Morfar Josefs hantverk, kungen och en bra läkare

Ringde imorse och fick en tid under eftermiddagen hos vårdcentralen, precis hemkommen därifrån nu. Jag hade tid klockan 15.00, men fick vänta till 16.00, men det var en stafettläkare jag träffat förut, närmare bestämt för ett år sen då jag hade ledproblemen. Han var bra då och han var bra idag också, värt att vänta på med andra ord. (Inte alltid man kan säga det precis.) Konstaterat blev att jag sannolikt har en spottkörtelsten, "som fastnat" och han skulle skicka remiss till öron- näs & hals för eventuell åtgärd. (om den inte flyttar på sig.....)
Just nu och idag har jag ännu (peppar,peppar!) inte haft ont, men det har ju varit varannan dag senaste veckan, så kanske får jag fira fredag ifred.
Imorse ringde så museie-chefen angående en eventuell utställning av min morfars hantverk på Inredia. Jag mailade över en "hel hoper" med bilder och berättade litegrann till att börja med. Efter att ha sett fotona, hörde hon omgående av sig igen, väldigt entusiastisk och ska nu bara se när utställningen kan passa in i deras schema för lokalen.
När detta är klart kommer hon hit och arbetet kan börja med att plocka ihop en visning av, som jag ser det: Ett komplett exempel på historiskt möbelsnickeri/hantverk och design från Tibro. Morfar som gick ur tiden i januari för exakt trettio år sedan, var noga, direkt petig, med sin finish på de föremål han gjorde under sitt yrkesliv och även efter sin pensionering.
Han byggde en svarv och hyrde ett rum i hyreshusets källare, där han tillbringade hela dagarna. Klurig var han och uppfinningsrik med öga för design. Det blev många föremål under de femton år han hade kvar....
Som barn var jag ofta därnere och tittade på, samt lekte lite med överblivna träbitar, spik och lim. Ibland skrattade han ganska gott åt mina "påhitt", som den gången då jag i brist på färg, målade mina alster med lim.
Annars var han nog egentligen en ganska barsk och reserverad man, med fast övertygelse om hur saker och ting skulle vara.
Här följer en liten kavalkad av alster, sålänge:
 
Ljuskrona (tror den är i björk)
 
 

Femarmad bordsljusstake i mazurbjörk
 
Några av de över 90 skålar som finns i olika sorters träslag.
 
Ett salmodikon
 
En pall
 
En "ångmaskin" i trä
 
Diverse ordförandeklubbor
 
Småprylar, träknutar och "puffar"...
 
Tibroklubbor
 
Konstverk av sjutumsspik......
 
och sist men inte minst morfar och kungen 1975.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0