Recept på mormors julkex
På "allmän begäran" kommer då här det hemliga receptet på min mormors julkex.
8 dl havregryn
3 dl mjölk
5 dl vetemjöl
10 gram hjorthornssalt
1/2 tsk bakpulver
1 msk strösocker
4 msk vaniljsocker
100 gram flytande margarin
Havregryn och mjölk blandas och ska sedan stå så i minst 6 timmar i rumstemperatur.
Efter denna tid blandas övriga ingredienser i och knådas till en smidig deg, som sedan kavlas ut, (med kruskavel mot slutet) när degen är tillräckligt tunn. Använd sedan sporre och gör fyrkanter (jag brukar göra dom ca 2-3 cm stora). Lägg kexen på smörpapper, på plåt (blir ca 3-4 plåtar fulla) och grädda i ugn 200 *C ca 12-15 minuter.
Låt svalna på bricka innan de läggs i burk.
Under tillverkning......
....klara att ätas. (Men är godast efter några dagars "lagring")
Kommentarer
Postat av: Ingvor
Tackar nu skall vi se om jag klarar att baka dessa. Ser riktigt goda ut
Svar:
Gerd Berg
Postat av: Ingvor
Tack det samma🎅
Trackback