Sverige och alla dess vokaler......

Idag var det först lite drillning i långa och korta ljud, både vad det gäller vokaler och konsonanter. Nio vokaler finns det, men arton olika ljud av desamma. Mycket att öva på med uttal av alla bokstäver i alfabetet och ett antal skratt blev det även idag, då det skulle formas ljud med läpparna.
Men får faktiskt lov att säga att jag tycker de lyckades över förväntan att snappa upp skillnaderna i uttal av a,o,u,å, e,i,y,å,ä & ö. Med lite mera övning så sitter det nog ganska fort.
Sen var det dags för en snabb-orientering över landet Sverige, med de största städerna och sjöarna, samt var någonstans vi befinner oss på kartan. Lite om angränsande länder blev det också. Sen såg vi två korta "sightseeing-filmer" från youtube, över Stockholm och Göteborg.
Efter rast blev det dags att presentera läxan: Att lära sig skol-relaterade ord och där skillnad på vilka som heter en och ett (typ: ett block, men en bok...). Detta blir det "prov" på imorron.
Hemma var städningen precis avslutad, bara att ställa stolarna på plats igen och lägga på mattorna. 
Till middag "smygåt" vi mormorsbiffar och kaffet smakade bra efteråt på altanen. Fick också alldeles nyss reda på när barn och barnbarn kommer under nästa vecka, vilket föranleder "skarpt läge" på biff-fronten. Kanske inte så dumt med träning på rätten idag då.
Mindre nice var att spola bort and-visiterna. De luktar heller inte parfym om man säger så, har jag upptäckt.
Nu har två fruar gått och tjattrat här ett par timmar, så med hjälp av "farbror Trädgårdsslang" talade jag om för dom att de kunde se sig om i världen en stund. Har upptäckt att han är bra på att förmedla sådan information. 
Tvättmaskinen tjänstgör som bäst och kanske är det lika bra att få aktivitetsrapporten till AF (för juni) ur världen.
Vi får se.....
 
Gårdagens gäster....
 
....som envisas med att klampa upp på altanen.
 
Det var en lugn kväll igår, här vid elvatiden.
 
Två små fåglar på en gren.......i tallen imorse.
 
Lärobok och övningsbok i SFI-undervisningen.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0