Sol och da capo


Igår slutade dagen på detta viset och...


vi festade på halloumi med sallad, avocado och "specialsås"

Efter att ha gått upp vid niotiden laddat tvättmaskinen och kokat ägg till frukost beslutade jag att det skulle bli gräsklippning. Maken plockade fram vår egen röjsåg, för att prova i den bärsele som medföljde hyr-klingan som sonen körde igår. Det tog många minuter och mycket svett, (men faktiskt inga svordomar som jag hörde i alla fall) innan vår lilla såg behagade starta. Men det finns inga nässlor heller kvar i slänten, så länge det nu varar.
Väldigt varmt har det varit idag, så vi vilade lite middag efter hemmagjord pyttipanna. Sen testade jag ett kakrecept som stått nerskrivet i en bok jag fick av mor vid flytten hemifrån, men aldrig tidigare provat.
Vi får väl se om det blir godkänt på potatismjölskakorna när vi kommer till Hjo nästa gång.
Smakade själv på dom strax efter att de kallnat, samtidigt som en lövsångare gästade vår tall. (Jag tror i alla fall att det kan ha varit en sådan.) Grannen kom och bad att jag skulle framföra ett tack till sonen för att han röjt även deras tjocka sly nere i diket.
Imorgon har vi planerat att åka en sväng till Rönneshytta varuhus och eventuellt möta barnbarnen en bit på väg.
Vi får se hur det blir.......


Plockade lite svarta vinbär och frös in också


Skoj på sjön

Kan det vara en lövsångare?


Kakorna!

Röjning

Ordentlig sovmorgon följt av en tur till föräldrarna i Hjo, som satt och väntade på sin lunch. De har bestämt att prova matleveranserna från hemtjänsten ett tag framöver. Jag hade med mig lite frysta varor tillagade och bakade i Fagersanna, som "komplement" till det hemkörda. Det var kassler med potatis, grönsaker och bernaisesås som anlände strax innan jag åkte. Några inköp blev det så sen för mig, på Hem&Hobby. Idag var det till och med fullt på alla deras parkeringsplatser, så jag fick cirkulera tills någon åkte. Det har aldrig hänt förut. Men är det ett bra inköpsställe så sprider det sig så klart.
Behövde införskaffa lite matvaror till för att även jag skulle kunna servera kassler till middag i Fagersanna. Men till vår rätt serverades ris och kasslern fick passera ugnen med chiligräddsås och champinjoner under osttäcke.
Sen återgick far och son till slyröjning efter att ha både ätit och badat i sjön, så nu är det fri sikt, förutom de stora träden som är kvar.....än så länge. Sonen sover gott i gästsängen, efter att ha jobbat både natt och mer än halva dagen, för att orka med ytterligare tidningsrunda väldigt tidigt i morgon bitti!


Säga vad man vill, men det speglar sig fint i rondelldekorationen.


Getting ready for more action!


En redig hög och mycket mer i diket.


.....och så tar vi det här sista nu då


Nu ser man ner till rönnbärsträdet


Grannens fågelhus såg vi även förut, men nu har det kommit solrosor bredvid.
Idag gick det bra........eller

Efter att ha "övat" mest hela eftermiddagen igår, lyckades så vår kund beställa biljetter till Guldjakten idag, då banken fixat internet-tillstånd på kontokortet. Så dom var nöjda och glada, återstår nu bara att se vad de tycker när äventyret är avslutat på söndag.
Nöjd var dock inte den som åkt till Undenäs igår för att se teater, på vinst och förlust. Det var nämligen ingen föreställning vare sig igår eller idag. Hade han frågat före kunde vi ha avstyrt resan. Sen var det herren som ville gå den historiska äventyrsguidningen och åkte till Paviljongen för att köpa biljett. Där är numera konstutställning och de skickade honom till oss på Turistbyrån (där den nu ligger) eftersom de var osäkra på vart han skulle ta vägen annars.
Milt uttryckt var han inte alls nöjd med att biljettkontoret numera ligger på Fästningstorget och att Turistinformationen flyttat från Paviljongen, där den ju låg för ett par år sedan, när han var här sist!
En stilla undran bara, hur många år ska man ha "flyttinformation" på den gamla adressen? Ett års eftersändning högst är det som gäller hos Svensk Adressändring och Posten. En del människor måste bara ha någon att skälla på när de är missnöjda och det spelar strängt taget ingen större roll vem......eller vad man försöker säga till dom.
Gym och matinköp är i alla fall avklarade och nu är jag ledig i fyra dagar. Dags att vila i två, för sen kommer barnbarnen igen!


Vad tror Ni??


Detta är i alla fall "a sure thing"......

"Tekniken under"

Idag har i alla fall larmanordningen skött sig, inga oplanerade utbrott av tjutande sirener. Men kopiatorn gör istället lite som han tycker. Det kvittar om man trycker på ett kommando, han väljer allt som oftast i alla fall att utföra något annat. Sen hade det fastnat ett papper vid utskrift som vi tog bort, men trots detta ville han inte sluta tjata om att det satt ett papper kvar. Vi väntar på service, men måste tills dess "gulla lite" (alltför mycket) med det lilla livet så snart vi behöver hans tjänster.
Internet och köp av biljetter däröver är inte helt lätt det heller. Har i eftermiddag vid minst fyra tillfällen pratat tiominuters långa samtal med en kund som skulle köpa "Guldjaktsbiljetter". Det hela slutade i ett slags västgötaklimax, med att VISA-kortet inte var registrerat för internetköp, så det blir "most likely" en fortsättning imorgon, när kunden har fixat detta med sin bank. Ge mig styrka!
Maken hade återigen varit t.o.r. till Skövde, denna gång hos Clas Ohlson för nödvändiga inköp. Deras grejer verkade dock bättre än Biltemas, för nu ser hans cykel funktionsduglig ut.
Själv skulle jag ha besökt gymet, men det blev lite sent från jobbet, så det får bli imorgon istället, när jag slutar tidigare. Då hinner jag handla mat i lugn och ro efteråt, utan att behöva bli utslängd från Netto vid stängningsdags.


Alla våra verandor är nedskräpade med björkpollen (tror jag) skönt att vi har
glashus så inte möblerna också måste "saneras". Inomhus är det också fullt.


....och solen har sin gång.

Onsdag

Det hände lite av varje idag också. Bland annat vet vi nu vad en benstamp är, en mycket speciell kvarn som finns till beskådan norr om Undenäs. De brukar ha den igång på hembygdsdagen i september varje år tydligen.
Sen var det ett väldigt "jagande" efter boende och fullt på många ställen, både hotell, vandrarhem och campingstugor. Det märks att det är högsäsong med andra ord. På internet finns felaktig information om en båt "Vätternsnabben", som ska frakta passagerare mellan Karlsborg och Motala. Det telefonnummer som finns angivet går dock numera till en tant i Småland, som är ganska trött på att få frågor om dessa resor. Man får förmoda att ansvariga glömt att släcka ner sidan och jag har tyvärr inte heller lyckats få tag på någon ansvarig. Vi får därför bara förklara för kunder att det är gammal information. Detta skapar i vissa fall stora problem för dom som tänkt nyttja nämnda transportmedel.
Frustrerande! var det också vid hemgång idag, då larmet fick för sig att börja tjuta, istället för att bli påslaget och göra tjänst om någon faktiskt skulle bryta sig in. Till slut gick det att få tyst på, ljudet är så otrevligt att man blir hyperstressad. Så hörs gör det allt.
Maken hade varit i sta'n och gjort några inköp, vilka han inte var helt nöjd med. Cykelpumpen var tydligen inte bästa kvalité och cykelreparationerna vi fått hjälp med behöver i vissa delar göras om, så humöret som mötte mig var väl inte på topp precis, när jag mycket senare än vanligt kom hem.


"Fel" cyklar krånglar. (hans)


Blir väl bara att sova på saken....när tvätten är klar vill säga.


Bröderna Danielsson badar m.m.


Klara färdiga gå......


Jag hann ifatt en...


Full fart vid Fagersanna-badet

Avbokat och and-dra ting

Att man måste avboka en beställd resa när man blir sjuk är ju ingenting konstigt, men hur man på måndag kan ringa och först fråga om det finns plats, ta kontakt med jobbet om ledigt och ringa igen för att beställa en mini-break, för att sedan på tisdag morgon ångra sig av någon konstig anledning och avboka alltsammans. Det förorsakar mycket jobb för många utan anledning och är inte direkt juste. (om man ska uttrycka sig snällt)
Stundtals har det även idag varit hårt tryck på både besök och telefonsamtal, men på så sätt går ju dagen väldigt fort. På lunchen gick jag en sväng med kameran till broöppningen och plåtade en and-mamma med tre ungar.
Hon spatserade runt bland turisterna, mellan korvkiosken och kanalen, förevisande sina små att:"Här finns det mat små barn"! Då gick tanken automatiskt till Gibraltars apor, som också övergått till en annan diet än den för apor vanliga.
Generation efter generation "får undervisning" om, var det enkelt finns föda att få tag på, om än av annat slag än arten normalt äter. Aporna på denna klippa livnär sig numera uteslutande på godis, glass och chips. Jag har själv sett det och på min Facebook-sida finns filmbevis!
Vi har förresten blivit med tillfälligt hembiträde. Makens äldsta dotter behövde semester från sin egen familj, tyckte hon och beslutade att hälsa på oss. Idag har hon kopplat av med städning och matlagning, vilket innebar att jag kunde sätta mig vid dukat bord, direkt efter jobbet. Vet inte när det inträffade sist. Tackar......


Få se nu barn.........


jag tror vi går åt det här hållet.....


...och här förstår ni brukar det tappas brödbitar.


Okej, broöppningen avslutad, då kan vi dra vidare kids!


"Inga" i egen hög person


Ett föremål ligger kvarglömt vid strandkanten i solnedgången.


Läckra färger avslutar dagen.


Fransk tandvärk och mycket mer....

Idag har det varit hektiskt på Turistbyrån. Vår regionala transportmedels informationskontor lät meddela att de sysslar med persontransporter, cyklar kan i mån av plats få åka med, men det finns ingen garanti(skyldighet) att ha plats för sådana. I turist-hänseende är detta en ganska fyrkantig attityd och känslan kvarstår att man inte bryr sig i saken. Detta fick jag meddela två tyska ungdomar som fick bevaka köplatsen i min telefon, (till nämnda "upplysningscentral") medan jag akut i vår andra apparat ringde tandläkare åt en fransk dam, som hade så ont att hon grät. Hoppas att hon nu är fri från smärtan, då de kunde ta emot henne lite senare på dagen.
Har också pratat med en båtfantast från Portsmouth i England, som fått fira sin sextioårsdag ombord på Nelson´s skepp Victory, som ligger i hamnen och är Portsmouths "Vasa". Han hade naturligtvis varit i Stockholm på Vasamuséet, förutom att ha seglat runt våra kuster och genom Kiel-kanalen för att ta sig hit.
Dessutom har vi lyckats återbörda ett paraply med Chicago-anknytning och affektionsvärde till sin rätta ägare efter att det blivit kvarglömt på fästningen och lilla tanten från Nya Zeeland har varit inne igen för att få tips på  fler resor runtom i Sverige. Kanske hamnar hon nu på en tur till Gotland härnäst.
Till sist....har jag hittat ett original på vår dator som vi letat efter en vecka, nu ligger det i mappen ORIGINAL!
......och slutligen har vi fått en sen och oväntad nattgäst.


Fönsterrutorna på glashuset är numera "frostade" av små händer.


Ja, det är inte bara sjön som har krusningar.......

Jag har fuskat

Det är en hel vecka sedan jag var på gymet! (Fy på mig.) Vaknade imorse med huvudvärk, jippi! upp och knapra tablett och sen en stund till i sängen för att se om det hjälpte. Någorlunda ordning blev det i alla fall och iväg till jobbet, efter att ha laddat tvättmaskinen och med en gourmet-middag(="TV-dinner") i bagaget för att överleva dagen. Idag försåg jag mig med en kopp kaffe direkt, men den hann kallna medan jag sålde fiskekort till en dansk. Som tur var fanns det ju mer kaffe att få, när min kollega började en halvtimma senare, då också tid att dricka detsamma. Kassa-apparaten som trilskades dagen innan var fullmatad i minnet vilket chefen hade fixat till idag, men kopiatorn var också obstinat igår och det låg en lapp att den behövde servas. (Var alltså inte "fel på mig" här heller, angående arbete jag försökte få gjort vid stängningsdax.) Hann med både en till kopp kaffe och en kopp varm choklad innan arbetsdagen var slut.
Sen var det inte mycket att be för utan bara att ta sig till Tibro och masa sig in till löpband och övriga maskiner. Det kändes betydligt trevligare att komma hem idag, då gräsmattan blivit ansad då det var uppehållsväder mitt på dan, trots att det fanns en massa tvätt att ta hand om och matlådor att göra inför nästa vecka. Har inga fritidsproblem de närmaste fyra dagarna, arbetstid 09.30-18.30 och följdaktligen ingen tid att göra av med några pengar på shopping heller.....


Oj då, här står matlådorna för flera dagar på kö, lite kakor blev det visst också
av bara farten!

Problem

Vissa problem kan tyckas fjuttiga i jämförelse med annat som händer runt om i världen, men ibland blir det bara för mycket. Det är inte speciellt ofta som jag fullständigt snedtänder, men idag hemkommen från jobbet hände det.
Trött, svettig inget kaffe på hela dagen, jobbnyckeln glömd hemma då jag fick ta makens bilnycklar och bil samt en kassaapparat som trilskades vid stängningsdags gjorde att det fullständigt rann över. En bäddmadrass utlöste "detonationen" och maken som inte fattade någonting, surnade till på mig.
Med lite distans till problemet, hittar jag nog en lösning, det känns så onödigt att lägga sin energi på materiella ting, men ibland behöver vissa saker styras upp.
.....och nån j..la ordning behöver man väl ändå ha´!


Fiskarna fick i alla fall mat av storebror, lillebror hade redan somnat i bilen.
....och jag fick rätt nycklar levererade.

Kvällsmat:Pizza

Efter färdigjobbad dag ringde jag pizzabagaren, så han hann att baka tre pizzor innan jag åkte förbi där på hemvägen. Vet inte vart dagen tog vägen. Har i alla fall hunnit "låna ut" ett vykortsställ, på obestämd tid till Karlsborgs Turism (efter en räd på vinden igår kväll). Dessutom hjälpte jag ett tyskt par att boka hemresan med båt från Trelleborg, vilket de uppskattade mycket, ingenting kostade det heller, förutom biljetten när de väl anlände dit.
En stund senare återkom dock herrn i sällskapet och ställde en flaska drickbart på disken, till mig. Vielen dank, var det bara att säga för detta. Hemma har jag nu efter pizzan, färdigställt "rummet" till övernattningsgästerna från Norge som ska bevista dop i helgen. Vi får se när de dyker upp.
Åkte en tur till närbutiken och inhandlade glass som vi tar framåt kvällningen, för nu har även sonen hittat hit, för att umgås med släkten en stund efter jobbet.
Solen skiner, det är varmt och gräset är högt, men belamrat med allsköns bråte, i form av leksaker.
Klippningen får anstå till imorgon eftermiddag, om vädret då tillåter.


Fruktvatten - 38%-igt!


Varför blir det alltid sallad över?


Nu är frågan: Vem tar vad? .....och kan vi komma överens?Shopping & picnic

Idag vaknade lillebror samtidigt som morfar skulle gå till jobbet. Det var den sovmorgonen det. Lite gick det väl att slumra till men ingen lång stund. Upp istället för att  baka svartvinbärskaka och korintkakor, sen åkte storebror och mormor till Netto. Där tog vi beslut om att handla små handfläktar till bröderna Danielsson, istället för mashmallows, bland annat. Efter detta gick vi över till blomsteraffären och köpte en fin bukett till gamla-mormor & morfar, som vi senare efter middagen skulle besöka. När den sprödbakade torskfilén var uppäten, packade vi picnic-"korgen", kokade kaffe och åkte iväg. Gamla-morfar var ganska trött, efter att precis ha kommit hem från sjukhuset, men ändå på ganska bra humör och kakan dög gott, sa han!
Precis som förra visiten, sov lillebror hela tiden och vet inte att han ens varit där. Vi fick med oss en finservis och en fåtölj, som så småningom ska vidare till huvudstaden, när det finns transportplats.
Barnens mor och mormor tog en snabbshopping på hemvägen, först till en ny klädoutlet och sen naturligtvis till sist, blev det en kvart över till Hem & Hobby (innan dom stängde).
Barnen och morfar spelade fotboll så att svetten rann, när vi anlände hem. Nu är morgondagens middag färdiggjord, chili con carne med ris och äntligen! ska jag packa upp dagens fynd.


Slagen hjälte vilar lite under fotbolls"matchen"


Är det månne vinnaren som skrattar gott


.......It's behind you!! Eller vad letar dom efter?


Ro-givande kvällsbild

Mata fiskar och jordgubbar

Idag var det dags att bara jobba "halvdag". Vid halv fyra stod det plötsligt två små killar med sin mamma framför min dator. Då var det dags att plocka fram burken med fiskmat och se om de simmande vännerna var på humör och ville ha mat. Jo, de kom snällt fram och gapade och grabbarna matade dom en stund. Sen ringde plötsligt klockorna och bron öppnades, så vi gick iväg ut för att titta på den. Nu var väl inte det så förskräckligt imponerande, eftersom de bor precis bredvid Danvikstulls bro i Stockholm, som är mycket större. Men lite skoj var det nog ändå och mycket finare runt omkring, än i storsta´n. Sen fick de nyckeln och kunde åka hem i förväg.
När jag handlat lite och landat därhemma var det dags för sallad, korv och bröd samt jordgubbar.
Idag för exakt tjugo år sedan hade vi födelsedagskalas för en fyraåring från Holland. Vi åt jordgubbstårta och besökte Tivedens Nationalpark. Det var första gången dom besökte oss och Sverige, men de har varit här många fler gånger sen dess.
Imorgon har jag ledigt (från jobbet) och då ska vi åka en sväng till Hjo på eftermiddagen med fikakorg packad, för att hälsa morfar Per välkommen hem igen från sjukhuset. Blir nog en tripp in på Hem & Hobby också hoppas jag.


Hockeyspelet framplockat, men övergivet.


Kritorna och pusslet "på plats"......


En hel kasse med "affärsaker" bärs omkring i huset


......och här sitter resten av "gänget", fullt upptagna.

Långväga ifrån

Idag på min lunch tog jag med mig kaffekoppen till utebordet, där jag ibland brukar slå mig ner och betrakta turistströmmarna på lite håll. Denna gången var det upptaget. Där satt en liten tant, gissningsvis i åttioårsåldern och tittade på broschyrer hon hämtat hos oss. Jag kände igen henne och frågade om det var ok att jag slog mig ner.
Jodå, hon frågade om jag talade engelska och det visade sig att hon var från Nya Zeeland. Vi pratade lite om att i "främmande land" kolla in matvarubutikerna, som ett nöje, allsången på TV och att hon fått ugnsbakad falukorv till middag igår. Hon sa att våra träd var mycket annorlunda, mycket var annorlunda, "but nice". Hon skulle besöka Stockholm senare under semestern och jag skrev ner "Fjällgatans utsiktsterrass på Söder" som ett förslag till vacker vy, att besöka.
Senare under eftermiddagen kom återigen frågan om reguljära båtturer till andra sidan och vi kunde med internets hjälp lura ut att det nu i juli finns förbindelse från Hjo till Vadstena tre dagar i veckan. Jag ringde kollegorna i Hjo och bokade in två cyklister, på enkel resa. Ska dom inte tillbaka? Varpå jag svarade, med betoning: Nej, dom vill inte återvända. Vilket utlöste munterhet i lokalen. Snabbt bedyrade dom skrattande, att Karlsborg skulle dom göra under eftermiddagen, innan cykelfärden fortsatte mot Hjo. På kafferasten tog jag sedan med mig en cappuccino ut i det vackra vädret, för att plåta lite passerande båtar.


Då var det dags att lyfta lite på vägen igen!


Först kommer dom från ena hållet......


....och sen från det andra.

Lång dags färd mot natt

Trots att jag skulle gå upp före maken, var det hans väckarklocka som höll mig vaken sista timman innan min var programmerad. Den ringde inte mindre än fem gånger och såg effektivt till att det inte var någon risk att somna om, för mig. Så jag kunde kliva ur sängen vid sex och stänga av min egen väckning, innan den störde någon annan.
Därpå följde färd till Hjo, för att vara taxi till sjukhuset i Skövde, åt far. I dubbel bemärkelse ingen rolig resa, då det vräkte ner regn, men han slapp i alla fall åka buss till den planerade operationen.
Hem en stund och vila lite innan fortsatt färd till arbetet, där hektiska perioder avlöste helt lugna, mest hela dagen. Många är dom, som vill cykla utmed Göta Kanal och idag fick jag även ett samtal med frågan om det gick att åka dressin på järnvägen mellan Karlsborg och Skövde. Ganska komiskt egentligen, när man bor vid nämnda järnväg och vet hur misskött och igenväxt den är, samt inget hellre skulle önska än att det ska tas beslut och ordnas farbar cykelväg där istället! För mig känns det så självklart, så vad är problemet?? Finns en del järnvägsromantiker som "är ute och cyklar" fortfarande och envist vill rädda spåret. Håhåjaja! Dessa kvarnar......
Imorgon blir det lax i matlådan och soptunnan ska på utflykt till tomtgränsen, får inte glömma det!
Här följer en liten botanisk vandring från vår trädgård:


Krasse i kruka


Klängande klematis


Luktärterna som inte fick åka på utflykt till Karlsborg


Fullsatt på strålkastarplats


Lite lugnare vid häckningsplatsen numera, blommorna har tagit över...


och så var vi framme vid nattens ankomst


Bye, bye!!
Ännu en färdigjobbad helg

Då var helgtjänstgöringen slut och veckans vanliga dagar följer strax därpå, med ännu lite mer arbetstid per dag. Innan jobbet imorgon ska jag bara en tur till Hjo, hämta far för färd till sjukhuset i Skövde och operation igen. Vi får hoppas på det bästa möjliga resultatet och att han kryar på sig bra. Resten av dagen ska tillbringas på Turistbyrån i Karlsborg, närmare bestämt till halv sju. Idag har inte så mycket hänt, förutom att skärmbilden på datorn ställde sig på tvären, tio minuter innan jag stängde. Kunde inte lura ut hur det skulle fixas. Får vi mixtra med imorgon (läs: får min kollega fixa). Jag har i alla fall klarat av gymet ikväll och fyllt bensin i reservdunken, så gräsmattan kan bli trimmad senare under veckan. På lunchen knäppte jag några Göta Kanal-bilder. För övrigt kan jag intrigen till sista Kanal-filmen utantill, då den går i trailers oavbrutet hela dagarna på jobbet.


Luktärter från Fagersanna på utflykt till Karlsborg


Fascinerande skådespel, vägen försvinner.... två gånger i timman!


Söndagsidyll vid kanalen


Just det...... Göta Kanal

Lite vilse....

I förmiddags ringde en familj från Göteborgstrakten och ville ha hjälp med att säkert få plats att gå "Jakten på guldreserven" klockan 16.00 (sista turen för dagen), eftersom hemsidan hade något tekniskt fel på bokningen. Vi löste detta och meddelade att de hade platser reserverade. Allt var frid och fröjd, tills jag fick ett telefonsamtal från Östergötland från familjen, som åkt på fel sida Vättern och nu hamnat i tidsnöd. Ovanpå detta bröts samtalet på grund av dålig täckning. En halvtimma senare fick min kollega samtal, från förtvivlade föräldrar som lovat sina barn......
Så bröts det igen och klockan var nästan fyra. Men då de fick kontakt igen, hade de hunnit fram till norra delen av Karlsborg och fick därifrån telefonguidning och vi vinkade när de passerade turistbyrån. Vid 3D-bion stod sen chefen och väntade på dom, så de hann. Vi får tro att de var nöjda med dagen trots allt. Sista timmen, när min kollega slutat, var det inte så många som hittade in. Emellanåt var det helt tomt, korta stunder. Då tittade jag upp från dataskärmen och där mitt på golvet långt inne i lokalen, skuttade en gråsparv omkring och tittade på mig. Hann inte få upp kameran förrän han flög ett varv och hittade dörren (bokstavligen krockade med densamma). Nåväl han skadade sig inte och även han kom på rätt rutt igen.....


Fikautsikt: Broöppningskö och "Hell´s angels" (eller inte)


...och fiskarna är fortfarande alltid hungriga.


Det populära äventyret ........

Ingen tur till Torsö

Det blev ingen tur till Torsö i eftermiddag. Maken har ont i magen, liknande som han hade en släng av vid juletid. Vi får se hur det går den här gången, då tog det ett par dagar innan han blev bra. Han kom hem lite i förtid från jobbet och har sovit sen dess. Jag har ägnat dagen åt dammsugning, lite dammning, handla livsmedel, göra matlådor till helgen och tvätta. Jättekul med ledig dag och bara koppla av! Nåja, var ute och klippte häcken på garageinfarten och har ätit både lunch och fika i glashuset. Så lite nöjen har det blivit, ska nu ta lite vitlöksbröd med päroncider på samma ställe, som belöning för turen till återvinningsstationen nyss.
Vi får hoppas på en annan tur istället, jag lämnade nämligen in 10-veckors Lotto i förmiddags och inköpte en trisslott på Tempo Fagersanna nu ikväll, tillsammans med nyponsoppan.


Kan undra om det har regnat färdigt nu?


Hemmagjorda vitlöksbröd till min kvällsmat


Andra skörden bönor, ska ätas till söndagens matlådemiddag

Arbetande frukostgäst

Dags att förbereda en utökad frukost att inta efter skön massage. Det känns när Anette knådar ryggmuskulatur och "drar skinnet rätt". men blir alltid bättre efteråt. När detta var avklarat satte vi oss vid frukostbordet som vi dukade upp i glashuset, då det blåste lite för mycket ute på solverandan idag. "Fuskbakade" frallor, bacon, äggröra, pålägg och vattenmelon serverades till nybryggt kaffe. Som så många gånger förr, när man har trevligt, sprang tiden iväg och det var dags för färd till arbetet, för mig. Ja, hon fick ju jobba en del också på sin lediga dag, med mina motsträviga muskler, vilket jag tackar för. Hoppas nu att hon nästa vecka får en bra semester i Norrland, hos yngsta dottern. Ganska lugn dag för mig på jobbet förresten, men chefen hade det desto snärjigare. Dock är det i vissa fall omöjligt att delegera en del arbetsuppgifter. Trots att vi erbjöd oss, var det inte praktiskt möjligt att hjälpa till med mer än småsaker.
Imorgon har jag så ledig dag, innan helgtjänstgöringen. Maken arbetar, men så snart han slutar ska vi åka till Torsö för besök hos en f.d. gemensam chef, i hennes sommarstuga. Det ska bli kul. Har fått en muntlig vägbeskrivning, sådana fungerade ju före GPS:ernas tid, så det ska väl gå bra nu också. Vi får se var vi hamnar, men det är ju en hyfsat liten ö........


Dogs dinner? Nja, lite rörigt blir det när man tömmer upp en matlåda. Smakade OK!


Lite smått & gott inför morgondagen att ta med.


Halv-hektisk dag

Nu börjar det på att röra på sig mest hela dagarna, inte bara korta stunder. Idag har  det varit ganska stor variation på frågorna, men en hel del om var man kan hyra cyklar och kanoter. Till fikat i eftermiddags fick vi wienerbrödskrans, färska hallon och jordgubbar. Smakade mycket bra och arbetsdagen var i stort sett slut innan den hunnit börja, kändes det som. Bara dags att sätta sig i bilen och ta sig till gymet i Tibro, sen proviantera på Netto.
Hemma väntade tvätt på att få komma in i skåp och lådor, gräsmattan på baksidan delegerade jag till maken, medan morgondagens matlådor blev iordning-gjorda. Det serveras köttfärsbiff med potatis och grönsaker.
Har kalasat på bigarråer och platta persikor till fotbollsmatchen. Tröstätit med andra ord, för de hade ju inte en suck mot japanskorna. Imorgon får jag frukostgäst, som i gengäld ska massera min rygg. Den har väntat länge på detta, så vi får se om den sitter fast eller är hyfsad. Ser fram emot detta och framförallt en pratstund innan jobbet, som även imorgon består av en kort dag.


På håll kan det vara svårt att se skillnad på "sockerbitar" och husvagnar.


Ganska läcker utsikt ner över campingens badplats.


Rikligt med rallarros.


Kvällens "utsvävningar"

En dåres försvarstal......

På grund av bluesaftonen igår kväll blev det ju färdigmat med till lunch idag. På min lott föll en Weight watcher's vegetarisk pizza. Den var väl i och för sig inget fel på, men inte direkt stor, så jag intalade mig själv att det var helt OK att gå till glasskiosken och köpa en liten glass till efterrätt. Den passade för övrigt väldigt bra som komplement till kollegans, från kolonin nyskördade jordgubbar, som han bjöd på.
Idag har jag också "blivit expert på" GPS, samt scanning och förstoring av karta. Det är ingen hejd på vilka framsteg jag gör inom teknikens område. Om jag nu bara kommer ihåg det jag lyckades utföra, längre än en vecka.
Fick också en hel del samtal med förfrågningar angående "Guldjakten", varav det ena var ganska komiskt. En tjej från Göteborgstrakten undrade om lite bokningsdetaljer, för att sedan avsluta med frågan: "Tar man bara båten ut då?" Jag fattade noll, innan hon fortsatte: "till Elfsborgs fästning!" När hon insåg att det var i Karlsborg, (20 mil därifrån) kunde man höra hur pinsamt hon tyckte det var.
Tog vägen om ICA på hemvägen och köpte lite gott från salladsbaren till kvällsmackan, ytterligare en övertalning som inte var svår att få igenom. Man får så kloka svar, när man pratar med sig själv, eller hur??!
För övrigt är gräset väldigt långt, men det regnade  ganska ordentligt ikväll......


Efterrätt på lunchen


Kvällsmacka: polarkaka med potatissallad, fetaost och kyckling, samt tomater.

Bluesmåndag i Forsvik

Började idag klockan åtta, för att hinna åka med maken på hans födelsedagspresent, blueskväll på Forsviks Bruks gjuteri. Från och till under dagen var det en hel del att göra. Ibland ringde telefonen oavbrutet och emellanåt "vällde det in" folk. Så farligt var det inte, men ibland uppstod det kö. En hel del telefon-förfrågningar om biljetter till musikkvällen var det. Som vanligt gick dagen fort och snart var klockan fem och dags att hämta maken därhemma.
Vid sextiden anlände vi, betalade och fick biljetter.Sen blev det omgående en tur till baren för inköp av öl, samt kaffe och smörgås till "chauffören". Det var en mycket god baguette med rostbiff, kan jag tala om. Kompisen med dotter hade också anlänt så vi fika ihop. Men konversation kunde vi glömma, eftersom ett lokalt förband från Hjo "underhöll". Så var det dags att förflytta sig in till den riktiga scenen och "Sliding Slim" började. "Not my cup of tea ", men det var ju ingen överraskning. Sen blev det paus och därefter kom Keith Dunn Band och lirade i två timmar. Det var mycket bättre men "still didn't really do it for me "! Maken var dock nöjd med kvällen och jag var inte besviken heller, eftersom det ändå var bättre än jag förväntat. Hemma vid elvatiden, ganska hungriga, blev det lite nattamat.
Matlådan imorgon består av fryst färdigmat, vi får se om det är gourmet-standard eller inte.


I spänd förväntan....


"lyssnande" på förbandet.


Sliding Slim


Keith Dunn på munspel med den ena gitarristen i full gång.....


Resterande bandmedlemmar tackar för applåderna efteråt.


Nattamat!

Elva till fem

Öppettiderna på lördag-söndag är elva till fem och två sådana dagar har nu passerat, igen! Det går så fort när man har roligt, för visst är det ett perfekt jobb, att prata med människor och hjälpa till att föreslå trevliga aktiviteter på semestern, samt intressanta besöksmål. Måste säga att i stort sett 100% av kunderna är nöjda, glada och pratar gärna en stund, om allt möjligt. Var ute en tur till bryggan vid vid lunch och fick en ingivelse när jag passerade glasskiosken. Köpte två små bägare för oss att kalasa på till kaffet. Den mjukglassen är extra god, det var vi överens om och fullt tillräcklig mängd att stoppa i sig. Inte för lite i alla fall. Men som så mycket annat var den "försvinnande god" och jag skulle ju tagit ett foto. Det var så dags när bägaren redan var tom.
När det var låst och larmat återstod bara att åka vägen förbi gymet i Tibro.
Helt rätt, en ganska lång omväg, men nu är det gjort -igen. Imorgon börjar jag redan klockan åtta, har bytt med en kollega så jag kan åka med maken till Musik i Forsvik på bluesafton. Vilket han fick i födelsedagspresent av sin fru. Skeptisk är jag allt, till om det kan vara något bra, men vi får se. Bara att åka dit med "an open mind ".


Fullsatt på Idas Brygga -restaurangen......


och nästan fulllsatt vid kajen med båtar.


Varav en stoltserade med detta sympatiska? namn.


Kollegan hade på Facebook lagt ut sin kvällsmats-meny, vilken såg läcker ut.
Därför agerade jag "copy-cat" och stekte halloumi på salladsbädd också!


...and as usual, the sun sets and end the day.


Ställplats och änkeman Jarl

Idag har det till stor del handlat om frågor angående utomhusföreställningen av Änkeman Jarl, som man ger i Undenäs. Eftersom det varit så fint väder, ville ganska många passa på att se pjäsen. Visst har vi fått en massa andra frågor också, bl.a. om det finns någon ställplats för husbilar i centrala Karlsborg. Nu gör det inte det, utan bara i Forsvik, vilket jag ingående förklarade för en turist som hade hört av bekanta, om en väldigt fin sådan även inne i Karlsborg. Nåväl jag fick frågor från andra kunder och kunde se att han då började prata med min jobbarkompis. Hon talade senare om för mig att han frågat henne precis samma sak, med tillägget: "du kanske vet mer än din kollega?" Men se han fick precis samma svar och därmed basta!
Var sedan in på ICA och köpte salladsblandning med vitlöksdressing. Idag tog jag mycket räkor och kräftstjärtar, som var tänkt till pitabrödsfyllning. Visst var det ganska gott, men jag kom på mig själv med att sitta och tänka, hur mycket godare det skulle varit med kycklingbitar. Utsikten var i alla fall densamma som igår, vad än som serverades på tallriken. En stilla sjö, fullastad eka med fiskare och skränande måsfåglar överallt.


Kanske var det denna affischen, vid affären som senare "störde smaklökarna"


Förrätt sallad i bröd, efterrätt egenodlade smultron med grädde.


Koncentrerad salladsätare


Mina majsplantor tar sig, men blir det någon skörd, det är frågan?


Närbild på några av klematisblommorna, många är dom....


och i rabatten nedanför ytterligare färger.


Pricken över i, avslutar nästan varje kväll.

Fredagen som försvann

Ledig från jobbet och efter en tvättmaskin och sen frukost, begav jag mig ner till Hjo. Hade nog tänkt att ta en tur på slöjdmässan, men det blev liksom inte av, tiden rann iväg och behövde både tanka, handla och hämta ett paket som kommit till Sparhuset. Lite förnödenheter från Hem&Hobby blev det i alla fall innan jag lämnade Hjo, efter ett besök hos mor och far. Ibland är det bara motigt och vissa saker kan man inte göra något åt, medan andra går att lösa. Nu är det dags att ta tag i matlådan för imorgon, så jag får nå't med till jobbet. Ingas service har varit bättre, eller om man ska vara helt ärlig, fungerar det nog snarare som så:-"att själv är bästa dräng".
Har provat att ropa på vaktmästar'n eller "garcon" men det enda svar man då kan förvänta sig är ett -Va??


Fullsatt och att döma av de glada ropen, får man förmoda att det blev fångst.


men titta, några vilsna hallon finns det allt kvar!


lite vinbär också.....


samt åtminstone ett krusbär.


Läcker färgkombination vid väggen

Smulor och wienerbröd

Började inte heller idag förrän elva och slutade redan fem igen. Dagarna går fort i vanliga fall, men med dessa arbetstider, har man ju nästan bara kommit, innan man ska hem igen. Vädret var fint och jag passade på att ta mitt kaffe på maten, vid vårt utebord. Där är man hårt iakttagen av "småfågel-armén " ifall man skulle tappa några smulor. Men idag var de nog besvikna eftersom det blev en slät kopp. Någon annan hade emellertid tydligen suttit där tidigare och sölat, för rätt vad det var, dök en gråsparv upp, bara en meter från där jag satt. Han hade spanat in något och kunde flyga därifrån fullastad.
Till eftermiddagskaffet fick vi wienerbröd, (modell mycket stora) sommarpraktikanten bjöd eftersom hon slutar imorgon. Dessa åt vi inomhus, tyvärr för fåglarna. Jag har nog aldrig lyckats äta ett sådant, utan att söla massor.
Hur som helst goda var dom, tack för detta och ha ett bra sommarlov!
Hemma blev det gjort några köttbullar till morgondagen och fyllda pitabröd till kvällsmat. Maken hade på sin lediga dag bråkat med släntens sly och nästan alla hallonbuskar har fått stryka på foten. Men det kommer säkert nya friska till nästa år, (precis som andra icke önskvärda "småbuskar")
Kaffe i glashuset får det bli nu........i solnedgång.


På väg till jobbet, fotot liknar en tavla min farbror har målat och han var ofta i Mölltorp.


Kaffepaus "i det gröna"


Min fikakompis: "Den som söker, han finner!"
Sovmorgon?

Varför vaknar man alltid långt före innan man behöver gå upp, när man har sovmorgon? Jag vaknade redan vid åtta-tiden, när jag kunde sovit ända till halv tio. Nu gick det ingen nöd på mig egentligen, då jag faktiskt kom isäng redan runt tolv och slocknade ganska snart, för en gångs skull.
Strax innan jag lämnade Fagersanna för färden till Karlsborg, såg jag på fältet bredvid vägen, rådjuret igen. Denna gången var hon inte ensam utan hade två kid med sig "till frukostbordet " och jag hade inte kameran med mig!
På jobbet idag fick vi vara med och fira en månads giftemål, då brudgummen kom med blommor till sin brud och tårta till alla hennes arbetskamrater. Den var mycket god men bitarna var väldigt stora. Vi tackar för kalaset! Hade idag inte så lång arbetsdag och det "firade" jag med en resa till gymet, följt av kaffe och skvaller hos kompisen med färska jordgubbar att doppa i socker. Mmmmm....
Hemma igen var det dags för VM-match i fotboll för de svenska damerna, mot USA. Lite grann emot alla odds, vann de faktiskt matchen. I pausen hann jag fixa matlådor till både den som ska jobba och han som är ledig. Det blir lax med champinjon & purjolökssås till potatis.


De sista resterna från festen i lördags.....är nu slut. (Naughty me!)


Livlig båttrafik på sjön vid solnedgång.


De dök upp från alla håll och kanter.


Ser det ätbart ut? 

Fint främmat från Förenta staterna

Fick gå upp riktigt tidigt idag, då jag fått en"akut" klipptid innan frissan började sin semester i tre veckor. Insåg att jag skulle hinna bli tokig på hårlängden inom en vecka och fick hjälp före ordinarie öppettider, bra service. (som alltid) Jobbet väntade på mig vid halv tio, medan maken endast jobbar varannan dag denna veckan och var ledig idag. Mycket tyska turister kommer det in dagligen. En av dem, en yngre kille, sa särskilt att han tyckte vi hade väldigt bra service. Strax därefter kom ett annat tyskt yngre par in och frågade om jag pratade tyska. Standardsvaret på detta spörsmål är: "Ein bischen"=lite. Bra tyckte hon och satte full fart. Jag hörde långt ifrån allt och fattade inte ens hälften. Då tog den nyss berömmande gästen (vid kunddatorn) över, hjälpte och diskuterade med dom länge och följde dom ut. Strax därefter kom han åter, då kunde jag passa på att tacka honom för ypperlig hjälp, tillbaka.
Tittade sen snabbt in på Facebook och såg att jag fått ett meddelande. Det var från Zandra som nu bor i USA, men är hemma några veckor i Fagersanna och hälsar på med sin familj. Hon tänkte titta in framåt kvällen. Det fick bli en snabbtur till ICA på hemväg, för inköp av något fikabröd, för soprent i hemmet på den fronten, t.o.m. i frysen.
Det var kul att träffa dom och frågan är, hade barnen eller maken roligast, när de lekte? Hårfint,skulle jag vilja påstå!


Fint besök i glashuset


Vad pratar dom om?.....på svenska är det i alla fall!


Småsyskonen har också åsikter


Ja, leksaker har vi ju en del......


En arrangerad bild innan fortsatt promenad "hem" till morbrors hus. Välkomna åter!

Back to business

Idag var det dags att återgå i tjänst efter en hel helg ledigt. Två dagar går fort, men det kan också hända ganska mycket på en så kort tidsperiod, på ett sån't ställe som en turistbyrå. Det hade inte varit revolution, så det kändes inte som man var total nykomling igen, vilket kanske ska tolkas som ett gott tecken, på att man börjar få struktur i arbetet. Fortfarande är det lugna småperioder som varvas med "allt på en gång", men någon invasion av turister har inte hittat dit ännu. Det kommer väl framåt nästa vecka, då de flesta industrisemestrarna drar igång.
Mycket frågor får vi dock via telefon om det nya upplevelseäventyret för barn & ungdom på fästningen. ("Jakten på den försvunna guldreserven") En gigantisk satsning med ny teknik inom både film och dataspel, unikt framtaget för Karlsborg. Sen kommer någon av deltagarna att vid säsongens slut bli lycklig vinnare av en äkta guldtacka, värd 150.000:-.
Vid lunchtid kom syster med flera från Hjo in och hälsade på. Men bara en kort stund, för de skulle vidare till vår granne "Sibylla"-kiosken och äta korv. I år jobbade jag i alla fall, den dan de hade vägarna förbi.


De "överblivna" cocos-kakorna från festen, gick åt på jobbet.


....och änderna väntar troget på resterna, från gästerna, vid korvkioskenStackars liten....

Min "bäbis" (28 år fyllda) har skadat handen. Han och några polare var på pizzeria igår och firade någons födelsedag, där hade man ställt ut en parasollfot mitt i vägen som han snubblade på och ramlade med ett glas i handen, fullt nykter ska tilläggas, enligt egen utsago. Sex av glasbitarna fick plockas ur handen och såren gör ont, men har blivit kollade av sjukvårdskunnig granne, än så länge.
För övrigt kan jag meddela att det nog är första gången, som jag efter en festkväll med intag av (visserligen alltid måttliga mängder) alkohol, inte vaknade med huvudvärk eller andra följdverkningar. Sent blev det ju också eftersom jag efter att gästerna gått, ställde mig och gjorde köttfärssås samt skrev blogg. Jo jag är nog lite konstig, men skit samma. På ägorna syntes inga spår efter festligheterna, men gräset hade nog sjutton växt ytterligare några centimeter sen igår. Det är nu klippt och klart, gymet är avklarat och mjölk och ost är påfyllt i kylskåpet, inför arbetsveckan.
Blåbärskaka finns det kvar en bit (än så länge) men nu blir det fika i glashuset innan jag parkerar vid dumburken.
Här följer några fler bilder från evenemanget igår kväll:


Allsångshäftena i högsta hugg, från julsånger till andliga och andra....


de flesta deltog......


men några nöjde sig med att iaktta.


I ett hus vid skogens slut. liten tomte tittar ut.........


och solen sänkte sig sakta över sällskapet på verandan!


Till sist, bildbevis (via email) på sonens skadade hand.Men vad håller dom på med?

Åkte en tur till Tibro för att inhandla det sista inför "den stora invigningen " och hittade lite rekvisita på second hand, idag till halva, det redan billiga priset. (som jag sedan glömde kvar hälften utav, på packdisken!) Efter en snabbis på Netto blev det en annan snabbis, kaffe i Hörnebo och sen hämtande av de utrikes ifrån kommande dryckerna. Var ju tvungen att ha dem kylda och klara till evenemanget, som efter en sista finputsning, (med bl.a. Välkommen-skylt) bara väntade på gästerna. Grannarna var väldigt nyfikna på vad det stod på skylten, kunde vi konstatera medan vi väntade på de sista deltagarna. När de anlänt i raggarbil, fick Anette hålla sitt tal.
Hon hälsade alla "farliga kamrater " välkomna, på spanska (direkt översättning) och fortsatte sedan med ett klokt ord, hon för övrigt "lånat " från min fars diktsamling. Det är klart att det skulle börja regna, var väl ingen som blev förvånad. Men vi drack sangria i glashuset först och sen kunde vi flytta ut på nybygget, för en allsång, under ledning av Johnny och hans gitarr. Vi sjöng, skrålade och överröstade klart alla skränande fåglar. Den kampen fortsatte sedan hela kvällen, men vi vann överlägset. Det blev både alkoholhaltiga drycker och kyrkkaffe, samt ett och annat skrovmål för myggorna, innan vi framåt ett-tiden bröt upp tillställningen. Då var alla eniga om att detta krävde fler möten av samma slag framöver......


Förberedelserna i full gång, både ute...


och inne.


Välkomst-skylten klar.....


bordet är dukat.


Då är vi samlade i spänd förväntan, på......


dagens invigningstalare, som verkar ha skoj!


Nåväl, hon utför sitt uppdrag alldeles utmärkt....


och vi är välkomna upp på verandan för en skål i sangria.


Snacks och underhållning på plats.....


Sen blev det lite "fysiska aktiviteter" med sång.


Efter kyrkkaffet släppte vi sen iväg en thailändsk lykta, som steg snabbt i vinden.

Färdigjobbat denna veckan

På arbetet alltså, hemmave' blir det ju aldrig klart. Glädjande nyheter är dock att alla församlingssystrar kan delta på morgondagens tillställning och nästan alla respektive. Första vändan med tilltugg är klara och placerade i extrakylskåpet i "gäststugan". Kakor i ugnen som vi hoppas blir som det är tänkt, lite strukturplanering kvarstår och ytterligare ett bakverk, imorgon tror jag. För nu är jag ganska "trötter". Men jag måste allt städa efter Inga i köket, för hon sölar ner så förskräckligt!
Köpte med sallader från ICA i Karlsborg ikväll, de har en salladsbar som man får plocka ihop sin egen blandning och väga i kassan. Tycker allt att jag lyckades ganska ok med kombinationerna, för det smakade riktigt bra, där ute i glashuset. Nu behöver vi bara hitta avstängningsknappen på alla de skränande måsarna och kajorna så vi kan njuta av den i och för sig korta högtidsstunden imorgon, men på det efterföljande minglet, kan det kanske vara trevligt att kunna föra en konversation i samtalston. Inte skrika ikapp med fåglarna.


När jag tittade ut i morse, "svävade" två män omkring utanför vår veranda!


Ingen ordning, men ganska fint ändå, tycker jag.


Godkänt??


...och så var det den där slarviga Inga!


Till sist: Vad vore Fagersanna utan solnedgång?


RSS 2.0