (både utförande, utställningar och gamla foton).
Dessutom är ju även restaurang öppen, där man kan "få" god mat.......
Under tiden jag sitter på arbetet får maken fixa det sista med bäddning i gäststugan, då vi väntar betalande gäster fram i eftermiddag. Jag gjorde "stor-röjet" tidigare i veckan, men sparade finliret till det sista.
Återstår bara sen att fråga vad de vill ha till frukost och fylla kylskåpet därute inför morgondagen.
Själv ser jag fram emot att kunna sätta mig vid dukat bord när jag kommer hem, då maken även "fått order om" att ha middagen klar.
Visserligen lagade jag maten själv igår, men ändå......
Potatisen var iallafall färdigkokt, när jag kom hem och eftersom han var ute och körde jord, samt lade trappsteg i slänten, fick jag väl ta det som återstod. Ta fram tallrikar och värma biffar i micron.
Vid femtiden kom sen våra nattgäster och de verkade nöjda med arrangemanget. Nu får vi hoppas att festen, i en annan del av Fagersanna, blir lyckad och att det blir fint väder till frukost imorron, så de kan njuta den på verandan med sjöutsikt.
Apropå utsikt.......
 
Det här är utsikten från tredje våningen på Inredia, bara ett fel: Var är alla mat & fika-gästerna?
 
Inredningen i Tibro-salen, där bl. a. kommunfullmäktige håller sina möten....
 
....och på moto-crossbanan var det Traktor-pulling idag, med mycket folk ser det ut som.
 
Jord och "trädgårds-timmer" på plats, i det fina vädret.
 
 
 

Mycket att komma ihåg är det.....

Ytterligare en arbetsdag till ända och en massa grejer att komma ihåg. Det är nog också bäst att hjärnan fattar detta då det imorron är "skarpt läge" och ingen assistans/läromästare längre att fråga. Hon går på semester och ska givetvis ha en skön sådan, men ett och annat frågetecken kommer säkerligen att uppenbara sig framöver.
Bara att ha is i magen och sätta "tänkmaskinen" i on-läge.
Enda "orosmomentet" är väl teknik området. Där är det bara att erkänna sig något okunnigare än genomsnittet.
Men får väl ringa nå't barnbarn på 5-7 år, de verkar ju uppdaterade på det mesta i den vägen. (Haha, inte ens lätt att vara bara halvgammal, med andra ord.)
Maken kom på arbetsplatsbesök idag, då byggvaruaffären bredvid hade osmaken att vara lunch-stängd, när han ville handla. 
När jag sen anlände hem, hade han precis lastat ur de köpta varorna och jag skyndade mig att ta plats vid spisen, då det varit "rymning" från de sysslorna nå'n dag nu.
Men det blev omgående köttfärssås och biffar iordningsställda, till hungriga "matgäster", vilket innebär för maken, att bara värma och koka potatis till min hemkomst från jobbet imorron. Så vi ska nog överleva helgen...... tror jag.
Kanske hinner med att söka ett jobb också innan dagen är till ända. Vi får se om inspirationen håller i sig eller om det blir: "Gör inte idag vad du kan skjuta upp till morgondagen."
Nu skriker godistarmen efter kaffe och glass, vet inte om jag ska höra på det örat eller inte...... 
Ja, hörseln  är väl inte direkt dålig så........
 
En hel del turistbroschyrer på plats, men fler kommer det senare....
 
Nå't sånt här hade maken tänkt sig, bara grävarbetet kvar då......
 
....och såhär blev det med krukorna i tripp, trapp, trull-utförande. Kostnad totalt sjutton riksdaler....och fotografen fick vara med på ett hörn.
 
Kvällsmat till både stor och liten.....
 
 
 
 

Flexibilitet och "träsmak"

Det är precis lagom att börja sin arbetsdag vid tio-tiden. Man behöver egentligen ingen väckarklocka ens, som talar om att det är dags att gå upp. Men för säkerhets skull finns telefonen bredvid sängen, laddad med gå-upp-signal.
När jag idag anlände till arbetsplatsen, fick jag genast frågan om vi kunde disponera om tjänstgöringen en aning så jag stannade till stängningsdags. Vilket inte var något problem, då det passade "den inbokade" utställningskonsulenten bättre med möte senare ikväll och en låda "gourmetmat" gick enkelt att införskaffa, på uppdragsresan med broschyrförflyttning.
Lite kända ansikten har passerat receptionen idag, med en och annan pratstund som följd.
Även "riktiga" besök har hittat hit, vi har hjälpt två släktforskare att finna rätt del av kommunen, då de letade efter farmors rötter.
Det är ingen risk att man fryser heller, då det framåt eftermiddagen nästan tar slut på syret och efter att restaurangen stängt för dagen, är det inte många själar i omlopp. Vore väldigt kul om fler hittade ner till "skjortfabriken", så det blir lite liv och rörelse även under dagens sista öppet-timmar.
Efter att ha stängt var det dags att snabbt förflytta sig till hemmet, för ett möte med "utställningschefen", för en genomgång av morfarsmaterialet. Det tog merparten av två timmar och nu skulle han hem på sin kammare och fundera, för att återkomma i nästa vecka. "Less is more" som engelmannen säger och det är inte lätt göra ett urval bland alla trä-föremålen. Det visade sig att han hade byggt hela utställningen om Wincrantz Möbler på stadsmuséet i Skövde, hösten 2011. Dit jag såg till att far kom in på vernissagen, då han i trettio år jobbat där, hos sin kusin. Det var väl nära på det sista han orkade med, innan han blev riktigt dålig.
Ser fram emot det fortsätta utställningsarbetet mot en bra slutprodukt. Om vi lyckats visar sig, vid invigningen den 19 september.
 
Träklubbor finns det överallt.... den här står i foajén på Näringslivets hus.
 
I entrén på Inredia finns denna karta över Tibro från gamla dar. Detta är 1964, man kan byta bilden till 1951.
 
Utemöbler (för fika) mot grönområdet och Ånaplan, med riksväg 49 och bro över Tidan.
 
Klubbor hemma hos mig, i väntan på utställning......
 
 
 
 

Det började ju bra......

Tur att man har uppnått den aktningsvärda ålder som man har......
Vid det här laget har jag lärt mig att inte stressa upp mig i onödan, vilket är en stor hjälp när oförutsedda grejer händer, så ock idag. Första riktiga arbetsdagen på sommarjobbet, var jag på plats i mer god tid än vad som är vanligt för min del och fann entrén tom. Tog då hissen upp till översta våningen, för det brukar vara fika vid denna tid, men fortfarande ingen i sikte. Satte mig ner och väntade då jag faktiskt var en aning tidig och strax dök det upp "assistans".
Fick veta att ordinarie var sjuk, men skulle få viss vägledning som start, av inryckande.
Dags att sätta på dator och kolla om min inloggning var fixad, nä se där var det nå't fel med tekniken, som nog skulle ta nå'n dag till att få ordning på.....
Kunde iallafall svara i telefonen och klarade att förmedla den information som efterfrågades, alltid något och en tysk familj dök upp i foajén, så jag fick köra lite turism-propaganda/historik samtidigt som jag uppmanade dom att gå runt i huset och titta. De var nöjda och faktiskt ganska imponerade när de lämnade byggnaden.
Så kom utställningskonsulten som jag skulle träffa angående den framtida morfars-utställningen och här hade jag dabbat mig och antecknat först imorron, så mappen låg hemma.....
Nu gjorde inte det så mycket eftersom han ändå ville se alstren live, så vi bokade eftermiddagen hemma hos mig imorgon, men innan dess nya tag på Inredia med en tillfrisknad kollega, (hoppas vi på).
Sen blev det en tur till mor i Hjo, lite inköp på väg hem och här låg en lapp på diskbänken att maken var på fotboll, vilket jag redan imorse listat ut då "gatuprataren" var utställd på Fagersannas genomfartsled, med reklam för matchen.
 
"Utsikt" från min nya arbetsplats, några veckor framöver och även i höst på andra våningen med iordningsställande av morfars-utställningen
De nya Tibro-brochyrerna har kommit och gott om folk var det som lunchade på restaurangen.
 

En tolkningsfråga.....

Det måste var något allvarligt fel, när man vaknar före sju och inte känner sig speciellt trött utan går in till datorn, läser morrontidningen samt lite annat. Men så småningom (efter sådär en halvtimma) kvicknade "förståndet" till och då gick jag tillbaka till sängen för att sova nå'n timma ytterligare.
Sparade frukosten till nästa gång jag vaknade, vilket faktiskt inte blev värre än till strax efter nio.
Ytterligare lite datortid och servering av morgonmål även till fru And, så var klockan nästan elva. Bytte om till gym-outfit och frågade maken om vi skulle samåka till Tibro, så han kunde hämta gräsklipparen.
Jo det var väl en bra idé tyckte han, men rörde sig inte nämnvärt från datafåtöljen. "Ska bara..... "
Jag passade då på att skriva en liten shoppinglista att utföra, medan han väntade på att mina fysiska aktiviteter skulle ta slut.
Jag blev avlämnad vid gymet och lite senare färdig för denna gång, ringde jag maken och meddelade att jag promenerade fram till centrum medan han slutförde uppdraget.
Eftersom jag får hålla reda på finanserna (dvs. fylla på hans konto om pengarna tar slut) fick jag kvittot och började läsa: Falukorv?...... det stod inte på lappen, varför köpte du det?
"Men det stod nå't gott kött, falukorv är gott och det är ju kött". Ja vad svarar man på det?
Får väl bli ugnstekt falukorv till middag då, skulle precis ta tag i detta, då kom det finbesök i trädgården, som ville ha "fika" på sin färd vidare ner till sjön.
....och nu har pilfinkarna kalas på det dom missade.
Tisdag och massor på TV, så det hemliga stickprojektet blir nog klart idag. 
Imorron börjar tjänstgöringen på Inredia på riktigt, nio dagar i sträck startar jag med.
 
Vi är här nu.......vad har du?
 
va' är du för en? ganska stor kanske, men vi är inte rädda.....
 
Sådär då barn, alla mätta? Då drar vi vidare.
 
Mamma, det är ju högt, men har alla andra hoppat så får väl jag inte vara sämre....
 
....vi syns litegrann i det höga gräset....
 
..och järnvägsrälsen är en "baggis" nu när vi har blivit större.....
 
...och så simmar vi vidare i livet.
 
 
 

Frukost i Skeasta'n

Inte så långt efter jag kravlat mig ur bingen ringde telefonen första gången. Då var det syster och hennes assistent som behövde diskutera beställning av markis, vilket jag som god man inte hade nå't att invända emot.
Vill hon ha och behöver en sån till uteplatsen, har hon råd att köpa. Tyvärr var det flera veckors leverans, men hoppas hon får den snarast möjligt, så uteplatsen blir bättre att sitta på. Hon är väl lite som jag vad det gäller solen. Visst är det bra att den lyser, men för varmt vill vi inte ha nå'n av oss. Så sitta i skuggan och beundra strålarna på avstånd är att föredra.
Det tog inte mer än fem minuter innan telefonen på nytt gav ifrån sig signal. Denna gång var det kompisen i Skeastan som ville "tjata lite så hon kom igång" och erbjöd frukost dessutom.
Snabbt in i duschen och sen iväg, beslutet om jag skulle åka till gymet idag, sköt jag gärna på framtiden och hon avvaktade likaledes med sin städning. Inget av sakerna springer ju ifrån oss, men vi är väl flexibla......
Det blev en bra stund på en av hennes verandor och sedan en vandring i trädgården, bland ett flertal projekt, såväl påbörjade som framtida tänkta. Sen följde hon med hem till mig för en likadan vandring, så vi kunde "byta inspiration".
Maken hade precis avslutat häckklippningen och höll på att städa undan skräpet, samt hade en ny idé att presentera angående lite utökning av grusplanen. Där får vi tänka ett litet tag till känner jag, för köpte inte förslaget till 100%, då jag har lite växtlighet som påverkas i det hörnet.
Förhandlingar dock påbörjade...... och till stora delar en bra lösning, behöver bara "filas på" lite till.
Hade precis satt ner ändan till middagen, då fru And plötsligt stod på trappsteget in till huset och sade kvack-kvack, vilket givetvis betyder: "Var är min mat då?" Bara att resa sig igen och fixa hennes ranson. Nu tyckte hon nog att jag var aningen snål med tilldelningen, för strax stod hon där igen: "Slut! vill ha mer....."
En halvtimma senare kom herr And för sin portion. Vi får väl se om det räcker för idag eller om de framåt kvällen är tillbaka för "seconds".
Nu måste jag prova solsängen, innan det hinner komma regn.....jodå den funkar!
 
 
Frukost serverad på Solgården i Skeastan.
 
Vi "störde" en groda som hoppade på några plattor. Den hoppade in i småbuskarna och klamrade sig fast i en gren, i väntan på att kusten åter skulle bli klar. 
 
Mums!....gammalt kokt överblivet ris.  

RSS 2.0