Sist ut....hemgjord glass och räkmacka

Sista dagen på år 2012 och det har inte passerat speciellt mycket. Fick dock "kasta mig ner" till butiken och inhandla grädde, så vi kunde premiärköra vår nya glassmaskin som kom till oss i form av en julklapp.
Nu kokar det ägg på spisen, till en likaså hemmagjord räkmacka, att avnjuta framåt kvällen.
En bingolott har jag också köpt, så nu får jag roa mig i två timmar snart och som vanligt inte vinna nå't, eller?
Vi ska som Ni förstår inte göra någonting, bara vara hemma och fira in det nya året.
Kan vara väldigt skönt det också, att bara slappa (och sticka...)
Resultat på Bingolotto, en ny bingolott.
Sen kan jag ju även på det här sociala mediet passa på att önska alla mina läsare GOTT NYTT ÅR!
 
Det var några tappra människor som mitt på dagen hade vågat sig ut på isen för aktiviteter.
 
"Premiärtur" för glassmaskinen. Idag blev det björnbärsglass!
 
....och här är våra portioner, finns lite kvar i frysen också!
 
När jag inte spelade bingo, gjorde jag sån't här. Några till klara....
 
Dukat och klart för nyårs-skålen.......
 
 
 
 
 
 
 

Mera födelsedag men.....

Idag är det dotterns tur att fira födelsedag, men hon befiner sig hemma i Stockholm så hon får fira på egen hand.
Eller också hittar hon säkert några att fira tillsammans med, det finns foton på Facebook som skvallrar om att så förmodligen är fallet. Grattis iallafall! (igen)
Hur mycket hon fyller vet jag naturligtvis också, men det tänker jag inte tala om, bara att klockslaget för "ett nytt levnadsår" infinner sig 21.04 ikväll.
Här i Fagersanna har det inte hänt speciellt mycket under dagen. Vädret inbjöd inte till promenad och inte heller konditionen på vägarna. Har suttit framför TV:n och stickat. Blev t.o.m. bjuden på middag, då vi bestämde menyn redan igår, samt arbetsfördelningen. Maken tillagade ugnspannkaka, vilket inte är speciellt svårt att få honom till, då han har det som en absolut favoriträtt.
Jag hade dock redan hunnit glömma av överenskommelsen och var på väg att tillaga en fläskfilé som jag hittade i frysen. Som tur var hann jag inte så långt och den smakar säkert bra till nyårssupé, istället.
Liverpool vann sin match mot Queens Park Rangers, så är ganska belåten och strax kan man titta på "Så ska det låta", vilket känns helt ok.
Till det tar vi nog lite ost och kex som kvällsmat......
 
Ett nytt gäng handvärmare som är klara.....
 
Det enda som blev kvar av en hel långpanna!
 
....och så tar vi lite bullar till födelsedags"barnet", då hon föredrar såna framför tårta.

Slask och födelsedagsdax!

Hade för att testa "den nya tekniken" programmerat in väckning på mobilen. Det var nog tredje eller fjärde försöket, men denna gång funkade det och började låta ute i köket, där det lilla livet hade blivit lämnad.
Hur länge den ska ringa vet jag inte, men tillräckligt lång tid höll den iallafall på, så det gick inte att vänta ut den.
Jag försökte, men fick till slut gå upp för att stänga av och då fungerade det ju fullt ut, eftersom att just ta sig ur sängen, är syftet med att sätta alarm.
Idag fuskade jag dock och kröp ner en stund till, eftersom ingen omedelbar tid fanns att passa. Körde sen lite med maken och tyckte att det var väldigt längesen jag fick gröt serverad till sängen. Ibland är han lydig och idag var en sån dag....
Vädret kunde definitivt varit roligare och det var/är nästan förenat med livsfara att gå ut på isgatorna, som iallafall är rikligt representerade i vår närmiljö. Där ovanpå slask i stora mängder gör inte saken bättre, (eller säkrare) då det kamoflerar isen inunder. Idag har vi dock klarat oss från vurpor.
Bonus-barnbarnet (det äldsta) passade på att fylla 21 år idag så det blev en fikatur till Hörnebo för att lämna av den "fantasifulla" presenten, ett kuvert...
Eftermiddagen har sedan ägnats åt diverse sport på TV och stickande av handvärmare. Snart blir det "Stjärnor på slottet" och Downton Abbey, men först står hoppet som vanligt till Lotto-dragningen.
Att man aldrig ger upp........
 
Slabb och slask, här passerar vi motorbanan där de hade tävlingar idag....hmmm kul väder att köra i....
 
...och där ute på åkern bakom bilarna hade de gjort en enduro-bana.
 
Ser man på, vanlig mat idag också. Kycklingfilé med currysås och ris.

Gjort igen och deadline

Grundade med gröt och smörgås, kollade sen läget på Facebook och i lokaltidningen som uppladdning inför "det oundvikliga gymbesöket". Lekte också lite med min framtida telefon, behöver nämligen precis som barnen en inskolningsperiod vid nya företeelser. Har ännu inte satt över sim-kortet, men det kommer till nyår hade jag tänkt som deadline.
Då återstår bara att se om jag ångrar mig och längtar tillbaka till den gamla igen. Men spela roll egentligen vilket, eftersom det numera vill till att följa med strömmen, annars blir man omåkt, och det gillar jag heller inget vidare. Så pest eller kolera står på agendan, bara att välja alltså.
Nu tillhör väl inte jag urtypen för flockbeteende, men ibland är det bara att rätta in sig i ledet. Men så mycket teknik som det återstår att uppdatera sig på undrar jag om det egentligen gör nå'n skillnad när man sätter ner foten och blir "motvalls kärring", för det är bara att inse fakta. Jag kommer alltid att ligga ljusår efter på den fronten (Just not interested enough).
Iväg kom jag iallafall så småningom, till det "efterlängtade" gympapasset och som vanligt är det ju hur skönt som helst, när det väl är gjort, (so what's the problem?)
Något som också är gjort igen, är djupdykningen i chokladasken. Det blir inte så många bitar varje gång, men låta bli helt, verkar vara alldeles förfärligt, helt omöjligt.
Snacka om karaktär........men den tar väl snart slut. (chokladasken menar jag alltså!)
 
Jippiiie!.... alldeles vanlig mat till middag idag, Fläskfilé med pommes frites.
 
och småfåglarna har hittat den nya restaurangen, som synes.
 
 
 
 
 
 

Mellandag nummer ett....

....ägnades åt ett besök hos Ransbosalongen, så nu är jag ansad och klar för nyårsfirandet. Inte bara det förresten, då frisyren sen vääääldigt många år tillbaka, är klar i stort sett samtidigt med att jag kliver ur duschen och får duga till alla eventuella evenemang, som kan komma i min väg.
Dock krävs det just en dusch, för att få ordning på den, annars är det Madam Mim-stuk (om någon kommer ihåg denna lilla Disney-häxan, för sådär "hundra år sedan").
Det var inte helt enkelt att ta ens denna korta promenad hemifrån, då väglaget mest kunde liknas vid en mycket knagglig isbana. Klarade mig dock från vurpa, både då och senare, på en ännu kortare promenad till postlådan.
Idag var innehållet bara en massa reklam, men visst ja, det är ju torsdag, en helt vanlig dag igen så länge det varar.
Maken anlade en liten brasa i tunnan, så nu är allt julklapps-skräp borta men oroväckande fullt i soptunnan iallafall.
Ett nytt litet fågelhus för mat är också uppsatt på en inte alltför snygg pinne. Men det fyller ju sin funktion, om nu bara dom små pippina hittar dit.
Ytterligare rester serverades idag till lunch, men nu åker resten av resterna i tunnan, för jag vill iallafall inte se nå'n mer julmat på ett tag.
Återstår bara att hitta på en meny inför morrondagen. Kanske hämtpizza på väg hem från gymet, för det är mer än dags för ett nytt besök.
 
Inte är det stort inte, men några frön fick ändå plats.....
 
 

En Annan dag

Då har stockholmarna återvänt till storsta'n, efter en stadig frukost och med saffransbullar som färdkost på resan. Jag tror faktiskt att de fick med sig det mesta den här gången, förutom det som rent fysiskt inte fick plats.
Vi får väl köra nå'n transport framöver kanske och dom kommer väl ner fler gånger i vinter, då de verkar ha fått blodad tand på skidåking, allihop.
Det blev lite tomt och tyst, framförallt förmodligen tidigt imorron bitti, men då har jag satt väckning så jag inte missar min frissa-tid. Är tämligen långhårig nu igen, därför blir det skönt att korta ner det en aning.
För att bryta allt julmats-ätande, gjorde jag idag spagetti med köttfärssås till lunch innan maken och jag begav oss hem till syster, för att fira jul en sista gång detta året.
Vi "toppade" sen besöket med att panta tre kassar tomglas på ICA i Hjo, det var nästan svårt att få betala nå't över huvud taget, då vi verkligen inte behövde några livsmedel att tala om, bara en färsk TV-tidning egentligen.
Bönder, svensk deckare och Roxette gjorde att det i vanlig ordning blev "ljug" på övertid.
Men nu är jag nog klar med det också och ska bara sluta med ett erkännande: Att chokladbitarna står ända uppe i halsen och som vanligt med facit i hand, borde jag naturligtvis låtit bli........
Tänk den dag man blir förståndig.....men å andra sidan, det är ganska tråkiga utsikter det oxå.
 
Ah, vi hinner en sista match medan dom packar bilen.....
 
...sen ska vi som vanligt spela coola när kameran är på G.
 
Jag provar mina julklappar vid tillagning av lunchen. Stekpannan och den mjuka skeden.
 
 
 
 

När juldagsmorgon glimmar....

Men det var väl inte direkt på det viset imorse. Jag var uppe mitt i natten och råkade då titta ut, på snön som fullkomligt vräkte ner. Kul tänkte jag då (inte) och kröp snabbt ner i sängen igen. Frampå tidiga förmiddagen då vi blev väckta av barnbarnen, som hade tagit lite sovmorron efter julaftonens många aktiviteter, var det dock inte så illa som befarat. Visst hade det kommit snö men inga kopiösa mängder.
Efter frukost var det nå'n som kom på den eminenta idén att nu var det dags: Alla skulle ut i skidspåret. Vissa med skidor och vi andra skulle frakta grill-attiraljer till elljusspårets grillplats. Började bra, plogat och sandat på vägen upp till spåret och hyfsat enkelt att gå bredvid skidspåret.
Men vi ville ta en genväg och därigenom korta sträckan till hälften, vilket ochså gick ganska bra, men jobbigt att pulsa i knädjup snö. För oss vuxna gick det väl an, men lillebror fick åka morbror-dragen pulka för att det skulle fungera.
Vi kom dit, skottade och fick fart på elden. Fart på snöandet blev det också, men brasan och liggunderlagen värmde rätt bra, iallafall medan vi grillade.
Sen återstod återtåget, men då hade vi ju redan "spårat" och anlände samtidigt med skidåkarna (som fullföljde spåret) till bilarna. Sju snögubbar drullade sedan in i farstun och blött blev det överallt. 
Tvättmaskinen fick hjälpa till att ta bort röklukten och delar av gänget bestämde sig för att basta en stund.
Jag plockade fram rester från gårdagen och mätta blev vi idag med.
En bra stund framför TV:n följde, med en och annan power-nap, iallafall för min del. Men lite stickande hanns också med i väntan på tvättmaskinens "finish".
Nu gör torkskåp och tumlare tjänst, för imorron behöver stockholmarna sina kläder torra, då är det dags för hemfärd. Tiden går fort när man har roligt, men dom kommer väl igen....snart.
 
Veden på plats och första skidåkaren har anlänt.
 
Sen kom snö i mängd, lite "lokal" skidåkning för lillebror och grillpinnetillverkning för (den inte så lille, men ändå) Elins lillebror.
 
Morfar och storebror har startat sina korvar....
 
....och fler följde efter.
 
Vi efterlämnade en hemtrevlig brasa, om nå'n annan ville värma sig vid elden innan det slocknade.
 
Lagret av klara "handvärmare", so far......
 
 
 
 

Julafton är här

Dags att gå upp för att börja tillaga jul-lunch, men först krävdes det en tallrik gröt på sängen. Sen tog det inte alltför lång tid att fixa de två gratängerna (Rotsak & Jansson), sätta de andra i arbete med att flytta bordet och ragga extra stolar , samt ge storebror i uppdrag att skriva placeringskort.
Dukningen delegerades sedan till morfar och storebror, medan jag "sprang igenom duschen". Nej så stressat var det inte utan kunde göra det i lugn och ro. Därefter åter till minneslistan, så inget blev bortglömt och kvar i skåpen, utan fick sin plats bland glas och tallrikar.
Sonen kom, lätt utpumpad, efter en tidningsrunda både på vägar och i diken, med bärgningshjälp kom han dock runt bland drivorna och alla fick nog sin jultidning, men han missade förmiddagens tupplur. Tog en powernap på en timme, här bredvid min dator innan Hörnebo-familjen dök upp och vi kunde sätta oss till bords.
Många skålar blev det och mycket mat åt vi. Som kuriosa kan nämnas barnsnapsen, (bestående av alkoholfri päroncider) och bacon med pulvermos, men traditionell föda serverades också.
Ganska skönt att sen lägga sig raklång på sängen till Kalla Anka och slumra en stund, medan döttrarna fick gå på sitt skift, duka fika och koka kaffe.
Efter detta knackade Tomten på dörren och kom med en säck full av klappar, en var fick alla i huset. Sen gick uppdraget att dela ut resterande hög, till storebror, lillebror och kusin Viktor.
Många kul grejer fick nya ägare och flera av dom testades omgående. Jag valde nu som synes, att sätta mig på "ljugarbänken", medan alla andra vuxna kollar actionfilm och bröderna Bus spelar hockeyspel.
Den stora frågan är nu.....orkar vi någon gröt??
 
Inte riktigt alla julklappar ändå.....
 
Det börjar närma sig.....
 
ena ändan av bordet och....
 
andra ändan av samma bord.
 
Tomten har kommit, gammal och trött, behövde en pall att vila sig på.
 
Tomten poserar med sin fanclub.
 
Så var det dags att "börja jobba"....
 
och vad f....n står det här då, kan du se det Leo?
 
Titta vad jag fick, ett kuvert med en peng....
 
Får julklappen godkänt, första testen av stämpel-låda.
 
Med hjälp av mormor ihop-monterad och nu kör vi.
"Va coolt"! hörde jag vid min dator i rummet bredvid.....
 
"Visst är det bra att jag fick den i julklapp", sa lillebror till storebror.
 
 

Lite tight med tid och mycket att stå i...

Alla utom jag åkte imorse ut i skogen och högg en julgran, medan jag hade typ "kökstjänst" eller kanske alltiallo med allt möjligt. Hade dock viss hjälp av en manuell potatis-skalare en stund, när julgranen var bärgad.
Det var sen hög tid att göra ett besök hos mor i Hjo med hela skaran av gäster, samt hämta julklappar hos syster, handla och handla lite till.
Vi grundade med pannkakor och laxrester innan vi packade fikakorgen och drog iväg. Det blåste snålt och hade på vissa vägavsnitt drivit igen en aning, men det gick hyfsat smidigt tur och retur Hjo ändå.
Hemma skulle uppesittargodis och skinkmackor dukas till Bingolottot, medan halva styrkan klädde granen.
Inte vann vi nå't på Bingolotterna, men har en oskrapad Triss-lott i plånboken som reserv....
Återstår en del "tomtebestyr" innan jag har tid att lägga mig raklång, ute yr snöstormen och sonen ska köra tidningar om tre timmar, lyckost honom (not).
Imorron är det bara att tagga upp ytterligare, möblera om och ta emot fler gäster till lunch, fika och julklappsutdelning. Vi får hoppas att Tomten hittar hit i snöyran.....
 
"Morronpasset"
 
Granhämtning i skogen.
 
Följt av pannkaksätning....
 
...och besök hos mor med fika och julklappar.
 

Där vissa sov sig igenom hela visiten och resan.
 
Manuell potatis-skalare in action.
 
Teamwork vid granen.
 
Storebror och mormor gjorde morgondagens tårta.
 
Uppesittarkväll med förtäring.
 
 
 
 

oj va tidigt......

Efter att ha suttit i TV-fåtöljen i två och en halv timma, tills Rolling Stones-koncerten var slut en bit över tolvslaget, kändes det väldigt tidigt när storebror kom in till oss vid halv åtta. Ingen idé att ligga och dra sig nå'n längre stund, bara att "bita ihop" och avlägsna sig från sängen för att äta frukost.
Sen var det julkalendern för de yngre och jag förberedde middagen. Alla utom undertecknad, tog sig sedan ut i skidspåren och åkte någon timma. Hemkomna därifrån, var det hög tid för mig och dottern att lasta bilen med grejer och dra till second hand för både avlämning och inköp. Det blev en del med hem, men vi lämnade bra mycket mer istället. Skönt att bli av med "lite skit" men mycket finns fortfarande kvar, i skrymslen och vrår här hemma.
Vi hann sen med både klädaffär, ICA och Leksakslagret innan det var dags att åka hem till dukat bord. Dock fick vi vänta på "hedersgästen", laxen, som tog mer än god tid på sig i ugnen.
Smakade helt ok när den äntligen var klar för konsumtion och mätta blev vi. Barnen skulle åka mer skidor, fick dom för sig, så trädgården har nu fått skidspår kors och tvärs.
Storasyster Berg tittade in på en kopp kaffe på hemväg från Sala och sin mormor. Nu har lillebror Berg anlänt med chokladask till hela familjen, från en gemensam bekant och en förvägsjulklapp till sina föräldrar.
Nya bärbara telefoner som förhoppningsvis funkar som dom ska, inte laddar ur så fort man svarar.
Är ganska mör ska erkännas, sätter jag mig vid dumburken nu, blir det garanterat tupplur.
Återstår att se vad jag väljer.....
 
Några julklappar var tvunget att öppna i förväg, för dagens aktiviteter.
 
Lillebror har drattat på ända.....
 
precis som storebror.
 
Upplyst skidspår i trädgården, inte alla som har.
 
Storasyster inne på en snabbfika

Fler förberedelser.....

Det mesta inför den stundande helgen är "på bana", men mjölken lyste med sin frånvaro, när jag öppnade kylskåpet. Nu var detta enkelt avhjälpt, med en snabbvisit till Tempo Fagersanna och nu finns det inte mycket plats kvar, i nämnda kylskåp.
Fick ett "pip" från Stockholm att det var gäster påväg och ytterligare ett "pip" när de bara var ett potatiskok härifrån.
Middag stod klart vid ankomst och sen fick barnbarn och morfar gå ut på uppdrag i trädgården.
Fågel-kärven skulle monteras och mer mat hängas upp. Sen behövde mini-pulkabacken testköras med stjärtlapp, pulka och hjälm. Väldigt hårt och isigt i "pisten", så bäst att använda skyddsutrustning, nu när det fanns med.
Rätt som det var fanns dom inte kvar därute, men snart hemkomna igen fick vi veta att de varit nere och provat isen.
Men våga ni gå på den fråga vi, jo den höll för morfar prova först, sa storebror.
Fikat, pratat, ätit och tittat på TV har vi hunnit med. Imorron blir det lite av varje också, så kanske, kanske kan man komma isäng lite snabbare ikväll...eller?
 
Bröderna Bus har anlänt och ska nu äta köttfärsbiffar....
 
....följt av lek och "hårt arbete" i trädgården.
 
Moderna människor kommunicerar, ....med varandra!

Inte idag heller...

....var det roligt att städa, men nu är det gjort, igen. Maken passade på att smita idag också, denna gång ut till sin eldningstunna. Blev väl lite mindre skit i förrådet som följd, får vi hoppas.
Degen som skulle ligga i kylskåp över natt, blev omhändertagen och skuren till kakor, som fick värma sig i ugnen i sisådär tio minuter. Inte blev dom som på bilden i bakboken, men för att vara första försöket får jag vara nöjd med resultatet. Dom smakade iallafall helt ok.
Gjorde sen färdigt ytterligare ett par handvärmare, som sedan fick följa med till kompisen för test i skarpt läge och jag väntar ett utlåtande framöver.
Innan dess blev det lunch och ett besök på återvinningsstationen i Fagersanna, med en massa tidningar och kartonger att avyttra.
Dags att åka till Tibro, hämta ett stort brev på ICA, handla några småsaker, samt ta ett pass på gymet. Allt detta innan jag ansåg mig kvalificerad för en kopp kaffe hos kompisen och byte av julklappar. Vad vi fick?
Det vet vi inte förrän på julafton. Hon ville spara sitt paket och då gjorde jag det också.
Föll också för "frestelsen" att köpa en julkärve av Lions, så nu får väl kajorna kalas igen. Kommer ihåg förra årets kärve, spridd över hela gräsmattan, att ta reda på när snön smälte.
Nu ska jag tillverka köttfärsbiffar till bröderna Bus, som kommer nå'n gång imorron......

Här är morgonens "USA"-kakor.
 
Kompisen hade gjort godis, fick smaka....
 
Här är några av handvärmarna, till påseende...
 
Förberett inför morgondagens ankommande gäster.
 
 
 

Jul-shopping

Inte för att jag behövde jul-shoppa men maken hade ju "sitt kvar", så frampå förmiddagen styrde vi kosan in till storsta'n för att lösa problemet. För min del handlade det istället om att komplettera med en del udda livsmedel, som inte finns överallt.
Väl inne på Elins Esplanad skildes våra vägar och maken tog hand om bilnyckeln, så han kunde gömma undan, så inte jag skulle se. Bara ett par steg därefter, blev jag stående en bra stund och pratade med en brevbärare från Skövde, som nu varit pensionär i ett år.
Sent om sider kom jag dock in på Maxi, som är väääldigt stort till ytan och brukar du inte handla där så tar det nästan en evighet att hitta saker och ting. Kom på mig själv med att sucka och pusta vid ett flertal tillfällen, bland alla hyllor och gångar. Fick iallafall tag i det som stod på lappen, samt som vanligt lite till som man ändå passerade.
På väg till kassan ringde telefonen i fickan och maken var också klar, dock inte helt hundra nöjd framgick av lite kryptiska formuleringar. Vi tog en fika på McDonald's innan bilen vände hemåt, via biblioteket.
Hemma serverade Inga stuvad spenat, ägg, bacon & stekt potatis, följt av lite städuppdrag i "gästhuset". Nu är det nästan beboeligt. Maken fick ett "mini-spel" på allt i förrådet, som slutade med en brasa i eldningstunnan.
Själv upptäckte jag att jästen mådde bäst av att användas senast idag, så en bröd-deg står och jäser just nu.
Testade, då jag ändå var igång, ett av recepten i bakhäftet jag fick från USA.
Den degen skulle ligga i kylskåp över natt, så om det blir lyckat återstår att se imorron.
 
Va!....eldar tomten upp julklapparna?
 
eller har han bara tröttnat på sina gamla böcker.
 
Here we go again, fyra brödkakor ät-klara.....
 
 
 

Ja vad ska man säga...

I morse tänkte jag att det nog var lika bra att ringa Vårdcentralen igen, vilket jag gjorde och rösten denna gång sa att de skulle ringa ca klockan 11.00. När klockan var 13.00 och ingen hört av sig ringde jag igen, fick då svaret att mitt telefonnummer stod på kölistan och de skulle ringa, om jag nu ville stå kvar i kön. Denna gång sades dock ingen tidsangivelse om när. Då klockan passerat 14.30 utan samtal, gav jag upp och vi åkte till Tibro för en del inköp och besök på återvinningen.
Åter i hemmet vid 16.30 så ringer då äntligen telefonen och jag säger väl nå't i stil med äntligen. Varpå jag fick till omedelbart svar att de minsann redan ringt två gånger till mig utan svar. Talade då om att jag vid halv tre givit upp hoppet för andra dagen i rad. Var felet ligger, för det kan väl (hemska tanke) inte alltid vara såhär, är det förmodligen ingen som vet. Jag fick iallafall vare sig ursäkt eller förklaring.
För övrigt var jag absolut tvungen att komma ner för undersökning, då den läkare som redan tittat på min fot inte fanns kvar och alltså inte kunde skriva remiss. Vidare fanns ingen tid förrän om nästan fyra veckor, så det vill ju till att man inte sitter i sjön så att säga.
I postlådan fanns det idag ytterligare ett stort brev från USA, innehållande en hel bok full av kakor och godis, med recept.
Lite dekorationer i en stor balja har jag också hunnit få ut på förstubron, med en ljusslinga ovanpå. Imorron blir det nog färd till Skövde, då maken hade bekymmer, eftersom julklappen han skulle köpt, inte fanns i Tibro.
Nu ska jag fortsätta med mina "torgvantar", har stickat några par på prov. Sen blir det Mord....i Sandhamn.
 
Syns inte så bra, men idag var hackspetten åter....
 
 
och här på snöhögen sitter en inte lika välkommen gäst. En och en kan väl gå an, men hela flocken kommer oftast samtidigt. Det blir precis svart och småfåglarnas mat tar slut direkt.
 
Thank you very much, Thompson family for the parcel.....
 

Inlagd sill & sillsallad

Idag har det varit en hemmadag, har inte gjort särskilt mycket egentligen. Bara det där vanliga typ: läsa tidning, kolla efter jobb, värma rester till middag och mata tvättmaskinen (med tvätt alltså).
Ringde Vårdcentralens trevliga telefonsvarare och fick besked att de skulle ringa upp mig "ca 16.25 på eftermiddagen". Har de gjort det? Inte då. Börjar nästan misstänka snart att jag har överförts till de osynligas skara, de som inte behöver tas nå'n notis om, som man kan strunta i. Det är ju en vedertagen härskarteknik att osynliggöra, men ingen speciellt trevlig sådan och inte alls vad jag anser man ska utsätta sina medmänniskor för.
Överkänslig, ja kanske, men ibland blir man så trött på att behöva jaga allt och alla för det allra minsta.
Energitjuvar klarar jag mig helst utan, det är nog med skit ändå.....
Har iallafall under eftermiddagen lagt in jul-sillen och passade på att göra lite sillsallad också. Då det bara är maken och jag som vill ha denna läckerhet, kan ju vi äta den "i förväg" och bereda plats för annat på julbordet.
Har även handlat lite här hemmave' och kom precis på att det blev en triss-lott inköpt. Kanska ska kolla den som uppmuntring, eller inte, för då kan jag ju vara "nästan miljonär" nå'n dag till.....
Nu vill tvättmaskinen diskutera något med mig och därefter ska det smaka med sillsallad-macka, var så säkra.....
 
Kvällsmat nästa.....
 

Skickar även med morfars konstverk "Potatisplockning" som jag lagt upp idag, på Facebook-sidan "Du vet att du är från Tibro när"......
 
 
 
 
 

Här var'e gran och nybakade saffransbullar....

....om än inte så vackra, men faktiskt väldigt goda.
Fick idag nöja mig med en yoghurt till frukost, eftersom det igår inte blev handlat någonting i matväg. Inte en mjölkdroppe och bara gammalt knaltigt bröd kvar.
Tog därför bilen ner till närbutiken för att proviantera basvaror i det vackra vintervädret (not). Slask och töväder gjorde det också nästan livsfarligt att senare ta sig nerför slänten för att fylla på fågelmaten och justera upphängningen något, av ljusslingan på verandan.
Därefter blev det en deg satt på jäsning, korintkakor bakade medan jag väntade och ugnspannkaka gjord medan de färdiga bullarna skulle jäsa igen. Ganska effektivt om jag får säga det själv (vem annars haha).
Tvättmaskinen fick också jobba lite, medan jag försåg sängarna med "ängla"-lakan. Tycker att de passar i juletid.
Har allt smakat på bakningsresultatet innan de förpassades in i frysen, att utfodra kommande helg-gäster med och funderar nu på vad jag ska hitta på att provbaka, för skojs skull. Ja inte mer idag, för det har ju varit en hel del handboll att titta på, även om inte Sverige var kvar i turneringen och nu blir det nog lite Midsomer-mord.
Var i valet och kvalet om jag skulle välja Ernst eller Barnaby, men Englands-freak som jag är, får det bli den senare till stickningen. Jodå, ny tröja på G, till mig...... för jag har ju så få.
 
Behöver kanske justeras lite till, men i mörkret ser det mycket bättre ut.
 
"Skönheterna" eller var det kanske "odjuren", hur som helst smakar de bättre än de ser ut.
 
....och favo-kakorna är klara.
 
Varde ljus......
 
Kan det bli nå't? vi får se.....
 
 

Byte: Får mot gris

Vaknade till att vinden ven runt knuten samt att det både snöade och regnade, samtidigt. Jaha, två decimeter blötsnö att skotta sig igenom, för att ta sig till Tibro, eller?
Nu var det inte så farligt mycket som bestämt sig för att ligga kvar, med det som fanns var blytungt. Gick väl an för mig, som "bara" skulle sopa av bilen före avfärd mot second hand, kompisfika och (hallelujah!) gymet, som jag sparat på så det var mer än dags igen. (Attans vad fort dagarna går!)
Kom iväg i modden, bilen for lite både hit och dit, så bäst att ta det piano. Hittade på second hand några småsaker, samt kunde köpa en utegran till halva priset, inte mer än 75 riksdaler kostade den, ett verkligt fynd.
Nu hade vi ju kunnat åka till skogen och sågat ner en själva till ännu "billigare" pris, men det var värt mycket att  slippa pulsa i snön och ge en slant till välgörenhet samtidigt.
Hade sedan en sopsäck i bagaget som vi med förenade krafter, (jag och försäljaren) tryckte ner granen i och på så sätt slapp en massa skräp i bilen.
Nästa anhalt ett besök på Systemet, innan det var dags för fika hos f.d. jobbarkompis och byte av julklapp.
Hon fick små får av mig och jag fick en fin gris med kompis av henne. Kaffe med dopp var väldigt gott och vi pratade en lång stund.
Slutligen fick jag masa mig därifrån för "det efterlängtade" gymbesöket. (blev gjort iallafall)
Hemma hade maken pyntat ljusslinga på verandan och höll som bäst på med att skotta ner tung snö från det platta garagetaket, sen var han trött. Vi orkade dock äta sen middag, som Inga svängde ihop vid fyratiden.
Nu får det bli "Så mycket bättre", följt av Downtown Abbey, sen sover jag säkert gott, om jag inte somnat tidigare....
 
Kom precis lagom till Lucia-besök på Candela.
 
Så här fint hade Ingrid pyntat i sitt köksfönster....
 
...och här är mina nya vänner.
 
 
 

På middag hos Tomten

Det var fortfarande väldigt kallt, när vi vaknade imorse, men efter sedvanlig gröt och bestyr påbörjade vi resan mot Göteborg frampå förmiddagen. Ordentligt med kläder hade vi på oss och bilen blev snart varm i ett för övrigt ovanligt vackert vinterväder.
Rimfrosten satt perfekt på varenda liten gren, på alla träd vi passerade och solen strålade. Detta kvarstod till strax efter Skara, där det förmodligen var något varmare varpå träden inte hade fått samma tjusiga dekorationer.
Halvvägs slank vi in på en vägkrog för att få oss en kopp kaffe med ostmacka och byta förare, makens tur tyckte jag.
Vi skulle testa att åka efter telefonens GPS och det gick väl sådär, maken hörde inte vad den sa och frågade mig "Vad nu då?" tajmat precis när GPS-en pratade, så inte heller jag hörde instruktionerna.
Kunde ha blivit kaos och "äktenskapsgräl", men egentligen hittade vi ju ändå, så det ordnade upp sig.
Framme i Hammarkullen, Angered blev det hiss upp till sjunde våning där Tomten bor och en ljuvlig doft av mat mötte oss redan utanför dörren.
Innanför sedan serverades revbensspjäll, potatis, delikat sås och äppelmos, samt en stunds samvaro med (bonus) barnbarn/ -dotter.
Men lite udda var det allt, eftersom det var vi som leverade julklappar, till tomtens bostad.
Det mörknar ju tidigt så hemfärden fick företas i mörker, vilket jag inte jublar åt när det handlar om bilkörning. Dock stod jag ut fram till Vara som chaufför, där det blev en tår kaffe och byte av förare.
Hem kom vi ordentligt och "På spåret" blev traditionsenligt betittat, så nu har jag kvalificerat mig för (som tomten brukar benämna det) snarkebingen.
Tack för senast Tomten.....om du läser bloggen.
 
Utmed färdvägen, någonstans i trakten av Vara.
 
Naturens egna dekorationer.....
 
....och "människans hjälp att bilda mer moln".
 
Mor och dotter.....
 
...samt lillebror/son.
 
Vy över Hammarkulletorget. (Tomten får förbli "anonym".)
 
Kvällsmat! Skoja bara, men hade en skvätt grädde över och en "slatt" whiskey, nu är dom slut.....
 

Alla är vi olika.....

Igår kväll, eller läs hellre inatt, upptäckte jag ytterligare ett filter i min torktumlare. Visst visste jag att det fanns ett till, men man glömmer så lätt att kolla där, då det är aningen bökigare. Att jag börjde fundera på detta kom sig av ett samtal kompisen och jag hade angående hennes tvättstuga i bostadsrättsföreningen.
På ett av henne utlagt "kommunikationsblock", stod det plötsligt en dag: Oj, jag hittade ett filter till i torktumlaren, som behövde tömmas....
Hade väl detta i bakhuvudet, då jag tömde min torktumlare för att frakta innehållet till nästa destination, garderoben respektive byrån. Den har låtit lite "trött" på sista tiden, kanske ska kolla filter två, dök upp i skallen och där var det inte nystädat direkt. Tog ett tag att ta reda på och då uppe i varv, (trots att klockan passerat 01.30) varför inte ge sig på strykhögen också?
Eftersom jag inte tillhör den där rediga skaran som går upp klockan sex för att tvätta, baka, städa eller vad det nu månde vara som står på schemat, får jag ju passa på när min aktivitetskurva är på topp.
....och säg mig vem som ska eller kan avgöra, när saker och ting är rätt att ta tag i.
Visst den som går upp på morronen får konventionella pluspoäng i mängder, medan min kategori snarast betraktas som "skvatt galen" och bara skakas på huve't åt.
Men det bjuder jag på och arbetet är även här utfört.
Skall tillägga att strykkorgen nu, för första gången på åratal är tom och imorse sov jag gott........
 
Tolvkaffe......
 
....vackert vinterväder, om än i kallaste laget, runt -10 C och....
 
tomt i strykkorgen. (Vart har hon gömt undan det....?)
 
 

Julkorten klara, saknas EN julklapp nu bara!

Förberedelserna går framåt, mot julafton. Så är det väl för alla egentligen, men vi har olika prioriteringar på vad?, när?, om? och hur? saker ska göras.
Jag har inga krav på vilket andra anser viktigast, utan håller mig till hur jag vill ha det. Nu påverkar ju mina åsikter den närmaste familjekretsen, men tror inte att de har så mycket att invända mot nuvarande traditioner.
Traditioner ja, det är trivsamt i måttlig mängd, men får inte bli några självändamål. Det vill säga i min värld gäller, så länge det är kul håller vi på traditionen och behöver det "flexas" så gör vi det. Inte alltid att man kan fira julafton på rätt dag, men spela roll. Går lika bra att göra momenten en annan dag i juleveckan, om så skulle vara.
Var sak har sin tid, men ingenting är statiskt så nu får vi se om "sällskapet" kan vara öppna för förnyelse/förändring av traditionerna.
Vad "måste man göra" och vad kan "vi skita i" osv. Ska bli intressant att ha en diskussion, tycker jag men vi får väl se om jag blir nedröstad. Jag har dock bestämt mig för viss delegering av bestyren framöver, "tant Julfix" börjar änna tycka det blir lite mycke´ nu.....
Visst ska vi fira, men frågan är: Hur? i fortsättningen.
 
"Alternativ" frukost (istället för gröt idag)
 
På eftermiddagspromenad i Fagersanna
 
De färdigskrivna julkorten i "postapåsen" klara för avfärd.
 
Skymningen sänker sig, även denna dag är till ända.
 
 
 
 
 

Om hur man reducerar porslinsbeståndet.....

Idag skulle maken skjutsas till tåget, premiärtur på X2000 minsann. Får väl höra om detta när han kommer hem, fast då med vanligt långsamt tåg på torsdag.
Lämnade av honom i god tid en bit in på förmiddagen och fortsatte sedan själv till Elins Esplanad. Shoppade mig ett par nya vinterstövlar, låg variant och hittade även ytterligare en julklapp till maken. Vad talar jag inte om, men det börjar bli några paket....
Tog vägen om McDonalds drive in för snabblunch, tittade in till Tempo Fagersanna för nödvändiga livsmedel och sedan hem för iordningsställade av konstnärsvännernas träff, här hemma hos mig.
Börjar nu bli ganska klar och kan därför sitta här och ljuga en stund, medan Jansson "solar" i ugnen. Dock var det lite kaos för en stund sedan, då jag skulle ta ner glöggmuggarna. Tappade naturligtvis en av dom och fick sopa upp efter mig. Sopborsten fanns i städskåpet, ganska logiskt eller hur. Men där stod också en hel massa blomkrukor staplade, i en inte så stadig hög. Medan jag vände ryggen till och sopade undan glöggmuggen, passade blomkruksstapeln på att välta, ut på köksgolvet. Detta resulterade i, inte bara mer städning utan även minus hela  tre blomkrukor. Det finns fler på second hand att införskaffa, men handen på hjärtat, kanske var det egentligen en välgärning, då det fortfarande finns "plenty more", kvar i skåpet.
Då har konstnärsvännerna varit här en bra stund. Vi har pratat, ätit, fikat och haft trevligt så nu återstår bara lite diskning.
Det vore ju synd att ta jobbet från diskmaskinen, men plocka i och ur faller tyvärr på min lott.....
 
Mina nya vinterstövlar.......
 
 
 
....och konstnärsvännerna samlade runt Jansson med "följe".

Städa är inte roligt....

.....men nu är det gjort. Nästa gång som infinner sig strax före jul, då är det makens tur. Han är informerad om detta men hör ju rätt dåligt, så det blir väl: "Det har du inte sagt" eller "det har jag inte hört", om en dryg vecka. Men läser bloggen gör han iallafall, så nu har han dessutom fått skriftlig information. (Ha ha!)
Medan ovannämnde make var i Forsvik och diskuterade idrottshistoria, passade jag på att slänga ut mattorna och jaga runt med både dammsugare och mopp. Sen fick det bli julkortsskrivning, färdigställande av en julgardin och bakning av brödkakor.
Hade dessutom flera dagars lokaltidningar att läsa igenom, för att komma ikapp. Bruna bönor och fläsk hann vi äta mitt i alltihop, men någon frisk luft i form av utevistelse har jag inte hunnit med. Det får bli en stund imorron när jag lämnat av maken vid tåget. Nu är det hans tur att besöka huvudstaden. Själv ska jag (när katten är borta) dansa på bordet. Konstnärsvännerna kommer imorgon kväll på vickning och tillbakablickar, samt trivsam samvaro i största allmänhet. Det är iallafall planen och om det blir dans på bordet återstår att se.....
Nu ska jag smaka på brödet, titta på husletarprogram och damhandboll.
 
Visst är det fint, om det bara skottade sig självt och vore +20C.
 
Påbörjat....men inte helt avslutat ännu.
 
Gott?..ja det återstår att se.
 
 
 

Tågresa i tid

Lördagen startade med frukost i lägenheten på Söder, innan det var tid för avfärd, mot hemmet. Vi skulle ta bussen, men den hade precis gått så vi fick en promenad med resväskor i modden till Medborgarplatsens t-banestation, sen var vi strax på Centralen. Bara att fixa något ätbart att ha på tåget och hitta rätt spår, vi lyckades med båda uppgifterna. Tidiga var vi, med en halvtimma kvar till avgångstid, men det var ganska bra eftersom det droppade in mycket folk som skulle åka med "vårt" tåg.
Sen var det bara att luta sig tillbaka och njuta av det soliga landskapet som passerade revy, för att på utsatt tid kunna kliva av i Töreboda. Där väntade "privat-taxi" och jag blev ordentligt levererad till Fagersanna innan ressällskapet, (nu med make) fortsatte direkt ner till Göteborg för fest och barnvaktaruppdrag.
Min make var på inomhusfotboll, så ensam hemma satte jag igång att "blogga ikapp", som framgått.
Hann därefter göra klart ytterligare en tröja till den digra samlingen och snart kommer nästa.......
Det blev räkmacka till kvällsmat och en del TV-tittande, för min del. Maken somnade strax, efter en hel dag i sporthallen.
Idag söndag skulle han dit igen för final-passet. Åkte på förmiddagen, men fick komma hem till middag och lämna bilen till sin fru. Vi har ställt av den ena bilen så nu vill det till att kunna samsas om den kvarvarande.
Jag skulle nämligen på snabbvisit till mor och sen adventsfika på systers boende.
Har därefter toppat dagen med ett gymbesök och nya fodral till kuddarna i soffan, då det fanns "jultyg" för en spottstyver hos Hem & Hobby.
Känner mig därför ganska nöjd och färdig för bingen nu.......
 
Vi stannade till i Västerås en stund.
 
Passerade sedan vinterlandskap i sol, hela vägen till Töreboda.
 
Hemma har maken åstadkommit en ganska ansenlig snöhög redan på baksidan, vid skottning.
 
Här är några av de "ansiktslyfta" kuddarna i soffan.....
 
...och på "morfarsbordet" har tomtarna flyttat in.

Vinter i storsta'n

Då tar vi nästa dags begivenheter.
Vad skulle vi hitta på, en hel dag till vårt förfogande i huvudstaden?
Eftersom det fallit en hel del nederbörd de senaste dagarna, kunde man ganska påtagligt fortfarande se effekterna, bland husen och det var tämligen svårt att ta sig fram på trottoarerna, som närmast kunde liknas vid en puckelpist (i miniatyr), än halkade man hit och än halkade man dit.
Dock var det nu inte som i onsdags totalkaos längre.
Slutligen bestämde vi oss för att ta tunnelbanan till Gamla sta'n för riktigt julmys. Visst är det kraftig turistvarning på detta och många främmande språk hör man runtomkring sig, så snart man kommit till Västerlånggatan, men det är något visst med att gå där.
"Alla" fastighetsägare i kvarteren hade hyrt in "gästarbetare" för snöskottning på taken, så det både rök och dunsade mest överallt. Visst hade dom vakter som höll folk på säkerhetsavstånd, men snön bildade här och var spontana "kälkbackar" som man fick ta sig över.
Snötäckta kullerstensgränder är inte heller att leka med, men vi kom helskinnade upp till Stortorget och den mysiga julmässan som finns där varje år. Vi handlade en del småsaker både där och i några väl valda småbutiker, samt pratade med en av butiksinnehavarna och fick veta att hyra för en julbod en månad, kostade 26.000!!!
Hur i allsin dar, kan man någonsin få lönsamhet på försäljningen under sådana förutsättningar.
Det var ganska kallt, framförallt om fötterna, men vi beslutade oss för en promenad hem till Söder, vilket inte kunde vara mer än ca två kilometer i avstånd, men uppför, halt och som tidigare beskrivet, "puckelpist".
Dock tog vi oss ända hem utan benbrott, men var sen alldeles slut, så det blev bara en delad hämtpizza från "närbutiken" och På spåret som fredagsmys, sen sov vi gott även denna natt.....
 
En "tvärgränd" på väg upp till Stortorget.
 
Första inköpet, mistel med "pussgaranti".....
 
...ytterligare en stämningsbild från marknaden.
 
Snöröjning av tak pågår.
 
Lunch på restaurang Muren i Gamla sta'n....
 
 
...och slutligen, en illustration av "puckelpisten" på Västerlånggatan.
 
 

Recept på mormors julkex

På "allmän begäran" kommer då här det hemliga receptet på min mormors julkex.
 
8 dl havregryn
3 dl mjölk
5 dl vetemjöl
10 gram hjorthornssalt
1/2 tsk bakpulver
1 msk strösocker
4 msk vaniljsocker
100 gram flytande margarin
 
Havregryn och mjölk blandas och ska sedan stå så i minst 6 timmar i rumstemperatur.
Efter denna tid blandas övriga ingredienser i och knådas till en smidig deg, som sedan kavlas ut, (med kruskavel mot slutet) när degen är tillräckligt tunn. Använd sedan sporre och gör fyrkanter (jag brukar göra dom ca 2-3 cm stora). Lägg kexen på smörpapper, på plåt (blir ca 3-4 plåtar fulla) och grädda i ugn 200 *C ca 12-15 minuter.
Låt svalna på bricka innan de läggs i burk.
 
Under tillverkning......
 
....klara att ätas. (Men är godast efter några dagars "lagring")

I'm back!

Börjar med en tillbakablick på de senaste dagarna.
I torsdags var det en aning osäkert hur det skulle fungera med snömängder och bilkörning. För att inte tala om, om det bokade tåget skulle vara i tid, eller över huvud taget gå.
Visst hade det under natten kommit en hel del nederbörd, sisådär tjugo centimeter nysnö. Dock gick det bra att ta sig till Töreboda och maken släppte av oss i god tid. Tåget var nästan i tid, men under färden mot Stockholm hade vi ett växelfel och långsamma pendeltåg framför oss, så 30 minuter sent till huvudstaden blev slutresultatet.
Nu hade vi gott om tid på oss för musikalen började inte förrän 19.30
Buss hem till dottern på Söder, som tog emot kraftigt förkyld överlämnande nyckel så vi kunde "rå oss själva" under vistelsen. Efter att ha dumpat väskorna, tog vi oss ut i slask och snöhögar för att hitta en trevlig lunchrestaurang.
Lyckades med detta och mätta fortsatte vi till ICA för lite proviantering, innan vi slappade i lägenheten tills det var dags att ta en ny promenad i snökaoset. Nu var det bara ca 500 meter till teatern så det var ingen större ansträngning.
Före föreställningen "minglade" vi i foajén, med bland andra Tomas Östros. Det var inte fullsatt, men vi hade iallafall bra platser och var mycket nöjda med underhållningen. Jag såg orginalutförandet på Scandinavium på sjuttiotalet, men kommer inte ihåg så mycket av det. Dock var ju all musik mycket välbekant då väl alla kan låtarna i "Jesus Christ Superstar", en väldigt kontroversiell musical, när den kom.
Ola Salo i huvudrollen var lysande, men han hade även gjort den svenska översättningen och den var minst lika bra.
"Hemma" sen blev det lite vickning som vi köpt med oss från ICA och sen sov vi gott......
 
Utsikt från ett tåg......
 
Framme i storsta'n passade kompisen på att prata lite med tomten...
 
....innan vi anlände till Göta Lejon för kvällens underhållning.
 
Som avslutades med många och långa applåder för hela ensemblen. Det var dom värda!

För mycket snö....redan

Ska väl inte gnälla direkt, då man både ser och hör på nyheterna om ställen där det är mycket värre, i vårt land.
Men jag tycker fortfarande att det räcker med ett tunt vitt täcke som dekoration, alltid.
Hade tänkt att ta mig in till Tibro för gym-besök och en del inköp, men fick alltså en väldigt "legitim"  anledning att låta bli. Brevbäraren fick pulsa i massa snö för att leverera två utrikes stora brev direkt till dörren, då de inte fick plats i postlådan. Han var inte så nöjd med väderleken han heller.
Det fick räcka med en provianteringstur till lokalbutiken och sedan lite punkt-städning i huset, medan maken bråkade med snön.
Packat har jag också gjort färdigt och nu förväntar jag mig att vädret håller sig i skinnet, så tågen går i tid under morrondagen. Kompisen och jag ska nämligen på utflykt till huvudstaden och se Ola Salo på Göta Lejon.
Så nu kommer det att bli "time out" på bloggandet fram till lördag.
Då kan det även hända att receptet till "mormors julkex"  dyker upp på bloggen.
 
Jovisst har det varit värre, men det här är illa nog just nu tycker iallafall jag.
 
Även inne är det "kaos", men bara på hyacinterna (än så länge.....)

Mormors julkex, sopor och symöte

Innan jag tog date med John Blund inatt, ställde jag havregryn på "svällning" i mjölk, (ska nämligen stå i ca sex timmar) så det bara var att fixa klart degen och börja baka direkt när mobilen tyckte jag skulle gå upp. Nu är det väl inte direkt så att mobilen har en egen vilja, men ställa in en väckningstid när man är som piggast, (sådär en timme efter midnatt) tycker jag är en bra idé, just då i alla fall.
Att det sen inte känns lika inspirerande på morronkvisten är smällar man får ta och hålla sig till planen.
"För man ska ha en plan", precis som Stickan i Jönssonligan och precis som i hans fall, skiter det sig ibland.
Ganska ofta egentligen, men en plan måste man ha. På så sätt blev det bakat julkex idag, inslaget resterande julklappar, gallring av loppisgrejer för inlämning till second hand och transport dit, innan det var dags för symötet slutligen.
Maken lastade bilen med skräp och defekta elprylar, för färd till återvinningen. Han råkade där ut för ett litet missöde, i form av en läckande färgburk, vilket tvättmaskinen klarade att återställa det mesta av. Förutom Fagersanna IF-tröjan, som ändrade färg från gul till spygrön, men återigen, smällar man får ta....
Handbollen har jag spelat in och ska snart titta på, även om jag vet resultatet.
Trevligt hade vi med råge på (sy)mötet. Nu är jag mätt och belåten, åter hemma i min egen stuga. Det har slutat snöa också, vilket i min värld, är väldigt positivt.
Projekt inför morrondagen, åka och handla, packa och om jag är riktigt redig, ta en omgång på gymet......
 
Kaos på köksbordet.......
 
Traditionellt julbak
 
Färdigt resultat, de till höger är "brungräddade" precis som pappa Per ville ha dom.
 
Vi anländer till centralorten för diverse ärenden
 
(Sy)mötesvärdinnan värmer glöggen i det nyinredda f.d. brygghuset, medan......
 
....tillbehören väntar tålmodigt.
 
Den granna granen lyser upp gårdsplanen vid hemfärd efter trevlig sammankomst.

Julklappar

Varför blir det bara mer och mer komplicerat att köpa julklappar till varandra? Jag har alltid varit en förespråkare för att försöka hitta något personligt till var och en, som man vet (eller tror sig veta) att dom vill ha. Sen ska det inte heller kosta skjortan och den balansgången blir bara svårare och svårare.
Vad önskar sig folk nu för tiden? Det är väl bara att gå till sig själv egentligen och i stort sett få bekräftat ett näst intill omöjligt uppdrag. För inte ens jag vet vad jag önskar mig, inom hanterbara gränser alltså.
En miljon på lotto bara, postkodlotteriet eller kombilotten, vinst på ett av alternativen räcker, för jag har inga orimliga krav.
Skämt åsido, men det har blivit väldigt svårt och trodde väl aldrig att jag skulle komma till det stadiet att överväga och ta ett snack med släkten om hur vi ska göra framöver. För bara "byta" kuvert med pengar är alldeles för trist, det har jag alltid tyckt, men vad finns det för alternativ.
Har idag varit i sta'n och fixat några av årets, men har inte samma fantasi och inspiration som förr.
"Something has to be done",för "same procedure..." börjar kännas "so yesterday"....
Lite skit är ändå inhandlat och på väg mot inslagning, sakta men säkert, så iår blir det som vanligt!
Mitt i alltihop ska det ju också sökas jobb, gubevars, så även det är avklarat,  två stycken idag.
 
Nej, den köpte jag inte. Trots ovanligt reklamtrick....Nöff, nöff, nöff...
 
Tomtestatyn i dagsljus....(avstod dock från att lämna min önskelista)
 
Vackert vinterlandskap om än inte mycket till snö. (än!)
 
Här till höger, ska vi sen åka in för att hämta vår gran. ( vi har "specialdispens" för det)
 
Julstjärnan lyser så fint mot denna bakgrund, utsikten i dagsljus från datorn.
 
Såååå onyttigt, men ack såååå gott. Bara en, men en stor en, blev det.....
 

Julstämning

Dags att vakna till strålande vinterväder, inte så mycket snö i Fagersanna med omnejd, men vackert vitt och nästan -10 C. På andra håll i länet där diverse vänner bor, (eller passerade igår) har det kommit ansenliga mängder av den vita varan. Visst är det fint att se dessa vinterlandskap, men är ganska nöjd med att ha sluppit skottandet.... än så länge.
Vid lunchtid med lastad bil, bar det iväg till torget i Tibro för Lions julmarknad "Julstämning". Maken fick skjutsa, hjälpa till att lasta ur och sedan åka iväg för att hämta sonen som skulle assistera med byte och inkoppling av hans gamla förstärkare hemma i vårt vardagsrum, samt bringa ordning på "ormboet" av sladdar bakom hyllan. För att förhoppningsvis vara klara, tills jag återvände.
I år hade dom byggt ett stort tält för att hysa merparten av oss utställare, vilket var väldigt smart. Dels för väder och vind, men också blev det aningen varmare att stå där, i över fyra timmar.
Det bjöds på aktiviteter och underhållning från scenen med jämna mellanrum, hela eftermiddagen, mycket folk var i omlopp och det hela avslutades med ivägsläppande av etthundra thailändska ljuslyktor, som så fint lyste upp kvällshimlen.
Försäljningen var väl inte direkt lysande, men det gick i allafall ihop sig, (även efter betalning av bordshyran) och grannarna på båda sidor var trevliga att prata med, så tiden gick rätt fort.
Efter att ha blivit hämtad av maken och återbördad till hemmets lugna vrå med kassar överallt, kom dock tröttheten sig smygande. Frisk luft tar ut sin rätt och massor att packa upp igen, inte undra på att ögonlocken känns tunga.
Rosor på kinden hade jag också fått kunde spegeln upplysa om.......
 
Färdigt för försäljning.......
 
En strid ström av besökare bland oss "knallar".....
 
...och från scenen strax bredvid, bjöds det underhållning.
 
"Tibrotomten" avtäcktes på "Lilla torget" och ska pryda detsamma till "tjugonda Knut"
 
Till sist några av alla de lyktor som steg mot skyn.

Uppladdning

Det börjar närma sig advent och "Julstämning" på torget i Tibro. Allting är packat och förberett inför morgondagen, nu hoppas vi bara på bra väder. Har inte tittat på prognosen än, men det ska väl inte vara snö/regn-storm tre år i rad. 
"Laddade" idag med först ett kort besök på second hand, där jag faktiskt lämnade in lika mycket som jag handlade. Inte utan att jag är en aning imponerad över min "disciplin". Det kändes sen inte heller sämre, av den därefter kommande aktiviteten, en runda i gymets maskiner.
Efter hemkomst och dusch, fick Tempo Fagersanna bistå med proviant och nu har vi ätit lördagens middag, samt fyllt på "läckerheter" till småfåglarna. Alla julgardiner är på plats, även i "gästannexet" och tvättmaskinen snurrar för fullt. Maken tittar på ishockey (surprice) och som tur var är det ingen (för mig) intressant fotbollsmatch från England förrän ikväll, då Liverpool spelar.
Skickade in en jobbansökan för en stund sen, får ju göra momenten, så jag har aktiviteter att rapportera om framöver. För det kvittar faktiskt vad man har för meriter att komma med, när man har åldern emot sig.
Ska nog ladda lite till inför morrondagen, med att slå in julklappar nu, så det blir lite ordning på alla högar.
.....och sticka färdigt prototypen av torgvantar jag startade igår, så de kan bli testade i skarpt läge.
Till sist, en stilla önskan om att hitta nya hem till åtminstone några av tröjorna imorron.
 
"Typ" moussaka-gratäng till middag.
 

Sista da'n!

Då var jag framme vid sista dagen, på praktiken. Det som egentligen var meningen att mynna ut i ett nystartsjobb, men inte blev det. Bristande lönsamhet som inte klarade att ha någon anställd, inte ens subventionerat nystartsjobb, var möjligt.
Ingen idé att gråta över spilld mjölk, bara att gå vidare. Sen har jag ju fullt upp med att söka jobb och överklaga Försäkringskasse-beslut iallafall, så sysslolös är jag inte (observera ironin!). Vi två praktikanter som varit där under några veckor, blev idag avtackade med fika och en present. De sade sig ha haft nytta av oss och ville ge  ett litet tack för denna tiden.
Hemma väntade, förutom en fastvuxen dataentusiast, även julgardiner och pynt, som ville ut och pryda hemmet.
Passade på att putsa fönstren, innan gardinerna sattes på plats och har sen hela eftermiddagen och en bra bit in på kvällen, dekorerat.
Imorron blir det ett besök på gymet och second hand, kanske har dom nå'n häftig tomte som skulle passa bland alla de andra i vårt hus. I detta hem gäller inte "Less is more", utan här "brassar vi på" med ordentligt mycket julpynt.
Har precis ätit vitlöksbröd och åter monterat stolsdynorna på sina köksstolar, efter dubbla karusell-färder. En blöt och omedelbart därefter, en varm runda.
....och nu är klockan alldeles förfärligt mycket .......igen!
 
Delar av vad jag åstadkommit idag. Den vita bollen är presenten: Lasse Åberg-kula, full med choklad!
 
Ett av köksfönstren, tomten har bråda dagar som synes (åtminstone den ena).
 
Egenhändigt tillverkad julgrupp, snart doftar dom också.....
 
 

RSS 2.0