Kapad......

Håret alltså, inte nå'n hackad mailadress eller att ha blivit utsatt för vägpirater. Inte idag iallafall, men man ska aldrig säga aldrig, för det verkar vara ganska vanligt nuförtiden med både det ena och det andra. Flera av mina bekanta har råkat ut för hackade e-mail-konton, den senaste så sent som igår.
Vad är det för nöje(nytta) med sån destruktion av andra människors vardag? Men förvånad över något, blir man väl inte egentligen nuförtiden, skulle då möjligen vara om det händer nå't positivt. Ja vad har vi för värld?
Mycket snö och mer påväg är det utlovat, rikligt med And(liga) gäster och snödrivorna är snart så höga att de kan äta direkt från småfågelhusen.
Chili con carne puttrar på spisen och det är fredag, nu fattas bara ett riktigt jobb, sysselsättning klarar jag alldeles på egen hand, men det är ju inte tillåtet för "second hand persons". Ja jag kan villigt erkänna att jag är just en sån, men inte i det officiella perspektivet (mindre värd) utan jag gillar helt enkelt bara second hand-butiker och de fynd man kan göra där. Lite av en skattjakt som har det mesta, spänning, ekonomi och återvinning ......
Har också hunnit med att proviantera inför helgen så nu ska vi inte behöva svälta, även om det blir snöstorm som utlovat.
Strängt taget så behöver vi ju inte mer snö nu, ingenting faktiskt och det som redan ligger är också mycket för mycket. Varför kan det aldrig bli lagom av sånt här? Jag bara frågar? Hallå däruppe, häll ner det över Antarktis eller fjäll, där ingen  bor......
Får väl förmoda att de enda tåg som går som de ska är i "På spåret" på TV:n, så det får väl bli trösten i den här snöstormen, som yr av bara attan utanför nu.
Skotta snö, skotta snö, skotta snö......skotta snö, skotta snö, skotta snöööööö...... 
 
Grannen har en snöslunga han.......
 
Här ligger vi bra om det skulle komma nå'n mer mat. Gör det dä' eller?
 
Kan Ni se mig?
 
Dä' ä' allt bra kallt.....tyck synd om oss va' får vi?
 
Tittut, här ä' jag! Alla andra har dragit....har du nå't mer? bara till mig.....
 
 
 

Skriva, skriva, skriva och telefonmöte

Har idag ägnat mig åt författande av ett manus, att använda vid guidningen (på engelska) i Inredia-huset.
Den går av stapeln på onsdag då jag ska arbeta, (på riktigt) hela dagen där i receptionen.
Efter lunch kommer så två grupper av studenter från Belgien, som ska vandra runt i huset först med min verbala hjälp, sen på egen hand. Ska även jobba hela fredagen samma vecka, också det på riktigt, med vanlig lön. Ute yr snön runt, en och annan flinga har väl dessutom kommit ner och sällat sig till det redan rikliga snötäcket.
Änderna har även idag varit på visit, eller kanske vi kan kalla det invasion, för det var en redig trängsel i snödrivorna och en del tjuvnyp delades säkert ut, i ivern att få några havregryn och brödkanter.
Sen låg de bara där och väntade på mer, precis som igår. Till slut ledsnade de dock, också det precis som igår.
Middag blev en mormors-klassiker, stekt fläsk med potatismos och som "efterrätt" ringde en handläggare på Försäkringskassan för att telefonledes göra förnyad utredning om assistansersättningen till syster. Här kan meddelas att det var/är en tjänstekvinna av den bästa sorten de har där på kassan och inga hinder eller problem uppstod under mötet. Det är ju skönt att det visar sig finnas vettigt folk där också, då man allt som oftast har sina tvivel om detta på förekommen anledning i det förflutna, för egen del.
Mörkret börjar så sakta falla över Fagersanna och ytterligare en dag är till ända. Fastnaglad vid datorn med korta avbrott för mat och telefonmöte, så vill jag summera den.
Nu ska jag gå ut och hämta posten....
Vilket gav.......? en hel del oplanerad snöskottning på köpet. Nu är maken ute och tar det jag så snällt sparade till honom (merparten).
 
Lagom många fick en omgång med havregryn.......
 
.....men snart är dom fler och ytterligare en kommer springande med "frågan" finns det nå't kvar till mig?
 
Mormors-klassikern.... 
 
 
 
 

Vilken miss......

Undrade ju igår om det fanns nå't att se på dumburken. Där satt jag i godan ro och bara slötittade på några program, (i sig inte dåliga) men fick i slutet av nyhetssändningen höra att det spelades Merseyside-derby i Liverpool. Jodå det var hela en minut kvar då jag slog över till rätt kanal och Liverpool ledde med 4-0 över Everton, så det var ju bra. Visst hade det varit "mumma" att se detta live, men är man seg i kolan och missar en sån sak i TV-tablån får man helt enkelt bara ta det och glädjas åt segern som supporter.
Surt var det iallafall.....
Idag då, har inte mycket hänt. Ja tvättmaskinen har fått arbeta (tur att nå'n får göra det i hushållet, även om det är en maskin) och köttfärsbiffarna (jag stekte vid midnatt igår) smakade bra till middag.
Arbetsförmedlingens Platsjournal på hemsidan "tog ledigt" mitt i mitt sökande, så det fick skjutas på framtiden, änderna (i mängd och mångfald) liggstrejkade på gräsmattans snötäcke, i väntan på att jag skulle servera bröd, frön och havregryn, i en aldrig sinande ström. Till slut ledsnade jag och de fick väl ligga kvar där tills de vart uttråkade.
Aktiv på sociala medier har jag iallafall varit och bl.a. delat med mig av tips till medmänniskor som frågat efter olika upplysningar angående skilda resmål.
Köksfläkten har badat i diskhon och apropå bad, så har vi hunnit med en gemensam sittning i jaccuzzin, medan vindens vinande hördes utanför i mörkret. Ja maken ligger fortfarande kvar.....i blöt.
Till kvällsmat serveras grynkorv och hemlagat potatismos, men bara till mig. För det vill han inte ha, maken.
Ja en del är allt bra dumma.......det som är så gott.
 
Ett extra "snötak" har vi fått under natten utav vinden.....
 
....har Ni fest eller?
 
Trångt och trivsamt? Kanske bara trängsel i matkön......
 
Nä, va' säger i töser å pöjka, s'a vi dra vidare .......  
 

Då var det klart......

Rundvandringen på Lärcenter vid Fågelviksskolan i Tibro slutade med ett "kontrakt" om fas 3-placering med start den 17 februari. Har träffat min nya handläggare och honom kände jag lite redan innan, samt fick omedelbart gehör för mina idéer om att i sammanhanget starta någon form av "språkcafé". Nu är det egentligen bara praktiska detaljer och "motvalls kärringar" i beslutandeställning, som skulle kunna sätta käppar i hjulet.
I dagsläget ser det iallafall ganska positivt ut. Visserligen inget "riktigt jobb", men i min värld ändå en någorlunda vettig sysselsättning, att vara behjälplig i svenskundervisningen/integrationen för/av invandrare. 
Hur det går framöver visar sig......
Efter detta morron-möte och en del ärenden på byn, var det så dags att åka hem för middag och ta nya tag till nästa tur. Det är ju tisdag!
Nu var det inte bara second hand som pockade på besök, utan även en bok som skulle hämtas åt maken, en snabbtitt till Rebdesign för att kolla läget och en tur till Hörnebo med en blomma och fika (semlor), då bonusdotterns gamla mormor gått bort i dagarna.
Nu är jag åter hemma och det blir väl sittning vid dumburken så småningom. Vet inte riktigt om det finns nå't vettigt att se på, men sätter mig väl där iallafall.
 
Mulet och snö inne i Tibro......
 
....mulet, moddigt och snö hela vägen hem.
 

Politisk soppa.......

Idag hade jag bestämt mig för att äntligen komma iväg in till "Green-kontakt" och prata lite med den riksdagskvinna jag röstade på i senaste valet. Har haft kontakt med Monica Green tidigare i mitt fackliga arbete i samband med nedläggningen av Postens finansiella verksamhet och är också en av hennes (många) Facebook-vänner.
Nu äntligen blev det av. Jag vet att hon är väldigt intresserad av (och mån om) att hålla sig uppdaterad om vanliga människors vardag, därför ville jag "framföra frustrationen" över Fas 3 och alla dessa regelverk som bryter ner människor, iställt för att ta tillvara deras kapacitet. Då jag sitter mitt i skiten, (men vägrar att låta mig kuvas) tyckte jag att det möjligen kunde vara av värde att förse oppositionen med bränsle till valdebatterna framöver.
Och jag står till förfogande närhelst jag kan göra en insats, för att få slut på detta slaveri.
Bilden av arbetslösa är idag inte speciellt nyanserad, utan vi framställs som en homogen grupp som det är något fel på, i ett eller annat avseende. Har man inget funktionshinder (fysiskt eller psykiskt), så är man rätt och slätt bara lat och behöver sparkas på.
Detta misstänkliggörande av, (-och trampande på), medmänniskor som definitivt inte har valt sin situation, borde upphöra med omedelbar verkan och en offentlig ursäkt är på sin plats, .....helst igår.
Riksdagsbeslut finns sedan ca ett år tillbaka på att inte placera mer folk i Fas 3, men regler gäller visst inte lika för alla.
Det blev en stunds samtal och därtill en god gulaschsoppa att värma sig med, innan jag fortsatte med några ytterligare ärenden och gjorde därefter en avstickare till gymet, på hemvägen.
Imorron blir att "åter inrätta sig i ledet" och lydigt gå till en ny placering i Fas 3, som inte finns egentligen, (eller hur var det.....)
Varför undrar kanske någon? När det är frivilligt att delta.... Ja det är frivilligt, om man inte behöver sin aktivitetsersättning så........
 
I Skövde......
 
....på sopplunch med politiska diskussioner.
 
Mörkekorset med Skövdes höghus, vilket föranledde en kinesisk student att le lite.....Hon var från Shanghai!
 
 
 

Fy f...n va' jag är snäll och så blev det pannkaka.....

För det första får maken "låna bilen" och ha den alldeles själv hela da'n. Nja, det räknas kanske inte riktigt då vi bara har en bil i kör-skick just nu, men ändå....
Sen har massor av änder i flera omgångar fått havregryn och de landar allt emellanåt fortfarande i hopp om att det kan bli ytterligare tilldelning.
Men det allra snällaste är iallafall makens strukna skjortor. Äntligen! säger de säkert där de nu hänger i hans garderob, efter att ha legat i en tvätt-korg och längtat flera månader, (ja till och med år en del). Det tog mer än en och en halv timma i anspråk och jag gnolade ingen glad melodi under tiden precis men känner mig rätt nöjd, att ha det gjort. Undrar vad han tänker kontra med som motprestation.....?
Apropå kontra....
Om en stund är det de slutliga matcherna i denna omgångs EM-handboll. Medaljmatcherna Spanien-Kroatien om bronset och Danmark-Frankrike om guldet. Mitt "experttips" blir nog att Kroatien tar tredjeplatsen och möjligen klarar Danmark av en knapp hemmaseger om guldet. Nu har jag stuckit ut hakan......
Men vad ska jag hitta på som sen middag? Det blir en ännu svårare nöt att knäcka, då fantasin är nära noll idag på den fronten. Men snäll har jag ju iallafall varit.......
WTF, lika bra att gå "all the way" och toppa dagen med ugns-fläskpannkaka.
 
Makens absoluta favoritmat, ja vad mer behöver tilläggas.....
 
 

Klockan är snart två.......

...och jag har precis druckit min första kopp kaffe för dagen. Det brukar inte ta så lång tid innan jag får i mig den, men idag blev det bara en yoghurt till frukost och sen agerade jag privattaxi till maken och "dumpade" honom i Sporthallen. Själv styrde jag kosan mot lördagsnöjet, second hand och idag lyckade jag "slösa" fyrtio kronor.
Nu betraktar inte jag det som "slös", men jag vet nå'n annan som gör det.
När detta nöje var avklarat fick mataffären besök och där blev det mycket dyrare.....
Solen skiner och det håller sig vindstilla, men inbjuder ändå inte till promenad då det är svinhalt och har man då en aning ont både här och där ger man sig inte ut under sådana förhållanden. Halka omkull? Nej tack!
Men jag har ju en massa papper att göra ordning på och roa mig med, för strykningen klarade jag av igårkväll så den finns inte kvar att förgylla dagen med.
Det landade just en flock änder, sisådär trettiotalet var dom nog, tills jag öppnade altandörren. Då decimerades skaran med en tredjedel och med de återstående körde jag ett "experiment". Har ju nästan helt slutat äta gröt till frukost, så havregrynen har stått ganska länge i burken. Det erbjöd jag nu "mina flygande vänner" och se dom brydde sig inte alls om att grynen var gamla, utan rensade snabbt snötäcket från dessa.
Köpte en färdig, fryst soppa till lunch och avvaktar med middag tills maken återvänder hem, vore inte så dumt med påtår innan dess, tretår också kanske......
 
Jaha, bara att sätta igång och fylla påsarna nu då.....pronto.
 
Den smakade bra....då tar vi en till nu då, så jag "kommer ikapp".
 
Här är "försökskaninerna", det funkar utmärkt att bjuda på havregryn (modell äldre)

Seeegt.......

......och då menar jag inte nå'n kola som jag moffat i mig, utan faktiskt veckans favoritdag fredag. Har som vanligt suttit vid "datamackapären" flera timmar nu och scannat allt möjligt (och omöjligt) i jakten på det där jobbet.
Eller uppslag på annat att företa sig i detta ständiga jagande. Inte utan att man dessutom blir lite "seg i kolan" på köpet.
Några avbrott har det dock varit. Ett antal olika konstellationer av änder har landat i sitt sökande, då efter mat inte jobb. Men det är nog, nog så jobbigt att hitta föda i naturens frysbox såhär års och inga micros har de ju heller till sin hjälp för att få det "in eating condition".
Så allting är som vanligt relativt och jag har både micro och spis, samt kylskåpet fullt, vilket skulle kunna föranleda ytterligare en paus i datasittandet för iordningställande av måltid. Bra förslag där!
Inget trevligt varar för evigt. 
I'm back to base! Nu är middagsmaten uppäten, solen gjorde bara en blixtvisit medan måltiden varade och lyser nu återigen med sin frånvaro. Kaffet smakade dock utmärkt.
Strykbräda dök plötsligt upp i skallen, undrar just varför? Kanske kan ha något att göra med den tilltagande högen? Återstår att se om vi ska ha så roligt på en fredag......
Maken snor snart bilen för att åka på Möbelcupen för damlag, som administratör och jag får va' ensam hemma.
But no worries, det stör inte mig. Möjligen då att inte bilen finns tillgänglig, om man skulle få nå't ryck.....
Men det är semifinaler i EM-handbollen att titta på, så det är nog stiltje på ryckfronten ikväll. Däremellan får man väl hålla sig "På spåret"........... (hahahahahahaaa!)
 
Ja så ser den ut....strykbrädan.
 
Och detta är det som tog slut (nästan).
 
 
 
 
 

Telefonväckning och på vift hela da'n.....

Igårkväll gick jag och la mig minst en timma tidigare än vanligt och lyckades somna dessutom. Det kan man väl betrakta som "tur i oturen", när telefonen ringde strax efter åtta och manade till uppgång.
Nu hade inte jag beställt någon väckning, så den fick jag på köpet så att säga.
En del förberedelser inför dagens utflykter krävdes, i form av iordningplockande av diverse papper som skulle med på en tur till Hjo för underskrift, respektive skickas med som bilaga i ett annat ärende.
Första anhalt på resan blev dock återigen bensinmacken i Tibro, där jag fick hjälp med att byta backljuslampan som blev "restnoterad" igår.
Sen blev det en snabbtitt intill Hem & Hobby, men som jag sagt förut, är det inte lika roligt längre att besöka den affären. All charm från förr har gått förlorad i storbygget.
Mor skulle skriva på ett papper och där satt jag en stund, tills syster ringde och frågade vart jag var. Dags att åka vidare alltså till nästa pappersexercis och samtal om framtida eventuell, kortare semesterresa, samt dricka eftermiddagskaffe. Mitt i detta ringde det i min ficka och två hela arbetsdagar blev inbokade på Inredia i början av februari.
Någon timma senare, slank jag in på klädoutleten vid genomfartsleden och hittade en hel del för en dryg trehundring (6 toppar/tröjor, 3 kalsonger, ett par sockar, ett nattlinne och ett par mjukisbyxor). Lite kompletteringsproviant på hemvägen, hämta två paket till maken och så var klockan sju. Hög tid att äta middag, tyckte både jag och magen.......
Nu blir det snart dumburk och film.
 
Här sitter syster och färglägger igen, när jag precis ska åka hem.....
 
....och äta denna delikata middag som Inga bjöd på: Stuvad vitkål och prinskorv.
 
 
 
 

Inställt.....

Ja så stod det i ett meddelande på telefonen när jag kom upp imorse, angående det obligatoriska, månatliga, personliga besöket hos Arbetsförmedlingen. Det så kallade "jobbrummet" blev alltså inte av i Tibro den här månaden. Då återstår bara frågan (som är mailad till handläggaren): Måste jag (och alla andra) nu åka in till Skövde nästa onsdag bara för det?
Ännu inget svar på detta, men skulle inte förvåna mig om det blir konsekvensen. Men vi anses väl inte ha nå't bättre för oss och vad arbetssökande tycker, (om både det ena och det andra här i världen) behöver ju ingen bry sig så mycket om. Det är väl bara gnäll......
Ja humöret är på förekommen anledning i topp (not) och inte behövs det särskilt mycket till förrän stenen i skogen får besök. 
Övriga göromål för dagen fick väl ändå kvarstå på agendan, så gymet (med ny entré, nytt omklädningsrum inkl. bastu som var igång) fick en visit av undertecknad och bilen blev snabbt och lätt besiktigad, då de hade en lucka just då jag kom, till Tibros nya bilbesiktning. Behövde inte beställa tid, fick det fixat direkt och med bara två trasiga glödlampor som anmärkning. Den ena är avklarad på macken bredvid, men får återkomma imorron för att få den andra bytt.(fanns inte i lager)
Till middag blev det kycklinggryta på rester från gårdagen, vilket inte föranledde några komplimanger till kocken.
Men det var väl väntat.......
Trots att Sverige fick storstryk och spelade dåligt merparten av gårdagens match, ska jag som sann supporter titta även idag, mot Frankrike. Kan nog bli stryk en gång till, men handboll är handboll och alltid värt att se.
Får väl försöka sova på saken och se om livet känns bättre imorron....
Men det är inte helt lätt att somna numera och morgondagen ska sen ägnas åt mer energi-åderlåtning, så jag vet inte......
 
"Down and out" ..... precis som den här träfiguren min far fick på sin 25-årsdag. (gjord av Åke Sandberg, Tibro)
 
 
 

"Polerad" spegelblank is......

... och solen skiner, men fortfarande blåser det snålt. Det är en "bedräglig" vy av idylliskt vinterväder, men inomhus kan man ju fantisera om en perfekt vinterdag. Ja man blir väl aldrig nöjd, är det inte för kallt så är det för varmt och så vidare.
Apropå bedräglighet och iskyla:
Har som vanligt botaniserat ibland jobben som inte finns (med min bakgrund eller kompetens iallafall) och vet egentligen inte vilket som är värst. Hitta jobb som det är idé att söka (och inte komma ifråga) eller att inte hitta något alls. Vi får se vart denna balansgången bär, när det blir dags för aktivitetsrapporteringen, vilket känns som ytterligare ett ok att bära, då skrämselpropagandan i media är massiv. Ytterligare ett verktyg införs där man kan slå folk i huvudet med, att du duger inte. Inget du företar dig är tillräckligt och snart hittar vi nog ett sätt att dra in din ersättning. Inte helt lätt att vara positiv under såna förutsättningar, vart tog glädjen vägen?
Gick väl vilse nånstans mellan snålblåsten, regelverken och den omöjliga situationen.
Näää nog nu, solen skiner och det är bättre än tvärtom, second hand är öppet idag (alltid positivt), kylskåpet behöver fyllas på och det är kul att handla (även mat) samt spännande handboll väntar senare ikväll.
Ska nog ta mig igenom denna dagen också, utan att deppa ihop fullständigt.......
Nästa station duschen, sen köks-tjänstgöring innan tripp till Tibro.
Nyss återkommen från Tibro och alla kassar är upplockade, varorna inställda och klädfynden undanlagda. Det var 1/2 priset på allt i butiken hos Family House idag och jag blåste hela 140 riksdaler, på ett linne, två barnt-shirts och en fleecejacka modell tunnare. Second hand däremot, tjänade bara 15 kronor på mig idag.
Ikväll blir det rörornas afton, startade nyss med en macka där jag provsmakade ädelost-röran(mosad ädelost i creme fraiche). Har dessutom alldeles nyss mixat ihop räkor med dill & rödlök i en blandning av turkisk yoghurt och senap, kryddat med curry. Nu får det stå till sig en stund, för att bli lagom till handbollsmatchen  Polen-Sverige, klockan åtta börjar den. Det kom lite papper till med posten, som jag kan roa mig med.
Beslut från F-kassan angående systers bostadsbidrag och underlag till nytt beslut om fortsatt handikappersättning.
Det måste väl anses utvecklande att träna på sådant, eller.....?
 
Blankis på stora ytor.
 
Solen går ner bakom Snickarhöjden.......
 
......och mörkret sänker sig vid Ransberg.
 
Hemma är amaryllisen halvt utslagen numera.

Pappers-umgänge och en optimistisk katt.......

Fint väder men en aning kallt om nosen, när man stack ut den. Inte kallt på termometern, bara ca 4-5 minus.
Men det blåser fortfarande en aning snålt, så jag beslutade att det fick bli två banankakor av de svarta bananerna, frukost och sen pappersarbete efter den sedvanliga dammsugningen på internet efter jobb som inte finns.
Det börjar bli dags att redovisa årets god man-uppdrag och då är det alltid en förfärligt massa papper att hålla reda på, ta kopior på och fylla i siffrorna från innan de ska skickas in i god ordning.
Ska åka till syster på torsdag, så måste vara förberedd inför vilka papper därifrån som måste med hem. Sen ska hon (precis som mor) skicka in inkomstuppgifter till kommunen, vilket jag ska vara behjälplig med.
Säger som en av mina gamla chefer: "Det kommer så mycket papper så...." med den skillnaden att jag till skillnad från honom, lydigt och målmedvetet tar hand om dessa. Inte lägger på hög åt någon annan att sanera om ett halvår. Ja alla hanterar vi saker och ting olika.
Trots att det bara är måndag, serverade Inga idag ärtsoppa och pannkakor. Därefter stack maken med bilen för några ärenden till centralorten. Själv passade jag då på att hämta posten, slänga soppåsen och skotta lite snö i snålblåsten, men gick strax in igen. Dock har jag fått en nypa frisk luft iallafall.
Nu ska jag se om det vankas nån rolig handboll på TV. Det var en pärs att se Sverige igår, men det gick ju bra till slut iallafall. Deras lägstanivå är en aning för låg och det var lite svajigt, från briljant spel till uruselt.
Bara att hålla tummarna framöver att de endast har bra dagar kvar, i turneringen.
Annars är det tunt på burken ikväll.......kanske kollar lite Guldbaggar, men det är så himla tradigt med alla tacktals-listor. Vi får se....
Nu har maken återkommit och satt på "gokaffe", då smakar vi på banankakan.
 
Snart...slår den ut.
 
Banankakor till kaffet...ja bara en skiva var, resten ligger redan i frysen.
 
God förmiddag från Fagersanna!
 
....trodde du ja!  Änderna flög och småfåglarna är inte såååå dumma, du syns rätt bra.
 

Julgransplundring....

....men utan sång och dans, vilket jag definitivt föredrar även om den varianten skulle erbjudas.
Har väl lite "trauman" sen barndomen, då det skulle gås på FUB:s ( föreningen för utvecklingsstörda barn) julfest.
Här vankades fika och dans runt granen för alla, men bara julklappar till de utvecklingsstörda barnen och syskonen fick titta på. Det var den tidens sätt att hantera situationen, inte så särskilt psykologiskt förfarande med tanke på syskon, som redan hade att hantera en speciell familjesituation. Min tolkning av detta är att man spädde på särbehandlingen och skapade än mer oförstående/ovilja gentemot det handikappade syskonet, som redan tog mycket av föräldra-tiden. Har väl aldrig varit överentusiastisk inför julgransdans (eller runt midsommarstången) ändå, men tror att det kanske bottnar lite i ovanstående upplevelser.
Nåväl årets julgran är nu förpassad från glashuset ut i kylan och snön (igen), under överinseende av herr och fru And som "höll mig sällskap", troligen för att altandörren stod på glänt under tiden och det brukar ju betyda mat i deras värld.
Hade en del rester i kylskåpet och "kokade ihop" en sås av detta, att hälla över ett fiskblock och så fick ugnen fixa till en gratäng. Det blev ätbart och i kylen har det blivit lite mer plats. Win-win-situation kanske man kan säga, men det är alltid vanskligt att veta vad det blir, när man experimenterar på detta vis.
Det har allt slutat med totalfiasko vid några tillfällen, dock inte denna gång.
Lotto-omgången igår blev ett fullständigt bakslag, men nu är det bara några timmar kvar till nästa handbollsmatch för Sverige i EM, mot Ryssland. Uppladdning börjar.......
 
Nä-ää, nu är ni allt alldeles för många....det blir inget.
 
Fick se att vår tall (den med grannen gemensamma), har fått skador av den senaste blåsten med brott på flera grenar. 
 
Fiskgratäng-experimentet förevigat.......
 
.....och här ligger nu den "vräkta" granen.

Fick vi nån tårta då........

Idag ska vi åka till sonen för att "fira av" trettioettårsdagen, som inföll i tisdags men då var han på jobbet hela da'n och hade inte tid med något kalas. Nu har vi redan firat såpass att han har fått presenterna, i samband med att storasyster hans fyllde och de var här på julhelgen. Allt på en gång fick det bli, eftersom vi inte bor nästgårds och kan springa i varandras "stugor" stup i kvarten.
Maken får alltså följa med på lördagsutflykten till både second handen och gymet, för att vara med på besöket hos sonen, då bilen bara åker en resa. 
Såhär blev det: Vi kom iväg strax före halv tolv, stannade först hos second hand. Maken gick lite planöst omkring därinne, kollade skivor och böcker. Jag gjorde min vanliga "lov" runt lokalen, men hittade inte så mycket idag, en liten duk, en kul olja/vinägerflaska och vid kassan "Spelet om Europa", vilket kanske framöver kan vara kul som sällskapsspel med barnen. Från 13 år stod det upplyste maken, men dom blir ju äldre replikerade jag och inhandlade detsamma.
Sen blev det en snabbis på Netto innan vi for till sonen. Här fick vi, mycket riktigt tårta och två sorters sockerfria kakor, varav den ena var en nyhet för mig. Maken smakade och sa att den var ok, så den kan ju fortsättningsvis köpas då vi har ärende till Maxi i sta'n.
För övrigt diskuterades dator och TV-relaterade saker (surprise, surprise) men jag deltog en del i debatten iallafall.
Sen fick jag bekanta mig med den nya tidens "raspberry pie"( vilket för mig är en paj med hallon) men icke så sa sonen och hämtade en svart "mackapär". Det var tur att jag satt i hans sköna elfåtölj, för plötsligt kände jag mig såååååå gammal. Vill inte lära mig mer elektroniska prylar nu......har ännu inte full koll på vare sig telefon, GPS eller börjat använda "padda". Så vänta lite nu...........
Lämnade maken att fortsätta tekniksamtalet, för att roa mig på annat håll en stund, ......gymet. 
Hämtade därefter maken, så han fick åka med hem igen. Nu är jag nyduschad och färdigäten, då väntar fotboll på burken. Men Liverpool spelar inte förrän 18.30 idag så ingen bråska.
En iakttagelse till bara, det är ljust nästan ända fram till halv fem numera...... yippiiiii! 
 
Dom börjar bli fler igen....och ta sig friheter.
 
Här bor han, sonen. I samma trappuppgång som jag själv en gång bodde som barn fram till 3 år. 
 
....och här är tårtan som vi bjöds på.
 
Till sist en mycket konstig "hallonpaj", i mina ögon iallafall.
 
 
 
 
 

"Gambas al pil-pil" i repris.....RECEPT

Det verkar som om väldigt många har varit inne och tittat på fotot igår. Här kommer MITT recept på denna andalusiska tapa, om någon vill prova: 
 
Räkor med vitlök i olivolja. (ca 2 portioner)
 
2-3 dl olivolja
3-4 vitlöksklyftor skalade och skivade
lite salt (knapp halv tsk)
1 tsk curry (drygt)
lite svartpeppar krossad (1/2 tsk)
1/2 röd paprika i bitar
1/2 grön paprika i bitar
tomatpuré (1 msk)
chilisås (1 msk)
sambal olek (en knivsudd)
3 msk hackad persilja                          Blanda allt detta i en kastrull och låt det fräsa/koka ihop
 
Skala ca 20-30 (frysta) räkor och lägg i låga portionsformar av ugnsfast keramik, häll den riktigt varma blandningen över räkorna och in i ugnen i 200 C tills olivoljan bubblar (tar bara några minuter) 
(Jag brukar använda långpannan att ställa formarna i, lättare att hantera.)
Plocka försiktigt ut de glödheta formarna och ställ på en mattallrik, med skivad baguette/pain riche vid sidan.
 
Ät innehållet med gaffel och sked, samt doppa brödet i oljan.
 
Me gusta!
 
Smaklig spis....... 
 

Internetdag i snöyran.....

Sov gott ytterligare en natt, men inte lika roliga drömmar den här gången. Dessutom var det ingen som stod till tjänst med telefonväckning idag, så sovmorronen blev lite väl lång. Har antagligen tränat för mycket på att gå upp i tid, därav "bakslaget"!
Dock dammsuger jag lydigt internet efter jobb att söka och hittade sommarvikariat på Landvetter flygplats, de sökte kontrollanter. Det passade jag på att skicka in, då det skulle vara kul att testa arbete på flygplats. Men de anser väl mig för gammal som alla andra jag skickar ansökan till. Nu är det ju ingen som skriver detta som motivering till varför man inte "gått vidare i rekryteringen", men då man anses sakna kompetens brukar detta anges som skäl. Men eftersom man inte får åldersdiskriminera, kan man ju bara utelämna anledningen, till varför.
Det har inte snöat något mer i mina trakter men blåser rätt friskt, vilket gör att det som redan kommit som nederbörd, yr runt och skapar iallafall problem.
Så jag har troget suttit vid datorn den mesta tiden av dagen, tittat ut, matat andparet som hittat hit och bara fixat ugnsfalu till middag som avbrott.
What an exciting and glorious life I have.......
Men snart "smäller det" mot Kroatien, ser fram emot en spännande handbollsmatch och hoppas att det blir en sån också.
 
Ok, dukat bord ser vi........
 
.....då är det väl bara att lägga sig till rätta och hugga in då!
 
 

Lunchgäst.....

 
 
Imorse blev vi väckta av telefonen, eller snarare jag som hörde den. Nu var det inte tidigt alls, snarare tvärtom, så helt ok att komma upp. Men inatt har jag sovit gott iallafall och drömt bra. Vad? Det tänker jag inte berätta.
Vem det var som ringde kan jag däremot tala om, det var mor. Hon hade fått en rullstol nu, som hon kunde rulla själv, men var väl lite tveksam ändå om det skulle fungera. Ja det är så hon är min mor, tveksam till det mesta och inte mycket som är bra. Inget "pep-talk" att hämta därifrån......
Hade därefter ett långt samtal via Facebook-chatten med USA, närmare bestämt Portland, Oregon. Här diskuterades stickning, ull eller inte ull, resor och Gävlebocken (igen). Hon är lite fixerad vid (och fascinerad av) den bocken.
I Michigan (därifrån hon ursprungligen kommer) har de en annan "betting-variant" vintertid. På små sjöar parkeras en bil och sedan satsar de på vilket datum bilen "drunknar". Hon tycker detta är miljöförstöring och föredrar av denna anledning bock-bränningen som spel"motiv".
Skickade över en bild på Tibros torgtomte, vilken hon tyckte såg läskig (otäck) ut, men jag förklarade att den var så snäll så och ingen har (ännu) kommit in på sabotagetankar. Verkar ha varit någon mindre incident, men avstyrdes eller reparerades, så den stod tiden ut, till tjugonda Knut.
Till lunch kom en före detta arbetskamrat på besök och vi har roat oss i eftermiddag med planering av en liten sväng  framöver.
Mer om det en annan gång....kanske.
Nu blir det handboll igen. Visserligen spelar inte Sverige idag, men andra lag är också kul att titta på ibland.
Svenskarna behöver nog vila efter en god insats igår med vinst över Vitryssland, för att imorron ta sig an än värre motstånd, i form av Kroatien.
 
Idag bifogar jag ett foto från arkivet, "Gambas al pil-pil", kanske dags att laga till det snart igen.
(.....och Inga bjöd på köttfärssås med spagetti till lunch, om någon undrar)

Med facit i hand......

....var det väl kanske tur att Exchange Finans inte var intresserade av mina ansökningar. Gjorde flera stycken vid många olika tillfällen och det var väl den arbetsgivare vars ledigförklarade tjänster bäst motsvarade min kompetens. Trettiofem års vana av penninghantering, betalningar och bankärenden i postkassa.
Då tyckte jag att det var rent för jä..ligt att de inte ens var intresserade av att träffa mig på en intervju. Ingen av gångerna (minst fyra) då de annonserade efter folk hörde de av sig, trots att jag sökte vid varje tillfälle.
Men ska kanske tolka det som att jag bedömdes vara överkvalificerad med risk för ifrågasättande av verksamheten, omgående. Bättre då med unga och gröna, utan för mycket erfarenhet......
För övrigt är det ett evigt övande på att gå upp tidigt och träna duschning, så också idag då det var informationsmöte om den förestående aktivitetsrapporteringen, på Arbetsförmedlingen, i Skövde. Under natten hade det kommit åtminstone en halv decimeter snö, som först skulle borstas av bilen och sen var det snigelfart på riksvägen, hela vägen in till "storsta'n". Då hjälpte det inte att ha varit ute i god tid, för det gick åt mer tid än jag beräknat. Det räckte inte med 50% påslag av restiden. 
Vilket föranledde att jag blev fem minuter sen och fick på nåder, sälla mig till sällskapet på andra våningen i konferensrummet. Det var redan "knökafullt", men hittade ändå en plats bakom en pelare.
Ja inte var det några oväntade nyheter, utan en upprepning av vad jag redan läst mig till på hemsidan.
Kanske är jag en aning känslig, men varför talar de till oss som om vi är en grupp barn på lågstadiet? och dessutom kan jag se problemen med denna rapportering.
Ännu mer godtycke kommer det att finnas utrymme för vad det gäller bedömningar, ve den som har oturen att få ett "stolpskott" som handläggare, för här öppnar sig möjligheter att göra livet ännu surare för arbetssökande.
Och som en av deltagarna så riktigt påpekade........några rättigheter finns inte, bara skyldigheter.
Men är man andra klassens medborgare så är man...........inte värd mer, förrän man väljer att skaffa sig ett jobb!
 
Igårkväll flyttade soffan.....
 
med hjälp av denna lastbil, till Skåne.
 
Stallsikens handelsområde i vinterskrud.....
 
....och kors i taket, jag var inte inne på Rusta idag, men hos grannen till höger och på Ö&B.
 
I bortre ändan av sjön, åt kyrkan till, finns ingen is......
 
...men utanför vårat har den lagt sig. Ännu inte tjock nog att gå på, men ett istäcke har bildats.
 
 
 
 

Ångmaskin, megafynd och kräm....

Även idag har jag tränat, i dubbel bemärkelse. Väckarklocka och dusch, för att sedan ge mig iväg mot tandläkarmottagningen. Det var dags att göra en kontroll hos tandhygienisten, vilket ingår i frisktandvården som jag har ett avtal om (..och betalar 122:- varje månad till).
Hon hittade inga hål och röntgenbilderna såg också bra ut, därför blev det endast lite puts och flourlackning. Medan jag satt där i stolen, ringde givetvis min telefon i fickan. Den ringer ju nästan aldrig, men det var väl klart att den skulle göra det, när man satt så lämpligt till
Svarade iallafall och det var Hantverkscentrum, som nu äntligen hunnit laga(limma) skadan på morfars ångmaskin. Det kändes inte en dag för tidigt.
Hade några inköp att göra och sen bar det iväg till gymet som "grädde på moset", för fysisk träning. Väl hemma igen följde dusch"träning" nummer två och lakansbyte i sängarna, medan potatisen kokade. Det fanns fläskstek från gårdagen som räckte till middag även idag, förstärkt med några potatisar och kokta grönsaker (till mig).
Dags så att åter igen bege sig in till centralorten då det i egenskap av tisdag är öppet på second hand 15.00-18.00. Innan jag åkte dit hämtade jag ångmaskinen som nog hade rejäl hemlängtan, då den camperat på Hantverkscentrum i två månader.
Så till fyndrundan på Candela, där jag som vanligt bytte några ord med flera bekanta. Här träffar man alltid någon, vad sen fynd beträffar var det en aning tunt på den fronten, ända tills jag kom till glashyllan. Här åkte både det ena och det andra ner i korgen, innan jag hittade till kassan. 
På hemresa nummer två för dagen, ringde mobilen i fickan igen! (faktiskt för tredje gången idag) och nu var det åkaren som ska hämta soffan, för transport till sin nya ägare i Skåne. Förhoppningsvis kan han komma ikväll, annars runt halv åtta imorron bitti. vill det till att han är i tid, eftersom jag/vi ska vara i Skövde 8.30 på informationsmöte hos Arbetsförmedlingen. Ja vissa dom bara roar sig.......
.....och till kvällsmat har jag kokat kräm, på färska aprikoser som jag köpt idag.
 
Nu är den hemma igen....
 
Tre vinglas och fyra fantastiskt fina champagneglas (tycker jag iallafall)
 
Aprikoskräm.....hemmakokat.
 
 

Kallt & varför ska man behöva känna sig som en bov......

Idag har jag som en lydig arbetssökande satt min väckarklocka och tränat på att gå upp, duscha, göra mig iordning och hålla tider. (hoppas ironin lyser igenom)
Nåväl jag hade en massage-tid att passa och tänkte att innan den kan jag göra ett personligt besök, hos handläggaren på AME (arbetsmarknadsenheten i kommunen) som startade sin tjänstgöring efter juluppehållets semester idag. Har ju slutfört mormor-"uppdraget" och både vill och ska ha, någon form av sysselsättning framöver.
En vettig sådan, för att "överleva" mentalt åtminstone, i detta regelverkens idioti. Nu är det inget fel på tjänstemännen jag har att göra med, tvärtom där är jag lyckligt lottad. (för tillfället iallafall) Men de är satta att övervaka sina medmänniskor utifrån grundtesen att "alla fuskar om de kan" och därav går man ständigt omkring med dåligt samvete helt utan anledning, men ändå. Så hårt sitter roten till det onda att det sår tvivel även i ett ganska rent samvete. Ingen kan väl skryta med att ha hundra procent vit färg på nämnda självrannsakelse? Den personen skulle i så fall vara utvecklande att möta.
Till saken hörde att handläggaren trodde min dokumentation skulle ta längre tid i anspråk, så förra samtalets förslag hade inte kommit så långt i processen. Dock hade jag ytterligare ett ärende: Att få klartecken till "permission" från närvaroplikten i "programmet" med bibehållen ersättning, (en dryg vecka) om ett tag. Vilket beviljades i denna instans.
Dags då också att "niga" inför AF:s handläggare och ödmjukt be om samma sak.
Det beviljades även här, men med en brasklapp att du vet väl att du inte är ledig, att du måste infinna dig på Arbetsförmedlingen om vi kallar och att du måste fortsätta söka jobb. (Det enda du inte behöver göra är, att sitta av tiden hos anordnaren dessa dagar.)
Man kan bli nedstämd för mindre och tänk inte ens på att du skulle ha några rättigheter, för det kan jag tala om existerar inte i dessa sammanhang. Att vara andra klassens medborgare ska kännas ordentligt, inte bara visa sig i plånboken.
Men det var skönt med massage...............
....................och ikväll börjar Sveriges matcher i Handbolls-EM, så dä' så!
 
Vinterväglag och 15 minusgrader.
 
Ransbergs kyrka med sin nyrenoverade klockstapel i vinterskrud.
 
Vi hinner göra några snögubbar till innan bussen går, tycker barnen vid Ransbergs skola.
 

"Bonus"-söndag

 
 
Eftersom jag sedan igår, hela tiden fått intala mig att det är söndag idag (och inte måndag än) får vi väl betrakta den som en bonusdag. Hur har den då disponerats? Sovmorron, men inte så länge, tvättmaskins-motion, undanröjning av resterna från gårdagsbesöket och nedmontering av den kvarvarande julhalvan har avverkats. Där ljuger jag allt lite förresten, granen och lite till står kvar i glashuset.
Letandet efter sol-bostad fortsätter, ifall det kan bära av senare i vår och några koppar kaffe har slunkit ner.
Nu blir det Stoke-Liverpool på dumburken. Va' bra att de väntade med att spela tills idag, då jag har möjlighet att titta!
Ska bara.... hänga en maskin tvätt först.
Minusgrader har det också gått och blivit, precis som utlovat, så snön kommer väl att stanna ett tag kan jag tro, lite till har det trillat ner under dagen också. Inga mängder, men dock.....
Inte bara råttorna som dansar på borden då katten är borta, så gör även kajorna uppenbarligen. Nötter och talgbollar är nästan helt slut på små-fågelrestaurangen och det som var kvar av kärven "is no more". Nu när vi har varit borta ett par dagar har det varit fritt fram och ostört att huliganisera.
Änderna har inte heller visat sig idag, de är väl sura för att ingen har öppnat altandörren på flera dagar och "bojkottar" säkert etablissemanget i protest ett tag.
Imorron blir det väckarklocka igen, så jag lär mig att gå upp...... ska till massören och före det tänker jag titta in till "övervakaren". Vem vet, kanske gymet också får en påhälsning......
 
Gårdagens besök......
 
....och "hej mitt vinterland...". Ja som synes kan man inte vända ryggen till förrän det händer grejer.
 

Då vänder vi norrut igen.....

Efter (en inte riktigt så god) frukost idag, gjorde vi oss klara för hemfärden. Näst intill folktomt på gatorna i Malmö och väldigt lite trafik, gjorde att vi kom ur sta'n snabbt. Återstod sen bara att beta av mil efter mil, i tråkväder. Regnade inte lika mycket som på nervägen, men regnade gjorde det i stort sett hela vägen hem. Inte en snöflinga förrän en halvmil i riktning mot Tibro från Hjo räknat, men mängden ökade på ju närmre Fagersanna vi kom.
Visserligen har det säkert smält undan en hel del men ett stadigt vitt täcke ligger allt kvar på gräsmattan.
Vi var tvungna att göra en avstickare till ICA i Tibro för en del proviantering, då fikagäster väntas om nån timma.
Har precis hunnit landa här hemma och börjat packa upp, samt placerat skyffeln fint vid gästhusdörren.
Inga "hotelsebrev" från Arbetsförmedlingen hade hunnit komma, men i onsdags kom en "inbjudan" att delta på Information angående den stundande aktivitetsrapporteringen. Verkar vara av frivillig karaktär, men är väl lika bra att åka in till Skövde och sitta av en timma. Det går att läsa sig till hur man ska göra på hemsidan, men tar det säkra före det osäkra och dubbelcheckar. (modell både hängslen och livrem)
Nu väntar vi på yngsta bonusdottern med familjefölje, som ska hem till Mölndal igen efter en dygnsresa till mormodern nittio+  i Uppsala-trakten, som är krasslig.
De dyker väl upp om en timma skulle jag gissa.
Sen får vi se vad det blir resterande del av lördagskvällen, men det känns faktiskt som om det vore söndag.
Hej och hå så fick man en extra dag då, kan man ju tänka.....positivt.
 
Fin rastplats men föga inbjudande väder för annat än "kissepaus", Sjöboda vid Ljungby.
 
Nästa rastplats, Klevshult. Där gick vi in på restaurangen och åt pannbiff.
 
Alla dessa småländska skogar, som man passerar.
 
Vy över Vättern, vid Rödån ungefär.
 
Tibrotomten vid ICA med lite snö runtomkring, krävde ett foto. 
 
Här står den skånska skyffeln.....redo!
 
 
 
 
 

Tidig frukost, leta bil och "bortavinst".....

Maken hade gett order om väckning klockan sju, så min mobil satte igång sitt oväsen vid denna okristliga tid som programmerat. Han gjorde sig fullt iordning, medan jag bara "slängde på mig lite" och så åkte vi ner för gemensam frukost. Sen drog han iväg till "sitt nöje" idrottshistoria, medan jag kröp ner i dux-sängen igen för ytterligare kvalitetstid, sovande.
Därefter befann jag mig i Stockholm, hos bekanta som bor i Göteborg och kunde inte hitta var jag parkerat bilen. Jag letade och letade på alla kvarterets gator och inga toaletter fanns det heller, som var i bruk. När jag var på gränsen till desperat, vaknade jag och allting löste sig......
Blev sen efter dusch sittande vid datorn kollande allt det obligatoriska, ända fram tills maken ringde och sa att han ledsnat på letande i rullorna hos muséet, så han kom och hämtade mig. Efter att ha programmerat Tomtom, åkte vi till Möllevångstorget för att strosa runt. Solen hade precis stuckit fram näsan, men lagom efter att vi parkerat startade regnet ånyo. Vi tog iallafall en sväng i krokarna och lunchade på Thairestaurang vid nämnda torg.
Några second hand-affärer plöjde vi igenom, men Tibros är bättre och väldigt mycket billigare. "Hem" till hotellet igen och parkerade bilen, för en promenad i Gamla sta'n. Här blev jag en skyffel rikare, samt företog dessutom en shoppingrunda i "The English shop". (några marmelader i påsen med hem) 
Hon som ägde engelska affären var från Yorkshire, vilket jag naturligtvis inte kunde hålla mig från att fråga om.
En fika på ett gammalt café vid torget och lite andhämtning på hotellrummet innan färd med pågatåg till Hyllie, där Malmö Arena ligger, för hockeymatchen. 
Makens julklapp fungerade till hundra procent eftersom bortalaget Västerås IK besegrade svåra konkurrenterna Malmö Redhawks. "Sardintåg" fick vi uppleva på tillbakavägen, men bara trevligt folk och positiv fredagsanda. Trångt och trivsamt med andra ord.
Hade tänkt gå och käka lite tacos som kvällsmat, men dom hade redan stängt, så Burger King fick tjäna några kronor på oss istället.
Imorron har vi fått meddelande om (via Facebook) att vi kommer få gäster framåt eftermiddagen/kvällen, som tänkte stanna till för fika påväg hem från Stockholm, till Göteborg.
Vi får hoppas att vädret är gynnsamt för både deras och vår hemfärd (fyrtio mil), men det verkar lite sådär om man kollar prognosen. Men det tar vi imorron......
 
Frukost, försvinnande god, trots tidig timma.
 
Utsikt från sängen, vid "återfall"......
 
utsikten igenom andra fönstret, (samma som gårdagens) nu i dagsljus. 
 
Lunch på Thairestaurang med Möllevångstorgets marknad utanför.
 
Malmös nya "landmärke" Turning Torso.
 
Lilla torg: I det gula husets affär hittade jag skyffeln, med målade snögubbar på.
 
Bakom denna stela orkester skymtar fiket......
 
....där vi "moffade" dessa.
 
Kvällens hemvist.....
 
....där Ingemar fick en ny vän (men talade dock inte om att han höll på bortalaget).
 
Här startar matchen, som sedemera slutade 2-3 till gästerna Västerås IK.
 

"Sket-väder" och oväntad handboll

Idag har vi förflyttat oss till Malmö under dagen, hela vägen ner var det ösregn. Men det är iallafall bättre än snön, ( jag sett på Facebook-bilder) som faller i hemtrakterna. Vi får hoppas att det smälter undan tills lördag.
Vi är på makens julklappsresa, där det blir ishockey imorron kväll, Malmö Redhawks-Västerås IK. Vi anlände till stan och det bokade hotellet med god hjälp av den nyinköpta Tomtom-GPS:en, som skötte sig alldeles utmärkt faktiskt.
Sen hade ju maken snokat upp att det fanns ett idrottshistoriskt museum även i den här stan, så då ville han testa den rutt han lagt in dit för morrondagens besök. När vi kom fram till sportområdet där det ligger, verkade det vara nåt evenemang på gång och helt plötsligt stannade en spelarbuss. Då blev jag nyfiken och gick in för att fråga. Jodå så att....det var den sista av tre träningsmatcher mot Spanien för herrlandslaget i handboll som skulle spelas i Baltiska hallen, innan EM startar i Danmark nästa vecka.
Såg den andra på TV igår och hade inte en tanke på var den tredje skulle spelas. Positiv chock kan vi väl kalla det och biljetter fanns kvar. Dessutom gick dom och vann, inget dåligt torsdagsnöje, tycker iallafall jag som handbolls-fan.
Blev väldigt sen middag idag just därför, men pasta på italienska Casa Mia fick det bli vid niotiden. Maken hade siktat in sig på pizza, men kyparen pekade ut genom fönstret på en cyklist, "han som bakar slutade precis".
På McDonald's hade de inget kaffe (och inte tänkte de sätta på något mer heller ikväll) så det fick bli två kanelbullar med hem till hotellrummet och en chansning på att termoskaffet fortfarande hade en del värme kvar.
Nu ska det tittas på vattnet bredvid Centralstationen, som vi har som utsikt och sovas i Dux-säng.
 
Sket-väder, som sagt....
 
...men utanför Malmö klarnade det något, strax innan mörkret föll.
 
Utsikten från hotellrummet.
 
I väntan på spelarna: T.v. TV4:studion, i mitten Staffan Olsson och Ola Lindgren (förbundskaptener) t.h. "bänkreporter" Patrik Ekvall. Flaggan visar huvudsponsoren Svenska Spel.
 
Jag hjälpte också till att hålla i den heltäckande läktar-banderollen med hälsning till spelarna, inför EM.
 
Första svenska målet, en straff. Ditsatt av Nicklas Ekberg.
 
Foajén var full av idrottshistoria och dess attiraljer, maken återkommer imorron.
 
Spelarna tackade varandra för matchen.
 
 
 
 
 

Mormor har flyttat.....och jag fantiserar.

.....till muséet, tillsammans med morfars svarvstål och några foton på ännu äldre anfäder till de båda.
"Flyttfirman" fikade frukost en stund och vi pratade lite om mitt kommande guideuppdrag, bland annat.
Nu laddar jag för en utflykt till centralorten, med några ärenden på agendan och därefter en "sittning" på gymet.
Ute på gräsmattan står två änder och spanar ut över sjön, vet inte vad som är så väldigt intressant, men de har stått så i nästan en kvart nu. Igår var det en delegation på fyra stycken här och de travade upp på verandan mot sjön, för att titta på utsikten kanske. Men då jag öppnade altandörren blev det helt om på sekunden och kapplöpning mot den fömodade maten. I deras värld finns tydligen bara en anledning till att denna dörr öppnas: Det ska serveras frukost, lunch eller middag till änder.
Tre ärenden fanns att uträtta i Tibro. Först ut var att hämta den enorma V75-vinsten (32 kronor) från uppesittarkvällen. Tyckte den var så ynka att det var lika bra att spela bort den på ytterligare en V75-omgång, den ikväll. Ska kolla senare om jag och sonen har håvat hem storkovan, då vinsten ju var gemensam. Alldeles på eget bevåg satsade jag dock pengarna igen, utan samverkan. (ajabaja....)
Åkte därefter hem till en f.d. jobbarkompis (numera pensionär sen länge) för att fråga om hon var sugen på en tripp söderöver. Detta under förutsättning att mina "övervakare" ger mig tillåtelse till ett tillfälligt uppehåll med ersättning.
Medan jag satt där och drack kaffe, trillade poletten ner...
Hon fyllde ju år idag! Bara att säga grattis alltså.
Visst var hon sugen på att resa, men funderade en stund över den finansiella biten och kom då ihåg att hon hade ett "litet" förråd av euro sen förra trippen och tog beslutet att haka på, så då startar vi processen..... Det boende jag redan "hittat" på nätet, visade sig dock vara upptaget, så får söka vidare efter den perfekta semestervåningen.Avslutning i Tibro fick väl bli gymet dådå.
Middagsmenyn idag föranledde inte maken att göra vågen. Trots att jag påpekade att det nog var åtminstone tio år sen han senast blev serverad gulasch, infann sig inget soligt leende. Han åt dock upp en portion, men avböjde erbjudande om att få det som blev kvar i matlåda.
 
Igår beundrade dessa två par utsikten.......
 
...tills jag öppnade altandörren, då blev det fart minsann.
 
Här drack jag kaffe idag......
 
...och den här utsikten är ljuvlig, när man backar bilen från gym-parkeringen för hemfärd.
 
 
 
 
 
 

Vardag igen......

 
 
....men fortfarande har handläggaren på AME semester. Ja det är väl inget problem för min del och jag hoppas att hon har en skön ledighet, men alltså ingen idé att ringa dit "för vidare instruktioner", förrän på måndag.
Ska nog klara att hålla mig sysselsatt tills dess tror jag. Resten av julen ska packas ihop, (ungefär hälften är gjort) mor behöver besökas och imorron kommer antikvarien/handledaren på frukost och för att titta på gamla verktyg till muséet. Då ska även mormor-dokumentationen "byta ägare"
Apropå byta ägare, så ringde soffans nya "husse" för att avtala hämtningen. Det blir förmodligen i nästa vecka, om han hittar hit. (Trodde Tibro låg utanför Göteborg, vilket det i och för sig gör, ca 20 mil utanför.)
Nåväl med dagens teknik (GPS) och internetkartor ska väl det lösa sig.
Nu blir det "Hjo-brake" en stund och lite andra ärenden. 
I'm back, men det är fasligt vad tiden går. Det hann ju bli kväll ju.....
Hade med och pantade två maxistora kassar med returglas, burkar och petflaskor. Fick ihop över sextio spänn, men de tog slut vid matinköpet och mer därtill försvann. Tillbringade sen en timme hos mor, men hon tyckte det var för lite ändå. Hade med mig "dokumentären" om mormor i ett häfte till henne iallafall.
En tur in på Hem&Hobby, där tre av fyra julpresentkort gick åt, men bara en femtiolapp spenderades på second hand i Tibro under hemvägen.
Lax i folie fixade jag till middag och det var ganska mycket godare än min lunch, som bestod av en nutrilett-smothie. Var väl inget större fel på den egentligen, men en tråk-variant på måltid är det.
Inga foton tagna idag så får bjuda på nå't från arkivet. Lite mormor-relaterat kanske......
 
Sommar vid Gamla Örlenbadet på 40-talet.....
 
Vinterutflykt till släktingar, som jobbade på Tjolöholms slott (utanför Kungsbacka)
 
Gratulationskort på 50-årsdagen, ritat av Åke Sandberg.
 
Min julbonad som hon broderat.
 

Deadline......

....för soffans fortsatta öden närmar sig. Det finns flera potenciella nya hem, Västkusten, Örebro eller Skåne.
Än är lite tid kvar tills jag drar strecket i budgivningen och vi får  väl se vart den flyttar.
Annars är det nästan sol fortfarande, vid tiotiden var det sol. Idag ska jag befria vardagsrummet från julen har jag tänkt mig, iallafall det mesta av de röda nyanserna. 
Deadline för bestämmande av soffans nya hemvist är nu passerad och det blir Skåne, om det  inte tillstöter några komplikationer under betalnings- och transportprocessen.
Inte blev det många knop idag inte, bara en hylla flyttad från gäststugan till lilla toaletten och några julbefriande grepp därute i samband med denna flytt. Sen kom tavlorna upp igen, efter gästernas ommöblering av utrymmet.
Vi får se imorron om det övriga överskottet av möbler får åka till second hand, då de öppnar igen efter juluppehållet.
Själv får jag väl försöka planera denna första riktiga arbetsdag efter alla helger. På agendan finns telefonsamtal, mor-besök, gym-aktivitet och alltså second hand. Däremellan kanske lite mat också, idag fanns det tillräckligt med potatis/tacogratäng kvar att värma i micron, vid individuellt vald lunchtid.
Maken kollar VIK hockey på TV:n och jag ska väl företa mig nå't vettigare än detta "ljug" också kanske....... 
 
Vi är här nu, blir det nå'n mat eller?
 
ok, bara frön idag alltså.......
 
....medan en annan småfågel kollade läget. Lite svårbestämd sort, kan ha varit en gråsparv men tvivlar på det.
 
Lite mer förvaringsutrymme till lagret av schampoo, tvål och annat. Hyfsat blev det, tycker jag nog.
 
I väntan på flytten till Skåne...... (fast inne i glashuset numera)
 
 

Trettondagsafton......

...började med att jag väckte maken, så han kom iväg på inomhusturnering i fotboll. Fagersanna IF skulle delta i en cup i Hjo och med anledning av detta sitter jag nu här utan bil. Får väl mata lite änder istället, för de landade just och så kanske jag inte ska glömma äta min egen frukost.
Inga var så snäll och värmde "tomtegröt" i micron, vore ju oartigt att inte äta upp den. Dessutom har jag befriat en blåmes, som återigen förirrat sig in i glashuset. Såg en massa vingmärken i imman på glasdörrarna och förstod vad klockan var slagen. Nu är det ju inte så svårt att få ut dom som tar sig in (men inte hittar tillbaka ut), bara att dra undan dörrarna. Värre är det när de ibland på sommaren passerar altandörren in i "riktiga" huset.
Efter att ha "roat mig" med tvätten en stund, kanske det är dags att av-tomta ytterligare ett rum. Har faktiskt hittills lyckats hålla mig till denna nya plan, att inte röra till alltihop samtidigt. Nu tar vi makens datarum, då det för tillfället är obemannat.
Lite mera tvätt ville komma till ro i garderoberna, så det fixade jag naturligtvis och en tacoinspirerad potatisgratäng på gårdagens rester bryner sig i ugnen. Den var ganska lagom klar till maken kom hem, då Fagersanna IF "bara" klarade sig till kvartsfinal. Nu har han bryggt kaffe på order från Inga och så laddar vi för JVM-final i hockey, mot Finland.
Hallen och båda datarummen är i stort sett befriade från tomtar, bara resten kvar och det tar vi en annan dag.......
 
Ser Ni "vingslagen" i imman på fönstret? Lite panik där, men nu är han ute i det fria igen.
 
"Lycka" att komma på: Det finns pepparkakor kvar. Om jag skulle gå och bli snäll på kuppen, so be it!

Och på den fjärde dagen...... fick vi besök av solen.

.....en kort-kort visit visserligen, men jag var uppe och såg den.
Så var det då helg igen, de har duggat tätt ett tag nu, men vi börjar väl se slutet för den här gången. Bara några få dagar kvar innan vardagen kryper på med sin gilla gång pånytt.
Då slår det mig att nu är det tid för "av-julning", inte lika roligt och inspirerande som "på-julningen", men ändå (när det väl är genomfört) ganska nice det också. Kan ju ta lite i taget, ett rum om dan eller så, men det brukar sluta i totalt tomtekaos på köksbordet då jag väl satt igång iallafall Typ, allt på en gång - samtidigt!
Nu återstår ett annat dilemma: Ska jag åka till Hjo idag, eller ska jag dra på det, ytterligare nån dag?
Får ta och äta frukost som underlag, då kanske beslutet i fråga växer fram.
Det blev ingen tripp till Hjo, men till Tempo Fagersanna för att proviantera. Bl.a. köptes det som saknades i kylen för att göra typisk svensk husmanskost till middag. Vilken numera är uppäten och jag har "av-julat" vårt sovrum som startskott för julgransplundringen.
Nu hörs JVM-hockeyn i bakgrunden, som maken tittar på. Kanske ska slänga ett öga jag också, för juniorhockeyn är betydligt roligare att se, än "den vanliga". 
Ska väl också ge handbollsherrarna en chans till, då de snart spelar mor Egypten, eller är det nån kul match från FA-cupen i England månne. Ja alla dessa beslut man måste ta......
Men det får vara färdigljuget här för idag om jag inte vinner massor på Lotto förstås, då återkommer jag .........
 
Nya tidens svenska husmanskost på middagsbordet idag.
 
 

Dagarna tickar på........

 Då var strax dag nummer tre på det nya året till ända. Vad har jag företagit mig för nyttigt idag då?
Jo jag klev ur sängen i ganska hyfsad tid, kollade nätet och tidningen efter jobb som en lydig liten arbetssökande och sen korrekturläste jag Mormor-dokumentationen (12 sidor inkl. foton). Alla ändringar och justeringar på plats, så bara att avsluta projektet, vilket blir på onsdag i nästa vecka då det ska överräckas & skickas som pdf-fil till arkivarien i kommunen.
Har även ägnat mig åt "drömmerier" på Blockets uthyrningsavdelning utrikes, en stund. Därefter dags att ta tag i gym-besöket och återlämnande av icke fungerande duschrelaterade artiklar på Hemkompaniet. Kom precis då hon skulle stänga för lunch, så fick ta gymet före. Där jag idag invigde vattenflaskan som sonen förärade mor i julklapp, den funkade bra....
Åter till Hemkompaniet, svettig och vacker, men vad gör man inte för att fynda. Det blev en del med hem "som ersättning" för det som lämnades tillbaka, kan jag väl erkänna. Bland annat fixade jag lämpliga utrikes klappar, som är enkla att skicka per post och inte väger så mycket. (fina dukar)
Skulle sen titta på herrhandboll, Brasilien-Sverige och den pågår fortfarande i bakgrunden. Men det var det sämsta ett svenskt landslag presterat, på mycket länge i denna sport. Åtminstone första halvlek för den var urusel, noll i underhållningsvärde. 
Duschen är "invigd" efter upp-piffningen där och den var till full belåtenhet. Ikväll fortsätter väl sittningen i TV:ns tecken, med bl.a."På spåret". Vad morrondagen bjuder blir en senare fråga: Lottovinst modell stor kanske?
Får väl återgå till handbollen och se om de har ryckt upp sig i andra halvlek......
"Fat chance" säger jag bara, stryk blev det!
 
Här syns sex av de tolv sidorna om mormor.
 
Vattenflaskan är till belåtenhet....
 
Här är det mesta av dagens fynd, till mycket bra priser ska tilläggas.
 
 
 
 

Dag två....

.....startade strax före nio med ett telefonsamtal till handläggaren på arbetsmarknadsenheten, för att höra hur det har gått med förslaget på aktivitet jag lämnade. Men hon hade semester till nästa vecka, så då får väl jag ta det också, eller? Skickade iallafall iväg ytterligare en jobbansökan sent igår kväll. En till den redan ansenliga mängden som inte resulterar i någonting, inte ens besked om slutgiltigt resultatet av rekryteringarna (i många fall). Eller så kommer ett artigt avböjande med förklaringen att jag inte hade/har tillräckliga kvalifikationer.
Ohyfsat kan tyckas och det gör jag också, men lägger inte mer krut på det. Jag har gjort mitt iallafall och har nå't att redovisa..... (är det nån mer än jag som tycker/anser detta aaaningen märkligt?)
Och trots att jag inte har kvalificerat mig som pensionär (heller!), fortsätter jag oförtrutet att mata änder, så också idag.
"Mormor"-dokumentationen är i sitt slutskede och bara lite finjusteringar återstår, samt lite redigeringshjälp av den äkta pensionären, med "layouten".
Vi företog en mindre inköpsexpedition gemensamt till Tibro nu i eftermiddags, för att införskaffa prylar till duschens "ansiktslyftning". Det gick sådär, men en helt ny duschslang med munstycke investerade vi i, samt två olika tvålkoppar. Den ena för att hysa schampoot och den andra till just tvålen. Så får det bli....
Maken fick därefter göra ett "studiebesök" i mataffären och packa varorna och bära ut till bilen. Hemma bjöd Inga på festmiddag (dillkött) och nu "mekar" maken fast den sista tvålkoppen.
Ytterligare intressenter till soffan har precis anmält sig och vi får se hur det slutar, på måndag är det "deadline".
För övrigt kan jag inte låta bli att titta efter möjliga, billiga solresor på nätet, men det brukar jag få en släng av såhär års.....
Genomförbart? ja det blir en senare fråga..........
 
Bildbevis......att han var med,
 
.....och på "den nya duschen" med diverse tillbehör.
 
 
 

Nyårsfrukost....

Idag var det säkrast att ställa väckarklockan, så man kom upp i tid för frukost. Visserligen hade jag avtalat tiden till elva med goda vänner som var inbjudna att dela årets första frukostsittning, men man vet aldrig hur länge det blir i bingen om "det får sköta sig självt".
Vädret är en aning ljusare idag, (om än molnigt) kanske kan få se en gnutta sol innan mörkret åter lägrar sig. Finns några timmar kvar att hoppas på. Vinkade av gästerna alldeles nyss, de skulle vidare till gymet och bjöd in mig att haka på. Men jag var ju där i förrgår, så det får allt vänta någon dag till....
Dags att kolla läget på TV-fronten, då det är fotbollsdag i England och minst tre matcher visas. Middag får vi ta lite senare och fantasin flödar friskt i huvudet på Inga, så det blir "full english breakfast" på menyn.
Jag kan se lite av ett tema här, hon tenderar att göra det lätt för sig. Kanske är en vink om att så kommer det att fortsatta nu på det nya året. Vi får väl se.......
"Frukost" nummer två äten, men nu kallad lunch/middag och se, lagom klart till matchstart.
Sålångt helt ok, ledning 1-0 för Liverpool även om de ännu inte spelar bra. Men de har ju andra halvlek på sig också. Senare under kvällen blir det väl lite rojalistisk "underhållning" och därefter slutet på "Fröken Frimans krig".
Inte blev det nån sol inte och nu är det helt svart. Men det har ju vänt, ljuset kryper sakta men säkert tillbaka.
2014 första dagen avklarad, nu bara 364 kvar ...... 
 
Dukat ock klart för frukost med kompisar på det nya året.
 
Gästernas avfärd i nya bilen, mätta och belåtna i riktning mot gymet (....utan mig)
 

RSS 2.0